SlideShare a Scribd company logo

Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4

QAKP,,GJON NIKOLL KAZAZI,,

1 of 8
Download to read offline
LIGJET E NJUTONIT
HISTORIKU
• • Ligjet e Njutonit për lëvizjen
janë tre ligje fizike të cilat japin
marrëdhëniet ndërmjet forcave
që veprojnë mbi një objekt dhe
lëvizjessë objektit. Ato u
formuluan për herë të parë nga
Isak Njutoni .Ligjet formojnë
bazën e mekanikes klasike dhe
Njutoni i përdori ato për të
shpjeguar shume fenomene të
cilat studiojnë lëvizjen e
objekteve fizike
Ligji i parë i Njutonit
• Çdo trup ruan gjëndjen e të qënit në prehje ose
të lëvizjes drejtvizore të njëtrajtshme, përsa
kohë mbi të nuk veprojnë forca të jashtme.
• • Ky ligj pohon se nëse forca rezultante
(shuma vektoriale e të gjitha forcave që
veprojnë mbi një trup) është zero , atëhere
shpejtësia e trupit është konstante
• • Një trup që është në prehje do të rrijë në këtë
gjendje prehjeje derisa mbi të të veprojë një forcë
e pa balancuar.
• • Një trup që është në lëvizje do të vazhdojë të
lëvizë në një trajektore drejtvizore të njëtajtshme
derisa mbi të të veprojë një forcë e pabalancuar.
• Ky ligj zakonisht referohet gjithashtu si Ligji i
inercisë.
Ligji i dytë i Njutonit
• • Nxitimi që fiton një trup nën veprimin e një
force është në përpjestim të drejtë me forcën dhe
në përpjestim të zhdrejtë me masën e trupit
. (F=mxa)
• Kjo formulë nganjëherë është quajtur "formula e
dytë më e famshme në fizikë
• • Ligji i dytë i Njutonit pohon proporcionalitetin e
nxitimit dhe masës me forcën. Nxitimi mund të
përcaktohet përmes matjeve kinetike
Ligji i tretë i Njutonit
• • Për çdo forcë ekziston gjithmonë
një kundërvepim i barabartë me
kah të kundërt: ose për forcat e dy
trupave mbi njëri tjetrin janë
gjithmonë të njëjta dhe në
drejtime të kundërta
• • Ky ligj nënkupton se forcat
veprojnë gjithmonë në çifte
veprim- dhe-reagim. Nëse objektet
1 dhe 2 mund të konsiderohen në
të njëjtin sistem, atëherë forca
rezultante e sistemit për shkak të
ndërveprimeve ndërmjet objekteve
1 dhe 2 është zero.
Rendësia dhe fusha e zbatimit
• • Ligjet e Njutonit
janë verifikuar nga
eksperimentet për
më shumë se 200
vjet, ato janë
përafrime të
shkëlqyera për
shpejtësitë dhe
shkallat e aplikmit
në jetën e
përditshme.
Faleminderit
per
vemenjden!
Admir Hasani
X-4

Recommended

Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 

More Related Content

What's hot

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Visual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaMarkelian Laho
 
Ligjet e Njutonit
Ligjet e Njutonit Ligjet e Njutonit
Ligjet e Njutonit QlirimDubova
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
 
Projekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaProjekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaLuiza10
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipebusinessforlife
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Joana Eltjona Ymeraj
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 

What's hot (20)

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Visual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
 
Ligjet e Njutonit
Ligjet e Njutonit Ligjet e Njutonit
Ligjet e Njutonit
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
Projekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaProjekt Nga Fizika
Projekt Nga Fizika
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 

Similar to Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4

Similar to Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4 (15)

Isak njuton
Isak njuton Isak njuton
Isak njuton
 
Ligjet e Njutonit Hysen Doko
Ligjet e Njutonit Hysen DokoLigjet e Njutonit Hysen Doko
Ligjet e Njutonit Hysen Doko
 
Ligji i inercis Agreta Pnishi
Ligji i inercis Agreta PnishiLigji i inercis Agreta Pnishi
Ligji i inercis Agreta Pnishi
 
Graviteti (Demonstrimi i forces se qendres se gravitetit)
Graviteti (Demonstrimi i forces se qendres se gravitetit)Graviteti (Demonstrimi i forces se qendres se gravitetit)
Graviteti (Demonstrimi i forces se qendres se gravitetit)
 
Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01
Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01
Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01
 
Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01 (1)
Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01 (1)Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01 (1)
Fizikanejeteneperditshme 120918030444-phpapp01 (1)
 
Ligjet e Njutonit
Ligjet e NjutonitLigjet e Njutonit
Ligjet e Njutonit
 
Ligji themelor i dinamikës Kllaudija Palushi
Ligji themelor i dinamikës Kllaudija PalushiLigji themelor i dinamikës Kllaudija Palushi
Ligji themelor i dinamikës Kllaudija Palushi
 
Forca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena Nushi
Forca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena NushiForca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena Nushi
Forca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena Nushi
 
Forca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena Nushi
Forca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena NushiForca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena Nushi
Forca e veprimit dhe kunderveprimitLlorena Nushi
 
Shpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe Galileo
Shpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe GalileoShpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe Galileo
Shpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe Galileo
 
Mekanika 2
Mekanika 2Mekanika 2
Mekanika 2
 
Prezentimi 1 Mekanika I
Prezentimi 1 Mekanika IPrezentimi 1 Mekanika I
Prezentimi 1 Mekanika I
 
PROJEKT EMILIANO VLADI
PROJEKT EMILIANO VLADIPROJEKT EMILIANO VLADI
PROJEKT EMILIANO VLADI
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 

More from QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë

Punime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-Lleshi
Punime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-LleshiPunime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-Lleshi
Punime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-LleshiQAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Demonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-Lleshi
Demonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-LleshiDemonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-Lleshi
Demonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-LleshiQAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 

More from QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë (20)

Sistemi SI- Vlera Hyla
Sistemi SI- Vlera HylaSistemi SI- Vlera Hyla
Sistemi SI- Vlera Hyla
 
Hyrje ne historin e fizikes -Valentin Shala
Hyrje ne historin e fizikes -Valentin ShalaHyrje ne historin e fizikes -Valentin Shala
Hyrje ne historin e fizikes -Valentin Shala
 
Mjegulla dhe retë luis prela
Mjegulla dhe retë luis prelaMjegulla dhe retë luis prela
Mjegulla dhe retë luis prela
 
reshjet atmosferike DIANA GJINI
 reshjet atmosferike DIANA GJINI reshjet atmosferike DIANA GJINI
reshjet atmosferike DIANA GJINI
 
Dielli (ilir dedaj)
Dielli (ilir dedaj)Dielli (ilir dedaj)
Dielli (ilir dedaj)
 
Reshjet i.d.
Reshjet i.d.Reshjet i.d.
Reshjet i.d.
 
Mjegulla jalldeze krasniqi
Mjegulla jalldeze krasniqiMjegulla jalldeze krasniqi
Mjegulla jalldeze krasniqi
 
Mjegulla dhe rete roland qerimi
Mjegulla dhe rete  roland qerimiMjegulla dhe rete  roland qerimi
Mjegulla dhe rete roland qerimi
 
Mjegulla & rete ilir dedaj
Mjegulla & rete ilir dedajMjegulla & rete ilir dedaj
Mjegulla & rete ilir dedaj
 
Lagështia e ajrit luis prela
Lagështia e ajrit luis prelaLagështia e ajrit luis prela
Lagështia e ajrit luis prela
 
Lageshtia e ajrit , e diana gjini
Lageshtia e ajrit , e diana gjiniLageshtia e ajrit , e diana gjini
Lageshtia e ajrit , e diana gjini
 
Dielli jalldeze krasniqi
Dielli jalldeze krasniqiDielli jalldeze krasniqi
Dielli jalldeze krasniqi
 
Dielli luis prela
Dielli luis prelaDielli luis prela
Dielli luis prela
 
Dielli burim i energjisë leonora thaqi
Dielli burim i energjisë  leonora thaqiDielli burim i energjisë  leonora thaqi
Dielli burim i energjisë leonora thaqi
 
Dielli burim i energjis DIANA GJINI
Dielli burim i energjis DIANA GJINIDielli burim i energjis DIANA GJINI
Dielli burim i energjis DIANA GJINI
 
Dielli albert shala
Dielli albert shalaDielli albert shala
Dielli albert shala
 
Dielli burim i energjise-lorena nushi
Dielli  burim i energjise-lorena nushi Dielli  burim i energjise-lorena nushi
Dielli burim i energjise-lorena nushi
 
Dielli zeqir th.
Dielli  zeqir th.Dielli  zeqir th.
Dielli zeqir th.
 
Punime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-Lleshi
Punime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-LleshiPunime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-Lleshi
Punime te nxënesve per ekspoziten e shkolles ,,Prof:Donika Shala-Lleshi
 
Demonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-Lleshi
Demonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-LleshiDemonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-Lleshi
Demonstime te ndryshme te nxënesve nga lenda e FIZIKES-Prof:Donika Shala-Lleshi
 

Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4

 • 2. HISTORIKU • • Ligjet e Njutonit për lëvizjen janë tre ligje fizike të cilat japin marrëdhëniet ndërmjet forcave që veprojnë mbi një objekt dhe lëvizjessë objektit. Ato u formuluan për herë të parë nga Isak Njutoni .Ligjet formojnë bazën e mekanikes klasike dhe Njutoni i përdori ato për të shpjeguar shume fenomene të cilat studiojnë lëvizjen e objekteve fizike
 • 3. Ligji i parë i Njutonit • Çdo trup ruan gjëndjen e të qënit në prehje ose të lëvizjes drejtvizore të njëtrajtshme, përsa kohë mbi të nuk veprojnë forca të jashtme. • • Ky ligj pohon se nëse forca rezultante (shuma vektoriale e të gjitha forcave që veprojnë mbi një trup) është zero , atëhere shpejtësia e trupit është konstante
 • 4. • • Një trup që është në prehje do të rrijë në këtë gjendje prehjeje derisa mbi të të veprojë një forcë e pa balancuar. • • Një trup që është në lëvizje do të vazhdojë të lëvizë në një trajektore drejtvizore të njëtajtshme derisa mbi të të veprojë një forcë e pabalancuar. • Ky ligj zakonisht referohet gjithashtu si Ligji i inercisë.
 • 5. Ligji i dytë i Njutonit • • Nxitimi që fiton një trup nën veprimin e një force është në përpjestim të drejtë me forcën dhe në përpjestim të zhdrejtë me masën e trupit . (F=mxa) • Kjo formulë nganjëherë është quajtur "formula e dytë më e famshme në fizikë • • Ligji i dytë i Njutonit pohon proporcionalitetin e nxitimit dhe masës me forcën. Nxitimi mund të përcaktohet përmes matjeve kinetike
 • 6. Ligji i tretë i Njutonit • • Për çdo forcë ekziston gjithmonë një kundërvepim i barabartë me kah të kundërt: ose për forcat e dy trupave mbi njëri tjetrin janë gjithmonë të njëjta dhe në drejtime të kundërta • • Ky ligj nënkupton se forcat veprojnë gjithmonë në çifte veprim- dhe-reagim. Nëse objektet 1 dhe 2 mund të konsiderohen në të njëjtin sistem, atëherë forca rezultante e sistemit për shkak të ndërveprimeve ndërmjet objekteve 1 dhe 2 është zero.
 • 7. Rendësia dhe fusha e zbatimit • • Ligjet e Njutonit janë verifikuar nga eksperimentet për më shumë se 200 vjet, ato janë përafrime të shkëlqyera për shpejtësitë dhe shkallat e aplikmit në jetën e përditshme.