SlideShare a Scribd company logo
1 of 27
Contedelsnostresdrets i elsdelsaltres Nens i adults, reflexionem una mica! Valorem el que tenim!
heus aquí En Jordi i la salima.En jordi i la salima viuen molt lluny l’un de l’altre.	En jordi viu a tarragona.I la salima viu a luarka, un petit poblet del sahel, al sud del sàhara, a l’àfrica.
en jordi és un nen normal.Molt normal.Esmorza, dina i sopa cada dia.Va a l’escola.Té a casa una dutxa amb aigua calenta.I una tele en colors de 28 pOlzades AL MENJADOR.I MOLTES COSES MÉS.Més o menys, com tots els nens i les nenes de tarragona.
la salima a luarka també és una nena molt normal.	Si està de sort, menja un cop al dia.A l’escola no hi va, perquè no n’hi ha.I quan té sed se’n va als afores, a omplir una carabassa d’aigua al pou comunal.	Tan normal com totes les nenes i els nens de luarka.
quan arriba el seu sant, en jordi demana una videoconsola de regal.Ja en té una, però n’ha sotit una de nova més potent, i en jordi la vol.És normal que la vulgui i és normal que la hi regALIN.A TARRAGONA AIXÒ ÉS MOLT NORMAL. És clAR QUE SÍ!
MENTRESTANT, LA SALIMA ESTÀ TOT EL DIA ALERTA PER PODER MENJAR ALGUNA COSA, NORMalment un plAT DE FARINETES DE MILL.SI ESTÀ DE SORT, POTSER FINS I TOT SE’L POT MENJAR AMB UN GRAPAT DE CACAUETS.PERÒ AIXÒ NO PASSA GAIRE SOVINT. A LUARKA, LA SORT NO HI VA GAIRE DE VISITA.SÍ, EL NORMAL ÉS QUE A LUARKA LA SORT HI VAGI BEN POC, DE VISITA.
	ÉS Clar, si en jordi visqués a luerka, i tingués tot el que ara té, no seria un nen normal.Seria un privilegiat.
i la salima, si visqués a tarragona, i si visqués tal com ara viu a luarka, seria molt desgraciada, faria molta llàstima.	I tots els nens i les nenes dirien:-POBRE SALIMA!
PERÒ EN JORDI VIU a tarragona.I la salima viu a luarka.	I a tarragona és normal viure com viu en jordi.I a luarka és normal viure com viu la salima.Però, potser, el que no és del tot normal és que hi hagi normalitats tan diferents. Potser hi ha alguna cosa que falla.
avui, en jordi ha llegit, A UNA REVISTA, UN REPORTATGE SOBRE LUARKA.AL REPORTATGE TAMBÉ HI SURT UNA FOTO DE LA SALIMA.
EN JORDI JA TÉ LA VIDEOCONSOLA NOVA, ÉS FANTÀSTICA. PERÒ EN JORDI NO ESTÀ DEL TOT TRANQUIL. RECORDA LA FOTO DE LA SALIMA I EL QUE DIU EL REPORTATGE.ÉS VERITAT, EL QUE DIU EL REPORTATGE?DIU QUE A LUARKA ELS NENS I LES NENES NO SABEN QUÈ ÉS UNA VIDEOCONSOLA!És possible? També diu que no tenen aigua potable, i que no mengen tres cops al dia, i que...
deu ser trist, viure a luarka, molt trist, pensa en jordi.On és luarka?En jordi agafa un mapa del món i ho busca.	Agafa un regle i el posa al damunt del mapa.LUARKA ÉS NOMÉS A 25 CENTÍMETRES DE TARRAGONA!
25 CENTÍMETRES ÉS MOLT POCA COSA.-COM ÉS QUE LUARKA ÉS NOMÉS A 25 CENTÍMETRES DE TARRAGONA?- PREGUNTA EN JORDI AL SEU PARE.EL SEU PARE ESTÀ MIRANT LA TELEVISIÓ.EN UN MOMENT QUE FAN ANUNCIS, ESCOLTA EN JORDI I LI DIU:-Això és un mapa, jordi, només hi ha 25 centímetres perquè està fet a escala. Luarka en realitat és molt lluny, molt...
	En Jordino s’ha quedat tranquil.Això de les escales que li ha dit el seu pare no ho acaba d’entendre.Ell ha hegit el reportatge, ha vist la foto de la salima, i no sent pas que luarka i la salima siguin tant lluny. Els ulls tristos de la salima els sent molt a prop. Tan a prop que s’han ficat a dins seu.
Ell té una flamant videoconsola, i dues pilotes de reglament, i un cotxe amb comandament a distància, i l’enciclopèdia en deu volumns de la vida animal, i uns patins, i una bici de muntanya amb 18 marxes, i...	EN CANVI, LA SALIMA AVUI POTSR NO PODRÀ SOPAR.
	En JordiPENSA QUE POTSER MILLOR QUE ELL NO TINGUÉS TANTES COSES I QUE LA SALIMA POGUÉS SOPAR CADA DIA.A MÉS, ELL PODRIA APRENDRE A JUGAR SENSE NECESSITAR TANTES COSES.SOVINT, AMB EN MANEL I LA CLARA, ELS SEUS AMICS, COM MÉS ES DIVERTEIXEN ÉS SENSE JOGUINES, INVENTANT-SE JOCS AMB CAPSES BUIDES, CARTRONS O BASTONS.
	En Jordi, APROFITANT UNA ALTRA TONGADA D’ANUNCIS, S’ACOSTA UN ALTRE COP AL SEU PARE I LI PREGUNTA:	-pare, jo podria fer alguna cosa, perquè la salima pugui sopar cada dia?-no, jordi, tu no hi pots fer res, luarka és molt lluny, i a més tu ets un nen petit.
	En Jordi continua sense veure-ho clar.Hi ha d’haver alguna cosa que ell pugui fer, per força.Encara que ell només sigui un nen hi ha d’haver alguna cosa que pugui fer.
què pot fer un nen?EN JORDI EN PARLA AMB ELS SEUS AMICS, AMB EN MANEL I LA CLARA.DESPRÉS DE PARLAR-NE MOLT FAN UNA LLISTA AMB LES COSES QUE POT FER UN NEN O UNA NENA.
AQUESTA ÉS LA LLISTA QUE HAN FET EN JORDI, LA CLARA I EN MANEL:	-ACOSTUMAR-SE, EN GENERAL, A VIURE MÉS SENZILLAMENT.-PER EXEMPLE, QUAN ARRIBI L’ESTIU, EN LLOC DE MENJAR-SE UN GELAT CADA DIA, MENJAR-SE’N NOMÉS UN DE TANT EN TANT.	-I ELS DINERS DELS ALTRES GELARS ENVIAR-LOS A LUARKA.
UN ALTRE EXEMPLE: DEIXAR D’ACUMULAR CADA VEGADA MÉS JOGUINES A LA SEVA HABITACIÓ MENTRE HI HAGI NENS I NENES QUE NO TINGUI RES PER SOPAR, NI AIGUA OXIGENADA NI TIRITES PER CURAR-SE QUAN ES FAN MAL.EN JORDI, LA CLARA I EN MANEL DE SEGUIDA S’ADONEN QUE PODEN FER MOLTES COSES, MOLTÍSSIMES.SE’LS VAN ACUDINT COSES NOVES I DE MICA EN MICA VAN FENT UNA LLISTA MOLT LLARGA.
PERÒ LLAVORS LA CLARA TÉ UNA ALTRA IDEA:-a mi em sembla que hauríem de fer una altra llista, perquè si els pares i la gent gran ens ajuden, podríem ajudar molt més la salima.En jordi i en manel, diuen que té raó, i tots tres es posen a fer una altra llista.
aquesta és la segona llista:-explicar als seus pares, amb molta paciència, perquè són persones grans i els costa entendre les coses, que luarka no és gaire lluny: és només a 25 centímetres de tarragona.-explicar-los també que el món tampoc és gaire gran: fa només 85 centímetres de diàmetre.-i que no es despistin amb les escales; tenint la foto de la salima al davant no hi ha escales que valguin.
-falta una cosa- diu en manel- hauríem de dir als pares el més important de tot, que ens donin bon exemple!-és clar- diu la clara- perquè, si ells viuen senzillament, si són més generosos i solidaris, i, sobretot, si fan tot això alegrement, tots aprendrem a viure així.-i, llavors, segur que totes les nenes i els nens de luarka i de tot arreu podran sopar cada dia, visca!- diu en jordi.
	En Jordi, la Clara i en Manel estan molt contents.	Qui avia dit que els nens i les nenes no podien fer res?-Som-hi?- diu en Jordi.-Som-hi!- diuen el Manel i la Clara.I la Salima, des de dins de la foto, somriu.
Final 	En Jordi, ajudat per la Clara i en Manel, va esbrinar l’adreça de la Salima i va escriure-li una carta. La Salima, quan la va rebre, va estar molt contenta, i tot i que en sabia molt poquet d’escriure, li va contestar. I es van fer amics. 	En Jordi explicava a la Salima com era la vida a Tarragona. I la Salima li explicava com era la vida a Luarka. Eren molt maques, les cartes de la Salima. Li deia que a ella li agradaria poder sopar cada dia, però que, en canvi, tot allò que li explicava ell de les videoconsoles i els televisors no la feia delir gaire. Li agradaria, això sí, que el seu pare tingués aigua per regar els camps, que hi hagués algun metge que tingués cura de la seva família si algú es posava malalt, que hi hagués un mestre que ensenyés a tots els nens i les nenes de Luarka a llegir i a escriure, perquè sabent-ne es poden aprendre moltes coses interessants. Tot això sí que lo feia il·lusió. Però, a part d’aquestes coses, la seva vida senzilla li agradava. Escoltar al vespre les rondalles que el seu avi i la seva àvia li explicaven a la vora del foc, menjar la fruita i la verdura que el seu pare plantava als camps, i les farinetes de mill tan bones que feia la seva mare. 	La Salima li va explicar que algunes amigues i amics seus de vegades anaven a un poble més gran per veure la televisió. I que per la televisió veien les mateixes coses que veia en Jordi per la televisió de Tarragona. I que aquells nois i noies en tornar deien que els agradaria molt comprar-se un cotxe ben llampant, i un telèfon portàtil, i tenir moltes coses. I, la Salima, quan els sentia s’entristia. S’adonava que les seves amigues i els seus amics des que tenien tants desitjos estaven més tristes i tristos. 	I en Jordi, llegint les cartes de la Salima, s’adonava que a Tarragona molts dels seus amics i amigues també estaven tristos i tristes. Tenien moltes coses, però com més en tenien més en volien, i com més desitjos tenien més s’entristien.I es van adonar que ells podien fer alguna cosa per la Salima, però que la Salima segurament també podia fer alguna cosa per ells. Podia explicar als nens i les nenes de Tarragona que, si tens uns pares que t’estimen i pots menjar cada dia, la vida és una gran meravella. 	I que és molt important adonar-te’n i gaudir-ho. I no despistar-te amb els desitjos, perquè de vegades els desitjos omplen el cap i els pensaments amb un fum molt espès. I, és clar, amb els pensaments plens de fum espès després és difícil de veure clarament les poques coses que valen la pena de debò. Quina sort haver conegut a la Salima! Gràcies, Salima!
Colorí, colorat, aquestcontes’haacabat Esperem que aquest conte, al llegir-lo, us hagi fet reflexionar i valorar molt més tot allò que teniu i, sobretot, que entre tots posem el nostre gra de sorra per ajudar aquells nens que no tenen res, no només per jugar, sinó tampoc res per ficar-se a la boca. Entre tots podem aconseguir que aquest problema que sovint ens trobem en el nostre dia a dia, millori i tots puguem, almenys, fer com a mínim tres àpats al dia.

More Related Content

Viewers also liked (20)

Endevinalles
EndevinallesEndevinalles
Endevinalles
 
Y:\Thinking
Y:\ThinkingY:\Thinking
Y:\Thinking
 
Macbook safety
Macbook safetyMacbook safety
Macbook safety
 
Laptop safety
Laptop safetyLaptop safety
Laptop safety
 
Endevinallles
EndevinalllesEndevinallles
Endevinallles
 
Copied quizzing
Copied quizzingCopied quizzing
Copied quizzing
 
Effective googling
Effective googlingEffective googling
Effective googling
 
Coimbatore
CoimbatoreCoimbatore
Coimbatore
 
Thinking
ThinkingThinking
Thinking
 
Cell therapy in cardiovascular diseases
Cell therapy in cardiovascular diseasesCell therapy in cardiovascular diseases
Cell therapy in cardiovascular diseases
 
Conte
ConteConte
Conte
 
Els Drets Dels Infants
Els Drets Dels InfantsEls Drets Dels Infants
Els Drets Dels Infants
 
Endevinalles
EndevinallesEndevinalles
Endevinalles
 
4 A Days Of Knights 97 Xp
4 A Days Of Knights 97 Xp4 A Days Of Knights 97 Xp
4 A Days Of Knights 97 Xp
 
Kirolak presentacion
Kirolak presentacionKirolak presentacion
Kirolak presentacion
 
Qüestionari
QüestionariQüestionari
Qüestionari
 
Proyecto 2010
Proyecto 2010Proyecto 2010
Proyecto 2010
 
Eisler "Green" Projects
Eisler "Green" ProjectsEisler "Green" Projects
Eisler "Green" Projects
 
Informació adicional sobre el batxillerat
Informació adicional sobre el batxilleratInformació adicional sobre el batxillerat
Informació adicional sobre el batxillerat
 
Presentation
PresentationPresentation
Presentation
 

Similar to PresentacióN1

Llibre De 5è
Llibre De 5èLlibre De 5è
Llibre De 5è
08036411
 
Revistasantjordi2013
Revistasantjordi2013Revistasantjordi2013
Revistasantjordi2013
Judith Gonell
 
Revista plantilla 2009-2010
Revista plantilla 2009-2010Revista plantilla 2009-2010
Revista plantilla 2009-2010
revistalaploma
 
Pp el secret de la len aiomprimir
Pp el secret de la len aiomprimirPp el secret de la len aiomprimir
Pp el secret de la len aiomprimir
Escola Bellpuig
 
Premis sant jordi 2012
Premis sant jordi 2012Premis sant jordi 2012
Premis sant jordi 2012
vpaz
 
6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch
rperera
 
6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch
rperera
 

Similar to PresentacióN1 (20)

Llibre De 5è
Llibre De 5èLlibre De 5è
Llibre De 5è
 
Revista juny 19
Revista juny 19Revista juny 19
Revista juny 19
 
Revista santjordi 2019 pdf
Revista santjordi 2019 pdfRevista santjordi 2019 pdf
Revista santjordi 2019 pdf
 
Tríptic bibliol 1r 2n2015
Tríptic bibliol 1r 2n2015Tríptic bibliol 1r 2n2015
Tríptic bibliol 1r 2n2015
 
MIL LLETRES 32
MIL LLETRES 32MIL LLETRES 32
MIL LLETRES 32
 
Revistasantjordi2013
Revistasantjordi2013Revistasantjordi2013
Revistasantjordi2013
 
Revista plantilla 2009-2010
Revista plantilla 2009-2010Revista plantilla 2009-2010
Revista plantilla 2009-2010
 
Revisteta3 a
Revisteta3 aRevisteta3 a
Revisteta3 a
 
Pp el secret de la len aiomprimir
Pp el secret de la len aiomprimirPp el secret de la len aiomprimir
Pp el secret de la len aiomprimir
 
Poesies pel Cicle Inicial 2
Poesies pel Cicle Inicial 2Poesies pel Cicle Inicial 2
Poesies pel Cicle Inicial 2
 
Un pas cap a la pau
Un pas cap a la pauUn pas cap a la pau
Un pas cap a la pau
 
Premis sant jordi 2012
Premis sant jordi 2012Premis sant jordi 2012
Premis sant jordi 2012
 
6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch
 
6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch6e b presentació poesies joan duch
6e b presentació poesies joan duch
 
Sant jordi 2012 5è B
Sant jordi 2012 5è BSant jordi 2012 5è B
Sant jordi 2012 5è B
 
Recomanacions Estiu 2019 Biblioteca
Recomanacions Estiu 2019 BibliotecaRecomanacions Estiu 2019 Biblioteca
Recomanacions Estiu 2019 Biblioteca
 
Recomanacions llibres Estiu 2019
Recomanacions llibres Estiu 2019Recomanacions llibres Estiu 2019
Recomanacions llibres Estiu 2019
 
Cicle mitjà2013
Cicle mitjà2013Cicle mitjà2013
Cicle mitjà2013
 
Amics rars
Amics rarsAmics rars
Amics rars
 
Recomanacions de llibres BIblioteca Nadal 2019
Recomanacions de llibres BIblioteca Nadal 2019Recomanacions de llibres BIblioteca Nadal 2019
Recomanacions de llibres BIblioteca Nadal 2019
 

More from Cristina i Montse (6)

Endevinalles
EndevinallesEndevinalles
Endevinalles
 
Els Drets Dels Infants
Els Drets Dels InfantsEls Drets Dels Infants
Els Drets Dels Infants
 
Els Drets Dels Infants
Els Drets Dels InfantsEls Drets Dels Infants
Els Drets Dels Infants
 
Endevinalles
EndevinallesEndevinalles
Endevinalles
 
Endevinalles
EndevinallesEndevinalles
Endevinalles
 
C:\Fakepath\Power Point Endevinalles
C:\Fakepath\Power Point EndevinallesC:\Fakepath\Power Point Endevinalles
C:\Fakepath\Power Point Endevinalles
 

PresentacióN1

 • 1. Contedelsnostresdrets i elsdelsaltres Nens i adults, reflexionem una mica! Valorem el que tenim!
 • 2. heus aquí En Jordi i la salima.En jordi i la salima viuen molt lluny l’un de l’altre. En jordi viu a tarragona.I la salima viu a luarka, un petit poblet del sahel, al sud del sàhara, a l’àfrica.
 • 3. en jordi és un nen normal.Molt normal.Esmorza, dina i sopa cada dia.Va a l’escola.Té a casa una dutxa amb aigua calenta.I una tele en colors de 28 pOlzades AL MENJADOR.I MOLTES COSES MÉS.Més o menys, com tots els nens i les nenes de tarragona.
 • 4. la salima a luarka també és una nena molt normal. Si està de sort, menja un cop al dia.A l’escola no hi va, perquè no n’hi ha.I quan té sed se’n va als afores, a omplir una carabassa d’aigua al pou comunal. Tan normal com totes les nenes i els nens de luarka.
 • 5. quan arriba el seu sant, en jordi demana una videoconsola de regal.Ja en té una, però n’ha sotit una de nova més potent, i en jordi la vol.És normal que la vulgui i és normal que la hi regALIN.A TARRAGONA AIXÒ ÉS MOLT NORMAL. És clAR QUE SÍ!
 • 6. MENTRESTANT, LA SALIMA ESTÀ TOT EL DIA ALERTA PER PODER MENJAR ALGUNA COSA, NORMalment un plAT DE FARINETES DE MILL.SI ESTÀ DE SORT, POTSER FINS I TOT SE’L POT MENJAR AMB UN GRAPAT DE CACAUETS.PERÒ AIXÒ NO PASSA GAIRE SOVINT. A LUARKA, LA SORT NO HI VA GAIRE DE VISITA.SÍ, EL NORMAL ÉS QUE A LUARKA LA SORT HI VAGI BEN POC, DE VISITA.
 • 7. ÉS Clar, si en jordi visqués a luerka, i tingués tot el que ara té, no seria un nen normal.Seria un privilegiat.
 • 8. i la salima, si visqués a tarragona, i si visqués tal com ara viu a luarka, seria molt desgraciada, faria molta llàstima. I tots els nens i les nenes dirien:-POBRE SALIMA!
 • 9. PERÒ EN JORDI VIU a tarragona.I la salima viu a luarka. I a tarragona és normal viure com viu en jordi.I a luarka és normal viure com viu la salima.Però, potser, el que no és del tot normal és que hi hagi normalitats tan diferents. Potser hi ha alguna cosa que falla.
 • 10. avui, en jordi ha llegit, A UNA REVISTA, UN REPORTATGE SOBRE LUARKA.AL REPORTATGE TAMBÉ HI SURT UNA FOTO DE LA SALIMA.
 • 11. EN JORDI JA TÉ LA VIDEOCONSOLA NOVA, ÉS FANTÀSTICA. PERÒ EN JORDI NO ESTÀ DEL TOT TRANQUIL. RECORDA LA FOTO DE LA SALIMA I EL QUE DIU EL REPORTATGE.ÉS VERITAT, EL QUE DIU EL REPORTATGE?DIU QUE A LUARKA ELS NENS I LES NENES NO SABEN QUÈ ÉS UNA VIDEOCONSOLA!És possible? També diu que no tenen aigua potable, i que no mengen tres cops al dia, i que...
 • 12. deu ser trist, viure a luarka, molt trist, pensa en jordi.On és luarka?En jordi agafa un mapa del món i ho busca. Agafa un regle i el posa al damunt del mapa.LUARKA ÉS NOMÉS A 25 CENTÍMETRES DE TARRAGONA!
 • 13. 25 CENTÍMETRES ÉS MOLT POCA COSA.-COM ÉS QUE LUARKA ÉS NOMÉS A 25 CENTÍMETRES DE TARRAGONA?- PREGUNTA EN JORDI AL SEU PARE.EL SEU PARE ESTÀ MIRANT LA TELEVISIÓ.EN UN MOMENT QUE FAN ANUNCIS, ESCOLTA EN JORDI I LI DIU:-Això és un mapa, jordi, només hi ha 25 centímetres perquè està fet a escala. Luarka en realitat és molt lluny, molt...
 • 14. En Jordino s’ha quedat tranquil.Això de les escales que li ha dit el seu pare no ho acaba d’entendre.Ell ha hegit el reportatge, ha vist la foto de la salima, i no sent pas que luarka i la salima siguin tant lluny. Els ulls tristos de la salima els sent molt a prop. Tan a prop que s’han ficat a dins seu.
 • 15. Ell té una flamant videoconsola, i dues pilotes de reglament, i un cotxe amb comandament a distància, i l’enciclopèdia en deu volumns de la vida animal, i uns patins, i una bici de muntanya amb 18 marxes, i... EN CANVI, LA SALIMA AVUI POTSR NO PODRÀ SOPAR.
 • 16. En JordiPENSA QUE POTSER MILLOR QUE ELL NO TINGUÉS TANTES COSES I QUE LA SALIMA POGUÉS SOPAR CADA DIA.A MÉS, ELL PODRIA APRENDRE A JUGAR SENSE NECESSITAR TANTES COSES.SOVINT, AMB EN MANEL I LA CLARA, ELS SEUS AMICS, COM MÉS ES DIVERTEIXEN ÉS SENSE JOGUINES, INVENTANT-SE JOCS AMB CAPSES BUIDES, CARTRONS O BASTONS.
 • 17. En Jordi, APROFITANT UNA ALTRA TONGADA D’ANUNCIS, S’ACOSTA UN ALTRE COP AL SEU PARE I LI PREGUNTA: -pare, jo podria fer alguna cosa, perquè la salima pugui sopar cada dia?-no, jordi, tu no hi pots fer res, luarka és molt lluny, i a més tu ets un nen petit.
 • 18. En Jordi continua sense veure-ho clar.Hi ha d’haver alguna cosa que ell pugui fer, per força.Encara que ell només sigui un nen hi ha d’haver alguna cosa que pugui fer.
 • 19. què pot fer un nen?EN JORDI EN PARLA AMB ELS SEUS AMICS, AMB EN MANEL I LA CLARA.DESPRÉS DE PARLAR-NE MOLT FAN UNA LLISTA AMB LES COSES QUE POT FER UN NEN O UNA NENA.
 • 20. AQUESTA ÉS LA LLISTA QUE HAN FET EN JORDI, LA CLARA I EN MANEL: -ACOSTUMAR-SE, EN GENERAL, A VIURE MÉS SENZILLAMENT.-PER EXEMPLE, QUAN ARRIBI L’ESTIU, EN LLOC DE MENJAR-SE UN GELAT CADA DIA, MENJAR-SE’N NOMÉS UN DE TANT EN TANT. -I ELS DINERS DELS ALTRES GELARS ENVIAR-LOS A LUARKA.
 • 21. UN ALTRE EXEMPLE: DEIXAR D’ACUMULAR CADA VEGADA MÉS JOGUINES A LA SEVA HABITACIÓ MENTRE HI HAGI NENS I NENES QUE NO TINGUI RES PER SOPAR, NI AIGUA OXIGENADA NI TIRITES PER CURAR-SE QUAN ES FAN MAL.EN JORDI, LA CLARA I EN MANEL DE SEGUIDA S’ADONEN QUE PODEN FER MOLTES COSES, MOLTÍSSIMES.SE’LS VAN ACUDINT COSES NOVES I DE MICA EN MICA VAN FENT UNA LLISTA MOLT LLARGA.
 • 22. PERÒ LLAVORS LA CLARA TÉ UNA ALTRA IDEA:-a mi em sembla que hauríem de fer una altra llista, perquè si els pares i la gent gran ens ajuden, podríem ajudar molt més la salima.En jordi i en manel, diuen que té raó, i tots tres es posen a fer una altra llista.
 • 23. aquesta és la segona llista:-explicar als seus pares, amb molta paciència, perquè són persones grans i els costa entendre les coses, que luarka no és gaire lluny: és només a 25 centímetres de tarragona.-explicar-los també que el món tampoc és gaire gran: fa només 85 centímetres de diàmetre.-i que no es despistin amb les escales; tenint la foto de la salima al davant no hi ha escales que valguin.
 • 24. -falta una cosa- diu en manel- hauríem de dir als pares el més important de tot, que ens donin bon exemple!-és clar- diu la clara- perquè, si ells viuen senzillament, si són més generosos i solidaris, i, sobretot, si fan tot això alegrement, tots aprendrem a viure així.-i, llavors, segur que totes les nenes i els nens de luarka i de tot arreu podran sopar cada dia, visca!- diu en jordi.
 • 25. En Jordi, la Clara i en Manel estan molt contents. Qui avia dit que els nens i les nenes no podien fer res?-Som-hi?- diu en Jordi.-Som-hi!- diuen el Manel i la Clara.I la Salima, des de dins de la foto, somriu.
 • 26. Final En Jordi, ajudat per la Clara i en Manel, va esbrinar l’adreça de la Salima i va escriure-li una carta. La Salima, quan la va rebre, va estar molt contenta, i tot i que en sabia molt poquet d’escriure, li va contestar. I es van fer amics. En Jordi explicava a la Salima com era la vida a Tarragona. I la Salima li explicava com era la vida a Luarka. Eren molt maques, les cartes de la Salima. Li deia que a ella li agradaria poder sopar cada dia, però que, en canvi, tot allò que li explicava ell de les videoconsoles i els televisors no la feia delir gaire. Li agradaria, això sí, que el seu pare tingués aigua per regar els camps, que hi hagués algun metge que tingués cura de la seva família si algú es posava malalt, que hi hagués un mestre que ensenyés a tots els nens i les nenes de Luarka a llegir i a escriure, perquè sabent-ne es poden aprendre moltes coses interessants. Tot això sí que lo feia il·lusió. Però, a part d’aquestes coses, la seva vida senzilla li agradava. Escoltar al vespre les rondalles que el seu avi i la seva àvia li explicaven a la vora del foc, menjar la fruita i la verdura que el seu pare plantava als camps, i les farinetes de mill tan bones que feia la seva mare. La Salima li va explicar que algunes amigues i amics seus de vegades anaven a un poble més gran per veure la televisió. I que per la televisió veien les mateixes coses que veia en Jordi per la televisió de Tarragona. I que aquells nois i noies en tornar deien que els agradaria molt comprar-se un cotxe ben llampant, i un telèfon portàtil, i tenir moltes coses. I, la Salima, quan els sentia s’entristia. S’adonava que les seves amigues i els seus amics des que tenien tants desitjos estaven més tristes i tristos. I en Jordi, llegint les cartes de la Salima, s’adonava que a Tarragona molts dels seus amics i amigues també estaven tristos i tristes. Tenien moltes coses, però com més en tenien més en volien, i com més desitjos tenien més s’entristien.I es van adonar que ells podien fer alguna cosa per la Salima, però que la Salima segurament també podia fer alguna cosa per ells. Podia explicar als nens i les nenes de Tarragona que, si tens uns pares que t’estimen i pots menjar cada dia, la vida és una gran meravella. I que és molt important adonar-te’n i gaudir-ho. I no despistar-te amb els desitjos, perquè de vegades els desitjos omplen el cap i els pensaments amb un fum molt espès. I, és clar, amb els pensaments plens de fum espès després és difícil de veure clarament les poques coses que valen la pena de debò. Quina sort haver conegut a la Salima! Gràcies, Salima!
 • 27. Colorí, colorat, aquestcontes’haacabat Esperem que aquest conte, al llegir-lo, us hagi fet reflexionar i valorar molt més tot allò que teniu i, sobretot, que entre tots posem el nostre gra de sorra per ajudar aquells nens que no tenen res, no només per jugar, sinó tampoc res per ficar-se a la boca. Entre tots podem aconseguir que aquest problema que sovint ens trobem en el nostre dia a dia, millori i tots puguem, almenys, fer com a mínim tres àpats al dia.