Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sistem organa za varenje - "muzikanti":)

3,800 views

Published on

Nađa i Marko

Published in: Education
 • Login to see the comments

Sistem organa za varenje - "muzikanti":)

 1. 1. СИСТЕМОРГАНА ЗА ВАРЕЊЕ <ГРАЂА>
 2. 2. Систем органа за варење(дигестивни систем или цревни систем) се састоји из низа узастопних делова у којима сеодвијају поједине фазе варења и апсорпције.Чине га цревни канал и жлездеса спољашњим лучењем (јетра и панкреас).
 3. 3. Цревни канал сачињавају:усна дупља;ждрело;једњак;желудац;танко црево;дебело црево;анални отвор (ректум)Црево је причвршћено за телесни зидтрбушном марамицом – мезентером.
 4. 4. Дигестивни систем
 5. 5. Усна дупља Усна дупља има функцију примања хране. У усној дупљи се налазе помоћни органи за варење: зуби, језик, пљувачне жлезде
 6. 6. Зуби Зуби се састоје од органске материје дентина , а споља су покривени слојем тврде глеђи. Унутрашњост зуба је испуњена зубном пулпом (везивно ткиво) у којој се налазе крвни судови (исхрањују зуб) и нерви. Корен зуба је покривен слојем цемента (коштано Код сисара постоје само две ткиво). зубне генерације (млечни и стални).
 7. 7. ЈезикЈезик је мишићно-слузокожни орган смештену усној дупљи.Обавља низ значајнихфункција као што су: говор,жвакање,сисање, гутање,преношење утисака уцентрални нервни систем...Састоји се из предњег делаили тела и задњег дела иликорена језика.
 8. 8. Чуло укуса Представљено је групама секундарних чулних ћелија које заједно са потпорним ћелијама образују тзв. густативне квржице. Највећа осетљивост за поједине надражаје везана је за одређене зоне језика – врхом језика се осећа слатко, а задњим крајем горко итд. Не постоји чулна зона за љуто, већ се такве дражи преносе преко нервних завршетака као бол. Постоје 4 основна осећаја укуса: сланог, слатког, горког и киселог.
 9. 9. Пљувачне жлезде Налазе се у усној дупљи. У њу жлезде изливају продукт своје секреције и тако учествују у хемијској преради хране.Има их 3 пара: 1 паротидна 2 подвилична 3 подјезична
 10. 10. Ждрело Ждрело је мишићно-слузокожни орган који представља део система органа за варење и дисање. Дигестивни тракт се из усне дупље наставља преко ждрела у једњак и остале нисходне делове, док се пут за ваздух наставља из носне дупље преко ждрела у гркљан. На ждрелној дупљи се разликују три дела или спрата: носни, усни и гркљански. Једњак Једњак је мишићна цев која спроводи храну до желуца. Код многих птица на њему се јавља проширење – вољка, са многобројним слузним жлездама чији секрет размекшава храну.
 11. 11. Желудац проширени део канала за варење који се пружа од једњака до дванаестопалачног црева. горњим делом желудац комуницира са једњаком преко кардијачног отвора доњим крајем комуницира са дванаестопалачним цревом преко пилоричног отвора прстенасти мишиљи затварачи налазе се на уласку и изласку из желуца. По свом облику желудац подсећа на усправљену удицу
 12. 12. ПанкреасНалази се попречнопостављен лево оддванаестопалачногцрева.Жлезда са двојакомулогом (спољашње иунутрашње лучење)У варењу учествује деопанкреаса саспољашњим лучењем уком се стварају ензимии преко изводнихканала уливају се удванаестопалачноцрево.
 13. 13. Јетра Јетра је највећи орган трбушне дупље а налази се на десној страни тела, неподредно испод дијафрагме. Клинастог је облика, чини је меко ткиво и тамноцрвене је боје. Њена маса код одраслог човека износи 1 до 2.5 килограма. Учествује у метаболизму обављајући мноштво функција, укључујући детоксификацију, одлагање гликогена и производњу протеина крви. Јетра такође производи жуч, која је важна приликом варења масти. Жуч се ствара у жучној кеси и преко жучног канала се улива у дванаестопалачно црево.
 14. 14. ТАНКО ЦРЕВО У танком цреву се под утицајем великог броја ензима, које луче гуштерача и слузокожа танког црева и жучи из јетреТанко црево се дијели на врши највећи дио варења, као итри дијела: ресорпција сварених састојака.1. Дванаестопалачноцрево (дуоденум), којеполази од желуца ипричвршћено је за задњитрбушни зид; у њега сеуливају одводни каналијетре и панкреаса2. празно црево (јејунум)3. криво црево (илеум), којесе улива у цекум, почетнидео дебелог црева.
 15. 15. ТАНКО ЦРЕВОНа његовој површини се налазе цревнересице које повећавају површину танкогцрева и која са њима укључује површинуод 250 квадратних метара.У цревним ресицама се налазе крвнисудови који упијају сварену храну.
 16. 16. Дебело цревоЗавршни део дигестивног тракта којисе наставља на танко цревоДужине је око 2мПрихвата садржај из танког црева изког абсорбује воду и соли.Прикупља несварене остатке које упроцесима варења и труљења претварау измет (фецес)У њему мноштво симбионатскихбактерија које стварају витамине иобезбеђују завршетак варења.Састоји се из:Слепог црева (lat. cecum),колона (lat. colon)ректума (lat. rectum).
 17. 17. Анус Анус у анатомији је посљедњи део пробавног тракта, и коначни отвор ректума, а сам отвор се зове чмар.Улога: Када је ректум пун, повећање притиска тера на ширење аналне цеви како би измет доспео у цев. Ректум се смањује, а измет путује аналном цеви до ануса помоћу перисталтике.
 18. 18. Процес варења хране у нашем телу
 19. 19. Варење хране Процес механичког и хемијског ситњења хране до простијих хранљивих материја које се могу абсорбовати и преносити путем крви.МЕХАНИЧКО ХЕМИЈСКО ВАРЕЊЕВАРЕЊЕ подразумева улогу ензима иподразумева других супстанци које лучеуситњавање и желудачне жлезде, цревнемешање хране жлезде, пљувачне жлезде,помоћу зуба, језика панкреас и јетра разлажућии у желуцу помоћу храну и претварајући је умишића зида једињења које тело лакшежелуца. апсорбује и користи. ХРАНА СЕ ПОТИСКУЈЕ КРОЗ ЦРЕВО ПЕРИСТАЛТИЧКИМ ПОКРЕТИМА ЗИДА ЦРЕВА.
 20. 20. Ензими То су комплексни протеини који регулишу активности свих живих ћелија и учествују у многим хемијским променама у организму. Од њих зависи рад свих органа, ткива и ћелија. Без њих организам не би могао да опстане. Сваки ензим у организму има задатак да обави одређену реакцију и ретко има вишеструке функције Ензими су биолошки катализатори који контролишу и убрзавају реакције метаболизма.
 21. 21. Дигестивни ензими Дигестивни ензими су они ензими који се налазе у органима за варење и који функционишу као биолошки катализатори да покрену процес разграђивања хране, тако да важне хранљиве материје буду добро апсорбоване и искоришћене. Сва храна садржи хранљиве материје и одређене нутритивне вредности, међутим док ензими не почну процес варења хранљиве материје су ,,закључане’’ и нису доступне да их тело апсорбује.
 22. 22. Улога усне дупље Уношењем хране у усну дупљу почиње уситњавање хране и разврставање несварљиве опне влакана које окружују јестиве делове неких врста хране. Пљувачне жлезде почињу да луче пљувачку у којој се налазе ензими. Пљувачка натапа храну и помоћу ензима амилазе починје хемијско варење скроба.
 23. 23. Жвакање Жвакањем се храна у усној дупљи ситни и меље. Жвакање се састоји у комбинованом деловању попречно пругастих мишића вилица, образа и језика. Жвакање има неколико улога: уситњавање хране и олакшавање гутања, мешање хране са пљувачком чиме започиње варење скроба, а пљувачка делује и лубрикантно, довођење хране у контакт са рецепторима за укус и мирис.
 24. 24. Пљувачка има функцију : Да ствара амилазе тј.ензиме који разлажу угљене хидрате на просте шећере. Да влажи и згушњава иситњену храну да би је језик одгурнуо према доњем делу уста,када гутањем храна склизне низ грло (ждрело и једњак) у желудац
 25. 25. Улога желуца Окружен је јаким мишићима помоћу којих снажно мешајући разлаже храну, чинећи ритмичке контракције. Жлезде које се налазе у зиду желуца луче желудачне сокове (смеса ензима, хлороводоничне киселине и слузи). Желудачна (хлороводонична киселина) има улогу да уништи евентуалне узрочнике болести који су доспели са храном у желудац, да створи киселу средину неопходну за дејство ензима. Ензим који се лучи у желуцу из желудачних жлезда је пепсин – започиње варење беланчевина
 26. 26. Панкреас и функција у варењуЕгзокрини део панкреаса Панкреас ствара и ензиме:ствара ензиме трипсин и амилазу – разлажехимотрипсин који даље шећере до дисахаридаразлажу беланчевине све до липазу – разлаже мастиамино-киселина. Основна функција Жуч (јетра) жучне кесе је чување жучи, смеђе или зеленкасте течности која помаже да се разгради маст. Главни састојци жучи су жучне соли и киселина.
 27. 27. Варење у цреву У дванаестопалачном цреву врши се варење масти дејством жучи (разбија маст У дванаестопалачном на ситне капљице), завршетак цреву је, за разлику од желуца, базна варења беланчевина средина, неопходна деловањем трипсина и за активност ензима химотрипсина. панкреаса. Завршава се и варење шећера деловањем амилазе и масти деловањем липазе из панкреаса. Најважнија фаза процеса варења одвија се у цреву у коме се врши и апсорпција сварених хранљивих материја на цревним ресицама.
 28. 28. Дебело црево До дебелог црева доспева несварни деохране, вода и соли. Несварена храна се у виду фецеса избацује, а вода и соли се ресорбују. У њему се налази мноштво бактерија које имају способност синтезе витамина које организам апсорбује.

×