Bab 2

254 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
254
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
90
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 2

 1. 1.  Kritikos merupakan perkataan Yunani yg membawa maksud menimbang atau judge. Kamus dewan Edisi Ketiga perkataan kritis bermaksud „tidak dengan begitu sahaja menerima atau mempersetujui sesuatu‟. Pemikiran kritis adalah bersifat terbuka kerana pemikiran ini menerima sesuatu idea dan berupaya untuk mempertimbangkan idea tersebut.
 2. 2.  tidak mudah untuk terus menerima atau bersetuju terhadap sesuatu perkara Berfikir secara mendalam dan memberi pertimbangan yang serius tentang sesuatu idea Melibatkan tiga aktiviti mental iaitu analisis, tafsiran dan penilaian Bersifat reaktif, penilaian, analisis dan logik.
 3. 3.  Menjadi lebih matang Bersifat objektif dalam membuat penilaian dan keputusan Sensitif dan prihatin Berjiwa besar, yakin dan berani Lebih berhemah dan bertanggungjawab Ketahanan diri dan harga diri yang tinggi.
 4. 4.  Perkataan Yunani “logos” yang bermaksud pengucapan (utterence), pernyataan (statement), pemikiran (thought) dan pemikiran akal (reason) iaitu sebab. Pemikiran secara logik ialah cara seseorang melihat sesuatu dan daya usaha untuk mengenal pasti apa yang salah dan apa yang betul mengikut logik.
 5. 5.  Prinsip Identiti- satu pernyataan adalah benar, maka ia adalah benar. Prinsip Pertengahan (excluded middle)- satu pernyataan adalah benar ataupun palsu. Prinsip Kontradiksi/ Prinsip Percanggahan-satu pernyataan tidak boleh menjadi benar atau palsu serentak.
 6. 6.  Clements dan Nerida F. Ellerton (1990) mendefinisikan masalah didefinisikan sebagai tugas yang dihadapi oelh seseorang yang perlu dicari jwpn atau penyelesaian. Secara ringkasnya, menyelesaikan masalah merupakan keupayaan menggunakan minda untuk mencari idea dan langkah- langkah alternatif untuk mengatasi kekurangan atau halangan yang ada untuk mencapai objektif yang dihasratkan.
 7. 7.  Menurut Jauharah (1995) masalah boleh ditafsirkan sebagai perbezaan yang terdapat antara keadaan yang sebenar dengan keadaan yang diingini tentang sesuatu benda, perkara, hal atau keadaan. Robertson (2001) menyatakan masalah ialah apabila anda tidak tahu bagaimana untuk berbuat sesuatu bila anda diminta untuk bertindak.
 8. 8. Menyelesaikan masalah Memahami masalah Meneroka pilihan-pilihan penyelesaian Meninjau kesan akibat pilihanMemilih pilihan terbaik sebagai penyelesaian
 9. 9.  Tidak terus menggunakan kaedah pertama yang didapati Tidak bersifat defensif terhadap masalah itu Yakin pada diri dan idea sendiri Biasakan diri dengan tabiat sengaja mencari-cari pelbagai masalah yang ada disekeliling kita. Gunakan peta minda

×