Ptice

13,229 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
7 Likes
Statistics
Notes
 • Postoji li mogucnost da preuzmem prezentaciju_?
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
13,229
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,327
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • PTICE PTICE
 • Ptice

  1. 1. PTICE
  2. 2. OPŠTE ODLIKEIzgled i građa tela ptica prilagođena je posebnom načinukretanja – letenju i sposobnosti termoregulacije.Dijagnostičke osobine ptica su:-jedine današnje životinje koje imaju perje.-kljun (nemaju zube)-prednje noge preobražene u krila-šuplje kosti-kobilica (koštani greben na grudnoj kosti)-vazdušne kese-termoregulacija (održavanje stalne temperature tela)-razmnožavaju se polaganjem jajaZbog kretanja letenjem:- aerodinamično telo- jaki grudni mišići pomoću kojih pokreću krila tokom leta.
  3. 3. GRADJA PTICAGlava:-Kljun-sačinjen od rožnematerije-Nemaju zube (da bi bilelakše-Oči - kod nekih izuzetnooštar vid (soko), kodnekih prilagođen noćnomvidu (sova)-Uši – samo otvori, kodnekih sluh izuzetan i služiza orjentaciju (noćneptice) Oblik kljuna ukazuje na ishranu ptica.
  4. 4. GRADJA PTICATrup:-Krila (prednje noge)-Zadnje noge (rožnekrljušti)-Perje(termoregulacija iletenje)-Masna žlezda(vodene ptice)
  5. 5. PERJEPerje nastalo radi održavanja telesne temperature.Pera su sačinjena od rožne materije (keratin)Pero: osnovna "grana" sa koje polaze hiljade malih "grančica" (perca) koje su međusobno povezane tako da čine glatku površinu pera.Postoji četiri vrste perja:- Dugo perje (letna pera) na krilima,- Repna pera za upravljanje i održavanje ravnoteže- Telesno kratko perje (pokrovna pera) pokriva telo ptice- Paperje (kratko, raščupano) održava temperaturu telaMitarenje promena perja.
  6. 6. LETENJE Krila Perje Grudni mišići (belo meso) oslanjaju se na kobilicu - koštani greben na grudnoj kosti Vazdušne kese (služe za lakse održavanje tela u vazduhu) produžeci pluća od kojih neke zalaze I u šuplje kosti (da budu što lakše) - Nemaju zube takođe da bi bile lakše
  7. 7. GRUDNI MIŠIĆI I SKELET
  8. 8. Razmnožavanje Polno Polni dimorfizam kod mnogih Mužjaci upadljiviji Specifično ponašanje pri parenju Polažu jaja Vode brigu o potomstvu
  9. 9. GRADJA JAJETA Ljuska (sa krečnjakom, čvrsta, ima pore) Belance i žumance (rezervna hrana) Embrion („beba“ ptić) Vazdušni dzep
  10. 10. Ptići
  11. 11. Ptići Kada ženka ptice položi jaja, ona se moraju održati toplima kako bi se budući ptići u njima razvili. Ovaj proces se zove ležanje na jajima ili inkubacija koju uobičajeno izvodi ženka ležeći na jajima u gnezdu i održavajući njihovu konstantnu potrebnu toplotu tokom izvesnog perioda. Neki ptići, kao na primer mladunci patke ili guske, čim se izlegu prate svoje roditelje u stopu, sami se hrane onim što pronađu i njihovo telo je prekriveno paperjem. Druge vrste ptica, kao na primer papagaji ili laste, rađaju se potpuno gole kože i bespomoćni su tokom određenog perioda dok ne ojačaju i ne počnu da se kreću, pa ih čuvaju i prehranjuju njihovi roditelji dok ovi ne dobiju perje i ne počnu da lete. Tek izlegli ptići u gnezdu - goli, nepokretni i bespomoćni, otvorenih usta čekaju da ih njihovi roditelji nahrane polusvarenom hranom .
  12. 12. MIGRACIJE Kada životinja odlazi na dalek put svake godine kako bi pronašla hranu, toplije podneblje ili partnera za parenje, ona migrira. Do migracija dolazi u određenim periodima sezone i životinje uobičajeno prate ustaljenu rutu koja predstavlja i put povratka. Ptice se u jesen okupljaju u velika jata kako bi migrirala u toplije krajeve pre zime. Narednog proleća one se vraćaju nazad na svoje teritorije i u svoja prošlogodišnja gnezda. Pticama su od pomoći Sunce, Mesec, zvezde, pa čak i Zemljino magnetno polje kako bi se uspešno orijentisale u prostoru. Pored ptica, migriraju i neke vrste leptirova, plavi kitovi i lososi.
  13. 13. MIGRACIJE

  ×