Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
29e ICT-praktijkdag - 29 feb. 2016
Artesis Plantijn Hogeschool, Antwerpen, België
Sofos Consultancy – ICT-for-Development:...
Instructie voor de begeleiders
Benodigdheden
 handgereedschap om te knutselen/versieren, maar vooral diverse soorten
plak...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Instructiekaart "Individueel: Ervaar een STEM-activiteit (Maak een scribbling machine)"; Pieter van der Hijden

450 views

Published on

Onderdeel van de workshop "STEM-activiteiten ontwikkelen" op de ICT-praktijkdag; AP Hogeschool Antwerpen, 29 februari 2016

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Instructiekaart "Individueel: Ervaar een STEM-activiteit (Maak een scribbling machine)"; Pieter van der Hijden

  1. 1. 29e ICT-praktijkdag - 29 feb. 2016 Artesis Plantijn Hogeschool, Antwerpen, België Sofos Consultancy – ICT-for-Development: Gaming, Making, Learning, Polderweg 196, 1093KP Amsterdam, The Netherlands (info@sofos.nl, +31 20 6941222) - Pieter van der Hijden MSc, pvdh@sofos.nl, +31 624566033, +597 8750066 Groepswerk “Ervaar een STEM-activiteit (Maak een scribbling machine)” Instructie voor de deelnemers Lees dit eerst Met een beker en vier viltstiften ga je zelf een "scribbling" machine maken. Een elektromotortje zorgt dat de machine gaat trillen en bewegen. Opdracht 1. Zet de beker op zijn kop en bevestig er vier viltstiften (poten) aan met de dop naar beneden. 2. Neem twee stukjes montagedraad van ongeveer 15 cm en haal aan beide uiteinden 2 cm isolatie weg. 3. Steek de draden door de aansluitoogjes van het elektromotortje en draai ze voorzichtig vast. Bevestig een gewichtje aan de as van het motortje. 4. Verbind één draad permanent met de plus-pool van de batterij; verbind de andere draad losjes met de min-pool van de batterij (= schakelaar). 5. Plak motortje plus batterij aan de beker vast. 6. Zet de scribbling machine op een papieren ondergrond, haal de doppen van de viltstiften en zet het motortje aan. 7. Motortje uit, dan doppen weer op de viltstiften. Je kunt nu je machine nog versieren of proberen uit te breiden. Tot slot Vertel elkaar wat nieuw voor je was:  een batterij heeft een plus- en een min-pool  een elektromotor is een motor die op elektriciteit werkt  als de stroomkring van batterij naar motortje naar batterij gesloten is gaat de as van het motortje draaien  het gewichtje aan de as zorgt ervoor dat het motortje gaat trillen  als het motortje stevig op de omgekeerde beker is geplakt gaat die meetrillen  je weet nooit precies wat de scribbling machine gaat tekenen; wanneer stippels? wanneer lijnen?
  2. 2. Instructie voor de begeleiders Benodigdheden  handgereedschap om te knutselen/versieren, maar vooral diverse soorten plakband, lijm, schaar  lijmpistool (incidenteel)  werktafel bekleed met grote vellen papier (om op te tekenen)  Verbruiksmateriaal: o vellen A1 papier (flipovervellen) (1 per vier deelnemers) o 5 rollen schilderstape en ander plakband o diverse soorten elastiekjes o naar keuze allerhande versiermateriaal of spulletjes om mee te experimenteren o materialen (per deelnemer)  batterij 1,5 V AA-model (batterijhouder is niet nodig)  elektromotortje met twee daaraan bevestigde montagedraadje van elk ongeveer 10 cm  gewichtje (om de as van het motortje uit balans te brengen waardoor het motortje gaat trillen) bijv. het metalen deeltje uit een kroonsteentje  foam drinkbeker liefst met gladde zijkant  vier gekleurde viltstiften (dun) Voorbereiding  Zorg dat de elektromotortjes voorzien zijn van twee gesoldeerde montagedraadje van elk ongeveer 10 cm (bij voorkeur rood en zwart) met blanco uiteinden van 1-2 cm.  Zorg dat de benodigde materialen per deelnemer klaarliggen, bijv. een boterhamzakje met alle verbruiksmaterialen.  Zie ook de handleiding van de Tinkering Studio: http://bit.ly/ecois-scribbling. Uitvoering  Tijdsduur voor twee deelnemers: 45 minuten.  Laat beide deelnemers beurtelings een tekst van de voorzijde aan de ander voorlezen en laat die ander daarna in eigen woorden vertellen wat hij/zij gehoord heeft. Stimuleer de deelnemers tot experimenteren.  Geef suggesties mee voor thuis: o Uitbreiden van de machine met een extra arm o Elektromotortje gebruiken voor iets anders (ventilator?) Nazorg  Geen bijzonderheden.

×