Comarques de Catalunya

54,118 views

Published on

Aplicació per als alumnes de 4t

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
54,118
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21,744
Actions
Shares
0
Downloads
231
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Comarques de Catalunya

 1. 1. LES COMARQUES DE CATALUNYAA Catalunya hi ha 41 comarques. Cada comarca és formada per uncert nombre de municipis i té una capital.
 2. 2. CARDENER RIUS DE CATALUNYA
 3. 3. LES COMARQUES DE CATALUNYA1. Comarques de muntanya2. Comarques d’interior3. Comarques de litoral
 4. 4. 1. LES COMARQUES DE MUNTANYAEstan situades als PIRINEUS i al PREPIRINEU.CARACTERÍSTIQUES:• Relleu accidentat: hi ha moltes muntanyes.• Clima rigorós: l’hivern és fred i l’estiu és fresc.• Hi ha boscos i prats.
 5. 5. La Val dAran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el PallarsSobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i la Garrotxa.
 6. 6. 1. LES COMARQUES DE MUNTANYA• Els habitants d’aquestes comarques viuen enpobles enmig de les muntanyes.• Les persones que hi viuen es dediquenbàsicament a la ramaderia i el turisme.
 7. 7. 2. LES COMARQUES D’INTERIOREstan situades a la Depressió Central.CARACTERÍSTIQUES:• Relleu variat: hi ha planes, altiplans imuntanya baixa.• Clima: l’hivern és fred i l’estiu és calorós. Hiplou bastant.• Hi ha boscos i conreus.
 8. 8. La Noguera, el Solsonès, el Segrià, lUrgell, el Plad’Urgell, la Segarra, Osona, el Bages, lAnoia, la Conca deBarberà, les Garrigues, Pla de lEstany, el Gironès, el Vallèsoriental, el Vallès occidental, lAlt Penedès, lAltCamp, el Priorat,la Ribera dEbre i la Terra Alta.
 9. 9. 2. LES COMARQUES D’INTERIOR•Els habitants d’aquestes comarques es concentren a lescapitals de comarca i a les zones industrials.• Les persones que hi viuen es dediquen a l’agricultura,la ramaderia, la indústria i el comerç.Més informació sobre les comarques d’nterior.Passar directament a les comarques de litoral.
 10. 10. COMARQUES D’INTERIOR - ELS POBLES I LES CIUTATSA les comarques d’interior hi viu més gent que a les de muntanya.Les comarques més poblades són les industrials o les que tenenagricultura de regadiu. En canvi, les comarques que no estan tanindustrialitzades i aquelles en què predominen les terres de secà, sónmenys poblades.Dins de les comarques d’interior una bona part de la població esconcentra a les ciutats o als pobles grans. Però també hi trobempobles petits i cases aïllades envoltades de camps de conreu.El relleu d’aquestes comarques és pla i és fàcil construir-hi carreteres,autopistes i línies de ferrocarril. Per això totes les localitats del’interior solen estar ben comunicades.
 11. 11. COMARQUES D’INTERIOR – EL TREBALLA les comarques d’interior la gent treballa, principalment, enl’agricultura, en la ramaderia i en la indústria.• La gran superfície plana ha permès desenvolupar-hi l’agricultura desecà (cereals, vinya, oliveres...) i de regadiu (hortalisses i arbres fruiters).• També és important la ramaderia, que es fa de manera industrial alsestables, perquè les pluges escasses no afavoreixen el creixement depastures. Aquests estables o granges són grans naus de tipus industrial.S’hi crien, principalment, vaques, porcs i animals de granja.• Les bones comunicacions també han permès el desenvolupamentindustrial. Hi trobem una àmplia varietat d’indústries: alimentàries,tèxtils, químiques...• El comerç i altres serveis, com l’educació i la sanitat es concentren a lescapitals de comarca i a les ciutats grans.
 12. 12. COMARQUES D’INTERIOR – EL CLIMAA les comarques d’interior les temperatures són molt extremes:els estius són molt calorosos i secs, gairebé no plou i hi fa moltacalor. En alguns punts es pot arribar a 40ºC i els hiverns són moltfreds i s’hi registren temperatures interiors de 0ªC. Sovint glaça is’hi posa boira.La tardor i la primavera són les estacions més plujoses.Per aquest motiu trobem:Planes humides, com la de Vic o el Bages, on plou bastant.Planes seques, com la d’Urgell i la de Lleida, on plou poc.
 13. 13. COMARQUES D’INTERIOR – LA VEGETACIÓEl territori de les comarques d’interior està gairebé tot ocupat per terres deconreu.Tot i això, encara hi podem trobar algunes zones que conserven la vegetaciónatural en la que predominen les espècies adaptades a la sequera:• Boscos d’alzines, roures i pi blanc als vessants de les muntanyes.Arbustos i matolls com: el garric i el romaní. La farigola, l’espígol a les terres mésseques i caloroses.• Vegetació de ribera al costat dels rius i a les zones humides.
 14. 14. 3. LES COMARQUES DE LITORAL• Estan situades a la costa mediterrània.• Tenen bones comunicacions per terra, mar iaire.
 15. 15. 3. LES COMARQUES DE LITORAL PODEM CLASSIFICAR-LES EN:COMARQUES DEL LITORAL NORDTenen cales petites i penya-segats.COMARQUES DEL LITORAL CENTRALTenen platges sorrenques.COMARQUES DEL LITORAL SUDTenen un relleu variat.
 16. 16. L’Alt Empordà, el Pla de l’Estany, el Baix Empordà, el Gironès, laSelva, el Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, elBarcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, l’Alt Penedès, el BaixPenedès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i elMontsià.
 17. 17. 3. LES COMARQUES DE LITORAL• Hi viuen moltes persones.• Les persones que hi viuen es dediquen alcomerç, els serveis, el turisme i la indústria.
 18. 18. EL BAIX LLOBREGAT
 19. 19. La comarca del Baix Llobregat és un territori de tipus mediterrani quesestén des de la desembocadura del riu Llobregat fins a la muntanyade Montserrat, on es troben els relleus més importants de la comarca,per sobre dels 1000 metres.Els seus 486,10 km2 inclouen gairebé tots els elements dels paisatgesmediterranis: màquies de garric i margalló sobre roques calcàries,alzinars amb roures a Collserola i Montserrat, comunitats de ribera propdels cursos daigua permanents, garrigues i brolles sota pinedes i zonesdaiguamolls i maresmes al delta de gran significació ecològica.Integrat per 30 municipis, els límits administratius del Baix Llobregat elseparen del Vallès Occidental, el Barcelonès, el Bages, lAnoia, lAltPenedès i el Garraf.La seva població es troba actualment al voltant dels 781.000 habitants
 20. 20. JOCS DIDÀCTICS PER APRENDRE GEOGRAFIARiusMuntanyes i llegendes de CatalunyaDescobrim comarquesAltres jocs
 21. 21. JCLIC de les comarques de CatalunyaJCLIC de les comarques de muntanyaJCLIC de les comarques d’interiorJCLIC de les comarques de litoral

×