Karakostas

2,145 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,145
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
238
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Karakostas

 1. 1. 22ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΡΕΘΥΜΝΟ , 18-19 Σεπτεμβρίου 2010 Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΚΟΗ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Θ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΩΡΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ Γ.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 2. 2. ΑΚΟΗΠοιες είναι οι συχνότερες αιτίες παραπομπής ? Βαρηκοία Ωτοσκοπικά ευρήματα συνηγορούντα υπέρ χρόνιας μέσης ωτίτιδας ή εκκριτικής ωτίτιδας . Διαταραχές λόγου . Στοιχεία από το ιστορικό ( μηνιγγίτιδα , συγγενείς α΄ βαθμού με βαρηκοία κτλ )
 3. 3. ΑΚΟΗΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ(ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ ΜΕ ΥΓΡΟ) ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ
 4. 4. ΑΚΟΗΝΕΥΡΟΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟΣ ΒΑΡΗΚΟΙΑ 50% των περιπτώσεων της παιδικής νευροαισθητήριας βαρηκοΐας οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ C M V ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΣ
 5. 5. ΑΚΟΗ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΟΗΣ Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για την εκτίμηση της ακουστικής ικανότητας του παιδιού διακρίνονται σε υποκειμενικές (behavioral) και αντικειμενικές (physiologic).
 6. 6. ΑΚΟΗΣτις υποκειμενικές περιλαμβάνονται η ακοομετρίαμε την παρατήρηση της συμπεριφοράς (behavioralobservation audiometry), η ακοομετρία τηςοπτικής ενίσχυσης ή εντοπισμού (visualreinforcement audiometry), ηπαιχνιδοακοομετρία, η ομιλητική και η τονικήακοομετρία. Στις αντικειμενικές μεθόδουςπεριλαμβάνονται οι μετρήσεις της ακουστικήςαντίστασης (τυμπανομετρία και ακουστικάαντανακλαστικά), τα ακουστικά προκλητά δυναμικάκαι οι ωτοακουστικές εκπομπές
 7. 7. ΑΚΟΗ ΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑ: παιδιά μεγαλύτερα των 5-6 ετών, μερικές φορές είναι δυνατό να συνεργαστούν και παιδιά 3.5-4 ετών. Όπως και με την παιχνιδοακοομετρία απαιτείται η εθελοντική συνεργασία του παιδιού, η οποία για να επιτευχθεί προϋποθέτει την καλή συνεργασία με τον εξεταστή, ιδιαίτερη εμπειρία και επιδεξιότητα από αυτόν και άνετο περιβάλλον για το παιδί. Η διαδικασία της ακοομέτρησης πρέπει να λάβει τη μορφή παιχνιδιού. Επειδή οι λανθασμένες απαντήσεις είναι ιδιαίτερα συχνές στα παιδιά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τις οδηγίες που δίνονται στο παιδί, όσο και στην ερμηνεία των απαντήσεων που δίνει.
 8. 8. ΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑΙδιαίτερης σημασίας είναι η λήψη τόσο της αέρινης, όσο και τηςοστέινης αγωγής, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση του είδους τηςβαρηκοΐας, καθώς και η λήψη του ακοογράμματος σε όλες τιςσυχνότητες της τονικής ακοομετρίας για την εξακρίβωσηβαρηκοΐας ιδίως υψηλών συχνοτήτων που συχνά μπορεί ναπεράσει απαρατήρητη με άλλες υποκειμενικές μεθόδους. Ηηχοκάλυψη είναι απαραίτητη και στα παιδιά όταν υπάρχουνμεγάλες διαφορές ακοής μεταξύ των δύο αυτιών.
 9. 9. ΑΚΟΗΟΜΙΛΗΤΙΚΗ ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑΠΑΙΧΝΙΔΟΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑ
 10. 10. ΑΚΟΗΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Τυμπανομετρία , Προσδιορισμός ακουστικών αντανακλαστικών) ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ (OAEs) ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ (ABR)
 11. 11. ΑΚΟΗ Τυμπανομετρία : δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συνεργασία και δεν απαιτεί εθελοντική απάντηση του εξεταζόμενου, δεν απαιτείται ηχομόνωση και είναι μια γρήγορη σε εκτέλεση δοκιμασία και εύκολη στην εκμάθηση της από τον εξεταστή (Johnson, 2002). Επιπλέον υπάρχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης νόσων του μέσου ωτός και ειδικότερα εκκριτικής μέσης ωτίτιδας, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν και να καταγραφούν με τις μετρήσεις της ακουστικής αντίστασης. Για την ερμηνεία του τυμπανογράμματος έχουν περιγραφεί αρχικά τρεις και αργότερα έξι τύποι με τη χορήγηση probe tone 226 Hz: Ο τύπος Α, AS, AD, Β, C και D. Η αξία της τυμπανομετρίας σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών είναι αμφισβητούμενη (Wiley & Fowler, 1997).
 12. 12. ΤΥΜΠΑΝΟΜΕΤΡΙΑ
 13. 13. ΜΟΡΦΗ ΤΥΜΠΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 14. 14. AKOH Aκουστικά αντανακλαστικά (ΑΑ) :προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην κλινική πράξη. Το αντανακλαστικό του μυός του αναβολέα θα απουσιάζει όταν υπάρχει παθολογία στην πορεία του αντανακλαστικού τόξου: Όταν το αυτί που δέχεται το ηχητικό ερέθισμα πάσχει από βαρηκοΐα που κάνει αδύνατη τη χορήγηση της απαιτούμενης έντασης των 70-95 dB SL ή όταν υπάρχει βλάβη του ακουστικού νεύρου. Όταν το αυτί που δέχεται το βύσμα της συσκευής παρουσιάζει βλάβη του μέσου ωτός, βλάβη του προσωπικού νεύρου κεντρικότερα από την έκφυση του νεύρου του μυός του αναβολέα ή όταν υπάρχει απουσία του μυός του αναβολέα. Μόνο όμως ένα μικρό ποσοστό των νεογνών εκλύει τα ακουστικά αντανακλαστικά με probe tone 220 Hz. Επίσης στη σχολική ηλικία ο ουδός των ακουστικών αντανακλαστικών είναι αυξημένος σε σχέση με τους ενήλικες και στο 13% δεν εκλύονται. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι εκλύονται όταν χορηγείται probe tone 660 Hz (Hodgson, 1994). Η παρουσία εξάλλου των ΑΑ δεν μπορεί να αποκλείσει βαρηκοΐα μικρότερη των 80-90 dB HL. Ως αποτέλεσμα η ASHA δεν περιλαμβάνει τα ακουστικά αντανακλαστικά στις screening δοκιμασίες για τον έλεγχο του μέσου ωτός.
 15. 15. ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ
 16. 16. AKOH ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ (ΟΑΕs) Με τις ωτοακουστικές εκπομπές (αυτόματες – προκλητές :παροδικές - προϊόντων παραμόρφωσης και ερεθίσματος -συχνότητας) ελέγχουμε τη φυσιολογική λειτουργία του κοχλία και μάλιστα των έξω τριχωτών κυττάρων. Με την χορήγηση κατάλληλου ακουστικού ερεθίσματος με τη βοήθεια ενός ειδικού βύσματος διαμέσου του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού διεγείρουμε τον κοχλία, ο οποίος αντιδρά με ήχους χαμηλής έντασης που μπορούν στη συνέχεια να ανιχνευθούν από το μικρόφωνο του βύσματος που αρχικά τοποθετήσαμε. Η παρουσία τους είναι ένδειξη ακοής ίσης ή καλύτερης από 25-30dB
 17. 17. ΑΚΟΗ Παθολογία λοιπόν του μέσου ωτός στα παιδιά,όπως η εκκριτική μέση ωτίτιδα ή οι αυξομειώσειςτης πίεσης στον ΕΑΠ και το μέσο ους αποκλείουντην καταγραφή των OAEs.Αντίθετα, η ύπαρξη ανοικτών σωληνίσκωναερισμού επιτρέπει την καλή καταγραφή τωνOAEs (Wilson, 1991). Γι΄ αυτό θα πρέπει πριντην εκτέλεση των OAEs να προηγείται ητυμπανομετρία, ώστε να υπάρχει μια αδρήεκτίμηση της κατάστασης του μέσου ωτός.Η ευρύτερη εφαρμογή των OAEs είναι ο έλεγχοςτης ακοής ως screening test (White, 1998).Αξιόπιστες (> 90%).
 18. 18. ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 19. 19. ΑΚΟΗΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ (ABR): είναι μία εξειδικευμένη ηλεκτροφυσιολογική εξέταση με την οποία ελέγχουμε το έσω αυτί και συγκεκριμένα τον κοχλία και το ακουστικό νεύρο.Οι κλινικές εφαρμογές των ABR στη νεογνική και παιδική ηλικία εστιάζονται σε δύο πεδία. Για την εκτίμηση του ουδού ακοής και ως εξέταση screening για τον αδρό έλεγχο της ακοής και δεύτερο για τον έλεγχο τυχόν ύπαρξης διαταραχών του ΚΝΣ. Ο ουδός των ABR συμφωνεί με τον ουδό της τονικής ακοομετρίας τουλάχιστον στο φάσμα συχνοτήτων 1-4 kHz και γι΄ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της ακοής σε άτομα που δεν συνεργάζονται.
 20. 20. ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ (ABR)
 21. 21. ΑΚΟΗΤα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η αξιοπιστίαστον αντικειμενικό έλεγχο της ακοής, η ακρίβειασε σχέση με τις OAEs του προσδιορισμού τουουδού ακοής στο φάσμα συχνοτήτων 1-4 kHz, ενώμειονεκτήματα είναι η αδυναμία προσδιορισμού τηςακοής σε κάθε συχνότητα ξεχωριστά (στιςscreening δοκιμασίες χρησιμοποιούνταιαποκλειστικά clicks), η χρονοβόρος διαδικασία, ηανάγκη ύπνωσης του παιδιού και ο χειρισμός τουμηχανήματος από εξειδικευμένο προσωπικό.
 22. 22. ABR
 23. 23. ΑΚΟΗΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ?
 24. 24. Σας ευχαριστώ

×