Proizvodnja vina - Nives Dominić

3,615 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,615
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Proizvodnja vina - Nives Dominić

 1. 1. Nives Dominć, 1. razred
 2. 2. Proces i postupak proizvodnje vina kreće još u vinogradu i već na tom mjestu počinje pravljenje prve razlike u kvaliteti vina. Zato je pravilna proizvodnja vina u svim koracima jako bitna.
 3. 3. U zavisnosti od toga na kakvom je mjestuvinograd, kakva je njegova orijentacija premasuncu i stranama svijeta, kakva je podloga nakojoj raste, koliko kiše godišnje pada na tojlokaciji - takva će vina biti iz tog vinograda.
 4. 4. Poslije samog rasta i rađanja grožđa u vinogradupolako počinje čovjek unositi svoj utjecaj u procesrađanja vina. Prvi korak u tom procesu je berba.Berba je jako kompleksna radnja koja zahtijevamnogo iskustva, umiješnosti a ponekad i sreće dabi sve ispalo onako kako vinar želi. Mnogo jefaktora potrebno da se poklopi pa da jedna berbabude uspješna i da se eventualne greške ne odrazekasnije na vino.
 5. 5. Postoje dva načina berbe vina: ručna i strojna.I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane paih i danas i neki od najvećih vinara iz Bordoa,proizvođači Grand Cru Classe vina,kombiniraju.
 6. 6. U nekim regijama postoje i posebni oblici berbe koji jako utječu na stil nastalog vina: npr., berba u Sauternes-u se obavlja u tzv. valovima i zna ponekad trajati i po nekoliko tjedana, u cilju probirne berbe samo onih grozdova koji su zahvaćni plemenitom plijesni.
 7. 7. Neposredno nakon berbe kreće proces stvaranjavina koji se dijeli u nekoliko faza. Prva faza jetransport grožđa u vinariju kada započinjeproizvodnja vina od grožđa.
 8. 8. Sljedeća faza u rađanju vina je muljanje grožđaili proces u kojem dolazi do odvajanja bobicaod peteljki i listova. Nakon odvajanja odpeteljki, grožđe odlazi u prešu u kojoj seobavlja krajnji proces izdvajanja soka.Glavni cilj prešanja je da se obavi što prije i nataj način smanji utjecaj i dodir kisika koji je uovoj fazi nepoželjan.
 9. 9. Mošt ili nefermentirani sok treba odležati određenovrijeme u specijalnim tankovima -obavlja se da bise odvojile čvrste materije od soka. Ti tankovi sezovu UNIMATIK.Ova operacija se obavlja na niskim temperaturamakako bi se spriječila nekontrolirana fermentacijaizazvana kvascima.Smirivanje se obično obavlja na temperaturama od2-12 stupnjeva Celzijusa.Nakon smirivanja već relativno čisti sok odlazi nafermentaciju.
 10. 10. Odležavanje je proces u kojem mlado vino sazrijeva i priprema se za izlazak u svijet.Vino može odležati u malim ili velikim bačvama, najčešće od hrastovine, kao i u neutralnim posudama poput posuda od ne- hrđajućeg čelika i sl.
 11. 11. Vino iz drvenih bačvi isparava, tako da semora dolijevati kako ne bi došlo dooksidacije vina i do kvarenja.Dolijevanje se obično radi dva puta tjedno uprvom mjesecu i jednom tjedno drugimjesec dana.Bačve se dopunjavaju ili vinom istoggodišta ili starijim vinom.

×