Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Постанак планина

716 views

Published on

Постанак планина

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Постанак планина

 1. 1. Изглед Земље се непрестано мења Амонити су шкољке које су пре 250 миоиона година живеле у океанима а изумрле пре 65 милиона година. Фосили амонита су пронађени на Хималајима и Стеновитим планинама што значи да је некадашње морско дно данас на великим надморским висинама.
 2. 2. Млађе веначне планине Настају набирањем и издизањем делова Земљине коре под утицајем бочних покрета. Настају при судару две литосферне плоче.
 3. 3. Старе громадне планине Настају раседањем, издизањем и спуштањем делова Земљине коре под утицајем вертикалних покрета. Настају приликом размицања две литосферне плоче. Расед Ров
 4. 4. Млађе веначне Старе громадне Високе су Пружају се у виду венаца Често су оштрих и оголелих врхова Стрмих су падина Скромног рудног богатства Високе су Пружају се у виду венаца Често су оштрих и оголелих врхова Стрмих су падина Скромног рудног богатства Ниже су Разбацане су Врхови су им заобљени Испресецане су долинама Обично су богате рудама Често су густо насељене Ниже су Разбацане су Врхови су им заобљени Испресецане су долинама Обично су богате рудама Често су густо насељене Разлике
 5. 5. Вулканске планине Настају каде се океанска литосферна плоча судари са континенталном. Океанска кора се подвлачи под континенталну где се под утицајем високе температуре стене топе у магму. Магма се пробија до површине Земље и ствара ланац вулканских планина.
 6. 6. Вулканске планине су изграђене од лаве, вулканског пепела и вулканске прашине. На врху имају кратер.
 7. 7. Килиманџаро
 8. 8. Да поновимо Шта је набирање а шта раседање? Објасни разлику између веначних и громадних планина. Шта је набирање а шта раседање? Објасни разлику између веначних и громадних планина. Објасни како настају вулканске планине.
 9. 9. Које планине настају на овај начин? Које планине настају на овај начин?
 10. 10. Које планине су приказане на слици?

×