G8 f

418 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
418
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
163
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

G8 f

 1. 1. Pembentangan Projek Pembangunan Diri
 2. 2.  Steve Jobs merupakan seorang usahawan yang inovatif, dan beliau juga megubah seluruh dunia melalui creativiti, inovatif dan keagresifannya dalam merebut peluang perniagaan.
 3. 3.  Steve Jobs mempunyai beberapa gelaran seperti "Bapa Revolusi Digital” (Father of the Digital Revolution), “Tuan Inovasi” ( Master Of Inovator ), dan “Pereka Bentuk yang Sempurna ". (Design perfectionist) dan CEO Of The Decade oleh Fortune Co.
 4. 4.  Steve Jobs berlahir pada tahun 1955 dan diangkat oleh Paul Jobs dan Clara Hagopian Pada umur 6, beliau mula belajar teknik mekanik daripada Bapanya dari pembaikian kenderaan. Pada masa, Steve di sekolah, beliau merupakan pelajar yang bijaksana dan mendapat markah yang tinggi dalam ujian.
 5. 5.  Steve Jobs melanjutkan pelajaran beliau dalam Reed College di mana kolej ini adalah paling terkenal dalam “Liberal Arts” di Amerika Syarikat .
 6. 6.  Beliau menarik diri dari College Reed kerana kebosanan dalam kelas dan keinginan mencari impiannya. Steve Jobs bermula bekerja dengan Syarikat Atari, Steve belajar kepimpinan dan inovatifnya dengan Pemilik Atari, Nolan Bushnell.
 7. 7.  Kawan baik Steve, Steve Wozniak bertemu pada 1971 dan mereka merupakan rakan yang dinamik . Kedua-dua, mula bekerjasama dan membangunkan produk yang pertama, iaitu, APPLE 1
 8. 8.  Steve Jobs dan Steve Wozniak mula membangun syarikat yang pertama iaitu APPLE COMPUTER CO. Apple 2, Beliau telah memperkenalkan Macintosh, Mac 1 dan Lisa 1.
 9. 9.  Tetapi disebabkan oleh kegawatan ekonomi dan ketidakcekap pengurusan Apple Computer Co. Lembaga Pengarah syarikat mengambil kesempatan memecat Steve Jobs atas alasan pengurusan yang terlalu autokratik dan tegas.
 10. 10.  Beliau menbangun Syarikat NeXT Co dan beliau sekali lagi menunjukkan kehandalan inovasinya memperkenalkan Komputer NeXT Komputer NeXT menjadi satu produk yang handal dalam dunia iT pada masa itu dan telah menewaskan Apple Computer dari segi syer pasaran komputer . NeXTCube telah dilancar pada tahun 1985.
 11. 11.  Pada tahun 1986,Steve Jobs mengambilalih The Graphics Group (kemudiannya dinamakan Pixar) dengan harga sebanyak $ 10 juta, $ 5 juta yang telah diberikan kepada syarikat itu sebagai modal. Pelbagai filem seperti Toy Story, Finding Nemo, The Incredibles.
 12. 12.  Pada tahun 1996, Apple Inc. mengambil alih NeXT dengan $427 Juta dan menjemput Steve Jobs kembali ke jawatan CEO di Apple Corp Pada masa ini, Steve Jobs mula mengeluarkan produk yang akan mengubah seluruh industri elektronik dan iT.
 13. 13.  Pada tahun 2001, iPod telah dilancar oleh Apple Inc. dan secepatnya produk ini telah menjadi satu revolusi kepada industri muzik dengan sokongan perisian iTunes Kombinasi iPod dan iTunes telah mengubah fikiran masyarakat tentang cara mendengar lagu, dengan slogan “1000 songs in your pocket” dan dengan saiz iPod yang kecil dan sesuai dalam mobiliti.
 14. 14. iPod Classic iPod Shuffle iPod Nano iPodTouch
 15. 15.  Pada tahun 2007, Steve Jobs mengenalkan dunia dengan iPhone . iPhone dengan saiz yang kecil dan sensitiviti yang tinggi dapat merangsang semua pengguna untuk membeli. Dari segi syer pasaran, jualan iPhone telah menewaskan pesaingnya iaitu, Nokia, LG, Motorola, Sony Ericsson dan sebagainya.
 16. 16. iPhone Original iPhone 3Gs iPhone 4 / 4s
 17. 17.  Steve Jobs sekali lagi melancarkan Tablet Komputer yang bernama iPad pada tahun 2010. iPad ini banyak digunakan oleh Peniaga, koporat besar, doktor, hospital, pelajar ( Universiti ). Secara keseluruhannya, membantu meningkatkan produktiviti perniagaan, hospital dan juga kecekapan dalam multi tasking. Kejayaan iPad adalah kerana inovasi teknologi yang menjadi iPad lebih mobiliti dan senang digunakan dengan sistem operasi iOS.
 18. 18. iPad iPad 2ndGeneration
 19. 19. The New iPad dan iPad mini
 20. 20.  Steve Jobs juga sering mengeluarkan komputer dan komputer laptop iaituiMacMacbook AirMacbook Pro
 21. 21.  iMac
 22. 22.  MacBook Air
 23. 23.  Macbook Pro
 24. 24. Percaya atau tidak Steve Jobs tidak mempunyai ciri-ciri bos idamanseorang pekerja. Beliau terkenal dengan gaya kepimpinan autokratikdan sukar untuk sesiapa bekerja di bawahnya.Mereka yang pernah bekerja dengannya mengatakan beliau bukansahaja boleh mengubah keputusan yang telah dibuatnya dalam sekelipmata malah adakalanya beliau akan memalukan mereka yang tidaksependapat dengan pandangannya.
 25. 25. • Steve Jobs, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Apple adalah seorang pemimpin yang sangat autokratik, atau CEO centric. Beliau memilih untuk memimpin pasukannya pada barisan hadapan, menerajui inovasi dan sentiasa diperbaharui produk syarikat. Satu sifat utama yang dilahirkan oleh Steve Jobs yang membuat Apple begitu berjaya adalah keupayaan untuk mencipta visi untuk syarikat, salah satu bahawa setiap ahli boleh dikaitkan dengan dan berusaha ke arah. Visinya, "to start a revolution in the way the average person processes information", telah membawa kepada penciptaan perniagaan berjuta-juta dari idea yang semata-mata atau hasrat.
 26. 26. 1) Mempunyai visi yang idealistik- Beliau tegas dan keras dalam memimpin mengikut caranya send irinya.-menghasilkan komputer sebagai satu alat untuk mengubah dunia dan ini membuatkan ramai yang tertarik untuk bekerja dengannya.2) Mempunyai matlamat yang jelas -Matlamat yang jelas iaitu merekabentuk, membangunkan dan membawa kepada pasaran produk-produk yang lebih bagus.3) Pasukan Kerja yang istimewa -Tidak semua orang boleh bekerja dengan gaya kerja Steve Jobs dan tidak semua orang boleh bekerja dengan Apple walaupun mempunyai kemahiran dan pengalaman yang banyak. -Apple memerlukan pereka produknya mempunyai kepercayaan (belief), nyalarasa (passion) dan komitmen dalam mencapai kesempurnaan.
 27. 27. 4) Mampu membentuk dan mewujudkan pasaran baru-Bagi Steve Jobs, sesuatu produk yang dihasilkan tidak semestinya keranapasaran memerlukannya.-Pandangannya ialah untuk ‘menghasilkan produk yang pasaran yangmahukan sebelum mereka sendiri sedar mereka mahukannya’.5) Kemampuan beremosi-merujuk kepadanya larasa( passion) dan daya tahan yang mampumendorong diri jurutera untuk mengatasi halangan dari segi teknikal danrekabentuk bagi memastikanProduk itu siap itu harus ikut jadual.
 28. 28. Steve Jobs berjayamenggunakan gaya autokratik,malah , dengan memberitumpuan kepada inovasi danvisi , ia adalah jelas bagaimanaSteve Jobs berjaya bolehmemaju Apple ke tahap yanglebih tinggi.

×