Multimedia

353 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
353
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Multimedia

 1. 1. MULTIMEDIA Definisi Multimedia merupakan penggunaan komputer bagi mempersembahkan dan menggabungkan teks, grafik, audio dan video yang menghubungkan dengan alatan yang membolehkan pengguna mengarah, berinteraksi, mereka cipta dan berkomunikasi(Hofstetter,1997)
 2. 2.  Menurut Tony Feldamn di dalam bukunya An Introduction to Digital Media didefinisikan sebagai integrasi tanpa sempadan data, teks, bunyi, dan imej yang pelbagai, dalam sstu suasa maklumat digital.
 3. 3. TEKSTeks Teks secara amnya merujuk kepada huruf-huruf yang tersusun bagi membentuk satu makna yang boleh difahami atau membawa pengertian tertentu Teks yang merangkumi jenis simbol, huruf, abjad, nombor, statistik dan pelbagai jenis tulisan dan fon yang menjadi asas utama bagi penyaluran maklumat. Contohnya, (1,2,3 dan a,b,c)
 4. 4. GRAFIK Merujuk kepada persembahan atau paparan visual yang tidak bergerak seperti gambar, lukisan, lakaran, gambar foto, ilustrasi dan sebagainya. Grafik mampu menyampaikan sesuatu maklumat dengan lebih pantas dan tepat kerana ianya disampaikan dalam bentuk visual.
 5. 5. AUDIO Merujuk kepada pelbagai jenis seperti rakaman suara, suara latar, muzik, kesan khas audio, dan sebagainya. Elemen audio membantu proses penyampaian pesembahan agar lebih mantap dan berkesan di samping meningkatkan motivasi dan minat. Kesan audio atau bunyi merupakan salah satu daya penarik yang berkesan untuk menarik perhatian seseorang.
 6. 6. sajak guru oh guru osman awang.mp3
 7. 7. ANIMASI Animasi merujuk kepada satu paparan visual yang bersifat dinamik. Animasi juga merujuk kepada satu proses menjadikan sesuatu objek agar kelihatan hidup atau memberi gambaran bergerak kepada sesuatu yang pada dasarnya adalah statik. Sesuatu yang sukar boleh disampaikan dengan menggunakan perkataan atau imej-imej statik yang lebih mudah dan berkesan.
 8. 8. VIDEO Elemen multimedia yang paling dinamik dan realistik. Merupakan gabungan pelbagai media (teks, grafik, audio dan sebagainya) dalam satu medium. Penggunaan video dalam proses penyampaian maklumat berupaya mempengaruhi motivasi seseorang terhadap proses penerimaan maklumat. Video mampu membawa unsur realistik atau keadaan sebenar kepada para pengguna serta mempengaruhi perasaan dan emosi dengan lebih nyata.
 9. 9. sajak guru oh guru osman awang.flv

×