Полезни ресурси за подобряване на информираността

230 views

Published on

Презентация за важните сайтове и инструменти, които могат да спомогнат заподобряване на информираността

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
230
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Полезни ресурси за подобряване на информираността

 1. 1. Кратко ръководство за по-пълноценно използване на информационните ресурсите на Интернет?
 2. 2. Съдържание 1. Търсенето в Google достатъчно ли е за намирането на информация? 2. Как може да усъвършенстваме търсенето в Google? 3. Основни алтернативи на търсенето с Google 4. Къде може да намерим лесно отговорите, които търсим? 5. Къде да намерим синтезирана и обработена информация? 6. Полезни източници за онлайн образование 7. Как може ефективно да тестваме това което знаем?
 3. 3. 1. Търсенето в Google достатъчно ли е за намирането на информация? Логиката, по която популярната търсачка подрежда резултатите, може да бъде манипулирана чрез BlackHatSEO тактики. Вследствие може да се окаже твърде трудно или невъзможно да намерите това което търсите.
 4. 4. 2. Как може да усъвършенстваме търсенето в Google? Съществуват два плъгина, които могат да бъдат инсталирани в браузърите GoogleChrome и MozillaFirefox Те могат да Ви помогнат при отсяването на надеждните информационни източници.
 5. 5. Alexa Ранк ● ● ● ● Собственост на Amazon Отчита трафика на сайтовете Събира рейтинги от потребители За сайтове с малък трафик отчита дали сайта се поддържа и обновява.
 6. 6. WOT ● Събира данни от многобройни източници, за да оцени надежността и достоверността на всеки един сайт в Интернет. ● Оценява сайтовете с зелено(когото сайта е достовере), с оранжево(когато за сайта има постъпили оплаквания), с червено(за доказано опасни сайтове) и със сиво(когато за сайта няма достатъчно информация) ● Предотвратява влизането на потребителя в сайтове маркирани с червено. ● На регистрираните потребителите се дава възможност да оценяват и коментират сайтовете които посещават.
 7. 7. 3. Основни алтернативи на търсенето с Google ● DuckDuckGo - търсачката, която не Ви следи. ● Yandex - водещата търсачка на Русия и Украйна, която наскоро откри свой клон в Турция. ● Blekko - една от водещите търсачки на 90-те години. ● Yahoo - търсачка използваща резултатите на Bing, но с повече функции и по-добър интерфейс от Bing. ● Ask.com - позната през 90-те години като AskJeeves със популярна секция за въпроси и отговори. ● Bing - търсачката на MicroSoft, която е найголемия конкурент на Google в САЩ.
 8. 8. 4. Къде може да намерим лесно отговорите, които търсим? Сайтовете за въпроси и отговори са много добра възможност за това. Проблема с тях е че процента на полезната информацията в тях е малък и потребителския интерфейс не е достатъчно удобен. Това обаче не се отнася до водещата платформа за въпроси и отговори - Quora.
 9. 9. Quora ● Трафика на платформата е нараства непрестанно и в момента е 414-тия по популярност сайт в света. ● Удобен интерфейс ● Общество от знаещи потребители ● Удобна организация на въпросите по теми. Всеки потребител може както да създава теми, така и да добавя въпроси към настоящи теми. ● Бърза регистрация и влизане в платформата чрез FaceBook. ● Quora е с функциите на стандартна социална мрежа, т.е. всеки потребител има последователи и профили, които той следва. ● Quora позволява на потребителите да създават собствен блог.
 10. 10. 5.Къде да намерим синтезирана и обработена информация? Според официална информация около 80% от съдържанието в Интернет е създадено през последните 2 години. За да се ориентира по-добре потребителя сред този обем от инфомация, на него му е необходима платформа, която по лесен начин да му достави найсъщественото от различни сфери на познанието. Именно такава платформа е SlideShare.
 11. 11. SlideShare ● 119-тия по популярност сайт в света ● Водещата платформа за споделяне на презентации ● Възможност за интегриране на аудио или видео към презентационните файловете. ● Отделни секции за най-харесваните и гледани презентации в момента. ● Интеграция със професионалната социална мрежа - LinkedIn. ● Презентациите в SlideShare според Google са със статут на статии, а техните автори имат възможност да маркират своите файлове чрез GoogleAuthorshipRank.
 12. 12. 6. Полезни източници за онлайн образование Безплатни: ● http://www.youtube.com/education ● Telerik ● Academic Earth ● Code Academy ● Udacity ● Coursera ● Khan Academy Платени: ● Lynda ● Tuts
 13. 13. Как може ефективно да тестваме това което знаем? Smarterer е платформа, чрез която може да тествате знанията си в редица области сред които: ● Social Media ● English for Business ● Office Administration ● Google Search ● Music Theory ● Android
 14. 14. Благодаря Ви за вниманието! Моите профили: ● About.me ● Google+ ● LinkedIn

×