Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Cehia

4,715 views

Published on

Published in: Travel, Business
 • Be the first to comment

Cehia

 1. 1. REPUBLICA CEHA Amplasarea Cehiei (portocaliu închis) – pe continentul european (portocaliu deschis şi alb) – în cadrul Uniunii Europene (portocaliu deschis)
 2. 2. Cehia , oficial Republica Cehă , este un stat intracontinental situat în Europa Centrală . Se învecinează cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est şi Austria la sud. Nu are acces la mare, aflandu-se la 326 km de Marea Baltica si 322 de Marea Adriatica. Cehia este vecina cu Germania, Polonia, Austria si Slovacia. Cuprinde trei regiuni istorice — Boemia , Moravia şi o parte a Sileziei — iar întreaga suprafaţă a ei alcătuieşte peste 78.000  km² . În 2008 număra peste 10 milioane de locuitori. Administrativ este împărţită în 14 regiuni cu autoguvernare , iar capitala este Praga . Cehia a apărut o dată cu statalitatea cehă din cea de-a doua jumătate a secolului al IX-lea . Între 1526 – 1918 teritoriile cehe au făcut parte din Imperiul Austriac , iar între 1918 – 1992 (cu o întrerupere în timpul celui de- al Doilea Război Mondial ) a constituit, împreună cu Slovacia , statul cehoslovac . Statul ceh a fost restituit formal la data de 1 ianuarie 1969 sub denumirea de Republica Socialistă Cehă (de la 1990 s-a renunţat la cuvântul „socialistă”) fiind una dintre ţările federale ale Republicii Socialiste Cehoslovace (care din 1990 a purtat numele de Republica Federală Cehă şi Slovacă). Federaţia a dispărut la data de 1 ianuarie 1993 , rezultând în independenţa Cehiei şi a Slovaciei. Simultan a fost introdusă Constituţia Republicii Cehe. Republica Cehă este un stat democrat cu o constituţie liberală şi sistemul politic multipartid. Şeful de stat este preşedintele republicii, iar organul legislativ — parlamentul bicameral . Cehia este membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN) şi a Uniunii Europene . Face şi parte din Grupul de la Visegrád .
 3. 3. * Din 2000, Republica Cehă este împărţită în treisprezece regiuni. *Praga, capitala republicii, are drepturi egale cu ele şi nu este considerată parte de nicio regiune. Fiecare regiune are său propriu consiliu regional şi hatmanul . *Praga are consiliul orăşenesc şi primar în locul acestora. * 76 de okrese vechi, incluzând trei oraşe statutare : Brno , Ostrava şi Plzeň au fost lichidate conform reformei administrative din 1999 . Totuşi, au rămas că împărţire teritorială şi sunt folosite de multe instituţii ale administraţiei statale.
 4. 4. Arheologii au descoperit dovezi ale aşezărilor umane în această zonă datând din neolitic . În epoca clasică, din secolul al 3-lea î.Hr., aici au migrat celţii ( tribul boiilor după care a fost numită Boemia ) şi apoi în secolul 1 triburile germanice , marcomanii şi quazii . În timpul perioadei migraţiilor din secolul al V-lea , numeroase triburi germanice s-au deplasat către vest şi sud, în afara Europei Centrale. În cadrul unei migraţii la fel de importante, popoarele slave din regiunea Mării Negre şi a Munţilor Carpaţi s-au aşezat în regiune (stimulate şi de migraţia popoarelor din Siberia şi Asia Centrală: huni , avari , bulgari şi maghiari ). În urma germanilor, ei s-au deplasat spre sud în Boemia, Moravia şi o parte a Austriei moderne. În timpul secolului al 7-lea , negustorul franc Samo , sprijinindu-i pe slavii care se luptau cu conducătorii lor avari, a devenit conducătorul primului stat slav cunoscut din Europa Centrală. Principatul Moraviei s-a ridicat în secolul 8. Statul ceh a apărut către sfârşitul secolului 9 când a fost unificat de către dinastia Přemysl . Regatul Boemiei a fost o putere locală semnificativă în timpul Evului Mediu. A făcut parte din Sfântul Imperiu Roman în timpul întregii existenţe a acestei confederaţii. Conflictele religioase precum Războaiele husite din secolul al 15-lea şi Războiul de treizeci de ani din secolul al 17-lea au avut un efect devastator asupra populaţiei locale. Boemia a căzut apoi sub influenţa habsburgilor şi a devenit o parte a Austro- Ungariei . După prăbuşirea imperiului în urma primului război mondial , s-a format republica independentă Cehoslovacia în 1918 . Noul stat conţinea importante minorităţi germane, maghiare şi poloneze. Istorie
 5. 5. <ul><li>Hitler a profitat de ocazie, şi, cu sprijinul Partidului German din Sudeţi al lui Konrad Henlein, a ocupat regiunea sudetă cu majoritate germană prin Pactul de la München . Polonia a ocupat zonele majoritar poloneze din jurul oraşului Český Těšín , în timp ce Slovacia a câştigat o mai mare autonomie, statul fiind redenumit „Ceho-Slovacia”. În cele din urmă Slovacia s-a desprins în 1939 şi restul teritoriului ceh a fost ocupat de Hitler care a instituit aşa-numitul Protectorat al Boemiei şi Moraviei . Aproximativ 125 000 de cetăţeni, inclusiv 83 000 de evrei, au fost ucişi şi alte sute de mii trimişi în închisori şi lagăre de concentrare sau de muncă forţată. Guvernul şi armata cehoslovacă în exil au fost recunoscute de Aliaţi. </li></ul><ul><li>Din 1945 până în 1948 în jur de 3 milioane de germani, aproape întreaga minoritate germană din Cehoslovacia interbelică au fost expulzaţi în Germania şi Austria . În consecinţă, 15,000 - 30,000 de germani au murit. Doar unei părţi dintre ei, care au activat în rândurile rezistenţei sau de care era nevoie din motive economice, i s-a permis să rămână, deşi mulţi au emigrat din cauza sentimentelor anti-germane din Cehoslovacia postbelică. În 1948, o Cehoslovacie reconstituită a căzut în sfera de influenţă sovietică . În 1968 , o invazie de către trupele Pactului de la Varşovia a stopat eforturile liderilor ţării de la liberaliza regimul şi de a crea un „ socialism cu faţa umană” în timpul Primăverii de la Praga . </li></ul><ul><li>În 1989 , Cehoslovacia şi-a recâştigat independenţa politică prin „ Revoluţia de Catifea ”. La 1 ianuarie 1993 ţara s-a împărţit în mod paşnic, creându-se republicile independente Cehia şi Slovacia . Republica cehă s-a alăturat NATO în 1999 şi Uniunii Europene la 1 mai , 2004 . Pe 28 februarie 2003 , Václav Klaus a fost ales preşedinte şi reales pe 15 februarie 2008 . </li></ul>Deşi Cehoslovacia era un stat democratic şi liberal ce garanta şi implementa drepturi culturale şi lingvistice minorităţilor sale (şcoli în limba germană în zonele vorbitoare de limba germană), statul centralizat nu garanta autonomie politică teritorială minorităţilor sale, rezultând în nemulţumire şi un curent puternic în rândurile minorităţilor de a se desprinde de Cehoslovacia .
 6. 6. Populatia
 7. 7. <ul><li>Brno : al doilea oras ca marime din Republica Ceha, strajuit de dealurile Petrov si Spilberg. In varful dealului Petrov sa gaseste Biserica Sf Petru si Pavel, iar pe Spilberg mai multe fortificatii din epoca baroca. In centrul orasului veti gasi atat locuinte si palate cat si biserici, toate in buna stare de conservare. Nu uitati sa vizitati Palatul Ditrichstein, vechea primarie gotica. Brno este si un important centru cultural. Aici se gaseste Orchestra filarmonica Brno, faimosul cvartet Janacek, un muzeu entografic, Muzeul Medelianum, Paviolionul Anthropos. In afara acestora mai puteti vizita Muzeul Brno, Muzeul tehnologiei, Muzeul culturii romilor, Muzeul medicinii veterinare, Galeria Moravia. Cei care doresc un spectacol pot merge la unul din cele zece teatre, cu repertorii variate. </li></ul>
 8. 8. Ostrava : este al treilea oras ca marime, cu 320 000 locuitori, si unul dintre cele mai interesante pentru turisti, mai ales datorita faptului ca din 1989 acest oras industrial s-a schimbat radical, devenind un important centru cultural, comercial si nu in ultimul rand sportiv. Poate ca cea mai cunoscuta strada din Ostrava, si care i-a adus un plus de farmec printre localnici si turisti, este Stodolni, pe care se gasesc peste 70 de cluburi si localuri, cu specific diferit, care isi asteapta mereu musafirii. Veti gasi aici cel putin un local pe gustul dv, pentru ca fiecare ofera muzica, stil si atmosfera diferite, pe langa excelente meniuri. In fiecare saptamana agitatia este maxima aici, iar mii de oameni aleg sa isi petreaca macar cateva ore pe strada Stodolni. Cei care sunt mai curand pasionati de istorie vor merge cu siguranta in centrul vechi, recent restaurat, care ofera cladiri interesante, biserici si magazine de tot felul. Ostrava este si un oras al sportului, existand aici peste 120 de sali, cinci stadioane, 11 bazine de inot acoperite, cinci stranduri, inclusiv cel din Poruba, cel mai mare din tara. Pasionatii de drumetii montane nu au fost uitati, putand face excursii sau sporturi de iarna pe muntii Beskydy si Jeseniky, aflati langa oras. Tot in apropiere veti gasi si terenul de golf de la Silherovice, cunoscut in intreaga lume si foarte apreciat de pasionatii acestui sport. Ostrava este si un important centru cultural ceh. Exista cinci teatre in oras, unde au loc spectacole de opera, teatru, balet si opereta. Alte spectacole, jucate atat de artisti cehi cat si straini sunt puse in scene si la alte sali si centre din oras. Muzeul Minier OKD, cunoscut in intreaga Europa, ofera curiosilor informatii detaliate despre istoria mineritului in regiune, ocupatie care a adus prosperitatea in Ostrava mai ales in trecut. In afara lampilor si altor echipamente, vizitatorii pot vedea si replica unui tunel de mina sau sa descopere vestigiile asezarilor preistorice din zona.
 9. 9. <ul><li>Olomouc : este unul dintre cele mai importante orase ale Republicii Cehe, avand o populatie de peste 100.000 locuitori. Datorita istoriei, universitatii renumite in intreaga Europa, culturii si mestesugurilor locale, dar mai ales datorita situarii geografice, in zona centrala a Moraviei, Olomouc a fost mereu un oras cautat de turisti, oameni de afaceri si comercianti. Se ajunge usor la Olomouc datorita retelei excelente de drumuri, fiind singurul oras ceh, cu exceptia capitalei Praga, aflat la intersectia a doua drumuri nationale si internationale. Economic, Olomouc este un oras industrial, serviciile fiind in continua dezvoltare. </li></ul>Datorita locatiei, traditiei economice si fortei de lucru calificate, orasul are un puternic potential de dezvoltare, fiind deschis initiativelor economice venite din intreaga Europa, dar oferind si turistilor o destinatie interesanta.
 10. 10. Geografia Cehiei Imagine satelit Cehia are, predominant, un relief de podiş , dezvoltat pe o veche structură hercinică, denumită Masivul Boemiei. Peisajul ceh variază; partea sa occidentală, Boemia , constă dintr-un bazin, străbătut de Labe ( Elba ) şi Vltava (Moldau în germană), înconjurat în special de munţi mici, precum Sudeţii (incluzând Krkonoše, unde se află şi punctul cel mai înalt al ţării, Sněžka de 1.602 m). Moravia , în Est, este de asemenea o regiune relativ muntoasă, străbătută de Morava . Aici se află şi izvorul Odrei (Oder în germană). Apele Cehiei curg spre trei mări diferite: Marea Nordului , Marea Baltică şi Marea Neagră . Relief Climă Climatul local este temperat, cu veri calde şi ierni reci, un exemplu de combinaţie între influenţele continentale şi cele oceanice
 11. 11. <ul><li>Hidrografie </li></ul><ul><li>Cehia se caracterizează printr-o bogată reţea de cursuri de apă, care se îndreaptă spre trei mări: Marea Nordului (fluviul Labe sau Elba, cu afluentul său Vltava), Marea Neagră (Morava şi alţi afluenţi ai Dunării) şi Marea Baltică (Odra sau Oder). De pe teritoriul ei izvorăsc două importante fluvii ale Europei Centrale: Odra şi Elba. </li></ul><ul><li>Vegetaţie </li></ul><ul><li>Formaţia vegetală caracteristică este pădurea de foioase , care acoperă o treime din suprafaţa ţării, la care se adaugă păşunile. </li></ul><ul><li>Resurse naturale </li></ul><ul><li>Resursele naturele sunt variate, dar, în general, fără rezerve şi producţii importante, cu excepţia cărbunilor şi a sării . Cehia are, în schimb, însemnate resurse forestiere şi un bogat potenţial hidroenergetic. In mare parte se intalnesc padurile de foioase..care acopera o treime din suprafata tarii..la care se adauga si pasunile </li></ul>
 12. 12. Altitudinea medie peste nivelul mării este de 430 m. Pe teritoriul ţării trec trei canale europene ( legătura este Kralický Sněžík) şi împart fundul Mării Nordului, Baltice şi al Mării Negre. Ţara se află la graniţa dintre lanţurilor muntoase cehe (Šumava, Český les, Krušné hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky) şi Carpaţii de Apus ( Beskydy). Muntele cel mai înalt:Sněžka 1 602 m Cel mai jos punct: Hrněsko 117 m Cel mai lung râu: Vltava 433 km Sněžka
 13. 13. Pe teritoriul ţării sunt patru parcur i naţionale: cel mai mare este parcul naţional şi zona protejată Šumava, parcul naţional Podyji, cel mai vechi este parcul naţional KRNAP, iar cel mai tînăr este parcul České Švýcarsko (Elveţia cehă) ( din 1.1.2000). Šumava
 14. 14. Podyji KRNAP
 15. 15. České Švýcarsko
 16. 16. Cultura Praga : bijuteria Cehiei si unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei - si, de ce nu, din lume -, este un amestec de cladiri, monumente si amintiri care sunt tot atatea marturii ale secolelor trecute. Un muzeu urias al creatiilor arhitecturale, de la roman si gotic, trecand prin Renastere si baroc, la Art Nouveau, Cubism si deconstructivism, este orasul in care toate acete expresii stilistice convietuiesc in deplina armonie. O mare sansa a acestui oras este ca majoritatea cladirilor au reusit sa supravietuiasca, printr-un miracol, distrugerilor din timpul celui de al doilea razboi mondial, care distrusese complet alte frumoase capitale europene. Si nici macar regimul comunist, in pofida preferintei pentru arhitectura masiva si rece de inspiratie sovietica, nu a putut distruge miracolul praghez. In fapt, ca o ironie a istoriei, unele dintre cladirile construite in timpul regimului comunist completeaza in mod fericit imaginea de ansamblu a orasului.
 17. 17. <ul><li> Praga inseamna inainte de orice curajul si placerea de a o descoperi. Nu trebuie in nici un caz sa ratati locuri precum Castelul din Praga, Piata Veche, Podul Carol, Dealul Petrin. </li></ul><ul><li>Dar si cartierele de langa centru, precum Zizkov sau Vinohrady, au foarte multe de oferit turistilor, fie si numai pentru elegantele si rafinatele restaurante si localuri, unde puteti lua o cina pragheza, stropita din belsug cu vinurile si berea locala. Gradina Zoologica din Troja este o alta destinatie preferata, atat pentru calitatea sa cat si pentru numarul animalelor, care creste de la un an la altul. </li></ul><ul><li>Totul este organizat ca pentru un parc un aer liber, unde animalele sa fie cat mai sanatoase, iar oaspetii sa descopere frumusetea naturala. </li></ul>
 18. 18. Podul Carol Castelul din Praga
 19. 19. <ul><li> Praga inseamna cultura. Fie ca doriti sa petreceti o seara la opera, sa vizitati o galerie de arta sau un muzeu, sa participati la seri de poezie sau dans, veti gasi in fiecare zi a saptamanii unde sa va duceti, iar zilele vor trece cumplit de repede. </li></ul><ul><li> </li></ul><ul><li>Pe masura ce cantitatea si calitatea bunurilor si serviciilor continua sa creasca, Praga devine o destinatie tot mai des aleasa de turisti. Locatia centrala a orasului si excelenta retea de transport fac din Praga punctul de plecare pentru cei care vor sa descopere frumusetile Republicii Cehe. Un lucru este sigur, cu siguranta ca nu va veti putea plictisi la Praga. </li></ul>
 20. 21. <ul><li>Unele din oraşele monument protejate, comune sau obiective sunt înscrise în lista moştenirii culturale şi naturale a UNESCO, cum ar fi: Český Krumlov, Telč, Kutná hora, biserica Sf. Jan Nepomucký de pe Muntele Verde şi zona Lednicka- Valticka, zona Castelului arhiepiscopal şi Květné şi grădinile de la Poalele castelului din Kroměříž. </li></ul>Telč Kutna Hora St. Barbara
 21. 22. Sf. Jan Nepomucký de pe Muntele Verde Květné
 22. 23. Cesky Krumlov Unul dintre cele mai interesante locuri din Cehia, un oras medieval situat la sud de Praga, un spatiu al culturii, istoriei si aventurii, care ofera turistilor sansa de a se intoarce in trecut. Aici se gaseste al doilea castel ca marime din Cehia. Pasionatii de cultura pot vizita Muzeul Egon Schiele, care ofera sansa descoperiri lucrarilor acestui artist, alaturi de creatiile unor artisti locali mai putini cunoscuti. Nici pasionatii de aventuri si sport nu au fost uitati, acestia putand sa faca o plimbare cu barca pe Raul Vltava.
 23. 25. Turism Republica Cehă este o importantă destinaţie turistică. Oferă vizitatorilor ei nu numai bogăţia monumentelor istorice, dar şi o diversitate de bogăţii naturale ( munţi, lacuri, peşteri, staţiuni balneare cu izvoare minerale, folclor).
 24. 26. Agricultura Platoul Boemiei Transport
 25. 27. Catedrala Sf. Vitus Rudolfinum - Teatrul naţional

×