Garisan ppt

2,848 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,848
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
325
Actions
Shares
0
Downloads
145
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Garisan ppt

 1. 1. GARISAN Disediakan oleh:-Cikgu Nurul Wahida binti AzizanCikgu Sahariyani binti Mohamad Cikgu Norsaliza binti Zainal Cikgu Rosalin binti Ajuri Cikgu Norazita binti Ahmad
 2. 2. PENGENALANGarisan merupakan cantuman satu siri titik-titik, dengan sambungan titik-titik maka wujudlah GARISAN.
 3. 3. PENGENALANGarisan wujud pada alam sekeliling, baik pada alam semulajadi, alam benda, flora mahu pun fauna. Titik Hujan Kulit Harimau (Garisan Berputus) (Garisan Berulang)
 4. 4. Jenis-Jenis Garisan
 5. 5. Jenis-Jenis GarisanJenis-jenis garisan boleh dikelaskan berdasarkan penggunaan bahan atau teknik yg menentukan rupa bentuk dan sifatnya.Contohnya, pen marker akan memberikan garisan tebal, pen memberikan kesan garisan halus manakala berus dan dakwat memberi kesan garisan kasar.
 6. 6. Jenis-Jenis Garisan Garisan Tebal Garisan kasar Garisan nipis Garisan berlingkar Garisan berbulu Garisan pancaran Garisan beralun Garisan zig-zag Garisan Putus-putus
 7. 7. FUNGSI GARISANHubungan garisan dengan unsur seni1. Garisan menghasilkan rupaMelalui cantuman garisan dipenghujungnya.Melalui kontur garisan
 8. 8. FUNGSI GARISAN2. Garisan menghasilkan tonGaris-garis yang disusun berdekatan akan mewujudkan ton gelap, manakala garis-garis yang mempunyai ruang berjauhan mewujudkan ton cerah.Perbezaan tebal atau nipis garisan juga menimbulkan ton. Lebih nipis garisan yang dilukis maka lebih cerah penghasilan tonnya dan lebih tebal garisan itu lebih gelap tonnya.
 9. 9. FUNGSI GARISAN2. Garisan menghasilkan tonGarisan menegak dan melintang digunakan untuk melukis ton berbentuk permukaan rata.Garisan melengkung digunakan untuk menghasilkan bentuk permukaan bulat.
 10. 10. FUNGSI GARISAN3. Garisan dan jalinanGarisan dapat menunjukkan jalinanSetiap objek semulajadi dan buatan manusia mempunyai jalinan tertentuKebanyakkan jalinan berupa garisan yang beraneka ragam.
 11. 11. FUNGSI GARISAN4. Garisan dan ruangGarisan dapat menimbulkan ilusi ruangRuang dihasilkan oleh garisan melalui penggunaan garisan yang berlainan saiz, kegelapan jarak, dan berpandukan grid perspektif.Garis-garis yang tebal serta panjang kelihatan mara ke hadapan.Garis-garis yang halus dan pendek kelihatan jauh ke belakang.
 12. 12. FUNGSI GARISAN5. Garisan dan warnaGarisan dapat menghasilkan ton warnaKontra warna juga boleh membezakan garisanWarna mempengaruhi nilai garisan yang melahirkan perasaan tertentu dalam jiwa pemerhati.
 13. 13. FUNGSI GARISAN5. Garisan dan warnaGarisan dapat menghasilkan ton warnaKontra warna juga boleh membezakan garisanWarna mempengaruhi nilai garisan yang melahirkan perasaan tertentu dalam jiwa pemerhati.
 14. 14. FUNGSI GARISAN6. Garisan dan bentukGarisan dapat menghasilkan bentuk ilusiGarisan mewujudkan bentuk melalui jarak kekerapan garis-garis berulang, garisan bersilang, atau melalui saiz ukuran garisan, ilusi cahaya dan pembayangan.Garisan yang rapat menghasilkan ton gelap manakala garisan yang jaraknya jarang menimbulkan ton cerah.Kesan ini menjelaskan isipadu serta berat sesuatu objek
 15. 15. FUNGSI GARISANGarisan dan lambangGarisan boleh melambangkan sesuatu mesej dan benda.Reka bentuk logo, lencana, simbol, dan isyarat- isyarat jalan raya banyak menggunakan unsur seni.
 16. 16. FUNGSI GARISANGarisan dan corakDengan menggunakan elemen garisan, corak boleh dihasilkan melalui perbezaan saiz garisan, kepelbagaian media dan garisan membentuk rupa pelbagai saiz.Garisan menghasilkan motif reka corak yang dibuat secara berulang-ulang.corak-corak biasanya terhasil melalui panduan garisan grid.

×