Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

De Held in Geld in Londen - Het Boek

429 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

De Held in Geld in Londen - Het Boek

 1. 1. De Held in GeldEen Reis langs Verhalen van Helden en Heldinnen in Londen die de financiële vrijheid hebben gevonden om te creëren. inLONDEN
 2. 2. Je kunt jouw passie volgen, een briljante loopbaan opbouwen en financiële zekerheid hebben. Peter de KusterOprichter van De Reis van de Held met Rachelle Wessels
 3. 3. Jouw Geld Verdienen met Jouw PassieGeldzaken zijn zowel saai en verwarrend, dus vermijden we om er mee om tegaan alsof het een wortelkanaalbehandeling is. Beiden zullen erger worden enpijnlijker op de lange termijn als ze niet goed behandeld worden. Dus heb ik mijnuiterste best gedaan om deze reisgids relevant en werkelijk te maken. Je zult ‘het’begrijpen. Je zult je nooit meer een idioot voelen of geïntimideerd. Je zult leren datgeld verdienen en managen wat jij verdiende een kunst is.Deze reisgids zal je leren hoe te krijgen wat je wilt en hoe kostbare vergissingente vermijden. Er zijn verschillende vaardigheden nodig om geld te verdienen endaarna te managen. Creatieve mensen kunnen terkortschieten in het laatste, enals we erover nadenken, we kunnen ook enige hulp gebruiken op het eerste ge-bied. Dit is de reden dat deze reisgids zo belangrijk is.In deze reisgids zullen we kijken naar de verhalen van creatieve helden en heldin-nen in Londen om aanwijzigingen te vinden over hoe het werkt om geld te verdie-nen met creatieve talenten. En hoe niet. Zo’n reis door Londen is een veel interes-santere manier om te leren, vind je niet? In welk ander boek over geld zul je lezenover manieren om geld te verdienen en te managen met daarin verhalen vanDavid Bowie, J.K Rowling, Nigella Lawson, Vivienne Westwood, Terence Conran,Richard Branson, Stella Mccartney en vele, vele andere helden en heldinnen uitLonden?We zullen kijken naar vele mythes over geld, inclusief degene die zegt dat creatiefzijn betekent dat je automatisch incompetent bent ten aanzien van geldzaken.We zullen vele creatieve helden en heldinnen tegenkomen in het Londen vanfilmsterren, regisseurs, designers, kunstenaars, architecten, ondernemers, schrijvers,acteurs, musici en vele vele anderen die je zijn voorafgegaan op het pad vangeld verdienen om deze mythes te ontzenuwen.
 4. 4. Introductie
 5. 5. IntroductieEen Reis langs Verhalen van Helden en Heldinnen in Londen die de financiëlevrijheid hebben gevonden om te creëren.En hoe Jij dit ook Kunt!Laat Geld jouw Creatieve Loopbaan niet Frustreren!Vraag het een kunstenaar, musicus, designer , acteur, hotelondernemer, architect,marketeer, culinaire held, schrijver, sportheld, reclamemaker, accountmanager,journalist in Londen en elk en ieder van hen zal jou hetzelfde vertellen: Om hetgeld te hebben om te creëren, moet je creatief zijn met jouw geld.Wanneer je gelukkig genoeg bent om de perfecte loopbaan voor jezelf te heb-ben gevonden – eentje die jou je talenten laat tonen en jouw creatieve sappenlaat borrelen, gefeliciteerd. Ik ken echter de dagelijkse realiteit waar de meestevan jullie maar al te bekend mee zijn: Zelfs wanneer jouw creatieve sappen wer-kelijk ‘in flow zijn’ wil dat nog niet noodzakelijkerwijs betekenen dat geld in hetzelf-de tempo ‘in flow is’.In De Held in Geld in Londen bied ik jou een veelheid van waardevol advies hoedit te doen. Gebaseerd op de verhalen van helden en heldinnen uit Londen uitheden en verleden die jou zijn voorafgegaan in het verdienen van hun geld methun passie.• Hoe je weet welke van jouw creatieve talenten het best te vermarkten zijn en hoe jij het meeste geld kunt verdienen;• Hoe je het “free” uit freelance haalt en in rekening brengt wat jij waard bent’• Waarom jij de valkuilen zou dienen te vermijden van het opbouwen van te veel schulden in magere tijden en het belang beseft van sparen in goede tijden;• Besef dat jij kunt slagen in jouw ondernemingen zonder jouw creatieve hart en ziel te verkopen aan de duivel;• Hoe je de fondsen kunt vinden om jouw dromen te financieren.Vol met open openende verhalen van helden en heldinnen uit Londen, instructie-ve anecdotes en voorbeelden en vooral real – life rolmodellen is De Held in Geldin Londen jouw reisgids - door Londen over hoe jij een financieel leven kunt krijgen– zodat jij jouw creatieve leven kunt behouden.
 6. 6. 1 Geld Management voor Creatieve Helden; David Bowie in het V&A
 7. 7. 1 Geld Management voor Creatieve Helden; David Bowie in het V&A Deze reisgids door Londen is voor alle creatieve helden en heldinnen die de finan- ciële vrijheid willen om te creëren wat zij willen, wanneer zij dat willen, en hoe zij dat willen - en mooi betaald krijgen voor hun inspanningen. ‘I used to think that letting others handling my finances gave me more creative freedom. I have discovered that you can actually have more creative freedom when you control your own financial and business matters.’ David Bowie Een recente studie toonde dat vrouwen meer over geld nadenken dan over sex. Hmmmm, ik probeer nooit erachter te komen wat vrouwen werkelijk willen. Dat zou dom zijn. Echter, wanneer het over creatieve mensen en hun geld gaat, denk ik uitstekend te begrijpen wat wij graag willen. We willen een gevoel van financiële zekerheid en totale financiële vrijheid. We willen in staat zijn om ons op ons creatieve werk te concentreren (en onze levens) zonder constant zorgen te hebben over geld. We willen geld verdienen zonder onze creatieve integriteit te verliezen of projecten en jobs aan te nemen die wij verachtelijk vinden. We willen in staat zijn om te doen wat wij willen, wanneer wij het willen en hoe wij het willen. In het kort: wij willen net als David Bowie vrijheid. “Heroes” zijn wij. De vrijheid om iets betekenisvol te doen of om nieuwe dingen te proberen. De vrijheid om risico’s te nemen in ons creatieve werk en in staat te zijn ons fulltime te concentreren op ons creatieve werk. In onze persoonlijke levens willen we graag de financiële vrijheid om te reizen of om vrije tijd te nemen. We zouden ook vrij wil- len zijn van schulden en andere financiële lasten. Weet je? Dit is allemaal mogelijk. Als Held in Geld.
 8. 8. 2 Reis langs Verhalen van Een Helden en Heldinnen
 9. 9. 2 Reis langs Verhalen van Een Helden en Heldinnen Er zijn vele creatieve helden en heldinnen uit heden en verleden die deze soort financiële vrijheid hebben bereikt, dus weten we dat het mogelijk is om een crea- tieve Held in Geld te zijn en jouw geld te verdienen met jouw passie. Deze reisgids zal je tonen hoe dit te bereiken. Alles wat je nodig hebt om te weten om te overleven en floreren als creatieve held of heldin is hier voor jou. Je staat op het punt om een ontdekkingsreis door Londen te maken waarin je leert hoe geld werkt zodat je er macht over kunt krijgen, het aan kunt, en het voor je kunt laten werken. Je zult leren hoe je meer geld kunt verdienen zodat je financiële en creatieve vrijheid kunt bereiken en hoe hiermee om te gaan zodra je het hebt. Deze reisgids bevat real-world, streetwise financieel advies van helden en heldin- nen uit heden en verleden van Londen die geld verdiend hebben, het verloren hebben, en het opnieuw verdiend hebben. Het is een hands - on reisgids. Door haar te lezen en vooral toe te passen tijdens jouw reis door Londen zul je een blijvende verandering in jezelf produceren en de manier waarop je omgaat met geld. Maakt niet uit hoe wanhopig jouw situatie is of hoe misdadig je bent omgegaan met jouw geld. Het is niet nodig om jezelf te straffen over jouw voorafgaande problemen met geld. Ik zal jouw reisgids zijn en met je werken aan jouw financiële toekomst. Deze reisgids zal dienen als een coach, consultant en vooral als een partner die je verhalen van rolmodellen aanbiedt over hoe wel en hoe niet om te gaan met je geld als creatieve held of heldin. Dus ontspan je en geniet van de reis waarin wij jouw geldzaken transformeren van chaos en crisis naar controle en kalmte. We zullen jouw schulden en wanhoop achterlaten en hen vervangen met jouw dromen en verlangens. Echt waar! Dit is geen ‘miracle’.
 10. 10. 3Reisgids voor Creatieve Rechterbreiners; Richard Branson Virgin Money
 11. 11. 3Reisgids voor Creatieve Rechterbreiners; Richard Branson Virgin Money Om dit te bereiken zullen we een passende onconventionele benadering hebben ten aanzien van alles wat met geldmanagement te maken heeft. Terwijl andere boeken een one-size-fits-all benadering hanteren, zullen we een frisse blik werpen op een onderwerp waar veel creatieve helden en heldinnen (van alle soorten) mee worstelen. Op Richard Branson na! Dat is de reden waarom wij bestaand financieel advies zullen nemen en het zullen inpassen in de onorthodoxe levensstijl en uitdagingen van creatieve mensen. We zullen duiken in de basis van financieel management, maar dan snel op pad gaan in nieuw terrein dat uniek is voor creatieve mensen en hun speciale omstan- digheden en uitdagingen. In plaats van te proberen om een rechthoekig blok in een rond gat te duwen zullen wij een duidelijk andere benadering hanteren die past bij jouw sterktes en die er gebruik van maakt. In feite zullen wij met jouw rechterbrein karakteristieken werken in plaats van er tegen in werken. Deze reisgids door Londen zal jou tonen hoe je jouw financiële le- ven in orde kunt brengen op een manier die je zowel kunt begrijpen als omarmen. Het lost het mysterie op van het verdienen (en behouden van) geld met een zeer creatieve benadering die zowel natuurlijk als comfortabel voelt. Laat mij jou - voor we aan de reis beginnen - eerst een beetje vertellen over de structuur van dit boek. Het is zo geschreven dat reizigers rond kunnen springen (daar houd het rechter brein van) en de informatie vinden die zij nodig hebben wanneer zij die nodig hebben. Deze reisgids door Londen helpt jou een leven en werk te creëren waar jij net als Richard Branson nooit van wilt pensioneren! Je zult merken dat sommige concepten en creatieve oplossingen herhaald wor- den. Dit was nodig voor diegenen die ervoor kiezen om de reisgids niet volledig te bereizen maar wel dienen te weten wat te doen. Ik adviseer deze reisgids te lezen met een markeerstift en een bloknote. Wanneer je iets vindt dat zinvol is voor jou, schrijf het in de lounge van Virgin Money op jouw bloknote en stel een lijst van actie items samen die jij kunt toepassen in jouw leven.
 12. 12. 4 Geldmythes van Creatieve Mensen De J.K. Rowling in Waterstone
 13. 13. 4 Geldmythes van Creatieve Mensen De J.K. Rowling in Waterstone MYTHE: Wanneer ik eenmaal een groot succes heb gehad ben ik binnen voor de rest van mijn leven. REALITEIT: Het creatieve leven is een serie van ups en downs. Het loont zich om te sparen voor de mindere tijden MYTHE: Financieel management is saaaaaaiiii REALITEIT: Waar. Maar wanneer we het hebben over JOUW geld, is het dan niet meteen veel spannender? Dacht het wel. Plus, omgaan met de zakelijke kant van wat jij doet geeft jou een productieve pauze van het creëren. MYTHE: Wanneer ik meer geld had kon ik doen wat ik wilde. REALITEIT: Je kunt doen wat je wilt NU!. Het gaat over jouw keuzes. Je kunt kiezen om te snijden in jouw overhead en meer tijd aan jouw creaties besteden NU. MYTHE: Wanneer het om geld gaat, veiligheid eerst. REALITEIT: Je zou het niet allemaal moeten riskeren, maar je moet een risico nemen - in jezelf. Dat is de beste investering van allemaal. MYTHE: Alles in mijn leven wordt beter wanneer ik geld heb. REALITEIT: Het hebben van geld is beter dan helemaal geen geld, maar zoals het spreekwoord luidt: ‘Je neemt overal jezelf mee.’ Wanneer je nu niet gelukkig bent, zul je het niet worden omdat je meer geld hebt. MYTHE: Mijn doel zou dienen te zijn om te doen wat ik moet doen om snel met pensioen te gaan. REALITEIT: Wanneer jij houd van wat jij doet, waarom dan pensioneren? Jouw doel zou dienen te zijn om een betere manier te vinden om jouw geld te verdienen, iets waar je zo veel van houd dat je er nooit mee wilt stoppen.
 14. 14. MYTHE: Je moet beroemd zijn om een fortuin te verdienen.REALITEIT: Roem betaalt de rekeningen niet, en het is vergankelijk. Er zijn veel meerleuke, creatieve en respectabele jobs achter de scenes, dan dat er glamoreuzejobs zijn. Goed werk doen (waar je van geniet) is belangrijker.MYTHE: Wanneer ik geld verdien aan mijn kunst, verlies ik mijn creatieve scherpte.REALITEIT: Niet genoeg geld hebben om te leven maakt je wanhopig, kwaad enkan jouw creativiteit in de weg staan.MYTHE: Hoog opgeleide mensen worden rijk.REALITEIT: Ha! Er is gezond verstand - net zo goed als boekenwijsheid - nodig omgeld te verdienen en te managen. Iedereen kan leren hoe.MYTHE: Wanneer ik meer geld zou verdienen, zou ik meer sparen.REALITEIT: Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft. Je kunt sparen op iederinkomen.MYTHE: Ik hoef geen plan voor mijn toekomst te hebben. Ik ben van plan jong testerven.REALITEIT: De gemiddelde levensverwachting stijgt elk decennium. Het is werkelijkbeter om nu een beetje te plannen en later lijden te voorkomen.MYTHE: Er is niet voldoende geld om alle creatieve helden te onderhouden.REALITEIT: Je hoeft je alleen zorgen te maken over het geld voor JOUW creativiteit.
 15. 15. MYTHE: Creatieve Helden moeten werken als obers of taxi chauffeurs om inhun levensonderhoud te voorzien.REALITEIT: Je kunt wellicht gedwongen zijn om een ‘dagbaantje’ te nemenmaar dat hoeft niet saai te zijn. De beste dagbaan is in het veld waarin jeprobeert door te breken. Op die manier kun je ervaring opdoen, contactenleggen en iets aanpakken waar je van geniet.MYTHE: De enige echte creatieve helden zijn hongerige creatieve helden.REALITEIT: Sommige creatieve beroepen betalen niet goed, hoeveel kwaliteitje ook hebt. Maar geld verdienen met jouw creativiteit betekent niet dat jijjezelf uitverkoopt. Het betekent dat je slim genoeg bent om een markt te vindenvoor iets waar jij van houdt om te doen.MYTHE: Omdat ik voor iemand anders werk, ben ik een werknemer.REALITEIT: We zijn allemaal freelancers. Wanneer jij werkt voor iemand anders,is hij jouw klant. Hij kan jouw ENIGE klant zijn, maar je bent nog steeds eenfreelancer. Trouwens, de meest waarschijnlijke manier om grote rijkdom teverwerven is door voor jezelf te werken.MYTHE: Ik ben een creatieve held, dus conventioneel geld management is nietop mij van toepassing.REALITEIT: Er zijn enige gezond verstand principes die je vooruit helpen.
 16. 16. MYTHE: Show me the money.REALITEIT: Give me the money. Je moet eisen dat je betaald wordt en het gevoelhebben dat je het verdient.MYTHE: Doe waarvan je houd en het geld zal volgen.REALITEIT: Je zult jezelf en jouw creaties moeten vermarkten, en er moet een marktvoor zijn.MYTHE: Ik ben in zo’n slechte financiële conditie dat ik er nooit uitkom.REALITEIT: Je bent vindingrijk en een doorzetter. Je zult terugkomen.MYTHE: Ik moet ontzettend goed scoren op ieder project.REALITEIT: Kleine dingen tellen opMYTHE: Geld komt uit een beloning voor bestede tijd. Ik moet er voor werken.REALITEIT: Welkom bij de ‘royalty’ familie. Royalties heersen!MYTHE: Mensen kiezen aandelen om in te beleggen die populair zijnREALITEIT: Slecht idee. Doe jouw eigen onderzoek. Spreid jouw rijkdom en het risicoover verschillende beleggingen.MYTHE: Ik hoef mij geen zorgen te maken over de toekomst, omdat iets of iemandlangs zal komen en mij zal redden.REALITEIT: Wat als zij dat niet doen? Je zou voor jezelf moeten kunnen zorgen.
 17. 17. 5 Een Reis om niet bij in slaap te vallen; Jamie Olivers Restaurant Fifteen
 18. 18. 5 Een Reis om niet bij in slaap te vallen; Jamie Olivers Restaurant Fifteen Veel boeken over geldmanagement zouden de disclaimer moeten bevatten ‘Dit boek kan misselijkheid en ernstige verveling veroorzaken’. Sommige van die boe- ken zijn zo droog (en meestal irrelevant voor de creatieve held). Ik kan je niet ver- tellen hoe vaak ik in slaap gevallen ben in bed terwijl ik zo’n boek aan het lezen was. Ik denk dat ik eindelijk een oplossing voor slapeloosheid heb gevonden. Wat ik geleerd heb in die boeken voor linkerbreiners over geldzaken is ‘schrijf geen saai boek’. Herinner je: ‘Rechter-brein!’. En ‘maak het een avontuur’. Ik heb mijn best gedaan om deze reisgids interessant, relevant en lezersvriendelijk te maken. Door een vreemde oorzaak neigen linkerbreiners die schrijven over geldzaken ernaar om dingen te compliceren door stomme formules te gebruiken, rare termi- nologie en enige werkelijk belachelijke ideeën over wat te doen met jouw geld. Waarom? Mijn vermoeden is om zichzelf belangrijker te maken (en ons als idioten die niet in staat om zelf met deze zaken om te gaan). Jij bent niet DOM, en jij KUNT dit zonder de hulp van een geld chaperone. Omdat je hun domme lingo niet begrijpt betekent niet dat je niet iets weet over geld. Sommige van jouw beste vermogens als creatieve, rechter breiner persoon kunnen gebruikt worden in jouw voordeel wanneer het gaat over het verdienen en managen van geld. Wanneer het gaat over geldzaken kan buiten de box denken werkelijk een goede kwaliteit zijn (binnen grenzen), en ik geloof dat de creatieve held veel voordelen heeft boven andere mensen op dit gebied. Alles wat wij ontberen is kennis over hoe geld werkt zodat we geïnformeerde (en geen impulsieve) beslissingen nemen over wat te doen met onze euros. Deze reis- gids helpt jou om geld te demystificeren zodat je het (effectief) zelf kunt managen.
 19. 19. Het is een simpele waarheid dat hoe meer je leert (over geld), hoe meer je ver-dient. Ik zal je een simpele, directe en creatieve benadering van geldmanage-ment tonen. Je hoeft niet bezig te zijn met de detalis, maar je moet op zijn minsteen beetje weten over hoe geldzaken werken om geïnformeerde beslissingen tenemen.Toch is geld een integraal deel van het creatieve leven of je nu bewust bent vandat feit of niet.Het hebben van geld kan een gevoel van overvloed, vertrouwen, genot, validatie,veiligheid, tevredenheid en vrijheid genereren. Het doel van deze reisgids is dat jijvrijheid kunt ervaren. Vrijheid van financiële rampspoed. Vrijheid van schulden. Vrij-heid van stress. Vrijheid van verschrikkelijk werk.Om jouw geest te bevrijden van geldzorgen zodat je kunt doen wat jij het best kunt- creëren.Om te gaan van financieel afhankelijk zijn (van anderen, jouw dagbaan, en zelfsjouw werk) naar financieel onafhankelijk zijn door een totaal nieuw (gezond) ver-haal over geld, tezamen met bewezen technieken gemixed met sommige onor-thodoxe ideeen over hoe geld te verdienen, uit te geven, investeren en sparen.Zonder de schuld of zorgen die soms gepaard gaan met het doen van dingendie niet natuurlijk voelen of uit de pas lopen met jouw overtuigingen. (Vertaling: jezult niet wakker liggen door te doen wat deze reisgids adviseert en je zult niet eendouche hoeven te nemen om het vuil weg te spoelen van iets doen dat niet kloptof jezelf te grabbel gooien).Deze reisgids is ontworpen om jouw te helpen geld te verdienen met jouw creati-viteit. (Veel geld zelfs). En waarom niet? Je verdient het. Wanneer niet jij, wie zoudan profiteren van jouw ideeën, talenten en harde werken? Iemand zal veel geldbetaald krijgen en volgens mij zou dat jij moeten zijn. Dan gaan we nu kijken hoe aldat geld te managen dat ze naar jou toe laten komen zonder het door jouw vin-gers te laten glippen.Misschien ben jij je niet bewust over het belang van geld in jouw leven als crea-tieve held. Dat is een probleem. Maakt niet uit hoe hard je probeert, ik zal er nooitvan overtuigd worden dat geld niet een belangrijke zorg/zaak is in jouw leven. Mis-schien word jij niet gemotiveerd door euros en verstand - oops centen - maar het isexact dat denken dat zoveel loopbanen van creatieve mensen vermoord.Wat is er verkeerd aan om te profiteren van jouw creatieve talenten net zoals elkeandere onderneming?
 20. 20. Het antwoord is om een zakelijke benadering te hanteren bij het runnen van dezakelijke kant van jouw creatieve ondernemingen. Wanneer je dat niet doet, omwelke reden dan ook - gebrek aan interesse, gebrek aan kennis of gewoon dom-weg negeren - zal de droom sterven.Hoe kunnen wij creatief zijn met onbetaalde rekeningen, weinig of geen spaar-geld, schulden en een web van andere mogelijke ongelukken die boven onshoofd hangen?Het antwoord is: dat kunnen we niet. Het leven van een creatief leven is eenunieke uitdaging die moeilijker gemaakt wordt omdat we onze behoefte aan geldmoeten balanceren met het opofferen van onze creatieve integriteit.Het wordt de hele tijd gedaan door creatieve helden en heldinnen in Londen metrespect, en jij kunt het ook.
 21. 21. 6Een Rijk Creatief Leven; het Londen van Vivienne Westwood
 22. 22. 6Een Rijk Creatief Leven; het Londen van Vivienne Westwood Voor mij is geld verdienen met mijn creativiteit de verzekering tegen het leiden van een saai, normaal, oncreatief (en dus onvervuld en ongelukkig) leven. Ergens onderweg pikken creatieve mensen het idee op dat ongeïnteresseerd zijn in geld nobel is. Het is NIET eenvoudig om geld te verdienen met jouw creativiteit. Het is bijna on- mogelijk wanneer je het niet probeert. Ik was nooit zo slecht, maar geld verdienen stond laag op mijn prioriteitenlijst. Ik denk dat toen ik eenmaal een beetje leerde welke energie er rondom geld zit en hoe het te gebruiken, dat ik erachter kwam dat het lollig was (ja, lollig) om te proberen mijn financiële situatie te verbeteren. En toen ik mijn linkerbrein liet kennis maken met mijn rechterbrein zijn deze twee sa- men mijn geld in eendracht aardig gaan managen. Toen mijn geldzaken eenmaal onder controle waren was ik in staat om te focussen en andere gebieden van mijn leven te verbeteren. Dit is wat ik ook voor jou wil. We moeten ons verweren tegen sommige negatieve dingen die we altijd horen over hoe moelijk het is om geld te verdienen met onze creativiteit. Ik verzamel verhalen van creatieve helden en heldinnen die blijkbaar een andere overtuiging hebben. ‘The hell with it, this is what I want to do, money or no money’. En het gemaakt hebben. Deze reisgids door Londen is vol met positieve verhalen over andere creatieve helden en heldinnen die doorgezet hebben en floreerden. Je hoeft niet veel geld te hebben om te profiteren van deze reisgids.
 23. 23. Wanneer je niets hebt (en heel weinig weet over hoe meer te krijgen), lijkt het on-mogelijk om onszelf te zien met rijkdom en financiële gezondheid. Maar schrijf jouwkansen niet af omdat je geen formele educatie hebt op dit gebied, of niet goedbent in rekenen, de vaardigheid mist om te focussen, en wat domme dingen hebtgedaan in het verleden.En accepteer vooral niet de labels die anderen in het verleden op jou geplakthebben (dromer, romanticus, hongerende kunstenaar). Maakt niet uit hoeveel ofhoe weinig je nu hebt, we kunnen je helpen om meer te verdienen, of op zijn minst,beter te managen wat je nu hebt. Maakt niet uit waar je bent, je kunt er ofwel uit-komen of jouw situatie verbeteren.We zullen kleine, simpele stappen bekijken die je nu meteen kunt nemen die eendirecte impact hebben op jouw geldzaken. Het managen van geld kan een ge-notservaring zijn (verrassing!) en iedereen kan het doen. Mensen met rijkdom zijnniet altijd de slimsten van de klas.
 24. 24. Financieel adviseurs zijn geen goeroes - zij zijn mensen die de vertaalmachine heb-ben die alle financiële wartaal kan ontcijferen - maar de meesten hebben niet watjij hebt: innovatief, creatief, rechterbrein denken.Dus, wanneer je het stap voor stap neemt, is het niet zo ingewikkeld, en je kunt erin groeien zonder veel moeite. Verder is het niet zo saai als het klinkt (op zijn minstprobeer ik het zo leuk mogelijk te maken). Denk aan dit als de start van een film-verhaal.Je droomt wat je wilt gaan zien en start dan de processen in deze reisgids toe tepassen, samen met jouw eigen ideeën en inzichten, om een meesterwerk te creë-ren waar je trots op kunt zijn.Beloofd!
 25. 25. 7Deze Reisgids zal jouw (financiële) Leven veranderen; Nigella Lawson & de BBC in Londen
 26. 26. 7Deze Reisgids zal jouw (financiële) Leven veranderen; Nigella Lawson & de BBC in Londen Deze reisgids zal jouw leven veranderen. Ik weet dat dit nogal een claim is, maar ik verzeker je dat het geen valse reclame is en dat er geen addertje onder het gras zit. Dit is het echte werk. Veel boeken die je hebt gelezen over dit onderwerp zijn waarschijnlijk okay. Mis- schien heb je ze gelezen en gezegd, ‘Dat is leuk’ en ging terug naar jouw oude rituelen. Ik BELOOF dat deze reisgids anders is- beter. Maakt niet uit waar jij nu bent - zwem- mend in het water of aan het verdrinken in de schulden - je zult veel leren over wat nodig is om financiële en creatieve vrijheid te bereiken. Door een reis langs verha- len van de creatieve helden en heldinnen die jou zijn voorafgegaan. Je zult ook leren hoe te beschermen wat jij hebt. Met passie. Veel creatieve mensen (en ik reken mijzelf tot die categorie) hebben dit belang- rijke gebied in hun leven veel te lang verwaarloosd en hebben slechte gewoontes ontwikkeld die hun vaardigheid hebben gehinderd om grip te krijgen op hun geld- zaken. Sparen? Ha! Ik hoef geen spaargeld, zou morgen kunnen sterven. Laten we feestvieren. Ik voel mij smakelijk rijk. Beleggen? Dat is voor die saaie pennenlikkers! Niet voor mij. No way! Laat mij jou iets vragen: Waar heeft dit negatieve verhaal over geld jou gebracht? Door dit belangrijke deel van jouw leven te verwaarlozen is het afgestorven. Het is okay, het kan weer tot leven worden gewekt met wat financiële therapie, en we kunnen die (financiële) flexibiliteit weer terugwinnen. Noem het bewegingsvrijheid. Wanneer je jouw verhaal over geld kunt stretchen, zul je de vaardigheid hebben om te doen wat je wilt, wanneer jij het wilt, hoe jij het wilt. Zoals elke therapie (mentaal en anderzins), zal het tijd vergen en er kan wat fysieke pijn bij komen net als emotionele bagage waar doorheen gewerkt moet worden, maar uiteindelijk zijn we ZOOOOO veel beter af wanneer we deze reis gemaakt hebben...
 27. 27. 8De Financiële Vrijheid om te Creëren; Terence Conran in Bibendum
 28. 28. 8De Financiële Vrijheid om te Creëren; Terence Conran in Bibendum Misschien hebben we niet dezelfde vaardigheden die linkerbreiners hebben, die geldmanagement zo natuurlijk maken voor hen. Onze makeup is zeker anders, en beter, en we zullen misschien nooit houden van boekhouden, factureren en bud- getteren, maar zoals elke onderneming (en wij creatieve helden zijn ook aan het ondernemen, of we er nu van houden of niet) leidt deze dingen loslaten tot chaos. Wanneer het gaat over het managen van geld is chaos slecht. Dus kunnen we werken met onze sterktes, onze zwaktes overwinnen en betere geldmanagers wor- den. Het is niet alleen mogelijk, het zal gaan gebeuren (wanneer je deze reisgids blijft lezen en de principes erin toepast). Het is lastig om anderen veel geld te zien verdienen, nieuwe huizen zien kopen, exotische vakanties te zien nemen en het leven van hun dromen te zien leiden terwijl wij nauwelijks Euro 20.000 per jaar verdienen met onze creativiteit (en dat in een goed jaar!) We leggen ons neer bij het feit dat onze ouders gelijk hadden - creatieve beroepen zijn een harde manier om geld te verdienen, we zijn voor- bestemd om armoede te leiden de rest van onze zielige levens, alleen een paar gelukkigen zullen ooit echt geld verdienen en de rest van ons moeten worstelen om zich te bedruipen. We zwelgen in zelf-medelijden, voelen ons hulpeloos en gefrustreerd. Of we zien onszelf als die uitzondering op de regel, degene die er doorheen vecht en die frustratie gebruikt om opgeladen te worden en op onze geldzaken focust tot we doorbreken en het maken. Zat om zielig gevonden te worden, besluiten wij ‘Ik ga mijn leven runnen alsof het een onderneming is en ik zal ze leren’. Je zult de Chief Financial Officer worden van jouw hoogst succesvolle onderne- ming JIJ BV. Je start te letten op de kosten. Je weet dat geen onderneming (en geen individu) lang kan overleven zonder geld te verdienen en winst te maken op dat geld. Dus je kunt manieren zoeken om meer te verdienen, minder uit te geven, en de rest te beleggen. (zelfs wanneer het teruggaat in jouw eigen onderneming). Je zult gaan zien hoe jouw balans verschuift van rood naar zwart. Je gaat werkelijk geld overhouden. Daarna kun je jouw gehate dagbaan opge- ven en volledig gaan voor jouw creatieve passie.
 29. 29. Wanneer dat eenmaal gebeurt, betwijfel ik of je terug wilt gaan naar bijna faillietzijn. Je zult zien dat iedereen (ook wij rechterbreiners) succesvol kunnen zijn metgeld.Je bent nog niet zo hopeloos. Ja, je zult gevoelens van angst dienen te overwin-nen (angst om geld te verdienen en jezelf te verkopen en angst over wat te doenmet het geld dat jij verdient zodat je het niet verliest), maar ik weet dat jij het kunt.Wanneer je het niet kunt zul je voor altijd gecontroleerd worden door een gebrekaan geld, en jouw creatieve loopbaan zal nooit echt van de grond komen.Want - rijk of arm - er zijn enige machtige krachten die jou weg proberen te hou-den van het correct verdienen en managen van jouw geld.Dat is waarom deze reisgids je toont hoe je in verbinding komt met jouw dromenen verlangens, omdat zij zelfs nog machtiger zijn. Zij kunnen jou weerhouden afge-leid te raken en te verzaken.
 30. 30. Ik zie deze reisgids niet als een boek over geldzaken maar als een boek over hethebben van een droom en daarna uitzoeken hoe die te financieren. We moetencomfortabele (en misschien zelfs een beetje oncomfortabele) manieren vindenom het te krijgen zodatwe hebben wat we willen, wat niet echt geld per se is,maar eerder, wat geld kan kopen.Heb ik gelijk? Wil je niet peace of mind, minder stress, een gevoel van zekerheid,minder werk en meer tijd, en complete creatieve vrijheid?Wil je niet jouw brood verdienen (en een mooi brood) met iets dat je gratis zou wil-len doen maar dat niet hoeft te doen omdat mensen jou ervoor willen betalen - enjou goed betalen?Een leven waarin je gelukkig bent en in harmonie leeft met wie je bent als volledigwezen. Een leven waar je trots op bent. Een gevoel van tevredenheid en een per-manente grijns op jouw gezicht.
 31. 31. 9Geld is Macht; Het Londen van Stella McCartney
 32. 32. 9Geld is Macht; Het Londen van Stella McCartney Wat geld hebben en in staat zijn om het te managen (en wat te sparen) betekent vrijheid van geest, spirit en creatieve ziel. Geld is ook macht. Het stelt jou in staat om de tijd te kopen die jij nodig hebt om geweldig werk te creëren EN te promo- ten. De worsteling van de hongerende kunstenaar is geen manier om te leven. Wanho- pig zijn en op de rand van de financiele afgrond de hele tijd zal zijn tol eisen, of je het nu gelooft of niet. Ik zeg niet dat je een geldwolf hoeft te worden. Alleen dat jij beslist op welk niveau van comfort jij wilt leven en dan manieren vinden om die levensstijl te financieren. Ieders definitie van roem en fortuin is anders. Voor sommigen is het verkopen van een schilderij voor Euro 100.000 een succes. Voor anderen zou Euro 10.000 een mijlpaal zijn. Welke prijs ben jij bereid om te be- talen voor wat jij wilt? Dat is de vraag. Wil je een miljoen euro verdienen en jezelf miserabel voelen om- dat jij jezelf haat voor wat je moet doen om dit te krijgen? Of zou je de voorkeur geven aan leven op minder en doen wat jij wilt? Maakt niet uit waar je op mikt, jouw doel zal buiten bereik blijven wanneer je jouw geld niet effectief managet. Wanneer jij grip krijgt op jouw geldzaken, wordt jouw droom van vaag helder, en je realiseert dat je erin kunt slagen. Of het gaat om miljoenen euro’s verdienen of alleen maar comfortabel leven, je kunt het. De eerste stap is het creëren van een heldenverhaal over geld. Een verhaal dat er genoeg geld is en dat een deel ervan speciaal voor jou bestemd is. Dat jij het al- leen maar hoeft te pakken. En dat je het niet steelt. Geen schuldgevoel nodig. Je moet geloven dat de mogelijkheden om geld te verdienen zich zullen voordoen. Ik heb opgemerkt dat mensen met geld zich geen zorgen maken over genoeg geld hebben. Zij geloven dat zij recht hebben erop en dat het op de een of andere ma- nier naar hen komt. Op fraaie schoenen. Het is in feite ‘mind over money’.
 33. 33. Wanneer je eenmaal jouw talent, energie en creativiteit sterker neerzet en focustop doelen, kan het gedaan worden. Je hebt geen diploma hiervoor nodig (datkan in feite een hinderpaal zijn). Je hebt de meeste vaardigheden al in huis. het isalleen een kwestie van het een prioriteit maken. Nadat je deze reisgids hebt gele-zen, zul je daartoe in staat zijn.
 34. 34. 10Creatieve Helden en Heldinnen; Hugh Grant op Leicester Square
 35. 35. 10Creatieve Helden en Heldinnen; Hugh Grant op Leicester Square Geld is als lucht - het is niet belangrijk tot je het niet meer hebt. Ik kan geen financi- eel management bij jou forceren. Net zo min als je een kind wilt laten slapen wan- neer het niet wil. Deze reisgids zal je vertellen wat te doen om geld te verdienen en te managen (minder uitgeven dan je verdient, beleg het verschil, herbeleg de rendementen, blah, blah, blah). Je weet wat te doen, maar tot je klaar bent om deze ideeën in acties om te zetten zul je blijven blunderen. Sommige creatieve mensen zullen altijd arm blijven omdat zij eenvoudigweg geld niet in hun levens toelaten, en wanneer er wat geld binnenkomt zullen ze unieke manieren vinden om het kwijt te raken. Wanneer je niet het gevoel hebt dat je geld verdient in jouw leven zul je het een- voudigweg niet hebben. Deze reisgids doet zijn uiterste best om jou te tonen hoe jouw verhaal te veranderen (tot een heldenverhaal), maar het maken van de ver- andering is in werkelijkheid een ‘inside job’. Start waar jij bent met wat je hebt (of niet hebt). Je kunt geldzaken (vaak) niet in ‘one shot’ veranderen dus start klein. Je dient een commitment aan te gaan om welvarend te zijn. Deze reisgids toont je de weg en houdt zelfs je hand vast voor een tijdje tijdens jouw reis, maar je dient te volgen en je ene voet voor de andere te zetten. Succes ligt net om de hoek wan- neer je op het pad naar welstand blijft. Blijf de monsters verslaan. Het is jouw ver- antwoordelijkheid om geld te verdienen en het daarna te beschermen. Niet omgaan met geld kan slecht zijn voor jouw gezondheid. Ieder gebied van jouw leven lijd eronder. Sommige mensen zijn niet bereid of niet in staat om te veranderen zelfs wanneer wat zij tot dat moment gedaan hebben met hun geld slecht was. Zij zijn bang voor verandering. Eigenwijs. Trots. Onverschillig. Meestal in ontkenning. Het managen van jouw geld is een ritueel - een goed ritueel. Het wordt uiteindelijk jouw tweede natuur. Dit is niet een verhaal over economie. Je zult ook niet de details bespreken over hoe te beleggen. Dit is een reisgids over hoe rijkdom, geluk en boven alles vrijheid te creeren. Het gaat over het verbeteren van de kwaliteit van jouw leven. Over financieel zeker zijn zodat jij jouw tijd en jouw geest vrij maakt om bezig te zijn met zaken die waardevoller zijn dan zorgen te maken over geld.
 36. 36. Er zijn te veel verschillende types creatieve helden en heldinnen (en creatieveprofessies) en er zijn te veel paden naar welstand dat ik kan zeggen welke hetbeste werkt. Het is een persoonlijke keuze die je zult dienen te maken op basis vanwat jouw verhaal is, jouw tolerantie voor omgaan met de zakelijke kant van jouwonderneming, hoe goed jouw creativiteit te vermarkten is en hoe hard jij eraan wiltwerken.Hugh verdiende miljoenen aan de verkoop van zijn replica van Elisabeth Taylor.Mijn rol is om jou te tonen dat, ten eerste, het mogelijk is om geld te verdienen ente managen en ten tweede je te laten zien hoe dat te doen.Er is geen magie voor het verdienen en managen van geld (het lijkt zo tot je weetwat andere creatieve helden en heldinnen hebben gedaan en dan gaat er eenlicht aan in jouw hoofd en zeg je ‘ik kan dat ook’ of ‘hier kan ik de smaak van tepakken krijgen’.). Er zijn mensen met minder geld en meer schulden die in staatwaren hun financieel leven te veranderen, dus er zijn geen legitieme excuses die jijkunt gebruiken om te zeggen dat jij het niet kunt. Jij kunt het. Jij zult het doen. Detijd om te starten is nu.
 37. 37. 11 Financiële Valkuilen voor Creatieve Helden; Paul Smith in Lee Gardens
 38. 38. 11 Financiële Valkuilen voor Creatieve Helden; Paul Smith in Lee Gardens Wat is één van de manieren waarop creatieve Helden in financieel lastig vaarwa- ter terechtkomen? Ik denk dat we het er over eens zijn dat de meesten van ons geen geduld hebben voor de saaie en gek makende taak van boekhouden omdat het zowel vervelend als een last is. De enige manier die ik heb gevonden om er mee om te gaan is door het zo eenvoudig en fun als mogelijk te maken. Alles wat creatieve helden echt nodig hebben is een simpele portemonnee. Het is ook gebruikelijk om de simpele geldflow methode te gebruiken (schrijf inko- men op als geld is ontvangen en uitgaven wanneer geld is betaald.). Verzin een manier (het is prima om creatief te zijn met de manier hoe jij jezelf dwingt om het te doen. Je kunt software kopen om het eenvoudiger te maken (ik geloof niet dat dat zo is, ik gebruik een kasboek en pen zelf). Je kunt creatief zijn en een mind-map maken om jouw geld te volgen. Misschien kun je rekeningen en bonnen in pagina`s van een notitieblok schuiven of bonnen in een schoenendoos en ze iedere maand optellen. Prima. Je kunt een index kaart maken voor ieder gebied van jouw onder- neming en uitgaven of inkomen op de geschikte kaart schrijven. Je zou zelfs een wandbord kunnen maken en met krijt alle inkomsten en uitgaven opschrijven. Wat maar werkt voor jou. Als je eenmaal het systeem hebt wordt het eenvoudiger. Veel getrouwde stellen vechten over geld - het is een feit. Het is het beste om één persoon te kiezen als bankier, maar je moet deel uitmaken van het proces. Maak het eenvoudiger door zoveel mogelijk betalingen en transacties automatisch te laten zijn. Houd alles op één plek. Ik heb geldproblemen in het verleden gekend en gebruik mijn ervaringen in mijn reisgidsen over hoe je met jouw passie je geld verdient. Ik hoop dat je het gevoel krijgt wanneer je mijn reisgidsen leest dat ik niet alleen erom geeft maar ook be- grijp. Mijn verhaal wil ik niet-oordelend laten zijn, met compassie.
 39. 39. Zoals veel creatieve helden heeft mijn loopbaan vele hoogtepunten gekend enenige zeer oncomfortabele dieptepunten. Toen ik mijn freelance bestaan vaarwelzei om een schrijver te worden, moest ik mijn tol betalen en enige magere jarentegemoet zien tijdens die overgang. Het werd zo slecht dat ik gedwongen was ommijn auto, huis en boeken te verkopen voordat ik mijzelf terug kon klauwen.Wanneer je nooit door zoiets gegaan bent is het onmogelijk dat jij in staat bent ommensen te begrijpen en mee te voelen die geworsteld hebben en nog steeds wor-stelen om het te redden.Er is niets mis met het vragen van advies, maar vind iemand die jou beter laat voe-len over jouw toekomst in plaats van stil te staan bij jouw fouten in het verleden.Wanneer je bang bent om hulp te vragen omdat je jezelf te diep hebt ingegravenen je niet wilt dat iemand het weet, begrijp dat een goede financieel planner alseen psycholoog is in zekere zin. Zij kunnen helpen en zullen discreet zijn.Door te praten met hen kun je jezelf beter voelen zelfs als jouw geldzaken een zooi-tje zijn. Je hebt iemand nodig die je niet zal betuttelen maar helpt repareren watstuk is.
 40. 40. 12Iedereen wil Jouw Geld; Het Londen van Count Dracula (ofwel financieel experts)
 41. 41. 12Iedereen wil Jouw Geld; Het Londen van Count Dracula (ofwel financieel experts) Wij zijn personen die anderen vertrouwen en hen vragen om onze geldzaken te managen (omdat wij er niet van houden). Velen van ons hebben nooit over geld geleerd op school. Dus moesten wij het zelf leren of op anderen vertrouwen. Ik wil je er op wijzen dat je niet blind jouw geldzaken moet overdragen aan an- deren. Word zo slim over geld als je kunt zijn. Creatieve helden zullen vaak zichzelf niet opereren of zelfs hun eigen vliegtuig vliegen – die twee taken zijn complex en gevaarlijk. Als het om geldzaken gaat wil je zo geïnformeerd mogelijk zijn zodat je jezelf niet brand aan incompetente en onbetrouwbare financiële adviseurs. Ver- geet niet dat een financieel adviseur in essentie vaak een verkoper is en verkopers hebben niet altijd jouw belang voor ogen. Educeer, amuseer en verrijk jezelf met geld zodat jij de belangrijke beslissingen kunt maken en krijg hulp om ze uit te voe- ren. Ben jouw eigen goeroe. Wandel niet achter mij, want ik zal niet leiden. Wandel niet voor mij want ik zal niet volgen. Wandel ook niet naast mij. Laat mij verdorie met rust! Dat is hoe veel creatieve helden zich voelen. Met reden. Zij hebben verschrikkelijke ervaringen gehad met hun adviseurs, accountants, agenten en vragen zich af waarom zij iemand zoveel geld betalen om bijna niets te doen. Veel van de mum- bo jumbo taal in de geldmanagement kringen is er om geld te mystificeren en het gecompliceerder te laten lijken dan het werkelijk is. Waarom zou de bedrijfstak dit doen? Zodat je gedwongen bent met hun beleg- gingsadviseur en tussenpersonen te werken, daarom. Weten deze experts werke- lijk waar ze helemaal over praten? Weten zij in welke richting de aandelenmarkt zich beweegt? Weten zij welke aandelen te kopen om een goed rendement te krijgen? Neen!. Zij zijn waarschijnlijk aan het raden. Zij maken meer geïnformeerde schattingen, maar met enig inzicht en jouw intuïtie kun je erg goed zelf jouw geld managen, als je dat wilt. Laat mij jou dit vertellen: Niemand geeft meer om jou en jouw levensbloed - geld - dan jezelf. (behalve Dracula natuurlijk!)
 42. 42. Alleen jij kent jouw tolerantie voor risico’s, angsten en zorgen en jouw dromen endoelen. Je kunt proberen ze over te brengen aan jouw adviseurs, maar dat kanpraten zijn tegen dovemansoren. Intermediairs verdienen geld als jij geld uitgeeft.Het is in hun belang om jou aan het kopen of verkopen te krijgen.Een ander mogelijk probleem is dat je anderen meer gaat vertrouwen dan jij je-zelf vertrouwt. Jij hebt een gave als een rechter-breiner: in staat zijn om geweldigesprongen in inzicht te maken en een verhoogd gevoel of intuïtie te bezitten. Veelcreatieve helden vertrouwen op zichzelf om hun geld te managen.

×