Ajanta

362 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
362
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ajanta

 1. 1. AJANTA Preveo sa engleskog BLINDEC
 2. 2. TAJANTA INDIA
 3. 3. Nedaleko od starog grada Aurangabad nalaze se poznat e Ajanta pećine. To su trideset i dve pećine koje nisu sve prirodne . Mukotrpnih hiljade časova rada u brdima , godina ma za radnike koji su imali samo dleto i čekić. Isklesane u vulkansk im stena ma ( bazalt ) , zanatlije su studiozno klesali kamen malo po malo, za rezanje stu b ova odabrali su stratešk a mesta i za stvaranje neke sobe unutar stene. Zidove i plafone pre divno su ukrasili i sa malterom - aplikacija ma su napravili šarene slike.
 4. 4. POGLED NA MESTO
 5. 5. Većina slika ima više od 1500 godina. Deset vekova pre rođenja Michel Angel a , Leonard a DaVinci ja i e v ropske renesanse, t i nepoznat i umetni ci već su zna li kako da opi šu perspektivu, dubinu i realiz am u svojim slikama. Izraz e i emocij e zarobljen e u lice slikarstva, tako stvarn o da i danas, nakon toliko vekova , oni mogu biti obožavan i .
 6. 7. Najstarija pećina isklesana je u drugom veku prije Hrista. Neke od njih su manastiri, velike prostorije sa malim sobama koje dovode u glavnu sobu, tu su živeli monasi. Neke od tih soba imaju krevete uklesane u stenu, sa jastukom na kojem su monasi mogli odmoriti glavu.
 7. 9. <ul><li>Preostali delovi pećine Chaityas (hramovi), vrlo su slični hrišćanskim katedralama, sa plafonima i drvenim gredama ovde su ukrašenim stubovima od stena, u središnjem brodu gde hrišćanska crkva ima oltar ovde je velika statua Bude. Ovi su hramovi bili isklesani mnogo vekova pre hrišćanskih katedrala, što može dovesti do razmišljanja da su ove pećine inspiracija za velike arhitekte srednjeg veka, a ne grčki i rimski klasični hramovi kako se misli . </li></ul>
 8. 11. I znenađujuće - majstor i koji su stvori li ta čuda, sa vrlo mal o alat a . Ipak su ostavi li nešto univerzalno, čarobn o , i danas se možemo samo diviti . Vekovi izgledaju male kapljice vode u zidovima tih pećina .
 9. 12. Natpis na ulazu u pećine
 10. 14. Jedan od ulaza
 11. 16. Dve pećine su isklesane u kamenu
 12. 18. Slonovi na jednom od ulaza
 13. 19. Reka Vaghora
 14. 20. Neke pećine su manastiri
 15. 21. Unutrašnjost
 16. 23. Velik a statua Bude
 17. 27. Hindu porodica koja se divi radu svojih predaka
 18. 28. dobro sačuvan deo zida
 19. 34. Freske na zidovima
 20. 45. Čuvar
 21. 46. Kraj
 22. 47. Pozdrav subota, 10. septembar 2011 . Tačno je 20:34 BLINDEC

×