34. η λήξη του α΄παγκόσμιου πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις

1,725 views

Published on

 • Be the first to comment

34. η λήξη του α΄παγκόσμιου πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις

 1. 1. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 33 ηΗ λήξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις
 2. 2. Συνέδριο της Ειρήνης ή Συνέδριο του Παρισιού(Ιανουάριος 1919 – Ιανουάριος 1920) (1) Οι ηττημένοι, οι ουδέτεροι και η Σοβιετική Ένωση δεν κλήθηκαν. Οι αποφάσεις καθορίστηκαν από:1. την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης,2. την επιδίωξη της Γαλλίας να εξουθενώσει τη Γερμανία,3. την επιθυμία των Δυνάμεων να εγκλωβίσουν το νέο σοβιετικό καθεστώς της Ρωσίας.
 3. 3. Συνέδριο της Ειρήνης ή Συνέδριο του Παρισιού(Ιανουάριος 1919 – Ιανουάριος 1920) (2) Αρχή της αυτοδιάθεσης των λαώνΔιακήρυξη του πρόεδρουτων Η.Π.Α. Ουίλσον :Κάθε λαός είχε τοδικαίωμα να αποφασίζειμόνος του για το μέλλον Διακήρυξη των 14 σημείων του Ουίλσοντου.
 4. 4. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών (Ιούνιος 1919) Υποχρέωνε τη Γερμανία: να παραχωρήσει εδάφη της στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Δανία και στις νεοσύστατες Πολωνία, Τσεχοσλοβακία και Λιθουανία. να αναγνωρίσει τη Ρηνανία και το Σάαρ ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, να πληρώσει βαριές πολεμικές αποζημιώσεις, να εγκαταλείψει τις αποικίες της και τα εδάφη που είχε κερδίσει από τη Ρωσία με τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, να αφοπλιστεί.
 5. 5. Η Γερμανία πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο Η Γερμανία μετά τησυνθήκη των Βερσαλλιών
 6. 6. Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεπτέμβριος 1919) Εξανάγκαζε την Αυστροουγγαρία: να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας, να τους παραχωρήσει πολλά εδάφη.
 7. 7. Η Συνθήκη του Τριανόν (Ιούνιος 1920) Υπαγόρευε στην Ουγγαρία την παραχώρηση εδαφών σε Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία. Η Αυστρουγγαρία πριν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο
 8. 8. Η Συνθήκη του Νεϊγύ (Νοέμβριος 1919) Υποχρέωνε τη Βουλγαρία: να παραιτηθεί από κάθε διεκδίκησή της στην Α. Μακεδονία και τη Δ. Θράκη. Τα παραπάνω εδάφη παραχωρούνταν στην Ελλάδα. να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρουμανία και τη Σερβία. Προέβλεπε αμοιβαία ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
 9. 9. Η Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου 1920) (1) Ο Σουλτάνος παραχωρούσε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας, της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στη Βρετανία, ενώ της Συρίας και του Λιβάνου στη Γαλλία. Το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η Θράκη μέχρι τα πρόθυρα της Κων/πολης παραχωρούνταν στην Ελλάδα.
 10. 10. Η Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου 1920) (2) Ο Σουλτάνος αναγνώριζε επίσημα της ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου . Η Ιταλία παραχωρούσε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα εκτός από τη Ρόδο. Η Αντάντ ανέθετε στην Ελλάδα τη διοίκηση της Σμύρνης για 5 χρόνια (μετά οι κάτοικοι θα αποφάσιζαν με δημοψήφισμα για την τύχη τους) Τα Στενά τέθηκαν υπό διεθνή έλεγχο.
 11. 11. Ο Βενιζέλος υπογράφει τη συνθήκη των Σεβρών
 12. 12. Η Οθωμανική αυτοκρατορίαπριν και μετά τη συνθήκη των Σεβρών
 13. 13. Η Ελλάδα μετά τις συνθήκες Νεϊγύ και Σεβρών
 14. 14. Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ)Διεθνής οργανισμός όπου θα μπορούσαν νααπευθύνονται τα κράτη για να επιλύουν τιςμεταξύ τους διαφορές.Ωστόσο, το δικαίωμα του βέτο που είχε το κάθεκράτος ή η δυνατότητα να μην πειθαρχεί στιςαποφάσεις δείχνει τις αδυναμίες αυτού τουοργανισμού, που σύντομα θα φαίνονταν.
 15. 15. ΑΣΚΗΣΕΙ Σ
 16. 16. Ερωτήσεις Να αναφέρετε τις κυριότερες συνθήκες που τερμάτισαν τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Να αναφέρετε το περιεχόμενο της συνθήκης του Τριανόν, των Βερσαλιών και των Σεβρών. Κοινωνία των Εθνών: τι ήταν, από ποιους συστάθηκε, ποιος ο ρόλος της; Να καταγράψετε τις περιοχές που περιήλθαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο.
 17. 17. Ασκήσεις σωστού-λάθους Να επιλέξετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες:1. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών ουσιαστικά ταπείνωνε τη Γερμανία.2. Με τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού η Αυστροουγγαρία κατοχύρωνε πολλά εδάφη.3. Η Συνθήκη του Νεϊγύ παραχωρούσε στη Βουλγαρία τη Μακεδονία.4. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Ελλάδα έχανε τη Θράκη και τη Μακεδονία.5. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Ελλάδα έπαιρνε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.6. Η ΚτΕ (Κοινωνία των Εθνών) ήταν διεθνής οργανισμός όπου θα μπορούσαν να απευθύνονται τα κράτη για να επιλύουν τις μεταξύ τους διαφορές7. Η Αντάντ ανέθετε στην Ελλάδα τη διοίκηση της Κωνσταντινούπολης για 5 χρόνια (μετά οι κάτοικοι θα αποφάσιζαν με δημοψήφισμα για την τύχη τους).

×