Näyttämömusiikkia

11,752 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
11,752
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9,639
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Näyttämömusiikkia

  1. 1. Ooppera-, musikaali-, baletti-, TV-, elokuva- ja pelimusiikkia
  2. 2. BALETTI 1400-luku OOPPERA 1600-luku MUSIKAALI 1900-luvun alku ELOKUVA TV 1930-luku 1950-luku PELI 1970-luku
  3. 3. Baletti kehittyi Ranskassa 1400-luvulla renessanssin aikaan. Se on tanssinäytelmä, jossa tarina kerrotaan tanssin keinoin: ei puhuta tai lauleta. Baletin musiikki on tyyliltään klassista musiikkia. Aluksi balettia sai tanssia vain miehet. Naisballerinat tulivat näyttämölle 1600-luvun lopulla, jolloin alettiin kouluttaa myös ammattitanssijoita. 1800luvullla baletin keskus siirtyi Pariisista Venäjän Pietariin mutta baletin kielenä (esim. asentojen nimet) on aina säilynyt ranska. Tunnettuja baletteja ja niiden säveltäjiä:  Joutsenlampi – Igor Stravinsky  Pähkinänsärkijä – Pjotr Tsaikovski  Romeo ja Julia – Sergei Prokofjev
  4. 4. Kerjäläisoopperan libretto. Ooppera kehittyi 1600-luvullla Italiassa. Se on klassista musiikkia sisältävä näyttämöteos, jossa kaikki vuorosanat esitetään laulamalla. Juoni ja sisältö muistuttaa näytelmää. Päähenkilöitä kutsutaan solisteiksi, jotka ovat korkeasti koulutettuja ammattilaisia. Solisteja säestää sinfoniaorkesteri ja kuoro. Tunnettuja oopperoita ja säveltäjiä ovat muun muassa:  Taikahuilu - Wolfgang Amadeus Mozart  Aida - Giuseppe Verdi  Niebelungin sormus - Richard Wagner Käsitteitä:  libretto = oopperan käsikirjoitus.  aaria = solistille sävelletty taitoa vaativa laulu, jossa on säestys.  resitatiivi = puheenomainen laulu, joka vie juonta eteenpäin. Aidan lavanäkymää Italian Veronassa.
  5. 5. LAULAJIEN ÄÄNIALAT (matalin alimpana) sopraano naiset (koloratuuri sopraano = erittäin taidokas sopraano laulaja, osaa laulaa monimutkaisia ja vaativia melodioita) mezzosopraano altto tenori miehet baritoni basso Maria Callas on legendaarinen oopperasolisti. Placido Domingo on kuuluisa miessolisti.
  6. 6. West Side Storyn levynkansi ja Oopperan kummituksen mainosjuliste. Musikaali kehittyi 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa. Se on musiikkinäytelmä, joka sisältää laulujen lisäksi puheosuuksia ja tanssia. Tyyliltään musikaalit ovat kevyttä musiikkia: poppia, rokkia, iskelmää, jazzia, jopa heviä. Solisteja säestää kokoonpanoltaan vaihteleva orkesteri ja kuoro. Musikaaleja ei esitetä ainoastaan teattereissa, vaan niitä kuvataan usein elokuviksikin. Kuuluisia musikaaleja ja niiden säveltäjiä ovat:  Oopperan kummitus – Andrew Lloyd Webber  Sound of Music – Oscar Hammerstein  West Side Story – Leonard Bernstein Taistelukohtaus West Side Storysta vuodelta 1957.
  7. 7. Maailman ensimmäinen oikea äänielokuva on vuonna 1927 Yhdysvalloissa valmistunut elokuva Jazzlaulaja (The Jazz Singer), jossa oli niin musiikkia kuin puhettakin. Ensimmäiset TV-sarjat ilmestyivät 1950-luvulla. Elokuva-, TV- tai pelimusiikki voi olla tyyliltään millaista tahansa: klassista, rockia, jazzia tai vaikka elektronista musiikkia. Se voi olla oikean orkesterin soittamaa tai yhden muusikon digitaalisilla soittimilla tekemää. Elokuvissa, TV-sarjoissa ja peleissä musiikilla on monenlaisia käyttötarkoituksia:  Tunnusmusiikki - elokuvan, TV-sarjan tai pelin alussa soiva ja sitä varten sävelletty tarttuva kappale.  Loppumusiikki – soi elokuvan, TV-sarjan tai pelin lopputekstien aikana ja voi olla mikä tahansa kappale.  Score – elokuvan, TV-sarjan tai pelin aikana taustalla soiva tunnelmamusiikki.
  8. 8. Tietokonepelit ovat melko tuore lisä viihteen kenttään. Peliautomaatit pelaaminen ilmestyivät alkoi 1970-luvulla 1980-luvulla ja kodeissa pelikonsolien ja kotitietokoneiden yleistyttyä. Alkuaikoina pelimusiikki oli yksiäänistä elektronista piipitystä mutta nykyään se on hyvin samanlaista, kuin elokuva- tai TV-musiikki. Musiikin lisäksi peleissä tärkeää ovat äänitehosteet, jotka kertovat pelaajalle hänen pelimaailmassa. Atarin tekemä PONG oli ensimmäisiä peliautomaatteja (1972). toimistaan ja sen vaikutuksista

×