Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Wat is logistiek

600 views

Published on

MKP LOGISTIEK

Published in: Career
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Wat is logistiek

 1. 1. WAT IS LOGISTIEK ?
 2. 2. WAT IS LOGISTIEK ?  Definitie: “ de juiste dingen, op het juiste moment, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheden tegen zo laag mogelijke kosten ”
 3. 3. WAT IS LOGISTIEK ?  Logistiek is dus een verzamelwoord voor: Inkoop grondstoffe n Inpakken, verpakken & sorteren in het magazijn Klaarmaken bestellingen Transport naar de klant
 4. 4. WAT IS LOGISTIEK ?
 5. 5. WAT IS LOGISTIEK ?  Aankoop grondstoffen • Alles wat nodig is voor de productie van een bepaald artikel. • De grondstoffen worden aangekocht bij een leverancier. Daarbij wordt gelet op kwaliteit en prijs. • Dit is de taak van de aankoper of purchaser. • Eens alle grondstoffen zijn aangekocht kan de productie beginnen.
 6. 6. WAT IS LOGISTIEK ?  Bijvoorbeeld: Vooraleer je een pot Nutella kan kopen in de winkel gaat daar een heel proces aan vooraf. Het begint met de: AANKOOP VAN DE GRONDSTOFFEN - ingrediënten chocopasta - glazen bokalen - plastic deksels - papier - karton
 7. 7. WAT IS LOGISTIEK ?  Inpakken/verpakken • Eens het product is afgewerkt wordt het ingepakt. Afhankelijk van het soort product pakken ze het in plastic folie, zakken, karton of plaatsen ze het meteen op een pallet. Dit is de taak van de inpakkers. • Meestal krijgen de producten een etiket met een barcode zo kan later snel het juiste artikel worden teruggevonden.
 8. 8. WAT IS LOGISTIEK ?  Inpakken/verpakken • De apart verpakte goederen worden dan nog eens samen ofwel in een doos gezet ofwel op een pallet gestapeld. Dit om alles zo voordelig mogelijk te kunnen wegzetten en transporteren. (Denk aan de beschikbare ruimte en kosten!)
 9. 9. WAT IS LOGISTIEK ?  Stockage • Als alles op palletten gestapeld is dan krijgen die een plaats in het magazijn. • Palletten die afgewerkt zijn, worden naar het magazijn gebracht en daar op de juiste plaats gezet. Vaak krijgen ook deze volle palletten een barcode, opnieuw om het werk sneller en makkelijker te laten verlopen. • Het wegbrengen van de palletten kan gebeuren met een heftruck, reachtruck, (elektrische) transpalet, stapelaar, …
 10. 10. WAT IS LOGISTIEK ?  Bijvoorbeeld: Eens de afgewerkte pot choco van de band komt gerold, worden er een zestal potten samen in een doos verpakt. Deze doos wordt op een pallet geplaatst tot het pallet vol is. De volle palletten worden weggezet in het magazijn
 11. 11. WAT IS LOGISTIEK ?  Orderpicking • Orderpicken is het klaarzetten van de bestellingen. • De personen die dit werk doen zijn de orderpickers.
 12. 12. WAT IS LOGISTIEK ?  Orderpicking • Hoe verloopt dit? De orderpicker krijgt een lijst met de bestellingen van een bepaalde klant. Op die lijst staat welk artikel de klant nodig heeft en hoeveel stuks hij hiervan wil. Om zeker geen fouten te maken staat de naam van het artikel op de lijst, het artikelnummer en eventueel ook de barcode, op die manier kan de orderpicker steeds controleren of hij het juiste artikel uit het rek neemt.
 13. 13. WAT IS LOGISTIEK ?  Klaarmaken bestellingen De meeste bedrijven werken met een scansysteem. De meest voorkomende zijn een “pick to voice systeem” of “pick to light systeem”. Eens de bestelling volledig afgewerkt is, kan ze naar de klant gebracht worden.
 14. 14. WAT IS LOGISTIEK ?  Bijvoorbeeld: Klant A bestelt 7 potten choco van 250 gr daarnaast wil hij ook nog 20 potten van 500 gr en een volledige doos met potten van 1kg. De orderpicker krijgt een lijst met deze bestelling en gaat daarmee in het magazijn. Als hij alles gevonden heeft zet hij alles klaar en kan de klant verwittigd worden
 15. 15. WAT IS LOGISTIEK ?  Distributie • Als de bestellingen klaar zijn kan de klant verwittigd worden en de goederen verzonden worden. • Dit is heel vaak de taak van de logistiek bediende. Andere taken van deze persoon zijn: - Opnemen bestellingen - Leveringsdatum doorgeven - Vrachtwagenchauffeurs ontvangen en zorgen dat de juiste documenten aanwezig zijn
 16. 16. WAT IS LOGISTIEK ?  Distributie De klant is nu al op de hoogte dat zijn bestelling klaar staat maar ze moet nog geleverd worden. De firma kan gebruik maken van eigen vrachtwagens maar kan ook een transportbedrijf inschakelen om het vervoer naar de klant te organiseren.
 17. 17. WAT IS LOGISTIEK ?  Distributie Belangrijk bij het transport is dat het efficiënt en zo snel mogelijk gebeurt. De transportplanners of dispatchers zorgen ervoor dat een chauffeur zoveel mogelijk klanten kan bedienen en zo weinig mogelijk tijd in de file moet spenderen. Ze gaan er dus bij voorkeur voor kiezen om een chauffeur naar verschillende klanten in dezelfde regio te laten rijden.
 18. 18. WAT IS LOGISTIEK ?  Distributie De vrachtwagens worden bij het bedrijf geladen door bv heftruckchauffeurs. Zij zetten pallet voor pallet in de vrachtwagen, rekening houdend met de route van de chauffeurs. De laatste stop wordt dus het eerst geladen. Wanneer de bestelling aankomt bij de klant staat er opnieuw een heftruckchauffeur klaar om de lading te lossen.
 19. 19. WAT IS LOGISTIEK ?  Aankomst bij de klant - De volle palletten worden in het magazijn geplaatst. - De bestelling wordt gecontroleerd aan de hand van de leveringsbon. - Als de bestelling correct is dan krijgen de artikelen hun plaats.Dat kunnen de winkelrekken zijn maar ook het magazijn bij de klant
 20. 20. WAT IS LOGISTIEK ?  Bijvoorbeeld: De klant wil zijn bestelling graag op dinsdag geleverd zien. De transportplanner zorgt ervoor dat hij dit opneemt in zijn planning. De chauffeur levert op dinsdag de gevraagde bestelling. De magazijnier van de klant neemt de bestelling aan, controleert ze en zet deze weg, in dit geval, in de winkelrekken.
 21. 21. WAT IS LOGISTIEK ?  Met wat wordt er gewerkt ? TRANSPALL E.T.
 22. 22. WAT IS LOGISTIEK ?  Met wat wordt er gewerkt ? HEFTRUC K
 23. 23. WAT IS LOGISTIEK ?  Met wat wordt er gewerkt ? REACHTRUC K
 24. 24. WAT IS LOGISTIEK ?  Met wat wordt er gewerkt ? SCANNER
 25. 25. WAT IS LOGISTIEK ?  Met wat wordt er gewerkt ? “Pick to voice”
 26. 26. WAT IS LOGISTIEK ?  Welke mensen werken in de logistieke keten ? - Inpakkers - Orderpickers - Magazijniers - Heftruckchauffeurs - Reachtruckchauffeurs - Chauffeur B - Chauffeur C (+ADR) - Chauffeur CE (+ADR)
 27. 27. WAT IS LOGISTIEK ?  Welke mensen werken in de logistieke keten ? - Logistiek - administratief bedienden - Dispatchers (transportplanners) - Customer service medewerker - Logistiek manager - Kaaibediende - Douanedeclarant - Aankoper - Magazijnverantwoordelijke

×