Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Un llibre una pregunta

784 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Un llibre una pregunta

 1. 1. Un llibre una pregunta ? Classe del Vampir. 11 anys
 2. 2. Darrera d’un llibre sempre hi ha una pregunta que et porta a una altra pregunta i a un altre misteri.
 3. 3. “Amb els llibres per amics no et faltarà companyia. Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia.” Joana Raspall
 4. 4. Cada llibre pot contenir una història o un munt d’històries. Cada llibre pot ser un interrogant. Com diu Joana Raspall cada pàgina d’un llibre pot ser un estel que ens faci de guia. Amb aquesta idea, vam iniciar una aproximació diferent a la lectura i als llibres. Pensar que un llibre pot ser un objecte misteriós i ple de reptes ens predisposa a estimar-los i conèixer-los amb més cura i atenció. La primera trobada amb aquesta proposta misteriosa va ser ben peculiar. La idea ens va venir quan estàvem fent artística i la Núria i el Jordi ens van ensenyar unes imatges de llibres transformats. N’hi havia de molt interessants, eren molt creatius. Els llibres transformats ens van agradar molt, vam estar parlant sobre el què podien voler dir aquelles obres. Ens van ensenyar unes quantes imatges, hi havia dos llibres que representaven un banc per seure, després un altre que estava retallat de forma que es podien veure papallones de colors, i un que s’havia transformat en un bosc ple d’arbres i entremig un bagul ple de llum... Vam tenir moltíssimes idees a partir d’aquelles fotografies de llibres tant creatives i interessants.
 5. 5. Gràcies al quadre de la pipa de René Magritte, ens vam adonar que les coses no són elGràcies al quadre de la pipa de René Magritte, ens vam adonar que les coses no són el semblen ser de la mateixa manera que els passa als llibres. El joc de pensar allò quesemblen ser de la mateixa manera que els passa als llibres. El joc de pensar allò que percebem i pensar si és cert o no és molt divertit i interessant. Calia realitzar moltespercebem i pensar si és cert o no és molt divertit i interessant. Calia realitzar moltes experiències per tal de reconèixer que no tot és allò que sembla.experiències per tal de reconèixer que no tot és allò que sembla.
 6. 6. Vam reflexionar molt sobre aquests aspectes.Vam reflexionar molt sobre aquests aspectes. Vam fer una activitat a artística que consistia en posar la mà a dins d’un mitjó ha veure si amb el tacte podíem saber quin objecte hi havia a dins, i aquí ens vam començar a fer preguntes.
 7. 7. Molts treballs jugaven amb els sentits i el nostre pensament per saber reconèixer si percebíem bé allò que tocàvem o vèiem. Allò conegut sembla nou quan no ho veiem i hem d’intentar endevinar-ho.
 8. 8. A classe recordàvem els quatre primers versos del poema de J.V.Foix que havíem compartit amb els mestres abans de començar el curs:   Sol, i de dol, i amb vetusta gonella, Em veig sovint per fosques solituds, En prats ignots i munts de llicorella I gorgs pregons que m’aturen, astuts.   J.V.Foix  
 9. 9. Pensem les paraules de J.V. Foix Ignot, què vol dir? Sembla que fa referència a hipnotitzar. Ho busquem al diccionari i vol dir desconegut. Totes lliguem amb desconegut. Podríem buscar un artista que fes preguntes o formular preguntes, preguntes que no es puguin respondre com les de Kio i Gus. Vam jugar a aquest joc. Costa molt trobar preguntes sense resposta. A mi no m’agradaven, perquè eren preguntes estúpides. Doncs a mi sí perquè et feien pensar. Aquest joc és divertit perquè et pots entretenir pensant les respostes. Quan vam anar a Holanda de vacances pel camí ho vam fer i vam riure molt amb els meus pares. Si et penses que és fàcil, doncs pensa una pregunta difícil. Les idees són obertes, per exemple infinit. Però hi ha preguntes que no tenen resposta? Si una cosa t’avorreix has de saber perquè. El joc de fer preguntes és molt bo. Hi ha preguntes que semblen estúpides, però tenen resposta.
 10. 10. Descobrim Italo Calvino La idea que els escriptors com J.V. Foix ens parlaven d’allò desconegut ens vaLa idea que els escriptors com J.V. Foix ens parlaven d’allò desconegut ens va captivar. Un bon dia vam descobrir un escriptor italià que es deia Italo Calvino, lacaptivar. Un bon dia vam descobrir un escriptor italià que es deia Italo Calvino, la introducció deintroducció de “Si una nit d’hivern un viatger”“Si una nit d’hivern un viatger” t’explicava com t’havies det’explicava com t’havies de col·locar i quina havia de ser la nostra actitud per llegir bé, ens va interessar molt.col·locar i quina havia de ser la nostra actitud per llegir bé, ens va interessar molt. Ara cada vegada que llegim intentem fer les coses que explicava Italo Calvino.Ara cada vegada que llegim intentem fer les coses que explicava Italo Calvino.
 11. 11. Ens aproximem a l’art... Com que ens interessava molt tot això dels llibres i la lectura, quan fèiem projecte, la Montse Fusalba per casualitat va trobar unes imatges on es veien uns personatges llegint, aquestes imatges eren quadres de pintors antic i moderns que han immortalitzat moments de lectura. Vam veure diferents quadres, i en un d’ells, vam voler imaginar el que posava a la carta d’una senyora que l’estava llegint. Vam estar-nos mirant més d’un quadre, i també van sorgir moltes idees, a vegades també ens imaginàvem històries que podien haver-hi darrere la imatge... .- Creiem que mira una carta que li ha enviat el seu marit de la guerra. Potser la senyora està embarassada. .- Pot ser que estigui plorant. .- Potser és un amic del seu marit que li comunica... Vermeer Dona de Blau 1662-64
 12. 12. És una persona que escriu una carta important i la criada l’espera. És com una reina d’un altre país. Escriu mentre esperen algú per això mira per la finestra. La noia mira per la finestra perquè la dona no vol que vegi el que escriu. Potser a fora passa alguna cosa important. Els reis sabien escriure? A mi em recorda França. Eren els reis de l’edat mitjana els que no sabien escriure. La criada està preocupada. La carta, 1667
 13. 13. És la fotografia d’un nen llegint el diari que ha recollit. Sembla que estigui menjant. Sembla un nen que no té casa i recull els diaris i s’hi fixa però no sap llegir. Mira les imatges. Hi estic d’acord perquè també es nota amb la manera de   És pobre, sembla d’aquells nens que a les pel·lícules vénen els diaris. Estic d’acord, dorm al carrer. Sembla que porti una estona i que per la posició que té encara en tingui per més estona. Ha agrupat els diaris per saber què passa. Sí que en té per estona perquè està estirat i s’ha posat a llegir. Està assegut a davant d’una botiga, es veu un cartell que deu estar en venda o que està tancada. Encara que siguis pobre tens oportunitats de llegir. Com diu l’Italo Calvino t’has de posar còmode per llegir. Fotografia: ANDRÉ KERTÉSZ vestir.
 14. 14. Pla lector Els treballs que anàvem realitzantEls treballs que anàvem realitzant ens portaven tard o d’hora alsens portaven tard o d’hora als llibres i a la lectura. Unallibres i a la lectura. Una coincidència va fer que trobéssimcoincidència va fer que trobéssim una notícia al lloc webuna notícia al lloc web d’Escolagavina, Picanya, València.d’Escolagavina, Picanya, València. Els nens i el Director d’EscolaEls nens i el Director d’Escola Gavina ens van proposar participarGavina ens van proposar participar en un “concurs”, en el que esen un “concurs”, en el que es tractava de fer-te fotografies otractava de fer-te fotografies o dibuixar-te mentre llegies.dibuixar-te mentre llegies. Nosaltres vam tenir l’idea de fer-nosNosaltres vam tenir l’idea de fer-nos una fotografia i després dibuixaruna fotografia i després dibuixar una persona de la classe ambuna persona de la classe amb carbonet. Llavors li vam enviar acarbonet. Llavors li vam enviar a Albert Dasí, el director d’escolaAlbert Dasí, el director d’escola Gavina, els nostres dibuixos els vanGavina, els nostres dibuixos els van publicar el seu blog, això ho vampublicar el seu blog, això ho vam trobar molt interessant.trobar molt interessant.
 15. 15. Dibuixos amb carbonet Vam compartir els nostres dibuixos fets amb carbonet amb els nostres companys d’Escolagavina. Vam saber que havien rebut els nostres treballs i els havien exposen en un lloc preferent de la seva Escola.
 16. 16. Llegint amb Arc de Sant MartíLa lectura i els llibres ens portaven a compartir tot allò que sabíem amb els nostresLa lectura i els llibres ens portaven a compartir tot allò que sabíem amb els nostres companys de l’Escola. Tot va començar quan els nens de l’Arc de Sant Martí ens vancompanys de l’Escola. Tot va començar quan els nens de l’Arc de Sant Martí ens van demanar que ens volien conèixer… per conèixer-nos millor vam posar-nos a llegir cadascúdemanar que ens volien conèixer… per conèixer-nos millor vam posar-nos a llegir cadascú amb la seva parella i ens vam anar coneixent.amb la seva parella i ens vam anar coneixent. Cada dilluns ens trobem per llegir, és una estona molt agradable i divertida, i que serveix perCada dilluns ens trobem per llegir, és una estona molt agradable i divertida, i que serveix per conèixer més a les altres persones i a l’hora també aprens.conèixer més a les altres persones i a l’hora també aprens. A ells els transmetem la nostra idea de trobar preguntes i misteris als llibres que agafen de laA ells els transmetem la nostra idea de trobar preguntes i misteris als llibres que agafen de la seva biblioteca.seva biblioteca.
 17. 17. Llibres transformats El treball amb els llibres i els seus interrogants progressava. Des d’Artística ens van proposar de transformar llibres per tal que fessin pensar i interrogar-se les persones que els veiessin. Havíem de pensar com transformaríem els llibres per poder transmetre les idees que teníem. Ens vam posar en grups de dos, tres, o quatre persones per pensar idees que podríem utilitzar. La Núria ens va ajudar a transformar els llibres en art. Tal com hem dit, la Núria i el Jordi un dia aTal com hem dit, la Núria i el Jordi un dia a artística ens van ensenyar unes imatges deartística ens van ensenyar unes imatges de llibres que estaven transformats.llibres que estaven transformats. Ens van proposar fer la mateixa activitatEns van proposar fer la mateixa activitat amb llibres vells que teníem aquí a l’escola.amb llibres vells que teníem aquí a l’escola. Vam estar pensant idees de com et sentiesVam estar pensant idees de com et senties quan llegies, després li vam explicar a laquan llegies, després li vam explicar a la Núria i ens va ajudar a fer aquest resultat.Núria i ens va ajudar a fer aquest resultat.
 18. 18. Cada llibre una pregunta... Els nostres llibres misteriosos... Calia crear nous llibres a partir d’altres llibres reciclats. Per exemple vam fer un vaixell de paper que anava navegant sobre les pagines, i volia dir que quan llegim un llibre naveguem amb la nostra imaginació. També vam fer un altre on els personatges sortien del llibre i volia dir que et podies imaginar què passa en el llibre tot i que en el llibre passa una altra cosa. Hi havia un llibre al qual vam fer forats i s'emblava un remoli infinit. Volia dir que en el llibre hi pot haver moltes idees o molta imaginació o també molta informació...
 19. 19. Els nostres llibres misteriosos...
 20. 20. Encadenat?
 21. 21. Nosaltres hem fet el llibre encadenat representant la idea de que quan llegeixes un llibre et quedes enganxat fins que te l’acabes. Mai hi haurà una clau perquè sempre hi haurà algú altre que es quedarà tancat. La idea ens va venir de que a cinquè vam llegir un llibre del Pinotxo i ens va agradar tant que ens vam quedar tancats dins de la “presó del llibre” ens vam adonar que hi ha llibres que t’agraden i no pots deixar-los estar i llavors caus dintre de la presó del llibre. Nil, Marc J. i Arnau Got.
 22. 22. Ets el protagonista?
 23. 23. Les persones es veuen reflectides en els personatges dels llibres i per tant és com si el lector es mirés en un mirall. Si intentes trobar-te reflectit en algun personatge del llibre et quedes més encantat i satisfet per la lectura. Marc P, Quim i Òscar
 24. 24. T’atreveixes?
 25. 25. Al mig del llibre hi ha un interrogant perquè significa que un llibre és un misteri. Cada frase que llegeixes és una incògnita. Cada llibre és un misteri diferent. Et transporta a un altre món. Un món ple de paraules, misteris i moltes sorpreses. Quan llegeixes un llibre penses coses que mai havies pensat. També hi ha vegades que reflexiones sobre tu mateix. Amb un llibre aprens moltes coses i també et fa pensar moltes preguntes que no es resolen fins que l’acabes . De vegades es resolen al mig del conte, però per això no has de deixar el llibre perquè potser surten misteris nous i més interessants. Aina, Carla i Marc L.
 26. 26. Quina hora és?
 27. 27. Aquest llibre art vol dir que quan llegeixes el temps passa sense mesura. Les agulles no hi són perquè no hi ha una hora determinada per llegir. Sempre tens l’oportunitat de gaudir de la lectura i sense donar-te’n t’has passat tot el dia llegint. Si llegeixes sense pensar en l’hora que és, fa que aprenguis més coses i que t’interessi més. Sense agulles no hi ha temps i sense temps pots estar tanta estona com vulguis llegint.  Jordi, Martí i Maria.
 28. 28. Idees infinites?
 29. 29. El llibre el vam fer representant que el forat vol dir que té moltes idees al seu interior. També voldria dir que les idees mai s’acaben i com més llibres més t’agrada llegir i més et submergeixes en allò que llegeixes. Del començament fins al final tots els llibres poden interessar a tots els que comencen l’aventura de llegir-los. Èric, Pau i Ferran
 30. 30. Llegir no té límits?
 31. 31. Aquest llibre representa que quan et llegeixes un llibre t’agrada tant que penses que els personatges del llibre surten i tenen vida pròpia. Al costat hi ha una càmera on representa que estan gravant una pel·lícula. Que hi hagi la càmera encara et fa pensar més que és de veritat. Quan tu llegeixes el llibre t’endinses en la història i et sens com un personatge de la narració, en aquell moment és com si res en el món importés i només existís el llibre. Llegir en un ambient tranquil t’ajuda a llegir millor, molt millor que en un lloc on no hi ha tranquil·litat.  Mariona, Quico i Álvaro
 32. 32. Què passarà?
 33. 33. A l’hora de fer aquest llibre volíem dir que a l’hora de llegir és com si et submergissis en una història o en moltes històries. Les onades representarien les persones interessades en la història i el vaixell la persona que llegeix i navega per les pàgines del llibre entre onades i onades d’emocions i aventures. Martina i Mar
 34. 34. El sents?
 35. 35. Un llibre et fa reflexionar i pensar sobre coses que no havies pensat mai. T’ajuda a pensar sobre tu mateix i a reflexionar en una cosa bona o dolenta que has fet. Creiem que els ulls tancats ho podrien representar molt bé. Si ets sents incòmode en quelcom que has fet, tancar els ulls pot representar pensar o reflexionar… Estar en el teu altre món, on tu ets el protagonista i sents tot el que llegeixes. Llegir et transmet coses que no has sentit mai. Marc G., Ila i Marta
 36. 36. Llibre en blanc?
 37. 37. El llibre està a l’inici sense lletres per tal que cadascú s’imagini allò que hi pot haver escrit. Un llibre en blanc et convida a dir la teva opinió. Cada llibre que llegim podríem imaginar-lo com aquest. El llibres que tenen lletres cada lector pot canviar la història per fer-la més emocionant i adaptada a com li agradaria a ell. Arnau Gr. i Pere
 38. 38. “Llegir és una cosa natural, és com respirar o parlar. De fet, llegir és parlar amb altres”. Martí Riquer i Morera
 39. 39. Bibliografia Italo Calvino: Si una nit d'hivern un viatger (Barcelona, Edicions 62, 1987, trad. Montserrat Puig)

×