Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sql

416 views

Published on

Basis SQL presentatie

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Sql

 1. 1. SQLPatrick Colli
 2. 2. Wat is SQL SQL is een taal waarmee met databases wordt gecommuniceerd. Met alle databases! Daarvoor is een standaard ontwikkeld waaraan alle databaseontwikkelaars zich in principe moeten houden. Deze standaard is ANSI SQL dat staat voor American National Standardisation Institute - Structured Query Language.
 3. 3. Database soortenMySQL is een database type, net zoals : acces DB2, PostgreSQL, Oracle, Ingress, Informix, Whatcom, Paradox etc.
 4. 4. SQL subtalen Het ophalen van gegevens Het invoegen van gegevens Het bewerken van gegevens Het verwijderen van gegevens
 5. 5. Het ophalen van gegevensSelecteren: Het opvragen van gegevens gebeurt met het SELECT commando. De meest eenvoudige SELECT query ziet er zo uit:
 6. 6. Het ophalen van gegevens Stel dat dit één van de tabellen uit de database is (gegevens zijn fictief. Tabel is niet genormaliseerd.). Deze tabel noemen we leden:
 7. 7. Het ophalen van gegevens
 8. 8. Het ophalen van gegevens Als we de namen en het aantal berichten uit de tabel willen selecteren krijgen we de volgende query:
 9. 9. Het ophalen van gegevens Je ziet dat sommige functies meerdere keren voorkomen. Om te voorkomen dat we dubbele resultaten krijgen gebruiken we het commando DISTINCT .
 10. 10. Het ophalen van gegevensAls je alle gegevens uit alle kolommen wilt halen kun je of alle kolommennoemen in je query, dus:Of je maakt gebruik van de asteriks (*). De query komt erdan zo uit te zien:
 11. 11. Het ophalen van gegevens Stel dat je de namen uit de tabel wilt hebben maar dan gesorteerd op het aantal berichten met de persoon met het hoogste bericht bovenaan. De query komt er dan zo uit te zien: Andersom gebruik je: ASC
 12. 12. Het ophalen van gegevens Als je bepaalde rijen wilt selecteren die moeten voldoen aan 1 of meerdere voorwaarden, of juist niet moeten voldoen aan 1 of meerdere voorwoorden gebruiken we het commando WHERE.
 13. 13. Het ophalen van gegevensDit criterium is opgebouwd uit 3 onderdelen:kolomnaam operator veldwaarde
 14. 14. Het ophalen van gegevens Als je resultaten wilt hebben die aan meerdere criteria moeten voldoen kun je gebruik maken van de commandos AND, OR en NOT .
 15. 15. Het ophalen van gegevens Stel dat we alle namen willen hebben van de mensen die de leeftijd van 20 jaar of ouder hebben en niet de functie van Admin hebben. De query komt er dan zo uit te zien:
 16. 16. Het ophalen van gegevens Als we allen namen willen hebben van de mensen die de leeftijd hebben van 18 jaar of meer dan 1000 berichten hebben krijgen we onderstaande query:
 17. 17. Het ophalen van gegevens Met NOT kun je een bewering omdraaien in de query. Stel dat we alle rijen willen hebben waar de woonplaats niet Parijs is. Een van de querys die dit resultaat oplevert is:

×