Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Construïm imatges 040515-presenta_def

320 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Construïm imatges 040515-presenta_def

 1. 1. ConstruïmImatges Construïm imatges, una proposta d’educació intercultural Crèdit Variable Interdisciplinari 3r d’ESO
 2. 2. ConstruïmImatges “L’Educació Audiovisual és un dels pocs instruments que professorat i alumnat tenen per començar a desafiar la gran desigualtat de coneixement i de poder que existeix entre els que fabriquen la informació pel seu propi interès i els qui la consumeixen innocentment com si es tractés de notícies o diversió.” Len Masterman “Naixem de ple en el si d’una comunitat més o menys extensa i d’ella rebem immediatament el nom, la llengua, la religió, el país, el paper del nostre sexe, els tabús, les pors, la memòria genètica, totes les aparicions que freqüenten els nostres somnis, i també el nostre color d’home. En rebem una part aclaparadora de la història... i de retruc, el retrat robot de l’enemic o dels enemics. Laabi
 3. 3. ConstruïmImatges ideologia socialització ciència història mèdiaart creen ESTEREOTIPS simplifiquen generalitzen defineixen classifiquen seleccionen carreguen ideològicament L’ALTRE RELIGIÓ EDAT ETNIA SEXE = imatge mental construeixen PREJUDICIS CONDUCTES cultura alimenten = actitud pre-reflexiva = acció legitimen generen justifiquen provoquen DIFERENT
 4. 4. ConstruïmImatges VALORS CONDUCTES IMATGES DE L’ALTRE arquetipus vehiculats per modelen ACTIUS/POSITIUS POSITIUS/NEGATIUS força, decisió, autoritat, intel·ligència. orgull, agressivitat, riquesa, poder, prestigi, esforç, risc, ... obediència, respecte, honestedat, resignació, lleialtat, deure, bondat, ...
 5. 5. ConstruïmImatges arquetipus BONS, ACTIUS – Herois (heroïnes) – Aventurers – Colons – Militars, soldats colonials, legionaris, ... – Exploradors – Nadius lleials DOLENTS, PASSIUS – Nadius revoltats – Nadius no col·laboradors – Independentistes – Agitadors – Salvatges – Nadius instruïts – Nadius lleials
 6. 6. ConstruïmImatges
 7. 7. ConstruïmImatges Exemples d’estereotips
 8. 8. ConstruïmImatges salvatgisme, primitivisme, exotisme l’altre com a primitiu, salvatge, que no té cultura, ... l’altre com a no modern, en estat primitiu: – occident com a model de tecnologia, modernitat, comoditat, desenvolupament, consumisme, ... sovint carregat de connotacions sexuals
 9. 9. ConstruïmImatges tintin
 10. 10. ConstruïmImatges maorí
 11. 11. ConstruïmImatges un lloc per descobrir, per colonitzar un lloc per explorar, per a l’aventura un lloc per salvar, evangelitzar un lloc per explotar, aprofitar els recursos
 12. 12. ConstruïmImatges masai
 13. 13. ConstruïmImatges Veneçuela
 14. 14. ConstruïmImatges aborigen australià
 15. 15. ConstruïmImatges el color negre associat al color del producte relació del producte amb la seva explotació associat a l’esport: – la relació entre negroafricans i els èxits esportius no és negativa però esbiaixa les capacitats i les qualitats del grup humà a un aspecte exclusivament físic associat a la música ple de connotacions sexuals
 16. 16. ConstruïmImatges conguitos
 17. 17. ConstruïmImatges colacao
 18. 18. ConstruïmImatges cuba
 19. 19. ConstruïmImatges cuba
 20. 20. ConstruïmImatges “negras”
 21. 21. ConstruïmImatges altres
 22. 22. ConstruïmImatges àsia
 23. 23. ConstruïmImatges home
 24. 24. ConstruïmImatges bandera
 25. 25. ConstruïmImatges àrab
 26. 26. ConstruïmImatges amèrica
 27. 27. ConstruïmImatges mans unides
 28. 28. ConstruïmImatges forum
 29. 29. ConstruïmImatges El crèdit
 30. 30. ConstruïmImatges Objectius - De l'equip de professors: Identificar estereotips i prejudicis creats en l'alumnat. Dissenyar, experimentar i avaluar el projecte d’educació intercultural. Augmentar en el coneixement de la Tecnologia de la Imatge i del seu ús didàctic. Fer conèixer la potencialitat del vídeo a tota la comunitat educativa i ajudar en el seu ús en les diferents àrees que s'imparteixen.
 31. 31. ConstruïmImatges Objectius procedimentals – Analitzar de forma sistemàtica imatges, posant l'accent sobretot, en les imatges construïdes de les classes socials i les races. – Debatre el funcionament i els efectes de la publicitat en el món actual. – Redactar guions tècnics i literaris d'espots publicitaris. – Utilitzar, manipular, gravar amb video- càmera. – Treballar en un ambient televisiu i manipulatiu: el vídeo-laboratori.
 32. 32. ConstruïmImatges Objectius actitudinals – Ser espectadors crítics davant l'allau de missatges publicitaris que reben diàriament. – Observar com les nostres percepcions influeixen en la nostra conducta, i en les nostres decisions. – Adonar-se de que el racisme i/o classisme influeixen en les expectatives que ens fem de l'altre. – Reconèixer la procedència de les nostres imatges i adonar-nos de que no són neutres.
 33. 33. ConstruïmImatges Objectius conceptuals – Conèixer els mitjans de comunicació i el missatge publicitari: canal i missatge. – Descriure els factors que influeixen les nostres interpretacions de les imatges gràfiques. – Distingir entre fet, opinió i generalització. – Definir estereotips i prejudicis. – Definir racisme i classisme.
 34. 34. ConstruïmImatges BLOC 1: INTRODUCCIÓ - "Com mirem” – Eines bàsiques fer a analitzar missatges continguts en imatges i en textos. – Els mitjans de comunicació com a creadors d’estereotips poderosos. – Recursos per a combatre el prejudici i la injustícia. – Exploració de conductes discriminatòries.
 35. 35. ConstruïmImatges BLOC 2: CLASSE SOCIAL - Un toc a les classes” – Percepcions sobre la distribució actual de la riquesa i el poder. – Definicions alternatives de classe social. – Oportunitats de vida (per exemple, salari, condicions de treball, seguretat social) relacionades amb la classe social. – Actituds sobre la pobresa i els moviments de la classe treballadora influenciades pels mitjans de comunicació.
 36. 36. ConstruïmImatges BLOC 3: RAÇA HUMANA - "El cor de les races” – Natura i l'extensió de la discriminació racial. – Conductes personals i institucionals. – Vies de combat de la xenofòbia i el racisme.
 37. 37. ConstruïmImatges Idees per a una Educació Audiovisual Intercultural Tenir cura del llenguatge i de les imatges que utilitzem o produïm.
 38. 38. ConstruïmImatges Idees per a una Educació Audiovisual Intercultural Alfabetitzar en la lectura de la imatge.
 39. 39. ConstruïmImatges Idees per a una Educació Audiovisual Intercultural Programar les competències audiovisuals bàsiques.
 40. 40. ConstruïmImatges A partir de l’Educació Infantil – Descobrir els valors i contravalors que transmeten les sèries de dibuixos animats. – Observar com es presenten els conflictes i quina resolució se’ls dóna en les sèries de dibuixos animats. – Començar a diferenciar entre el món real i les imatges que el volen representar. – Comparar les propietats i les característiques dels objectes reals amb la seva representació gràfica, especialment en la publicitat.
 41. 41. ConstruïmImatges A partir del Cicle Inicial – Reflexionar sobre la influència de la publicitat i adonar-se que ens ofereixen una imatge distorsionada de la realitat.
 42. 42. ConstruïmImatges A partir del Cicle Mitjà – Començar a ser conscient de la ficció televisiva. – Realitzar exercicis de representació de sí mateix o de les altres persones, mitjançant la fotografia i el vídeo – Experimentar diverses formes de modificar la representació de la realitat manipulant diferents elements: l’enquadrament, el punt de vista, la il.luminació, el decorat, etc.
 43. 43. ConstruïmImatges A partir del Cicle Mitjà – Realitzar exercicis de trucatge de les imatges per entendre com es pot manipular la representació de la realitat. – Adonar-se que la comunicació televisiva és unidireccional.
 44. 44. ConstruïmImatges A partir del Cicle Superior – Valorar la llibertat d’expressió dels mitjans com a dret bàsic en una societat democràtica. – Començar a descobrir que darrera de qualsevol representació de la realitat s’hi amaga la intenció de les persones que produeixen el missatge (selecció del que es vol i del que no es vol ensenyar).

×