Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ο Σασμός

Εργασία στα πλαίσια προγράμματος αγωγής υγείας για το σχολικό εκφοβισμό.

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Ο Σασμός

 1. 1. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Γυμνάσιο Περάματος Μυλοποτάμου Σχ. Έτος : 2015-2016 Ο Σασμός
 2. 2. Σασμός < σάζω = φτιάχνω στην κρητική διάλεκτο!
 3. 3. Η λέξη Σασμός δεν ήταν άγνωστη σε εμάς. Την ξέραμε απ’ τα χωριά μας και αντιπροσωπεύει θεσμό που γεννήθηκε και επικράτησε σε Ανώγεια και Μυλοπόταμο! Βεντέτα Σασμός Είναι το αντίθετο της βεντέτας !
 4. 4. Και αυτοί που μεσολαβούν είναι οι μεσίτες! Μεσίτης = αυτός που ενεργεί ως μεσάζοντας για τη σύναψη συμφωνίας. Αυτό ακριβώς! Προσόντα τους : λογική, ψυχραιμία, παιδεία και όχι μόρφωση!!! Γιατί μόρφωση έχουν πολλοί , παιδεία όμως λίγοι!!!
 5. 5. Ο ρόλος τους; Πολύ σημαντικός! Αναλαμβάνουν να «ηρεμούν» καταστάσεις και να λύνουν τις διαφορές των κατοίκων. Μία λάθος κουβέντα τους μπορεί να αποβεί καταστροφική!!! Γι’ αυτό επιλέγονται με προσοχή!!!
 6. 6. –Το έθιμο του σασμού ξεκίνησε από πολύ παλιά και διατηρείται μέχρι τις μέρες μας. Συχνά δρα παράλληλα με την αυτεπάγγελτη λειτουργία των Αρχών ή επηρεάζει αποφάσεις δικαστηρίων. Ακόμα και σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού ο σασμός προλαμβάνει την καταγγελία στις Αρχές. - Νομικοί της Κρήτης εκτιμούν ότι κάθε χρόνο με τις ενέργειες των συμφιλιωτών αποτρέπονται δεκάδες νέα κακουργήματα. Πριν από μερικά χρόνια στο Αμάρι Ρεθύμνου, σε συμπλοκή δύο οικογενειών, ένας άντρας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άλλο στο γόνατο. Όταν έφτασε η ώρα της εκδίκασης, οι οικογένειες είχαν ήδη συμφιλιωθεί. Το δικαστήριο επέβαλε μικρότερη ποινή στον κατηγορούμενο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 7. 7. Άλλες φορές οι «μεσίτες» καλούνται να παίξουν το ρόλο του διαπραγματευτή, αναζητώντας φυγόδικους ή έχουν τελέσει συμβιβασμούς και μέσα στις φυλακές. «Τα τελευταία 16 χρόνια που δικηγορώ στην Κρήτη ο σασμός λειτουργεί με αμείωτη ένταση. Στο βαθμό που έχει επέλθει καταλλαγή τα δικαστήρια το λαμβάνουν πολύ σοβαρά στην ποινική μεταχείριση,» λέει ο νομικός Νίκος Κοτζαμπασάκης.
 8. 8. • Σε κάθε γειτονικό οικισμό υπάρχουν τουλάχιστον δυο-τρεις μεσίτες που λειτουργούν ως ειρηνοποιοί. Ένας ξυλοδαρμός, μια ζωοκλοπή ή καταπάτηση εδαφών, κάποια παρεξήγηση, ακόμα και το σκαμπίλι ενός παιδιού, θα μπορούσε να θεριέψει σε αλυσιδωτές συγκρούσεις, εάν οι «μεσίτες» δεν αναλάμβαναν την αποκλιμάκωση. • Μόνο σε περίπτωση φόνου δεν μπορεί να γίνει συμφιλίωση.
 9. 9. • Το 1992 ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Άρης Τσαντηρόπουλος έζησε ένα χρόνο στα Λιβάδια μελετώντας το έθιμο του σασμού.
 10. 10. • Αφού τον εμπιστεύτηκαν οι ντόπιοι έγινε και ομοτράπεζός τους σε συμβιβασμούς παρακολουθώντας από «μέσα» τη διαδικασία. Όπως εξηγεί, τον ρόλο του «μεσίτη» αναλαμβάνουν πρόσωπα κύρους στην τοπική κοινωνία. Εκείνοι που σύμφωνα με την κρητική διάλεκτο έχουν το «κόζι», δηλαδή αξιοσύνη και κοινωνική δύναμη. Συνήθως είναι άνω των 30 ετών και κτηνοτρόφοι, όχι γεωργοί καθώς οι πρώτοι θεωρούνται ελεύθεροι ενώ οι δεύτεροι στατικοί και εγκλωβισμένοι στη γη που καλλιεργούν. • «Μεσίτες» γίνονται και δάσκαλοι, γιατροί και ιερείς.
 11. 11. Ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι του ορεινών Ρεθεμνιώτικων χωριών αλλά και όσοι ασχολήθηκαν με το έθιμο του Σασμού ! Σασμός : το αντίθετο της βεντέτας
 12. 12. Και ας δούμε τι έγινε εκεί που δεν υπήρξε σασμός! Το χωριό της Κρήτης που ερήμωσε από πολύνεκρη βεντέτα!
 13. 13. Και επειδή το σχολείο είναι μικρογραφία της κοινωνίας αποφασίσαμε και εμείς να επιλέξουμε σε κάθε τμήμα τους δικούς μας μεσίτες. Κάναμε λοιπόν εκλογές και εκλέξαμε δύο άτομα από κάθε τμήμα, τους ψυχραιμότερους, που αποτέλεσαν και την ομάδα αυτής της εργασίας.
 14. 14. Το τι θα κάναμε στην αρχή μάλλον μας ήταν άγνωστο και έτσι ………. άρχισε η επιμόρφωση………………. • Ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για το σασμό και τους μεσίτες . Ρωτήσαμε δικούς , συγγενείς, ψάξαμε στο διαδίκτυο ………………………… • Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για τη σημασία λέξεων που χρησιμοποιούσαμε καθημερινά αλλά ποτέ δεν είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με τη βαθύτερη έννοια τους. Φιλία, αξιοπρέπεια, σεβασμός, αυτοσεβασμός, ισότητα, δικαιοσύνη , δικαιώματα και υποχρεώσεις ………………………..………………………………………………………………
 15. 15. Αυτό έγινε με διάφορους τρόπους από κάθε ομάδα χωριστά : • Ανάγνωση του βιβλίου για το σχολικό εκφοβισμό της Ελένης Πριοβόλου με τίτλο: "Μαζί“
 16. 16. • Συλλογή χαρακτηριστικών φράσεων από μικρό πρίγκιπα και συζήτηση για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις.
 17. 17. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε: Όλοι οι δρόμοι πάνε στους ανθρώπους……..
 18. 18. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα Δεν υπάρχουν εμπορικά που πουλάνε φίλους. Απλά τους κερδίζουμε! Τα λόγια είναι που κάνουν τις παρεξηγήσεις
 19. 19. Δε γνωρίζει κανείς παρά τα πράγματα που εξημερώνει. Οι άνθρωποι σπρώχνονται μέσα στις ταχείες μα μήτε που ξέρουν καθόλου τι ψάχνουν να βρουν Θα είσαι πάντα υπεύθυνος για εκείνον που έχεις ημερώσει. Σε όλα χρειάζεται μία τελετή, είναι αυτό που κάνει τη μια μέρα να μοιάζει με τις άλλες.
 20. 20. Ο καιρός που έχασες για κάτι είναι που το κάνει να έχει τόση σημασία. Οι άνθρωποι δε χρειάζονται πάντα συμβουλές. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν …….. ένα αυτί να τους ακούσει ………………… και μια καρδιά που να μπορεί να τους καταλάβει.
 21. 21. Οι άνθρωποι έχουν άστρα, μα δεν είναι τα ίδια για όλους. Όλα τα πράγματα, μικρά και μεγάλα , είναι μυστικά συνδεδεμένα μεταξύ τους, δε μπορείς να κόψεις ένα λουλούδι δίχως να ταράξεις ένα άστρο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου παρά να κρίνεις τους άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, θα είσαι πραγματικά σοφός.
 22. 22. Για το πώς μπορούμε να κάνουμε και να γίνουμε πραγματικοί φίλοι συζητήσαμε και με ψυχολόγο που μας επισκέφθηκε μετά από συνεργασία μας με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων.
 23. 23. • Άλλοι πάλι παρακολουθήσαμε ταινίες , διαβάσαμε περιπτώσεις διαφόρων μορφών διαπληκτισμών και συζητήσαμε ποιες από αυτές είναι εκφοβισμός και ποιες όχι.
 24. 24. Γιατί δεν είναι όλα τα πειράγματα εκφοβισμός ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Όλα τα πειράγματα αθώα!!
 25. 25. Μάθαμε πως αστείο είναι κάτι μόνο όταν γελάνε όλοι και πως η αδιαφορία στον πόνο του άλλου είναι συνενοχή. Καταλάβαμε επίσης πως όταν επεμβαίνεις για να βοηθήσεις κάποιον δεν είσαι «καρφί», είσαι απλά «άνθρωπος»!!!
 26. 26. Το συμπέρασμά μας το επιβεβαίωσε η ψυχολόγος που μας επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μιλώντας μας αυτή τη φορά για το ρόλο του παρατηρητή.
 27. 27. Και αφού σιγουρευτήκαμε πως αυτά που μάθαμε ήταν σωστά πιάσαμε δουλειά. Έπρεπε να βοηθήσουμε και τους άλλους να καταλάβουν. • Αρχίσαμε απ’ τον εαυτό μας. Προσέχουμε πια τα αστεία μας κι φροντίζουμε να μην πληγώνουμε τους άλλους. • Παρατηρούμε τους γύρω μας , δεν τους κοιτάμε αδιάφορα ούτε γυρίζουμε την πλάτη στο συμμαθητή μας που κάθεται μόνος του στην τάξη . Με λίγα λόγια προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε! • Και όταν δεν μπορούμε μιλάμε σε κάποιον μεγαλύτερο. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι. Σημασία έχει να βοηθήσει!!!
 28. 28. Τα μηνύματά μας έπρεπε να έχουν αποδέκτες όλα τα παιδιά του σχολείου. Έτσι: Συνεργαστήκαμε με τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας αλλά και με άλλα παιδιά που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν . Με την βοήθεια της καθηγήτριας των εικαστικών κ. Διλιντά Φωτεινής ζωγραφίσαμε θέματα για το σχολικό εκφοβισμό στα παρτέρια του σχολείου μας!!!
 29. 29. Και αφού πιάσαμε μπογιά στα χέρια μας είπαμε να μην την αφήσουμε! Συνεχίσαμε φτιάχνοντας αφίσες σε χαρτί του μέτρου με συνθήματα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Και πάλι συμμετείχαν παιδιά που δεν ανήκαν στο πρόγραμμα κατόπιν δικής τους επιθυμίας!!!
 30. 30. Παρακαλούμε να είστε επιεικείς στις κρίσεις σας . Δεν είμαστε και ζωγράφοι!!!
 31. 31. Ζωγραφίσαμε και τις μπλούζες που τελικά φορέσαμε στην παρουσίαση προγραμμάτων στο Σπίτι του Πολιτισμού. Ήταν να μην πάρουμε φόρα! (Εσείς έχετε τίποτα για βάψιμο;)
 32. 32. Λίγο αργότερα διοργανώσαμε με τη βοήθεια των καθηγητών μας διαγωνισμό για την καλύτερη μαντινάδα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό!
 33. 33. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη αν και έπαθλο……………. δεν είχε ανακοινωθεί!!! • Μπορείτε να διαβάσετε τις μαντινάδες στο ψηφιακό μας βιβλίο στη διεύθυνση : http://peramamylopotamoukritis.flipsnackedu.com/browse/fzuiqhcd
 34. 34. Ή να τις διαβάσετε εδώ! Άντρας απού’χει ανθρωπιά και μπέσα στο κορμί του δε θα χτυπήσει αδύναμο, και το’ χει για τιμή του! Αυτοί που δέρνουν και χτυπούν ανήμπορα παιδάκια είναι δειλοί και σε μικρά το «παίζουνε» αντράκια! Αυτούς που κάνουν ρατσισμό σ’ αλλοδαπό κοπέλι δεν πρέπει να τους σέβεται κανείς και να τους θέλει. Μαγκιά δεν είναι να ασκείς bullying γιατί δεν πρέπει, είναι και αυτά κάποια παιδιά που ο Θεός τα πέμπει! Όποιος θα μάθει σπίτι του «σέβας, ντροπή και τρόπους» δε θα κακοποιεί παιδιά κι ανήμπορους αθρώπους! ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ Γ3
 35. 35. Άντρας απού μεγάλωσε με τσι καλούς τους τρόπους δε φοβερίζει μπρε παιδιά τσ΄ανήμπορους αθρώπους! Όχι στη βία όχι στο σχολικό bullying ΟΧΙ και πάλι ΌΧΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ Γ3 Δεν είναι η αντριά να λες θα κάνεις και θα σάξεις Αντριά είναι να σκέφτεσαι προτού να κάμεις πράξεις! ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ Γ1 •
 36. 36. Η βία δεν είναι μαγκιά ούτε καπετανλίκι κι οι άντρες που δε σέβονται απάνω στον πλανήτη δεν έχουν θέση στο σχολειό ούτε στην κοινωνία αυτοί που εκβιάζουν κοπέλια στα σχολεία. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αντριλίκι , η βία κι η καπετανιά εις τα σχολειά της Κρήτης Και τα κοπέλια στο σχολειό που είναι «καπετάνιοι» πρέπει να τ’ αποβγάνουμε να μην περνιούνται ωραίοι! Η βία είναι άσχημο πράγμα για τους ανθρώπους γιατί τους επροσβάλουνε με χίλιους δύο τρόπους. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΙΔΑΚΗΣ Β2 • Αγάπα Θεέ μου το παιδί και μην του στέλνεις άλλους να το χτυπούν , να το βαρούν και να το κάνουν μαύρο. Ζήσε χωρίς εκφοβισμό και σήκωσε κεφάλι μην τους αφήσεις τσ’ άνανδρους να σε πληγώσουν πάλι! Θεέ μου μια χάρη σου ζητώ και κάμε τήνε πράξη το σχολικό εκφοβισμό να βγάλεις απ ‘ την τάξη. Μαγκιά δεν είναι να χτυπάς κοπέλια μες την τάξη, μαγκιά είναι να τα βοηθάς και να ‘ σαστε εντάξει. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ Β2
 37. 37. Να έχουν όλα τα παιδιά στον κόσμο πάνω υγεία και να μην επιτρέπουμε τη βία στα σχολεία. Ελλάδα υπερήφανη , με χρόνια ιστορία, δεν σου ταιριάζει εκφοβισμός να υπάρχει στα σχολεία! Μόνο σε άρρωστα μυαλά το bullying έχει θέση γι’ αυτό σε τόπο ιστορικό δεν πρέπει να χωρέσει! ΡΟΔΑΝΘΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ Α5
 38. 38. Το bullying είναι δύσκολο και τα παιδιά χωρίζει μα με μυαλό και διάλογο κανέναν δε θα ορίζει! Το bullying πια μας έμαθε πώς νιώθουν τα κοπέλια που δέχονται εκφοβισμό και τα οδηγούν στην τρέλα. Το bullying πια μας γνώρισε πώς ζούνε τα παιδάκια που δέχονται εκφοβισμό και από άλλα αντράκια! Όλου του κόσμου τα παιδιά να είναι αγαπημένα να μην τα ξεχωρίζουνε αλλιώς το κάθε ένα. Και στο σχολειό κάθε πρωί πρέπει να είναι εντάξει μην πάθουν κάτιτις κακό , το μέλλον τους θα βλάψει. Ένα παιδί που δέχεται bullying μες στο σχολείο θα πρέπει να’ χει δύναμη να πάει στο γραφείο. Μες στο γραφείο θα μπορεί πλέον να συζητήσει το πρόβλημα που δέχεται να αντιμετωπίσει. Το μόνο σίγουρο σ’ αυτό είναι πως θά ‘βρει λύση και τους παλιούς τους φίλους του πάλι θα συναντήσει Και μέσα απ’ όλο τούτονέ το αποτέλεσμα ‘ναι η παιδική η ξεγνοιασιά δική μας πάλι να’ναι. ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΣ - ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗΣ
 39. 39. Φίλε γνωστέ και άγνωστε που σου ‘ χουν κάνει bullying έλα εδώ για να μας πεις ποιοι είναι αυτοί οι θύτες. Μην γίνεις θύμα σε αυτό και μην το υπομείνεις μίλα σε φίλους, συγγενείς και μια χαρά θα γίνεις! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ Β1 • Αυτοί που κάνουνε κακό και που ασκούνε βία απ’ το Θεό θα λάβουνε την κρίση την αγία! Όσοι είναι αυτοί που κάνουνε κακό στο διπλανό τους είναι αυτοί που δε ‘γαπούν ούτε τον εαυτό τους. Αυτοί που μεγαλώσανε παιδιά που ασκούνε βία είναι αυτοί που έκαναν έτσι την κοινωνία. ΕΛΕΟΝΟΡΑ ΣΕΡΜΕΤΟΒΑ Α5
 40. 40. Άσπρα παιδιά, μαύρα παιδιά , ίδια καρδιά κραθιούνε γι’ αυτό πρόσεχε τα λόγια σου γιατί κι αυτά πονούνε! Άντρας βρε είναι και θαρρεί θα δέρνει και θα κρίνει αθρώπους με προβλήματα που αυτός δεν τα παντύδει!!! ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ Γ2 Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είν’ αστείο πράγμα και προκαλεί κατάθλιψη και των παιδιών το κλάμα. Δεν είν’ αντριά ούτε μαγκιά κοπέλια να φοβίζεις γιατί μαυρίζεις την ψυχή και την καρδιά ραγίζεις. Άντρας μέσω εκφοβισμού κιανείς δεν έχει γίνει γιατί είναι πράγμα άσχημο και μόνο πόνο αφήνει! ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΒΑΝΟΣ Β1
 41. 41. Το bullying έγινε αφορμή μάνα στα μαύρα να ντυθεί Ας είμαστε όλοι εκεί, η βία να εξαλειφθεί. Βullying και βία και θυμός κανένα μην πτοήσουν να γίνει αιτία και αφορμή τα στόματα ν’ ανοίξουν. Γιώργος Παπαμαρκάκης Α5 Μόνο ένας ανάξιος θα χτύπαγε κοπέλι για δε μπορεί να παινευτεί δίχως σηκώσει χέρι. Καλή είν’ η μαντινάδα σου μα άκου και τη δική μου ο σχολικός εκφοβισμός φοβίζει το παιδί μου. Γιώργος Παπαδάκης, Γιώργος Χνάρης Αντώνης Σταυρουλάκης Γ4
 42. 42. Θαρρούνε πως η δύναμη και το μακρύ το μπράτσο είναι αξία σταθερή μ’ αυτό δεν είναι άξιο. Ω το παντέρμο το μυαλό και ήντα συλλογάται όταν το χέρι βρε χτυπά και δεν παραπονάται. Παναγιώτης Κυδωνίας , Γ3
 43. 43. Είσαι απ’ αυτούς που δέχεσαι τη βία στο σχολείο; Μίλα με τους καθηγητές , μην το περνάς γι’ αστείο! Όταν παιδί αδύναμο βλέπεις στο πέρασμά σου δείξ’ του το πόσο νοιάζεσαι και όχι τη μαγκιά σου. Μαγκιά δεν είναι να χτυπάς μηδέ να κοροϊδεύεις. Μαγκιά είναι τον αδύναμο εσύ να προστατεύεις. Όταν το παίζεις δυνατός έξυπνος και μαγκάκι να ξέρεις είσαι απ’ αυτούς που νιώθουν σκουπιδάκι! Γιάννης και Κοραλλία Μπροτζάκη, Α4
 44. 44. Ο Σχολικός εκφοβισμός που ‘ ναι συχνός κάνει τα κοπέλια να τρέχουνε ομπρός. Γι’ αυτό αν συνεχίσετε να παίζετε με αυτό, θα σκοτωθείτε άμεσα και ο λόγος θα είναι αυτός. Ο εκφοβισμός είναι αυτός που φέρνει τσι μπελάδες γι’ αυτό κοπέλια κόφτε το , θα φάτε πολλές φάπες. Αφροδίτη Αρχοντάκη, Μαρία Παπαδάκη, Β3 Bullying θα πει εκφοβισμός, Bullying σημαίνει βία και όποιος το κάνει δυστυχώς ντροπιάζει την παιδεία. Άγνωστος
 45. 45. Λεβέντης δε γίνεται κανείς μέσα απ’ το νταηλίκι μονάχα σωστά αν συμπεριφερθεί στην κατάλληλη συνθήκη. Ήντα θαρρείς πως γίνεσαι με το ψευτοκαπετανλίκι μισή αντριά χωρίς μαγκιά λουσμένη ρεζιλίκι. Ο γης τον άλλο ν’ αγαπά να σέβεται, να ξέρει πως η ψευτομαγκιά τον κόσμο ρεζιλέει. Άμε να βρεις ένα γιατρό να πα να σε γιατρέψει ανέ θαρρείς με τις μαγκιές τον κόσμο κυριεύεις. Το νταηλίκι κι η μαγκιά και όσοι το ασκούνε να παν να δουν αν έρχομαι και γυρισμό μη βρούνε . Ήσυχη κάμε εσύ ζωή χωρίς περιφροσύνη μονάχα τσα θα ζήσεις καλά χωρίς καμία φρίκη. Ήσυχη χτίσε εσύ ζωή χωρίς περιφροσύνη έτσι στα σίγουρα θα βρεις ό,τι ακριβώς σου λείπει. Άνδρας δεν είναι ο καθαής που τη μαγκιά δεσπόζει ασκώντας Bullying σε παιδιά δίχως να τους αρμόζει
 46. 46. Η μαγκιά και η ανδρειά πρέπει να τιμωρούνται γιατί είναι αδικήματα απού μας εδιαλούνε. Bullying το ονομάσανε ψευταντριά το λέμε και όποιος θεμέλια χτίζει του να τον ερεζιλέμε. Ο σχολικός εκφοβισμός μόνο αντριά δεν είναι αφού τα ανδρεία είναι γνώριμα κι αμακριά του είναι. Εμείς επά στον τόπο μας το Bullying δεν ασκούμε γιατί δεν είναι γνώριμο στους άντρες να το δρούνε. . Το Bullying κι η ψευταντριά ίδια σπαθιά βαστούνε γιατί με τρόπο ύπουλο πάνε και σε χτυπούνε. Λύση για τον εκφοβισμό ψάχνουν ειδικοί να βρούνε μα μέσα απ’ τον διάλογο τα πάντα θα λυθούνε. Μονάχα αν ενδιαφέρεσαι το Bullying να επιλύσεις με φίλους σου προσπάθησε να επικοινωνήσεις Φερενίκη Λαγουδάκη Γ1
 47. 47. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μεγάλο λάθος για κείνους που τον κάνουνε και βρίχνουν το μπελά τους. Όποιος ασκεί εκφοβισμό δεν έχει μυαλό ψιχάλι μόνο κακές συνήθειες και αδειανό κεφάλι. Και αν είσαι ένας απ’ αυτούς που κάνουν τση νταήδες θα έρθει και η ώρα σου με τσ’ άλλους μπελαλήδες. Στην Κρήτη φημιζόμαστε για τους καλούς μας τρόπους και αυτοί είναι απού κάνουνε και τους σωστούς ανθρώπους. Ευαγγελία Γιακουμάκη Β1
 48. 48. Μια μαντινάδα θα σας πω κι ακούσετέ την όλοι που’ναι για τον εκφοβισμό απού μισούνε όλοι! Ήταν μπρε μία φορά σε τούτο η το σχολειό μας ένα καλόκαρδο παιδί, που ‘ ταν απ΄το χωριό μας. Μία φορά τον έδειραν δύο γνωστά κοπέλια αυτού του κλέψαμε μπρε σεις όλα του τα καρδέλια. Κι αυτός πολύ φοβήθηκε και πήγε στο γραφείο για να ζητήσει αλλαγή, να φύγει απ’ το σχολείο. Όμως τον εσταμάτησε μία καλή δασκάλα και του’ πε πως αυτή θα δει για τούτονέ το πράγμα. Στο τέλος τιμωρήθηκαν και πήγαν στο γραφείο και αυτοί ευθύς τους είπανε να φύγουν απ’ το σχολείο. Γι’ αυτό και σεις μην είσαστε νταήδες σαν και άλλους , γιατί και εσείς θα πάθετε χειρότερα από τσ΄άλλους. Ετούτα απού ακούσατε να βάλετε στο νου σας, απούνε μπρε λόγια σοφά του κύριου Κόκκινού σας! Μανώλης Κόκκινος Β2
 49. 49. Μη με αγνοείτε , μη με πετροβολείτε, ας δώσουμε τα χέρια , ας γίνουμε φίλοι, σαν πανηγύρι. Η απόρριψη με σκοτώνει , δωσ’ μου λίγη σημασία και θα γίνω εγώ θυσία. Μελίνα Τσικαλά Β2 Ο εκφοβισμός τον άνθρωπο πολλές φορές πληγώνει και σ’ όλη τούτη τη ζωή μπορεί να τον στοιχειώνει. Στέλιος Σταυρακάκης Α5
 50. 50. Νικητές ήταν :
 51. 51. Το έπαθλο αφορούσε και τα τρία τμήματα , των οποίων οι μαθητές διακρίθηκαν στο διαγωνισμό δηλαδή το Α4, το Α5 και το Γ3. Τα παιδιά αυτών των τμημάτων κέρδισαν μία επίσκεψη στο Ρέθυμνο , συγκεκριμένα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου όπου και φιλοξενούσε έκθεση σχετική με το σχολικό εκφοβισμό. Θαύμασαν τα έργα τέχνης και πήραν μέρος σε πολλές βιωματικές δράσεις της ξεναγού του.
 52. 52. Μετά σκεφτήκαμε πως κάποιες από αυτές τις μαντινάδες θα έπρεπε να μπορούν να τις βλέπουν καθημερινά όλα τα παιδιά! Έτσι πήραμε τον παλιό ξύλινο πίνακα από την αποθήκη και αφού τοποθετήθηκε σε κενό τοίχο του σχολείου γράψαμε πάνω του με ανεξίτηλη μπογιά όσες μαντινάδες χώρεσαν. Και πάλι μας βοήθησε η κ. Διλιντά (αχ τι τραβάει και αυτή με εμάς που έμπλεξε!) Πάλι συμμετείχαν παιδιά εκτός προγράμματος!!! (Κάτι δε σας λέει αυτό;)
 53. 53. Και τότε μας ήρθε άλλη ιδέα!!! Μα τι καταιγισμός ιδεών είναι αυτός !!!! Ήθελα να’ ξερα πότε διαβάζουν αυτά τα παιδιά!!! Να παρουσιάσουμε μέρος της δουλειάς μας σε συνεργασία με τα παιδιά των άλλων προγραμμάτων που έγιναν φέτος στο σχολείο μας. Έτσι κι έγινε …………………… Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις πρόβες μας .
 54. 54. Αλλά και από την παρουσίασή μας!!!
 55. 55. Σε αυτή τη διεύθυνση θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την παρουσίασή μας στο Σπίτι του Πολιτισμού http://vod- new.sch.gr/asset/detail/Y1VFbgNZcGT2lbOUOcOOgyia/n1MpmUGC8PPnK9WA jOvnrJIx
 56. 56. Και ποιοι είμαστε εμείς που σας ζαλίζουμε τόση ώρα; Ανδρεδάκη Παναγιώτα Βασσάλου Πηνελόπη Καθαράκη Κωνσταντίνα Κριθηνά Μαρκέλλα Παραγιουδάκη Εμμανουέλα Παραγιουδάκη Μυρτώ Νύκταρης Γιώργος – Μαρίνος Φακιδάρης Παντελής Σερμέτοβα Ελεονόρα Σπυριδάκης Γιώργος Μαρής Γιώργος Μαθιουδάκη Αγγελική Γεραρχάκη Ευαγγελία Κοϊνάκη Δήμητρα Παπαγιαννάκης Μανώλης Τουρνάκης Νίκος Κονιδάκης Νίκος Μαθιουδάκη Μαρία Παπαμαρκάκης Νίκος Κοσκινά Αιμιλία Μανωλιούδη Γεωργία Πανταλός Ιωάννης Καστελιανός Βαγγέλης Κύριοι υπεύθυνοι του βασάνου σας οι καθηγήτριες – καθηγητές -Καλλιόπη Κωσταριδάκη -Σιπητάνος Κωνσταντίνος - Κατσούλα Αφροδίτη
 57. 57. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !!!!!

×