Proyecte panavi 2013

199 views

Published on

Projecte d´enoturisme.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
199
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Proyecte panavi 2013

 1. 1. Nord de la Península Ibèrica:Patrimoni, Natura i Cultura del ViAnna Belinda Conde MartínezPatricia Figueras FernándezAgustí Llanos SánchezYolanda García Miró‍UOC Universitat Oberta de CatalunyaGrau de Turisme‍Iniciació a les competències TIC‍Curs 2012-2013, 2n semestre‍
 2. 2. JUSTIFICACIÓ:El paisatge del vi és una excepció cultural i singular que mereix ser digne dun espai turístic.Els espais dedicats al món del vi estan emmarcats en llocs històrics carregats de patrimoniartístic duna gran bellesa, en harmonia amb el seu espai natural. El nord dEspanya presentauna xarxa extraordinària i reconeguda daquests espais.La idea és promocionar en xarxa i projectar aquests paisatges de cultura, abraçats al seupatrimoni històric i, en alguns casos, també a la seva història contemporània, des del punt devista del mitjà natural i lactivitat de les persones dedicades a la vitivinicultura i tots els seuselements, com a dinamització del turisme cultural i sostenible.Amb la creixent tendència de la demanda d’un turisme cultural i sostenible, hem pensat en ferun itinerari des de les terres catalanes fins a les Ries Baixes, descobrint les diferentsdenominacions d´origen, el patrimoni natural i cultural que les envolta.
 3. 3. • OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE• TASQUES CONCRETES I CONTINGUTS ADESENVOLUPAR• MATERIALS, RECURSOS I EINES• ASSIGNACIONS DE ROLS• TEMPORITZACIÓPlanificació grupal
 4. 4. OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE (1/2)El paisatge del vi és una excepció cultural i singular que mereix serdigne dun espai turístic. Els espais dedicats al món del vi estanemmarcats en llocs històrics carregats de patrimoni artístic dunagran bellesa, en harmonia amb el seu espai natural. El norddEspanya presenta una xarxa extraordinària i reconeguda daquestsespais.La idea és promocionar en xarxa i projectar aquests paisatges decultura, abraçats al seu patrimoni històric i, en alguns casos, tambéa la seva història contemporània, des del punt de vista del mitjànatural i lactivitat de les persones dedicades a la vitivinicultura i totsels seus elements, com a dinamització del turisme cultural isostenible.Amb la creixent tendència de la demanda d’un turisme cultural isostenible, hem pensat en fer un itinerari des de les terres catalanesfins a les Ries Baixes, descobrint les diferents denominacionsd’origen i el patrimoni natural i cultural que les envolta.
 5. 5. OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE (2/2)La nostra intenció és presentar espais amb un alt valorarquitectònic, artístic i mediambiental, prenent com a punt de partidael paisatge del vi, els seus cellers i cooperatives i des dun punt devista diferent del de les destinacions tradicionals.El paisatge de la vinya és un producte complementari a lofertaexistent, relativament nou, que emergeix en zones amb aquestpatrimoni natural apartades algunes vegades del turisme massiu, ique afavoreix aquestes regions aprofitant el seu desenvolupamentvinícola, i la seva cultura tradicional, i fent-ho sostenible, perconvertir-ho en experiències i coneixements alhora doci.
 6. 6. TASQUES CONCRETES i CONTINGUTS ADESENVOLUPARHem dividit el nord de la Península en quatre apartats, a partir de les diferentsdenominacions dorigen qualificades, i cada membre treballarà els recursos turístics decada zona i inclourem: cellers, patrimoni, gastronomia, natura, allotjament i activitats.RUTES DE CATALUNYAMembre: Anna CondeD.O : Empordà, Penedès, Conca de Barberà, Montsant, Priorat i Costers del Segre.RUTES D’ARAGÓ, NAVARRA I LA RIOJAMembre: Yolanda GarcíaD.O : Somontano, Calatayud, Vino de Navarra i La Rioja.RUTES DE CASTELLA I LLEÓMembre: Patricia FiguerasD.O: Arlanza, Ribera del Duero, Rueda, Toro i Bierzo.RUTES D’ASTÚRIES I GALÍCIAMembre: Agustí LlanosD.O.: Cangas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Valdeorras i Rias Baixas.
 7. 7. MATERIALS, RECURSOS i EINES• Materials web i PDF penjats a laula• Cercadors web: Google, Hotbot, MSN Search• Cercadors UOC: SUMMON, Biblioteca Virtual UOC• Per compartir enllaços amb el grup: DIIGO• Per la elaboració de l’índex: la WIKI• Per a realitzar les còpies de seguretat utilitzarem:• Vídeo: VIMEO• Arxius: CALAMEO• Fotografies: PICASA• Deixarem també còpies de seguretat a lÀrea de Fitxers, deixant-ne constància al coordinador o coordinadora.
 8. 8. ASSIGNACIONS DE ROLSCoordinació:- Anna Conde: del 25 de març al 14 dabril- Yolanda García: del 15 dabril al 3 de maig- Agustí Llanos: del 4 de maig al 22 de maig- Patricia Figueras: del 23 de maig al 10 de junyCada membre del grup té assignada una part del treball, tanmateix,tots els membres del grup ens comprometem a revisar i a donar lanostra opinió i suggeriments al treball dels altres membres amblobjectiu de què el projecte sigui el més unitari possible.
 9. 9. • ACOMPLIMENT• COORDINACIÓ• ÚS DE MARCADORS• COMUNICACIÓ• REPARTIMENT DEL TREBALL• PLANIFICACIÓAnàlisi del treball grupal
 10. 10. Agustín LlanosHola:Visc a Vilanova i la Geltrú, Garraf . Magrada la meva ciutat perquè té molts serveis i té mar. Vaig viureuns anys fora i vaig trobar molt a faltar el mar, la seva olor i el passeig.M´agrada molt ajudar a les persones. Estic molt content d´haver participat com a voluntari en SpecialOlimpics,va ser una experiència inoblidable i entranyable.Us parlaré sobre les meves aficions:Magrada molt la història, i sobretot la novel·la històrica, tant llegir, com crear noves històries.Mentusiasma viatjar i visitar zones històriques, on recrear escenaris.Magraden els animals i la naturalesa en general.En esports magrada el futbol, el ciclisme i el tennis.Mencanta el cinema, i sóc molt crític. Encara que no magrada la comèdia.M´agrada molt la música de les BSO.Fins a aquí les aficions, que al costat de la meva família és lo més bonic daquesta vida.La meva gran preocupació:Aquests joves que ni tan sols van tenir locasió dhipotecar-se, comprenen el grup social més preparatculturalment de la nostra història, en un país on una saga de polítics disposats a no fer gens per ells, esdedica a deconstruir el futur.Hi ha un grup establert a la xarxa que tenen intenció i dignitat per organitzar-se. Us remeto aquesta webinteressant:www.juventudsinfuturo.netTinc 2 fills, un de 15 i una nena de 3. El nen practica tennis.Treballo en empresa pública daparcaments, encara que haig dagrair que tinc treball, en realitat nomagrada la meva feina.Tinc 45 anys, i vaig tarda per estudiar, però sempre crec que està bé adquirir coneixements i magrada elturisme.
 11. 11. Anna CondeHola, companys,Ja haureu vist que el meu nom complert és Ana Belinda, trobo que com a nom compost ésbastant lleig... Així que tothom em diu Anna a seques, Belinda també magrada, tot i que jasóc una mica grandeta per canviar-me el nom... Tinc 36 anys i vaig néixer a Badalona.Actualment visc a Cornellà, al centre, poca gent ho sap però el centre és com un poblet,shi està molt bé, tot i que, en realitat, el poble el trepitjo més aviat poc, em passo el dia aBarcelona o a Badalona amb la família, tinc una família força gran i alguns membres emnecessiten bastant, així que em passo els dies fent el triangle Cornellà-Barcelona-Badalona.Vaig estudiar Història de lArt a la UB, vaig fer un postgrau en Didàctica del Patrimonitambé a la UB i després vaig començar a fer visites guiades al Palau Güell de Gaudí.Lexperiència va ser molt positiva, vaig aprendre molt i em vaig animar a fer-me guiaprofessional, així que em vaig treure lhabilitació de guia de turisme de Catalunya i durantuns anyets vaig treballar de guia a Barcelona, quasi sempre explicant el barri gòtic,Modernisme, Gaudí, tours gourmets, etc.Després, vaig fer un salt, ja fa més de 6 anys, a la Generalitat, com a interina, primer alDepartament de Governació i després al Departament de Cultura, que és on estic ara.Treballo en la difusió dactivitats culturals, una de les meves tasques és la de redactora del´Agenda Cultural (una de delles, som 6 redactors) del Departament. La feina està forçabé, però ha arribat el moment dobrir el meu camp professional (més, tenint en compte quea lAdministració hi ha poques possibilitats de poder treballar a llarg termini) així que aquíem teniu, estudiant Turisme, i amb moltes ganes!Magrada el cinema, anar a exposicions, viatjar, la gastronomia, sopar i quedar amb elsamics, estar amb el meu nebot de 6 anys, i sobretot, no parar daprendre coses noves!
 12. 12. Patricia FiguerasHola companys,doncs bé, aquesta sóc jo:Visc al Prat, al costat del Aeroport, tinc 22 anys, i despres de fer un FP superior deturisme, vaig decidir embarcar-me en aquesta aventura que resulta ser la UOC, per ferturisme també.Visc molt lligada al Nord, exactament a la petita comarca del Bierzo, ya que allà hi tinc a lafamilia i alguna aventura mes, així que cada cop que puc escapar-me, ho faig. Sóc unapersona molt unida a la meva familia, pero la veritat es que a la vegada soc també unapersona molt independent.Aquesta soc jo, fent una caminata per les terres del nordFa uns anys vaig decidir anar a viure a Burgos, que esta bastant aprop de Lleó, sempreque anaba cap al nord, pasaba amb lautobus per Burgos, i sempre veia la catedralil·luminada, i al moment delegir on fer lFP, vaig decidirme per descobrir la catedral,alfinal va resultar ser una ciutat preciosa i molt freda, pero al igual que em pasa cuan esticuna temporada llarga a Lleó, vaig acabar trobant molt a faltar Barcelona. Així quefinalment aqui estic, disfrutant de la ciutat comptal, on sempre pots descobrir algo nou.I poder per aprofundir, podria dir que mencanta fer caminates per la montanya, surto cadadia a correr per la platja o pel riu i els caps de setmana els utilitzo per fer petitesescapades i viure una mica de nit.Espero que ara conegueu una mica més de mi.
 13. 13. Yolanda GarcíaHola companys!!Jo sóc la Yolanda. Tinc 31 anys i visc a Badalona. Magrada la meva ciutat ja que tinc aprop el mar i la muntanya.Vaig començar en aquest sector del turisme fa temps i vaig començar a estudiar ladiplomatura a la UAB, pero no vaig poder acabar-la. Després duns dos anys de "paron",amb els estudis, vaig decidir retomar la carrera pero aquesta vegada a lUOC, ja que pucconvinar-mho molt millor amb la meva feina.Actualment estic treballant a Viatges el Cortes Inglés a larea de Business. També hetreballat a larea de Vacacional. En aquest sector també he tocat la branca de restauraciója que vaig treballar 1 any com a recepcionista dun hotel. I per últims durant els meusanys destudis vaig treballar al sector del comerç i cara al públic.Ara em toca parlar dels meus hobbies,jajaja. Magrada molt viatjar, llegir i sobretotcaminar per la muntanya amb la meva parella, amics i familiars.Quan podem, la meva parella i jo fem una escapadeta a la muntanya a desconectar de laciutat i de la monotonia del día a día, i la veritat que es la millor manera de poderdesconectar i trobar el relax. Hem fet sortides al Parc Nacional dOrdesa, a Aigüestortes ia lEstany de Sant Maurici, aquest dos llocs els recomano que si no els heu vist que hofeu, son espectaculars de veure. També ens coneixem molt be la zona del Pedraforca, endefinitiva magrada molt caminar i relaxar-me a la muntanya.Ara ja em coneixeu una mica més companys.
 14. 14. Rutes dAstúriesLa Ruta del Vi de Cangas, està formadaper un conjunt dempreses que tenen coma objectiu comú oferir un servei entorn delvi al territori vitivinícola dAstúries.Una experiència única de conèixer lesvinyes de la mà dun viticultor, apropar-sea cellers tradicionals, degustar els vins,gaudir dels productes de la sevagastronomia, participar a la festa de laverema, conèixer la seva història a travésdel seu patrimoni, i gaudir dun paisatgenatural únic
 15. 15. Rutes de Galícia
 16. 16. Ribera SacraCrea un tipus de treball artesà anomenat de viticultura heroica
 17. 17. Ribeiro• la més antiga i importantla més antiga iimportant
 18. 18. Rias BaixasEl millor blanc
 19. 19. ValdeorrasLa qualitat dels vins
 20. 20. Rutes de Castellà i LLeó• Aquí podrem veure la rutes deCstellà i Lleó, gaudin dels seuspaisatges naturals, histórics icultural i com sempre senseoblidar-se del seu gran recurs elvi.• Les Denominacións dorigen quepodren conéixer millor son:• - D.O Arlanza• - D.O Ribera del Duero• - D.O Rueda• - D.O Toro• - D.O Bierzo.
 21. 21. D.O de Castella i Lleó
 22. 22. Proposem una ruta que recorrera totaCastella i Lleó, de sud a Nord, visitant lesterres del vi, que en oferiran natura,paisatges i un altre vida per descobrir.
 23. 23. D.O Ribera del DueroA Soria trobem la bodega Valdeviñas, amb més de 200 anys dededicació, ens ofereixen visita guiada en varis idiomes, cata idegustació dels vinsContinuant cap al nord entrem en Burgos, on podem trobar unsense fi de bodegues destacades, en aquest cas visitaremDon Carlos s.XV , Viña Sastre i CillarA Valladolid trobarem bodegues tan famoses com la bodegaProtos, Vega Sicilia o Dehesa de los Canonigos
 24. 24. D.O ArlanzaPrimer, visitarem Covarrubias Salut, ja queseguirem el riu Arlanza cap al nord.Per acabar la nostra visita a la ribera dArlanza,farem un altre parada a les bodegues Palaciode Lerma.
 25. 25. D.O RuedaDurant la visita a Rueda, anirem una selecció de tresbodegues entre totes les que hi han:A les bodeguesPradoRey i a les bodegues Cantos de RuedaSeguint cap al nord i per a finalitzar la nostre visita anirema Medina del Campo, en aquesta parada visitarem lesbodegues Matarromera
 26. 26. D.O ToroEm de destacar que la varietat de Tinta de Toro escaracterística i autòctona de la zona.Entre tots els cellers que trobem, visitarem dos que estan aprop del nucli de la Denominació, Toro, que tambéaprofitarem per visitar, veure les seves muralles i portesque custodien des de 100 metros daltitud el riu Duero.Els cellers elegits han estat: Divina Proporción i Monte laReina
 27. 27. D.O BierzoLa nostra primera parada es a Dominio de Tares, situat a SanRoman de Bembibre, aquí podem aprofitar no sols pervisitar la bodega sinó també la petita vila, que compte ambun pont romànic i una ermita.Seguint endavant arribarem al Palacio de Canedo, Finalment,com a despedida, visitarem les bodegues Losada Vinos deFinca
 28. 28. Rutes de CatalunyaEn aquest apartat podrem veures lesdirefents D.O de Catalunya ambel seu patrimoni históric i culturalcorresponent.Farem un recurregut per les següentD.O:- D.O Empordà- D.O Penedès- D.O Conca de Barbarà- D.O Priorat- D.O Montsant- D.O Costers del Segre
 29. 29. Rutes de CatalunyaDO Empordà48 cellers i 362 viticultors a l’Alt i al BaixEmpordà.PatrimoniCadaquèsMonestir de Sant Pere de RodesCanònica de Santa Maria de VilabertranFigueresEmpúriesUllastretLa Bisbal d’EmpordàPúbolPalsPalafrugellPalamós
 30. 30. Rutes de CatalunyaDO EmpordàEspais naturalsParc Natural del Cap de CreusParc Natural dels Aiguamolls del’EmpordàParatge Natural d’Interès Nacional del’AlberaParc Natural del Montgrí, de les IllesMedes i el Baix TerRestaurants i allotjament
 31. 31. Rutes de CatalunyaDO Penedès150 cellers repartits a les comarques del’Alt i el Baix Penedès, Garraf, BaixLlobregat i Anoia.PatrimoniVilafranca del PenedèsOlèrdolaSant Martí SarrocaCastell de GelidaSant Sadurní d’AnoiaVilanova i la GeltrúCalafellEl Vendrell
 32. 32. Rutes de CatalunyaDO PenedèsEspais naturalsParc d’OlèrdolaParc del FoixRestaurants i allotjament
 33. 33. Rutes de CatalunyaDO Conca de Barberà22 cellers repartits a la comarca de laConca de Barberà.PatrimoniCellers cooperatiusMonestir de Santa Maria de PobletRuta del CisterMontblanc
 34. 34. Rutes de CatalunyaDO Conca de BarberàEspais naturalsMuntanyes de PradesParatge Natural d’Interès Nacional dePobletRestaurants i allotjament
 35. 35. Rutes de CatalunyaDO Priorat38 cellers visitables a la comarca delPriorat.PatrimoniCartoixa d’EscaladeiMuseu de les Mines de Bellmunt delPriorat
 36. 36. Rutes de CatalunyaDO PrioratEspais naturalsParc Natural de la Serra del MontsantMuntanyes de PradesParatge Natural d’Interès Nacional dePobletRestaurants i allotjament
 37. 37. Rutes de CatalunyaDO MontsantLa DO Montsant disposa de 14 cellersvisitables a les comarques del Priorat iRibera d’Ebre.PatrimoniCellers cooperatiusSiurana
 38. 38. Rutes de CatalunyaDO MontsantEspais naturalsParc Natural de la Serra del MontsantMuntanyes de PradesEmbassament de SiuranaRestaurants i allotjament
 39. 39. Rutes de CatalunyaDO Costers del Segre33 cellers dividits en 7 subzones:Segrià, Raimat, Artesa de Segre, Urgell, Pallars,Valls del Riu Corb i Garrigues.PatrimoniPintures rupestres de CogulLes Borges BlanquesMonestir de Santa Maria de VallbonaTàrregaLleidaBalaguerTrempLa Pobla de Segur
 40. 40. Rutes de CatalunyaDO Costers del SegreEspais naturalsEstany d’Ivars i Vila-SanaSerra del MontsecParc Territorial Collegats-TerradetsRestaurants i allotjament
 41. 41. Rutes dAragó, Navarra i La Rioja• En aquest apartat podrem gaudirdel magnific paisatge daquestesterres, com els seus espaisnaturals, el patrimoni historic icultural pero sense oblidar-se delvi. Les D.O que visitarem enaquestes rutes són:• Aragó• - D.O Somontano• - D.O Calatayud• Navarra• - D.O Navarra• - D.O La Rioja
 42. 42. Rutes dAragó• D.O SomontanoConta de 32 cellers importants● Patrimoni i NaturaCon respecte al seu patrimoni podengaudir de la Serra de Guarra i elCañón de Guara. De la pinturarupestre que es conserva, de la villadAlquézar, dorigen àrabs, senseoblidar-se de la famosa ruta del vi
 43. 43. Ruta dAragó• D.O Calatayud• Aquesta Denominació dOrigen constade 15 cellers importants per a la D.O• Patrimoni i Natura• Cal destacar el gran Monestir dePedra, amb la seva gran Cascada dela Trinitat. Aquest espai combina lanatura amb el patrimoni históric. Laciuatat de Calatayud conserva unimportant jaciment arqueológic romàanomenat Bilbilis.•
 44. 44. Ruta de Navarra• D.O Navarra• En la D.O de Navarra existeixen zonesde vinyes diferenciades per la sevalocalització geografica, la sevaorografia, les varietats cultivades i elclima. Aquestes son les 5 àreas:Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta,Ribera Baja i Tierra Estrella.Patrimoni i Natura4 Podem gaudir de la famosa Muralla dePamplona, el Monestir de San Pedrode Rua... També pasa una part de laRuta Xacobea i no sha doblidar lafamosa festa del San Fermín aPamplona
 45. 45. Ruta de La Rioja• D.O La Rioja• La denominació dorigen de La Rioja téuns 600 cellers. El major nombre decellers de la zona vinicola dEspanya.• Patrimoni i Natura• Destaquem el Jardí Botanic, el ParcNatural Sierra Cebollera, el JacimentPre-Romànic de la Serra dAlhama. I peraquí també Camino de Santiago

×