SlideShare a Scribd company logo
1 of 9
Download to read offline
Els Castellers
Parts d'un Castell
L'enxaneta L'enxaneta és el casteller que corona els castells. Fins que l'enxaneta no arriba al capdamunt del castell i posa els dos peus sobre les espatlles dels dosos, el castell no es considera carregat, i en aquest moment, l'enxaneta  fa l'aleta.  Per norma general, l'enxaneta és un nen o nena, d'entre 5 i 10 anys.
TIPUS DE CASTELLS PILAR DE... És la construcció en què cada pis -des del baix fins a l' enxaneta- és format per un sol home que amb els braços enlairats aguantarà el seu pis superior. El pom de dalt estarà format tan sols per l' aixecador i l' enxaneta.
[object Object],[object Object]
[object Object],Els tres pilars que el formen rebran un nom diferent segons la seva funció: pilar de l' enxaneta, pilar de l' aixecador -que es per on pugen cadascun d' aquests castellers- i la rengla (pilar que porta el dos dret del pom de dalt).
[object Object],És format per un castell de tres, on cadascun dels pilars porta una estructura de dos adossada. Té tres estructures de pom de dalt amb tres jocs de dosos, tres aixecadors i un o tres enxanetes.
[object Object],Els quatre homes que formen cada pis, no s' agafaran pels braços sinó pel turmell del casteller del lateral superior. Els dosos aniran en posició oberta i col.locaran els peus en les espatlles dels castellers inferiors.
QUATRE DE...AMB EL PILAR AL MIG El formen una estructura de quatre i un pilar, que s' anirà construint paral.lelament a l' interior. Quan el quatre s' hagi carregat i es desmunti, l' aixecador o el mateix enxaneta coronarà el pilar, el qual anirà emergint i quederà com a única construcció.

More Related Content

Castellers

  • 3. L'enxaneta L'enxaneta és el casteller que corona els castells. Fins que l'enxaneta no arriba al capdamunt del castell i posa els dos peus sobre les espatlles dels dosos, el castell no es considera carregat, i en aquest moment, l'enxaneta fa l'aleta. Per norma general, l'enxaneta és un nen o nena, d'entre 5 i 10 anys.
  • 4. TIPUS DE CASTELLS PILAR DE... És la construcció en què cada pis -des del baix fins a l' enxaneta- és format per un sol home que amb els braços enlairats aguantarà el seu pis superior. El pom de dalt estarà format tan sols per l' aixecador i l' enxaneta.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9. QUATRE DE...AMB EL PILAR AL MIG El formen una estructura de quatre i un pilar, que s' anirà construint paral.lelament a l' interior. Quan el quatre s' hagi carregat i es desmunti, l' aixecador o el mateix enxaneta coronarà el pilar, el qual anirà emergint i quederà com a única construcció.