Cv 14 01

1,764 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,764
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,554
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cv 14 01

 1. 1. Cuvântul vieţii Ianuarie 2014
 2. 2. În perioada 18-25 ianuarie în multe părţi ale lumii se celebrează Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, în timp ce în alte locuri se celebrează la Rusalii. Anul acesta fraza aleasă pentru Săptămâna de rugăciune este „Oare a fost Cristos împărţit?” (1 Cor 1,13).
 3. 3. Chiara Lubich obişnuia de fiecare dată să comenteze versetul biblic. Pentru a menţine acest aport al său, propunem un text al ei din ianuarie 2005 drept comentariu al versetului: „Cristos, unica temelie a Bisericii” (cf. 1Cor 3,11), care ar putea fi o contribuţie la aprofundarea frazei propuse anul acesta.
 4. 4. "Cristos, unica temelie a Bisericii" (cf 1 Cor 3,11)
 5. 5. Era anul 50 când Paul a ajuns la Corint, marele oraş al Greciei, renumit datorită importantului port comercial şi vivace datorită multiplelor sale curente de gândire.
 6. 6. Timp de 18 luni apostolul a vestit aici evanghelia şi a pus bazele unei comunităţi creştine înfloritoare. Alţii după el vor continua lucrarea de evanghelizare.
 7. 7. Dar noii creştini riscau să se ataşeze mai mult de persoanele care duceau mesajul lui Cristos, decât de Cristos însuşi.
 8. 8. În felul acesta se năşteau facţiuni: „Eu sunt al lui Paul”, spuneau unii; alţii, referindu-se tot la apostolul preferat: „Eu sunt al lui Apollo”, sau „Eu sunt al lui Petru”.
 9. 9. În faţa diviziunii care tulbura comunitatea, Paul afirmă cu tărie că aceia care construiesc Biserica, asemănată cu un edificiu, cu un templu, pot fi mulţi, dar una singură este temelia, piatra vie: Cristos Isus.
 10. 10. În mod deosebit în această lună, în timpul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor, Bisericile şi comunităţile ecleziale îşi amintesc împreună că Isus Cristos este unica lor temelie şi că numai aderând la el şi trăind unica evanghelie a sa, pot găsi deplina şi vizibila unitate dintre ele.
 11. 11. "Cristos, unica temelie a Bisericii"
 12. 12. A ne zidi viaţa pe Cristos înseamnă a fi una cu El, a gândi cum gândeşte El, a voi ceea ce voieşte El, a trăi aşa cum a trăit El.
 13. 13. Dar cum să ne zidim, cum să ne înrădăcinăm viaţa pe El? Cum să devenim una cu El? Punând în practică Evanghelia.
 14. 14. Isus este Cuvântul, Cuvântul lui Dumnezeu care s-a întrupat. Şi dacă El este Cuvântul care a luat asupra sa natura omenească, noi vom fi creştini adevăraţi dacă vom fi bărbaţi şi femei care dau formă vieţii lor după Cuvântul lui Dumnezeu.
 15. 15. Dacă noi trăim cuvintele sale, ba mai mult, dacă cuvintele sale ne trăiesc pe noi, astfel încât să facă din noi „Cuvinte vii”, suntem una cu el, ne alipim de el; nu mai trăieşte eu-l sau noi-ul, ci Cuvântul trăieşte în toţi.
 16. 16. Putem să ne gândim că trăind astfel, vom contribui ca unitatea dintre toţi creştinii să devină o realitate.
 17. 17. Aşa cum trupul, ca să trăiască, respiră, la fel sufletul, ca să trăiască, trăieşte Cuvântul lui Dumnezeu.
 18. 18. Unul din primele roade este naşterea lui Isus în noi şi între noi.
 19. 19. Acest lucru provoacă o schimbare de mentalitate; injectează în inimile tuturor, fie ei europeni sau asiatici sau australieni sau americani sau africani, aceleaşi sentimente ale lui Cristos în faţa circumstanţelor, a persoanelor, a societăţii. [...]
 20. 20. Cuvântul trăit eliberează de condiţionările omeneşti, aduce bucurie, pace, simplitate, plinătate de viaţă, lumină; făcându-ne să aderăm la Cristos, ne transformă încet-încet în alţi Cristos.
 21. 21. "Cristos, unica temelie a Bisericii"
 22. 22. Dar există un Cuvânt care le rezumă pe toate celelalte şi anume a iubi: să iubeşti pe Dumnezeu şi pe aproapele. Isus sintetizează în acest cuvânt „toată Legea şi toţi Profeţii” (cf Mt 22,40).
 23. 23. Fapt este că orice Cuvânt, chiar dacă este exprimat în termeni omeneşti şi diferiţi, este Cuvânt al lui Dumnezeu; dar cum Dumnezeu este iubire, orice Cuvânt este iubire.
 24. 24. Cum să trăim atunci această lună? Cum să ne alipim de Cristos, „unica temelie a Bisericii”? Iubind aşa cum ne-a învăţat El.
 25. 25. „Iubeşte şi fă ce vrei”, a spus sfântul Augustin, aproape sintetizând legea de viaţă evanghelică, deoarece iubind nu vei greşi, ci vei îndeplini în totalitate voinţa lui Dumnezeu.
 26. 26. "Cristos, unica temelie a Bisericii" Text de Chiara Lubich Publicat în Città Nuova 2004/24, pag.7, în variantă integrală. * * * Acest comentariu al Cuvântului Vieții este tradus în 96 de limbi și dialecte, și ajunge la milioane de persoane în toată lumea imprimat, prin intermediul radioului, televizorului sau via internet. Pentru mai multe infomații, accesați: www.focolare.org Acest PPS, în diferite limbi, este publicat pe www.santuariosancalogero.org

×