Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Mediul Abisal
Zona abisala reprezinta o zonăsituată în mări și în oceane, care seîntinde de la 2.000 m până la cele maimari adâncimi.Est...
• Zona abisală ocupă peste 3/4 dinsuprafata Oceanului Planetar.• Aceasta se gaseste in modpredominant in Oceanul Pacific,O...
RELIEFUL FUNDURILOR ABISALE        Relieful este reprezentat de câmpiile abisale, glacisurile        abisale...
 În afara marilor unităţi morfologice descrise mai sus, în cadrul OceanuluiPlanetar, se întâlnesc coline, munţi abisali i...
o   Pentru ca in mediul abisal lumina nu patrunde,plantele lipsesc cu  desavarsire.o   În această zonă solul este fo...
  Masele de apă joase,abisale din zona  Atlanticului de Nord,sunt legate de  apele reci din spaţiul Ecuatorului.  ...
  Există anumite specii de animale marine, care    Acestea traiesc într-un întuneric total, o  gasesc hrana in ada...
 Animalele abisale prezintă            modificări ale organelor vizuale            (care sînt atr...
 Cei mai mulţi peşti deadâncime sunt mici şi aucorpurile moi şi oasemici,datorită lipsei de calciu,necesar pentru formar...
Pestele-ManaPestele Undita             Paianjen         Pestele-Mana Vipera            Pe...
o Omul poate interveni in mediul abisal doar prin intermediul submarinelor,datorita presiunii foarte mari.o Acestia sunt ...
Groapa Marianelor  Este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului,aflat în Oceanul Pacific și  având 11.034 m adâ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mediul abisal XI C

5,046 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Mediul abisal XI C

 1. 1. Mediul Abisal
 2. 2. Zona abisala reprezinta o zonăsituată în mări și în oceane, care seîntinde de la 2.000 m până la cele maimari adâncimi.Este un mediu lipsit de lumină, cu presiune şisalinitate ridicate, cu temperaturi scăzute în raportcu adâncimea, cu numeroase adaptări aleorganismelor. Apa se caracterizează printr-un calmaproape absolut. În mediul abisal plantele lipsesc,iar fauna prezintă adaptări specifice: unele animaleşi-au pierdut vederea, altele au ochi mari,telescopici au organe fosforescente.
 3. 3. • Zona abisală ocupă peste 3/4 dinsuprafata Oceanului Planetar.• Aceasta se gaseste in modpredominant in Oceanul Pacific,Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.
 4. 4. RELIEFUL FUNDURILOR ABISALE  Relieful este reprezentat de câmpiile abisale, glacisurile abisale şi fosele sau gropile abisale. Aceste forme se întâlnesc între 4000-6000m adâncime, doar fosele coborând la valori mai mari.  Din întreaga suprafaţă a Pământului aproximativ 30% este reprezentată de această categorie hipsometrică.  Câmpiile abisale reprezintă cele mai netede suprafeţe de pe Terra, acoperite de sedimente fine şi ultrafine. Se pot dferenţia mai multe categorii: tipice (în Oc. Atlantic şi Indian), de fosă sau arhipelagice (în apropierea arcelor insulare, numeroase în Pacific).  Glacisurile abisale racordează câmpiile abisale de alte forme de relief (dorsale sau munţi izolaţi, dealuri eubmarine etc.). Fosele reprezintă cele mai mari adâncimi de pe Terra. Pot fi periferice, de tip rever, oblice sau mixte.
 5. 5.  În afara marilor unităţi morfologice descrise mai sus, în cadrul OceanuluiPlanetar, se întâlnesc coline, munţi abisali izolaţi, praguri abisale,depresiuni sau şanţuri abisale. O categorie aparte o formează munţii de tipguyot. Aspectul lor plat dovedeşte o evoluţie în regim subaerian şi omodelare intensă, care a dus la forma plată din partea superioară.
 6. 6. o Pentru ca in mediul abisal lumina nu patrunde,plantele lipsesc cu desavarsire.o În această zonă solul este format din depuneri de mâluri fine cu globigerine, argile roșii etc.
 7. 7.  Masele de apă joase,abisale din zona Atlanticului de Nord,sunt legate de apele reci din spaţiul Ecuatorului. Temperaturile variaza, în jur de 3-4˚C. Salinitatea are valorea de aproximativ 34,9 psu,dar se poate schimba in functie de adancime. Presiunile sunt imense,astfel incat ar putea zdrobi orice scafandru aflat inafara bitiscafului.
 8. 8.  Există anumite specii de animale marine, care  Acestea traiesc într-un întuneric total, o gasesc hrana in adancimi,si astfel,nu se apropie presiune extrem de ridicata şi o gamă de de suprafaţă, cu excepţia unor specii. Flora temperatură de la -1 până la 5 ° C. fiind inexistenta in cele mai mari adancimi, da Deoarece nu există nici o sursa de un aspect pe cat de fascinant,pe atat de lumina, sursa de energie primară o monstruos.Animalele descrise de către oamenii constituie o ploaie de materii organice în de ştiinţă sunt încă necunoscute în apele de mică adâncime, inclusiv peştii comportamentul lor şi sunt presupuse a fi morţi sau alte animale marine ucise si descoperite doar o mica parte dintre ele,pana aduse de curenti. acum.  Surprinzator, animalele care trăiesc în zona abisală sunt membri ai aceluiaşi grup ca cele gasite in straturile superioare. Astfel, gasim pesti, curstacee, cefalopode, caracatiţe, calmari, moluste, echinoderme şi viermi.Diferenţa este că aceste specii au dezvoltat forme abisale,ciudate pentru noi, adaptate la mediul lor.
 9. 9.  Animalele abisale prezintă modificări ale organelor vizuale (care sînt atrofiate sau, dimpotrivă, exagerat de mari) și ale organelor tactile (antene, tentacule, care sunt puternic dezvoltate); au adesea organe luminoase; sunt carnivore sau se Ele sunt adaptate hrănesc cu nămol bogat înla presiunile mari substanțe organice îndin adancuri, avand descompunere.corpul strabatut depori sau canicuri, ceechilibreazapresiunea interna acorpului cu cea dinexterior.
 10. 10.  Cei mai mulţi peşti deadâncime sunt mici şi aucorpurile moi şi oasemici,datorită lipsei de calciu,necesar pentru formareaoaselor, şi vitamina D,necesare pentru oasele tari.Ei tind sa aiba gura sidintii mari şi stomacurilungi si elastice. Acestiatrebuie să mănânce peşti şialte alimente, chiar dacăaceastia sunt mai mari decâtei înşaşi,deoarece masaurmatoare poate veni pestemuuult timp.
 11. 11. Pestele-ManaPestele Undita Paianjen Pestele-Mana Vipera Pestele Pestele Dragon Peste
 12. 12. o Omul poate interveni in mediul abisal doar prin intermediul submarinelor,datorita presiunii foarte mari.o Acestia sunt doar cercetatori si oceaniografi,pentru a descoperi forme noi de viata sau lucruri nemaidescoperite pana acum.
 13. 13. Groapa Marianelor Este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului,aflat în Oceanul Pacific și având 11.034 m adâncime. Groapa Marianelor se află la nord de ecuator în apropiere de Insulele Mariane ce aparțin de Melanezia. Groapa se află situată la circa 2.000 km est de Insulele Filipine și la sud de insula Guam. La nord groapa se continuă în groapa Bonin, care continuă, la rândul ei, mai departe în nord în groapa Japoniei. Groapa Marianelor a fost vizitată o singură dată de către doi oameni într-un submarin cu pereții foarte groși pentru a rezista presiunii imense.

×