SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
Download to read offline
PROJEKT
Lenda: Fizike
Klasa: 9 𝐴
Tema: Shtypja atmosferike dhe parashikimi i motit.
Punoi: Patrik Liçi
QËLLIMI: TË NJOHIM LIDHJEN NDËRMJET PARASHIKIMIT TË
MOTIT DHE SHTYPJES ATMOSFERIKE
Objektivat e projektit:
• Në fund të projektit nxënësi është i aftë të shpjegojë lidhjen midis
parashikimit të motit dhe shtypjes atmosferike.
• Të vlerësojë ndikimin e temperaturës së ajrit dhe lagështires ne
parashikimi e motit.
• Të koordinojë punën individuale me atë në grup.
MOTI
• Moti paraqet gjendjen fizike te atmosferes ne nje territor te caktuar, ne kohen e dhene e
karakterizuar nga nje kombinacion i caktuar i elementeve meteorologjike. Moti
percaktohet nga teresia e atmosferes, per nje kohe te caktuar, duke perfshire
temperature, sasine e avujve te ujit, shtypjen atmosferike, eren etj. Moti ndryshon gjate
24 oreve ne vende te ndryshme. Elementet e motit jane: temperatura e ajrit, shtypja
atmosferike, era etj. Parashikimi i motit mundesohet per te gjithe rajonin, ai mund te
konsultohet me ane te shteteve te paraqitura dhe me pas per qytetet perkatese qe kane
keto shtete. Parashikimi i motit renditet me ore, me nje diference kohore prej 3 oresh.
Koha eshte paraqitur grafikisht me nje ikone dhe me tekst, ku shpjegohet me fjale
parashikimi. Vlerat e temperatures jane ne Grade Celcius (℃). Era llogaritet me km/h
sipas drejtimeve te koordinatave gjeografike. Rreshjet e shiut jane paraqitur me
milimetra (mm). Shikueshmeria paraqitet me distance (km). Lageshtira paraqitet ne
perqindje. Per te bere nje parashikim te sakte te motit meterologet matin ndryshimet e
trysnise atmosferike, te temperatures, te eres dhe te lageshtise relative ne atmosfere.
PARASHIKIMI I MOTIT
• Per te qene sa me te sakte me parashikimin e tyre meterologet duhet te mbledhin te
dhena atmosferike deri ne 30000 metra. Kjo arrihet lehtesisht me ane te perdorimit
teknologjive dhe aparaturave te ndryshme si: satelitet e motit, radaret e motit,
aparatura dixhitale dhe imazhet infra te kuqe. Ndersa per te matur parametrat e
elementeve te motit ne nje lartesi me te vogel nga toka perdorin aparatura me te
thjeshta si: termometri, barometri etj. Kushtet e motit ne nje zone per nje kohe te
caktuar i quajme klime. Per parashikimin e motit, njerezit jane munduar qe nga shekulli
i nentembedhjete. Kjo eshte arritur duke mbledhur te dhena sasiore ne lidhje me
gjendjen aktuale te atmosferes ne nje vend te caktuar dhe duke perdorur te kuptuarit
shkencor te proceseve atmosferike per te projektuar se si atmosfera do te ndryshoje.
• Perpjekjet e njerezve te bazuar kryesisht mbi ndryshimet ne presionin barometric,
kushtet aktuale te motit, dhe gjendjen e qiellit, parashikimi i motit tani mbeshtetet ne
modelet kompjuterike te cilat marrin shume faktore atmosferike ne konsiderate. Jane
modelet e ndryshme kompjuterike te cilat percaktojne gjendjen e qiellit, pra
parashikojme motin ne saje te elementeve te ndryshme si presioni atmosferik,
temperature dhe lageshtira.
METEOROLOGJIA
• Meteorologjia eshte shkence, e cila studion te gjitha dukurite fizike ne mbeshtjelljen
ajrore te Tokes. Pervec kesaj, meteorologjia studion edhe disa dukuri fizike, te cilat
zhvillohen ne vete siperfaqen e tokes, e po ashtu edhe ne shtresat e siperme te tokes.
Sepse, dukurite atmosferike nuk ndodhin te izoluara, por jane ne lidhje te ngushte ,
si me vetite, ashtu edhe me procese dhe dukuri, te cilat ndodhin ne siperfaqen e
tokes, ne shtresen siperfaqesore te tokes dhe ne mbeshtjellsein ajror te tokes.
Meteorologjia na ndihmon duke bere edhe parashikimin e motit.
TEMPERATURA
• Temperatura e ajrit tregon sa shpejt ose ngadale levizin molekulat e ajrit. Sa me
shume molekula te ndodhen ne nje mase ajri dhe sa me shpejte te levizin ato ne
hapesiren e dhene, aq me e larte eshte temperatura, sa me pak molekula e sa me
pak ngadale te levizin ato, aq me e ulet eshte temperatura e ajrit. Temperatura e
ajrit eshte ne varesi te perqendrimit te molekulave dhe levizjes qe ato bejne. Sa me e
vogel te jete shpejtesia e molekulave dhe perqendrimim, sjellin qe edhe temperature
ka shifer te vogel. Por e kunderta ndodh me temperature ne nje perqendrim
molekulart me te larte. Temperatura mund te matet me shkallet: fahrenhejt(F),
celsius(C) dhe me Kelvin(K).
LAGESHTIRA
• Lageshtira eshte sasia e avujve te ujit ne ajer. Ndersa avujt e ujit jane ne gjendje te
gazte dhe te padukshme. Lageshtia tregon mundesine e rreshjeve, veses apo
mjegulles. Lageshtira e larte zvogelon efektivitetin e djeresitjes ne ftohjen e trupit
duke ulur normen e avullimit te lageshtires nga lekura.
SHTYPJA
• Shtypja atmosferike eshte shtypja e ushtruar nga gazet ne cdo siperfaqje. Ajri dhe te
gjithe gazrat behen me te ngrohte kur jane nen ndikimin e shtypjes. Pra sa me e
madhe shtypja aq me i ngrohte eshte ajri. Kur nuk ka ma shtypje ajri ftohet. Nje
shembull konkret jane bombulat spraj, te cilat ftohen kur lirohet boja. Prandaj kur
ajri ngrihet ne majen e malit, per shkak te lartesise zvogelohet shtypja dhe ai ftohet
me shume.
SHTYPJA ATMOSFERIKE
• Shtypja atmosferike eshte nje madhesi fizike e cila zoteron energji, per kete shkak,
ajo duke vepruar me trupat e tjere ben qe atyre tu rritet temperature. Per shembull,
rreza e malit ndikohet me shume nga shtypja atmosferike, e cila ne bashkepunim
me elemente te tjere jep edhe gjendjen e energjise se ketij mali, e cila eshte me e
madhe se ne majen e tij.
PRESIONI ATMOSFERIK
Eshte nje force e ushtruar nga molekulat e shtreses se ajrit ne cdo siperfaqje te Tokes.
Kjo shtypje ndryshon ne vende te ndryshme per shkak te perqendrimit te ajrit dhe
lartesise ku ndodhet nje object. Presioni atmosferik i quajtur dhe shtypja atmosferike
eshte matur qe para shume kohesh me anen e nje barometri me zhive(merkuri). I
shpikur per here te pare nga Toriceli. Ne stacionet automatike te motit, barometri
aneroid eshte ne format dixhital.
BAROMETRI
• Në vitet 1600, një italian, Evangjelista Toriçeli (Evangelista Torricelli) zbuloi vlerën
e trysnisë së ajrit. Mbushi me zhivë një tub qelqi të graduar e të mbyllur nga njëra
anë. E ktheu përmbys duke e mbyllur vrimën me gisht dhe e zhyti në një vaskë që
përmbante zhivë.
• Kur hoqi gishtin, zhiva zbriti në nivelin 76 centimetra dhe aty u ndal, në atë çast
trysnia atmosferike e jashtme që peshonte mbi vaskë ishte në drejtpeshim me atë në
brendësi të tubit që ushtrohej nga zhiva.
• Meqë pesha e 76 centimetrave zhivë është 1.033 kilogramë dhe tubi kishte një bazë
prej 1 cm2, Evangjelista Toriçeli arriti në përfundim se atmosfera ushtronte një
trysni prej pak më shumë se një kilogram mbi çdo centimetër katror të sipërfaqes
(1kg/1cm2).
FUND
Faleminderit

More Related Content

What's hot

Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodraneEva Kajushi
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaHistori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaEriona Mustafa
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia dielloreMaja
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 

What's hot (20)

Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaHistori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 

Similar to Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike

Similar to Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike (9)

Moti dhe parashikimi i tij
Moti dhe parashikimi i tij Moti dhe parashikimi i tij
Moti dhe parashikimi i tij
 
Moti Ariana Nikolla
Moti Ariana NikollaMoti Ariana Nikolla
Moti Ariana Nikolla
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferikeParashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike
 
Projekt Fizik klasa 9
Projekt Fizik klasa 9Projekt Fizik klasa 9
Projekt Fizik klasa 9
 
Moti Emanuela Manrecaj
Moti Emanuela ManrecajMoti Emanuela Manrecaj
Moti Emanuela Manrecaj
 
Impiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVAC
Impiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVACImpiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVAC
Impiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVAC
 
Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit
 
Moti Jona Ndrecaj
Moti Jona NdrecajMoti Jona Ndrecaj
Moti Jona Ndrecaj
 
Environmental physics TEST.pptx
Environmental physics TEST.pptxEnvironmental physics TEST.pptx
Environmental physics TEST.pptx
 

Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike

 • 1. PROJEKT Lenda: Fizike Klasa: 9 𝐴 Tema: Shtypja atmosferike dhe parashikimi i motit. Punoi: Patrik Liçi
 • 2. QËLLIMI: TË NJOHIM LIDHJEN NDËRMJET PARASHIKIMIT TË MOTIT DHE SHTYPJES ATMOSFERIKE Objektivat e projektit: • Në fund të projektit nxënësi është i aftë të shpjegojë lidhjen midis parashikimit të motit dhe shtypjes atmosferike. • Të vlerësojë ndikimin e temperaturës së ajrit dhe lagështires ne parashikimi e motit. • Të koordinojë punën individuale me atë në grup.
 • 3. MOTI • Moti paraqet gjendjen fizike te atmosferes ne nje territor te caktuar, ne kohen e dhene e karakterizuar nga nje kombinacion i caktuar i elementeve meteorologjike. Moti percaktohet nga teresia e atmosferes, per nje kohe te caktuar, duke perfshire temperature, sasine e avujve te ujit, shtypjen atmosferike, eren etj. Moti ndryshon gjate 24 oreve ne vende te ndryshme. Elementet e motit jane: temperatura e ajrit, shtypja atmosferike, era etj. Parashikimi i motit mundesohet per te gjithe rajonin, ai mund te konsultohet me ane te shteteve te paraqitura dhe me pas per qytetet perkatese qe kane keto shtete. Parashikimi i motit renditet me ore, me nje diference kohore prej 3 oresh. Koha eshte paraqitur grafikisht me nje ikone dhe me tekst, ku shpjegohet me fjale parashikimi. Vlerat e temperatures jane ne Grade Celcius (℃). Era llogaritet me km/h sipas drejtimeve te koordinatave gjeografike. Rreshjet e shiut jane paraqitur me milimetra (mm). Shikueshmeria paraqitet me distance (km). Lageshtira paraqitet ne perqindje. Per te bere nje parashikim te sakte te motit meterologet matin ndryshimet e trysnise atmosferike, te temperatures, te eres dhe te lageshtise relative ne atmosfere.
 • 4. PARASHIKIMI I MOTIT • Per te qene sa me te sakte me parashikimin e tyre meterologet duhet te mbledhin te dhena atmosferike deri ne 30000 metra. Kjo arrihet lehtesisht me ane te perdorimit teknologjive dhe aparaturave te ndryshme si: satelitet e motit, radaret e motit, aparatura dixhitale dhe imazhet infra te kuqe. Ndersa per te matur parametrat e elementeve te motit ne nje lartesi me te vogel nga toka perdorin aparatura me te thjeshta si: termometri, barometri etj. Kushtet e motit ne nje zone per nje kohe te caktuar i quajme klime. Per parashikimin e motit, njerezit jane munduar qe nga shekulli i nentembedhjete. Kjo eshte arritur duke mbledhur te dhena sasiore ne lidhje me gjendjen aktuale te atmosferes ne nje vend te caktuar dhe duke perdorur te kuptuarit shkencor te proceseve atmosferike per te projektuar se si atmosfera do te ndryshoje. • Perpjekjet e njerezve te bazuar kryesisht mbi ndryshimet ne presionin barometric, kushtet aktuale te motit, dhe gjendjen e qiellit, parashikimi i motit tani mbeshtetet ne modelet kompjuterike te cilat marrin shume faktore atmosferike ne konsiderate. Jane modelet e ndryshme kompjuterike te cilat percaktojne gjendjen e qiellit, pra parashikojme motin ne saje te elementeve te ndryshme si presioni atmosferik, temperature dhe lageshtira.
 • 5. METEOROLOGJIA • Meteorologjia eshte shkence, e cila studion te gjitha dukurite fizike ne mbeshtjelljen ajrore te Tokes. Pervec kesaj, meteorologjia studion edhe disa dukuri fizike, te cilat zhvillohen ne vete siperfaqen e tokes, e po ashtu edhe ne shtresat e siperme te tokes. Sepse, dukurite atmosferike nuk ndodhin te izoluara, por jane ne lidhje te ngushte , si me vetite, ashtu edhe me procese dhe dukuri, te cilat ndodhin ne siperfaqen e tokes, ne shtresen siperfaqesore te tokes dhe ne mbeshtjellsein ajror te tokes. Meteorologjia na ndihmon duke bere edhe parashikimin e motit.
 • 6. TEMPERATURA • Temperatura e ajrit tregon sa shpejt ose ngadale levizin molekulat e ajrit. Sa me shume molekula te ndodhen ne nje mase ajri dhe sa me shpejte te levizin ato ne hapesiren e dhene, aq me e larte eshte temperatura, sa me pak molekula e sa me pak ngadale te levizin ato, aq me e ulet eshte temperatura e ajrit. Temperatura e ajrit eshte ne varesi te perqendrimit te molekulave dhe levizjes qe ato bejne. Sa me e vogel te jete shpejtesia e molekulave dhe perqendrimim, sjellin qe edhe temperature ka shifer te vogel. Por e kunderta ndodh me temperature ne nje perqendrim molekulart me te larte. Temperatura mund te matet me shkallet: fahrenhejt(F), celsius(C) dhe me Kelvin(K).
 • 7. LAGESHTIRA • Lageshtira eshte sasia e avujve te ujit ne ajer. Ndersa avujt e ujit jane ne gjendje te gazte dhe te padukshme. Lageshtia tregon mundesine e rreshjeve, veses apo mjegulles. Lageshtira e larte zvogelon efektivitetin e djeresitjes ne ftohjen e trupit duke ulur normen e avullimit te lageshtires nga lekura.
 • 8. SHTYPJA • Shtypja atmosferike eshte shtypja e ushtruar nga gazet ne cdo siperfaqje. Ajri dhe te gjithe gazrat behen me te ngrohte kur jane nen ndikimin e shtypjes. Pra sa me e madhe shtypja aq me i ngrohte eshte ajri. Kur nuk ka ma shtypje ajri ftohet. Nje shembull konkret jane bombulat spraj, te cilat ftohen kur lirohet boja. Prandaj kur ajri ngrihet ne majen e malit, per shkak te lartesise zvogelohet shtypja dhe ai ftohet me shume.
 • 9. SHTYPJA ATMOSFERIKE • Shtypja atmosferike eshte nje madhesi fizike e cila zoteron energji, per kete shkak, ajo duke vepruar me trupat e tjere ben qe atyre tu rritet temperature. Per shembull, rreza e malit ndikohet me shume nga shtypja atmosferike, e cila ne bashkepunim me elemente te tjere jep edhe gjendjen e energjise se ketij mali, e cila eshte me e madhe se ne majen e tij.
 • 10. PRESIONI ATMOSFERIK Eshte nje force e ushtruar nga molekulat e shtreses se ajrit ne cdo siperfaqje te Tokes. Kjo shtypje ndryshon ne vende te ndryshme per shkak te perqendrimit te ajrit dhe lartesise ku ndodhet nje object. Presioni atmosferik i quajtur dhe shtypja atmosferike eshte matur qe para shume kohesh me anen e nje barometri me zhive(merkuri). I shpikur per here te pare nga Toriceli. Ne stacionet automatike te motit, barometri aneroid eshte ne format dixhital.
 • 11. BAROMETRI • Në vitet 1600, një italian, Evangjelista Toriçeli (Evangelista Torricelli) zbuloi vlerën e trysnisë së ajrit. Mbushi me zhivë një tub qelqi të graduar e të mbyllur nga njëra anë. E ktheu përmbys duke e mbyllur vrimën me gisht dhe e zhyti në një vaskë që përmbante zhivë. • Kur hoqi gishtin, zhiva zbriti në nivelin 76 centimetra dhe aty u ndal, në atë çast trysnia atmosferike e jashtme që peshonte mbi vaskë ishte në drejtpeshim me atë në brendësi të tubit që ushtrohej nga zhiva. • Meqë pesha e 76 centimetrave zhivë është 1.033 kilogramë dhe tubi kishte një bazë prej 1 cm2, Evangjelista Toriçeli arriti në përfundim se atmosfera ushtronte një trysni prej pak më shumë se një kilogram mbi çdo centimetër katror të sipërfaqes (1kg/1cm2).
 • 12.