Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Agroturizmus és szolgáltatások a farmon

432 views

Published on

Javier Morales Luque –Asociación Agraria Jóvenes Agricultores Granada, Spanyolország
A kiadvány az „Agricultural Youngstairs Oriented Ultimate Training Handbook – AGRI-YOUTH” című, 2013-1-TR1-LEO05-47516 számú Leonardo da Vinci-projekt támogatásával jelent meg
(http://www.agri-youth.eu & http://tudasalapitvany.hu/projektek/agri-youth)

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Agroturizmus és szolgáltatások a farmon

 1. 1. Lifelong Learning Programme 4. MODUL AGROTURIZMUS És SZOLGÁLTATÁSOK A FARMON
 2. 2. _ 1 Lifelong _ 4_| v|onu| _ Learning AGROTURIZMUS És P'09"amme SZOLGÁLTATÁSOKA FARMgN p. BEVEZETÉS
 3. 3. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme BEVEZETÉS ' vonni, Az agroturizmus egy olyan alternatívája a tömegturizmusnak, mely a fenntarthatóságon, a kultúra, az örökség és a hagyományok megőrzésén alapul a vidéki környezetben. Beletartozik miden turizmusforma, ami összefügg a gazdaságok meglátogatásával, ott tartózkodással, élménygyűjtéssel. Az agroturizmus célja az, hogy a turista közelebb kerüljön a természethez, megismerje a mezőgazdaságot, a helyi termékeket és közösség életmódját, és eközben hozzájáruljon a vendéglátók gazdasági stabilitásához is. Az agroturizmus az egész világon egyre fontosabb lesz, mivel a turisták érintetlen környezetet, személyes szolgáltatást várnak el természetes környezetben. Igy ez nem csak európai jelenség, hanem az egész világon terjed. Valójában, ahogy majd látni fogjuk, nincs megegyezés a meghatározásról, különböző nézetek léteznek vele kapcsolatban.
 4. 4. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme BEVEZETÉS ' Vübrh Azt azonban elmondhatjuk, hogy az agroturizmus olyan tevékenységeket, vállalkozásokat jelent, melyek összekapcsolják a mezőgazdaságot a turizmus termékeivel, szolgáltatásokkal és élményekkel, és van néhány állandó jellemzője is: a mezőgazdasággal való érintkezés és az, hogy a turisták a valódi dolgokat keresik. Afontosságát azáltal is elismerik, hogy az Európai Bizottság több formában is támogatja. A kurzus folyamán meg lehet majd érteni, hogy az agroturizmusnak több dimenziója van: oktatás, szállás, örökség, étel, egészség, kereskedelem, pihenés stb. Más kapcsolódó témákról is szó lesz, mint pl. a jogi háttér, az irányítás, a szükséges készségek, a kulcspontok és még sok más; minden olyasmi, amit ismerni kell ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozásba belevágjon valaki.
 5. 5. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme ÖSSZEFOGLALÁS ' Vüulh A tartalom áttekintése: 1. rész Meghatározások Relevancia Globális trendek Európai irányelvek az agroturizmus támogatásához Az agroturizmus megértése: A gazdaságok típusai Kereslet és kínálat Az agroturizmushoz kapcsolódó tevékenységek és dimenziók (szállás, oktatás) Mielőtt tovább lépnénk. ..
 6. 6. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme ÖSSZEFOGLALÁS ' Vüulh A tartalom áttekintése: 2. rész Jogi háttér A tevékenységek Sport és szabad levegő Oktatás Szállás Étel + kóstolás és árusítás Irányítás Készségek Kulcspontok Marketing Bevételi források Fogyasztók Más releváns témák: A szereplők A siker fő összetevői A vendégek elvárásai Az imázs
 7. 7. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' gyufa, 4. MODUL l. RÉSZ - 2. SZINT
 8. 8. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT - vonni Definíciók Turizmus: "A turizmus egy társadalmi, kulturális és gazdasági jelenség, ami azzal jár, hogy az emberek a megszokott környezetükből más helyekre és országokba utaznak személyes vagy üzleti/ szakmai . célokból. Ezeket az embereket látogatóknak nevezik O krikett. "Írt; (ezek lehetnek kirándulók vagy turisták is, ott lakók 01 s e ' vagy nem rezidensek), és a turizmus az ő tevékenységeikről szól, melyek közül némelyik idegenforgalmi kiadással jár" Fenntartható turizmus: , ,Olyan turizmus, mely számba veszi a tevékenység jelenlegi és jövőbeni gazdasági, társadalmi és , n? amímmy környezeti hatásait, valamint a látogatók, az iparág, a . _ e. ; környezet és a vendéglátó közösségek igényeit" , ,_, __, _,__, __, ,
 9. 9. , Lifelong _ Learning 4. MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' a-síivouip Definíciók , ,A falusi turizmus azokra a tevékenységekre vonatkozik (a tömegturizmust nem ideértve), amikor egy személy olyan vidéki területeken utazik, amely eltér a megszokott környezetétől, és ott kevesebb mint egy évet tartózkodik szabadidős, üzleti vagy egyéb célból (kivéve, ha ezt a tevékenységet a látogatott helyen honorálják)" Eurostat. 1998. Community Methodology on Tourism Statistics. European Commission. Luxembourg. L" '; .-V'-. ..-. -A, _ TWU _ . 14 "* ' L 4.47 . _ Í 1 *- s. .. ' __ __. .' "- '%4- sr . ,' r rí * *': :"- - t-J Rural Tourism _. ,_ ; IÍÍIÍU/ E 7 f, - , ,' 51.5" E'i , ,A , _.'__, rL-_ "' Np, "J " n S Loíhjí-Í ági]; v A _ z , _.. _ ? fi; . ' s r'i __ r
 10. 10. Lifelong i Learning Programm -, Definíciók Agriturizmus vagy agroturizmus: Nincs megegyezés a definícióban: vannak akik úgy értik, hogy olyan mezőgazdasági tevékenység, mely látogatókat hoz a gazdaságba, de jelentheti a ott alvást is, vagy jelenthet egy sor tevékenységet, pl. élelmiszert vásárolni a gazdaságból, gyümölcsöt szedni, állatokat etetni stb. Az agroturizmus annak a falusi turizmusnak a részhalmaza, mely üdülőhelyekből állhat, gazdapiacokból, non-profit mezőgazdasági túrákból vagy más szabadidős, vagy vendéglátó tevékenységekből, melyek látogatókat vonzanak a vidékre. Így az agroturizmus bármely olyan tevékenységre, vállalkozásra utal, mely összekapcsolja a mezőgazdaságot a turizmus termékeivel, szolgáltatásival vagy élményeivel.
 11. 11. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT - vonni Definíciók Agriturizmus vagy agroturizmus: "Az agroturizmus egy olyan alternatívája a tömegturizmusnak, mely a fenntarthatóságon, a kultúra, az örökség és a hagyományok megőrzésén alapul a vidéki környezetben. " Aturizmus minden olyan formája beletartozik, mely során a turisták gazdaságokat és falvakat látogatnak, megszállnak bennük, és közelről átélik a gazdálkodást és a vidéki életformákat. A célja az, hogy a látogatókat közelebb vigye a természeti környezethez, a mezőgazdasági tevékenységekhez, a helyi termékekhez és a közösség életmódjához, miközben hozzájárul a vendéglátó terület gazdasági stabilitásához is. Agro TourNet
 12. 12. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT - vonni Jelentőség Az agroturizmus nem csak Európára jellemző, ez egy új turizmusforma, mely a világ több részén húzóágazattá válik, így Európában, Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, A Karib- szigeteken, Dél-Amerikában stb. Társadalmi szempontból fontos szerepet játszhat a nemek közötti egyenjogúsításban. A nők nagy szerepet játszanak az agroturizmus fejlesztésében, mivel a hagyományos, nők által végzett családi feladatokat reprodukálják, azokat az időket, amikor még a férfiak dolgoztak a mezőgazdaságban, a nők pedig ellátták a háztartást és az élelmiszer-ellátást. Sok gazdaságban a nők kulcsszerepet kaptak az agroturizmusban, kifejlesztették készségeiket az üdvözlés, kommunikáció, promóció és a vendégekkel való jó kapcsolattartás terén.
 13. 13. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' , .,: .yt, ,,_, Globális trendek Az agroturizmus mindenütt nemzetközi, növekvő szektor. Sok helyszínen azon dolgoznak, hogy fejlesszék az agroturizmus termékeiket és tevékenységeiket, és speciális látogatói élményként reklámozzák azokat. Kanadában, az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában az agroturizmus úgy jelenik meg, mint mind a mezőgazdaság, mind a turizmus egyik növekvő ágazata. Továbbá az Egyesült Államokban a természet és mezőgazdaság alapú turizmust a turizmus leggyorsabban növekvő ágának tartják, mivel 300/o-kal nőtt az elmúlt évtizedben. Bizonyos országokban, pl. Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban és Délkelet-Ázsiában a farmerek milliókat aratnak az agrárturizmusból. Az EuroGites, a Falusi és Agroturizmus Európai Föderációja, 24 európai országban ajánl agroturizmus-élményeket.
 14. 14. , Lifelong Learning MODUL Programme I. RESZ - 2. SZINT Az európai agroturizmust támogató irányelvek A Közös Agrár- és Vidékfejlesztési Politika (CAP) sokféleképpen támogatja az agroturizmust: egyes intézkedésekkel és financiális beavatkozásokkal. Az új határozatok, melyek a 2014-2020 periódusra vonatkoznak, a következő tevékenységeket támogatják: Speciális tevékenységek: a Vidékfejlesztési határozat alapján a CAP kétfajta támogatást nyújt: rTámogatás a gazdáknak: beruházási hozzájárulás a gazdaságok olyan bővítéséhez, melynek célja a tevékenységek változatossá tétele, az agroturizmus bevezetése. rTámogatás a helyi közösségeknek: a LEADER nevű program pénzügyileg támogatja a falvakat, hogy készítsenek útiterveket, reklámokat és más tevékenységeket végezzenek, melyekkel a területüket virágzóbbá tehetik.
 15. 15. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT - vonni Az európai agroturizmust támogató irányelvek J '-*§'-. i_-TÍ"4'7+, _'_5_ Közvetlen kifizetés: az első támogatási formán belül, ahol a gazdákat a megművelt terület alapján támogatják, további kifizetéseket eszközölnek a , ,zöldítés"-ért, a fenntartható mezőgazdaságért. l/ idékfejlesztés: Ennek a programnak más intézkedései az agroturizmusban résztvevő gazdákat két módon segítheti: rSegítség a mezőgazdaság fenntartásáért alacsony versenyképességű viszonyok között: kifizetés hektáronként hátrányos területeken a biogazdálkodásra való áttérésért vagy a táj és környezet javításáért. rA termékek valorizációja: támogatás a pluszköltségekre, promócióra, a termékek tanúsítására vagy az EU által elfogadott folyamatokra.
 16. 16. , Lifelong Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT sem youih Megérteni. .. a gazdaság típusait Működő gazdaságban nem zajlik a turizmus? m? 1. nem működő farmban, pl. csak szállásadás volt farmon igen fvlilyen a turisták kaprsnlata a passz", 2- Én": DL csak szállásra mezőgazdasággal? indirekt 3. működő farm, pl. helyi direkt termékeket is adnak enni A turista ami valódi mezőgazdasági nem tevékenységet? 4. működő farm, pl. bemutatókat is tartanak igen 5. működő farm, pl. a turista részt vesz a munkában A typology for deűning agritourism Sharon Phil/ lp and Colin Hunfer
 17. 17. , Lifelong _ Learning 4. MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT - vonni Megérteni. .. a kereslet és kínálat alakulását Utazásszervezók magán utazási irodák Í TU rista- E l Videk; A E környezet Í Agroturizmus háztartás f f I I l I I l e I Agrokuttúrav Í g . , temetők I j ' Agroturizmus- Agrokulturális ' Í 1 n tevékenység tevékenység . Á 3 , . I 3 . l I l Megyei, közösségi turistaszervezetek . . , . . . . . , . . _ . . . . . . . . _ . . . , . . . . . . . . . . . . . i Magyarázat. (ÜPIH mi m igény , kínálat
 18. 18. Lifelong _ Learning 4- MODUL Programme l. RÉSZ - 2. SZl_NT Megérteni. .. az agroturizmus A tevékenységeit és dimenzióit a ökoturizmus q gazdaságban D Egészség. wellness Agrár- D örökség Agritoursim v 1 Szórakozás Kereske- delem Üdülés
 19. 19. _ 1 Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' aga-gin Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit ' gazdaságba ökoturizmus - Részvétel a tipikus gazdasági tevékenységekben - Sertéslizing - Feldolgozás - Juhászat egy napig e Farmtúrák - Stb.
 20. 20. _ 1 Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' APPHVÜÉJIÜ Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit - Wdéki szállás reggelivel - Tanyai üdülés - Kemping 0 Diákcsere - Idősek szállója - Hotelek - Apartmanok - Stb.
 21. 21. Lifelong _ Learning MODUL Programme I. RESZ - 2. SZINT asvi-vourh Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit Agrárörökség Agrárörökség-turizmus bármi lehet, ami a régi vagy a jelenlegi mezőgazdaság örökségét, történetét és magyarázatát segíti elő. A régi malmok például könnyen múzeumokká változtathatók. - Történelmi ültetvények - Cukornád-múzeumok - Mezőgazdasági múzeumok - Ültetvénytúrák - Kézműveskedés - Művészeti műhelyek - Mezőgazdasági fesztiválok
 22. 22. Lifelong _ Learning ,4. MODUL t Programme I. RESZ - 2. SZINT T Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit Az evés kötelező tevékenység az emberek számára minden nap, a gazdálkodás pedig az élelmiszer előállítására irányul, így az élelmiszer és az agroturizmus területén két dimenzió van: Étkeztetés Fözölskolák, workshopok Reggeli Ételfesztiválok ' t I ' t Helyben készült Helyi termékek kostolasa, vasarlasa Vacsora Farmerpiacok Üzemlátogatás: bor, sör, élelmiszeripar
 23. 23. , Lifelong _ Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit Kereskedetem Lfíkxniíneasts v: FA | wt. _:. y l): És l rí -'- F lLfÍ; l (l. A És Partnerséget alakítanak ki a turizmussal a gazdák, a kézművesek, az élelmiszer-feldolgozók, vagy a gazdák közvetlenül árusítanak UIÍwŐ* Wlcunikií T. ' e -j' NÉÉEVItEIf-VIAL" ' -v')'t: il. utf-§ÉJ: ;_, f y N b. sugn-uuuglüldou. [A A se Mmono nem. u.15: ruwrnsan, n K zvenen árusít , s - Árusítás a gazdaságban - Út menti standok - Mezőgazdasággal kapcsolatos kézműipari termékek, ajándékok a ti a - Szedd magad akciók
 24. 24. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' , .g2.y-t. .,, _h Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit - Lovagolás - Vadvilág megfigyelése, fényképezés - Horgászás - Kempingezés, piknik (együtt) - Kocsikázás, szánkózás - Terepsízés -Off-road járművek - Stb.
 25. 25. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' , .g2.y-i. .,, _h Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit szórakoztatás - Mezőgazdasági vásárok o Helyi fesztiválok , i? a u; E _, , . - ni. h 1 ' " - _ . . . . , ' , A'- '7 -: ,. "7. - Kulonleges események , ,,', ;,E; %§, ,, 2,, 2 se, _ lV-' 11'! ) w, r! - Koncertek _ a": ---- " ; . a Í ' ' A '_ _ l, sav __ w 4 l - Simogató állatkert ___ . A "uwlyyg. _ , _ pfx| hl '11; -" - Munkakutyák / kiképzés
 26. 26. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' , .g2.y-i. .,, _h Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit Egész-Sás! 8- wellness Az egészség- és wellness-turizmust úgy lehet leírni, mint vegyíteni az utazással, pihenéssel és szórakozással az olyan dolgokat, melyeknek a célja az, hogy jól érezzük magunkat és jól nézzünk ki. A gazdaságok remek helyszínéül szolgálhatnak a pihenésnek és a kezeléseknek. EBBE TARTOZIK: - Fürdőben kezelés - Speciális sebészet - Alternatív gyógyászat - Gyógyfüves kezelés - Terápiás üdülés
 27. 27. , Lifelong _ Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' , .g2.y-i. .,, _h Megérteni. .. az agroturizmus tevékenységeit és dimenzióit Oktatási élmények o Iskolai kirándulások . v-e- ma; vet t-r -_ - Óvodás kirándulások x - l '* ' "t i, - Bortúrák j, - Mezőgazdasági technika túrák j ej . _. _; =:'. '-* - Mezőgazdasági, történelmi s'il-ó. 7, t. ' , _ kiállítások '/ _,/ x e - Gabonajelek program ' 7' - Sörfőzde túra - Egzotikus állatfarm 1Í_, _,Í'§f. ;.: *'= *' i? T ' "'35 Í _ e- Í-áw, g - . .. 2 _ " í!
 28. 28. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT ' AJHVÜUYIh Mielőtt tovább mennénk. .. Egy alapkérdés, amit figyelembe )R9 kell venni: Az agroturizmus elhozza az embereket a / gazdaságodba, ezért neked szeretni kell ismerkedni az emberekkel, tervezni dolgokat, amikben a ' látogatók részt akarnak majd venni, mindeközben el kell kerülnöd a veszélyeket, és pénzt is kell keresni. . _ . , Tanulási eredmények ésa szükséges s 5 _ 5; általános kompetenciák: J"_ a. - Képesség új ötleteket kitalálni (kreativitás) - Képesség problémákat megoldani * . - Képesség önállóan dolgozni _ __ - Képesség elsajátítani szaktudást _ a _; Á._. ;:, .É--: T - Készség az információ hasznosítására és ' 7 F e " feldolgozására
 29. 29. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - vet. .. 4. MODUL I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT
 30. 30. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - voyip 1) A turizmusban a fenntarthatóságnak: 1) Csak gazdasági hatása van 2) Csak társadalmi hatása van 3) Csak környezeti hatása van 4) Gazdasági, társadalmi, környezeti hatása van
 31. 31. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - voyip 2) Válassza ki a helyes definíciót: 1) A vidéki turizmus az a tevékenység, amikor egy személy vidéki területeken utazik és száll meg, függetlenül az utazás hosszától. 2) A vidéki turizmus az a tevékenység, amikor egy személy vidéki helyeken utazik és száll meg szabadidős célból vagy munka miatt. 3) A vidéki turizmus azt a tevékenységet jelenti, amikor egy személy (nem a tömegturizmus részeként) olyan vidéken utazik és száll meg szabadidős célból, kevesebb mint egy évig, ami nem az ő szokásos környezete. 4) A vidéki turizmus azt a tevékenységet jelenti, amikor egy személy (a tömegturizmus részeként vagy azon kívül) olyan vidéken utazik és száll meg szabadidős célból kevesebb mint egy évig, ami nem az ő szokásos környezete.
 32. 32. , Lifelong Learning ' 4. Programme I. RESZ - 2. SZINT TESZT ' 3) Az agroturizmus nem más, mint: 1) Egy gazdaságban aludni 2) Mezőgazdasági tevékenységet folytatni 3) A gazdaság terményeit vásárolni 4) Mind a három fenti állítás
 33. 33. , Lifelong Learning _ 4. MODUL Programme I. RESZ - 2. SZINT TESZT ' 4) Az agroturizmusban kötelező: 1) Állatokat gondozni 2) Csak a gazdaságból származó terményekből főzni 3) Gyümölcsöt szedni 4) Egyik sem a fentiek közül
 34. 34. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - vetni; 5) Az agroturizmusban a szállás: 1) Mindig meg van osztva a gazdáéval 2) Mindig önálló házakban van 3) Mindig apartmanokban van 4) Lehet bármelyik
 35. 35. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - voyrti 6) Az agroturizmus egy olyan turizmusfajta, mely: 1) Európában alakult ki 2) Európában és Észak-Amerikában alakult ki 3) Európában és a Karib-szigeteken alakult ki 4) Világszerte kialakult
 36. 36. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - van 7) A következők közül melyik tevékenység kapcsolódik az agroturizmushoz? 1) Történelmi ültetvények meglátogatása 2) Múzeumlátogatás 3) Szedd magad 4) Mindegyik
 37. 37. : Lifelong Learning ' 4. Programme I. RESZ - 2. SZINT TESZT ' 8) Melyik mondat hamis? 1) Az agroturizmusba nem tartoznak oktatási tevékenységek 2) Az agroturizmus növekvő iparág 3) Az Európai Unió támogatja az agroturizmust 4) Az agroturizmus egy fajtája a vidéki turizmusnak
 38. 38. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - voyrti 9) A CAP jelentése: 1) Közös Agrárpolitika 2) Közösségi Mezőgazdasági Eljárások 3) Fő Adminisztrációs Politika 4) Közösségi Tanácsadás
 39. 39. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme I. RÉSZ - 2. SZINT TESZT - van 10) Alacsony versenyképességű viszonyok esetén a mezőgazdaság fenntartására adott segély: 1) Egy különleges akció 2) Közvetlen kifizetés 3) Hektáronkénti fizetés a hátrányos területeken 4) A promóciós tevékenységek többletköltségét támogató intézkedés
 40. 40. : Lifelong Learning I 4. Programme I. RESZ - 2. SZINT TESZT ' awivoyrh MEGOLDÁSOK 1)d 2)c 3)d 4)d 5)d 6)d 7)d 8)a 9)a 10)c
 41. 41. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' 4. MODUL II. RÉSZ - 3. SZINT
 42. 42. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' Törvénykezés: AZ EU JOGSZABALYAI AZ AGROTURIZMUSROL Nincs különálló törvény Európában az agroturizmusról és a falusi turizmusról, ennek szabályozása az államok kezében van, és pl. Spanyolország esetén a régiókéban. Ezért nem létezik speciális agroturizmus törvény Európában. Azonban az európai uniós szabályok között találhatók speciális utalások: - Atermékek minősége és eredete, külön szabályokkal az eredettanúsítványokról, az élelmiszer-biztonságról és a vásárlói garanciákról. - Elősegíteni a gazdák tevékenységének változatosságát, különösen a Vidékfejlesztési Program alapjai segítségével, amit a CAP 2. oszlopával indítottak el. - Atáj és a természet védelme, a védett területek külön szabályozásával. llyen pl. a , ,Nature 2000"-hálózat.
 43. 43. Lifelong _ Learning 54- MODUL Programme II. RESZ - 3. SZINT e aga-inam Törvénykezés: Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy a turizmus szabályzói általában csak a tipikus turisztikai tevékenységekről szólnak, pl. a szállásról vagy szabadidős tevékenységekről, és más szabályok vonatkozhatnak az oktatási élményekre, a mezőgazdasági terményekre, az eladásra vagy a szórakoztatásra, és ezek nagyon különbözhetnek az egyes országokban.
 44. 44. L'fe| on Líeamafg 4. MODUL Programme II. RESZ - 3. SZINT ' Aáílvüuflt; Az agroturizmus tevékenységeinek áttekintése / / N. j Sport és l szabad i levegő 4' Oktatás Agroturizmus Élelmiszer hl K/ J Kóstolás és árusítás X, Szállásadásx
 45. 45. _ , Lifelong _ i Learning 4. MODUL ' ' Programme II. RESZ - 3. SZINT ' XXX A vidéki régióknak a táj és a terület a fő erőforrása. Fontos, ísPaltés/ á hogy a gazdák lehetőséget nyújtsanak a látogatóknak arra, z 9 abameve hogy a legjobban kihasználják ezeket. Xíie/ Sok tevékenységet szervezhet a gazda vagy a közeli gazdák csoportja. A leggyakoribbak ezek közül: - Uszoda - Lovaglás, lovas kirándulás - Más helyi tevékenységek (pl. minigolf, tenisz, gyerekjátékok) - Túrázás, hegymászás, evezés, más sportok - Tematikus mezőgazdasági kirándulások - Városnézés, múzeumlátogatás, más kulturális helyek Bizonyos esetekben szükség van megfelelően képzett munkatársakra (olyan tevékenységek esetén, mint a lovaglás, úszás). Ezenkívül sok tevékenységet külső, specializált vállalatok szolgáltathatnak vagy nekik kell szolgáltatni.
 46. 46. Lifelong Learning 4- MODUL Programme ll. RÉSZ - 3. SZINT Sok vendégre a reggeli van a legnagyobb hatással az agroturizmusban. A reggeliztetés esetén ajánlatos a következőket figyelembe venni: - A kézi vagy helyben előállított termények használata alapvető fontosságú. - Ízletes és édes reggelit nyújtani. - Kemping vagy apartman esetén kellemes lehet a vendégeknek, ha kaphatnak reggelit egy közös területen, vagy valamilyen helyi ételt fogyaszthatnak a saját területükön. További lehetőségek az éttermezés, a teljes ellátás és a főzés. Minden esetben fontos, hogy saját és helyi ételeket és recepteket használjunk, mert ez adja a megkülönböztetett értéket.
 47. 47. : Lifelong _ Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' és árusítás A gazda termékeit kóstolóval és közvetlen árusítással is reklámozhatja. Sok gazda, különösen a borászok, létesítenek egy kóstoló szobát a gazdaságukban. A kóstoló szobákat minden kényelemmel ellátják a vendégek részére, van helye a kiállításnak, a minta-előkészítésének és a mosogatásnak. A kóstoló ezekben a formákban folyhat: - napi tevékenység a vendégek számára, a bolthoz kapcsolva - külön szervezve csoportos látogatóknak - különleges kóstolási események szervezése t; r, _S . ' = n v alnr/ l)? ! 1 I . .i-- ' I'm! . r s
 48. 48. Lifelong Learning Programm a Sok gazda eladási pontokat jelöl ki a gazdaságában, ahol reklámozza és árulja saját termékeit vagy más gazdákéit is. Ezenkívül, hogy növeljék a kínálatot és az eladást, sok gazda belevág a nyersanyagok feldolgozásába, tésztát, lekvárt, szószokat és más kézműves termékeket állítanak elő. A sikeres eladási ponthoz elengedhetetlen a jó marketingstratégia ezért helyes, ha: - tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszert árulnak, - sokféle terméket árulnak, - a termékeket közvetlenül, brosúrákkal vagy más információs utakon mutatják be, - lehetőséget adnak a kóstolásra.
 49. 49. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' Oktatási - vékenysége Az agroturizmus egyik célja, hogy lehetőséget nyújtson a hagyományokról való ismeretszerzésre, méghozzá gyakorlati módon. Sok agroturizmusban érdekelt gazda laboratóriumokat és rövid tanórákat szervez a vendégeknek, gyerekeknek és felnőtteknek a tevékenységével kapcsolatban, pl. : - borkóstolás, mézkóstolás vagy más termékeké _ IJÉÉNTIÜ : , - hagyományos ételek és kenyér készítése itt" - kézművesség élelmiszer-ipari termékekkel w e a t. ) - előadás a természetről és növényekről ' I i/ -S "f.
 50. 50. Lifelong Learning Programme A szállás típusa függhet a rendelkezésre álló területtől, a gazdasági épületektől. Fő típusok: - Bérelt szobák a gazda házában - Bérelt apartmanok különálló házban - Kempingnek felszerelt terület - Speciális szálló 4. MODUL II. RÉSZ - 3. SZINT Szállásadás l Kulcspontok: Az épület és a bútorok stílusa legyen egyszerű, és illeszkedjen a környezethez. A gazdaság tevékenységével kapcsolatos interakciók a vendégekkel. A gazda helyi alapanyagokból készült reggelit ad vagy, bérelt apartman és kemping esetén, házi készítésű termékeket ajánl a vendégeknek.
 51. 51. Lifelong _ Learning 4. Programme II. RESZ - 3. SZINT ' aenvoyrti AZ AGROTURIZMUS IRÁNYÍTÁSA KÉSZSÉGEK I KULCS- FOGYASZTOK PONTOK BEVÉTEU MARKETING FORRÁSOK
 52. 52. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT Vüuih KÉSZSÉGEK A fő készségek Ahogy már leírtuk: az agroturizmust a legegyszerűbb módon is lehet végezni, vagy sok különféle tevékenységeket is lehet kombinálni. Ezért az, hogy a gazdának milyen professzionális készségekre lesz szükségük, attól függ, hogy milyen tevékenységeket ajánlanak a vendégeknek. Az agroturizmussal kapcsolatban három készségszintet lehet megkülönböztetni: Alapszint: a gazda a szállást tudja biztosítani Haladó szint: a gazda többféle szolgáltatást nyújt Specializált szint: speciális tevékenységeket is szolgáltat (oktatás, társadalmi segítség, lovagolás stb. ) i. szívni;
 53. 53. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' KÉSZSÉGEK Haladó készségek i: e 5FÍ*""J-5: _ Egy több szolgáltatást felölelő tevékenység irányításához négy további, fontos készségre van szükség: 1. Az étkeztetés irányítása: beleértve a struktúra és a készletek kezelését, a higiéniai szabályokat, a főzést, a helyi hagyományok ismeretét 2. Haladó kommunikáció: az internet, a társadalmi hálózatok és más alkalmazások haladó ismerete, melyek hasznosak a marketingtevékenységhez 3. Kereskedelmi marketing: a személyzetnek tudnia kell kóstolókat, közvetlen árusítási eseményeket szervezni 4. Területi marketing: a személyzetnek információt kell adnia a területükről és a lehetséges kirándulásokról
 54. 54. , Lifelong Programme II. RÉSZ - 3. SZINT Vüuih Learning 4. MODUL KÉSZSÉGEK Speciális készségek i §FÍ7"'J-5 _ További készségek szükségesek lehetnek, ha a menedzsment speciális eseményeket szervez, például: Lovaglás és kirándulások: az instruktornak jó szakmai készségekkel kell rendelkeznie, hogy meg tudja tanítani a lovaglást, és biztosítsa a teljes biztonságot. Oktatási tevékenység: ebben az esetben is a laboratóriumnak vagy a kurzusnak a felelőse kell, hogy biztosítsa a teljes biztonságot. Az uszoda kezelése: bizonyos szabályok előírják az vízimentőt a nagy medencék esetén. Társadalmi segitségnyújtás: ha társadalmi segítségnyújtást végeznek az agroturizmus keretében, akkor ahhoz szakképesítésre van szükség a dolgozók részéről minden esetben.
 55. 55. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' KULCS- PONTOK Belső kulcspontok szezonális igények: két fő módon lehet megoldani ezt a problémát: rNyújtsunk a vendégeknek ajánlatokat és tevékenységeket egész évben rTegyük változatossá a célokat: ajánljunk más szolgáltatásokat (pl. didaktikus farmokat) ősszel és télen vagy hétfőtől péntekig. A sokféle szolgáltatás irányítása: a többféle szolgáltatással változatossá tehetjük az ajánlatot, de akkor szükség van olyan személyzetre, amelyik sok mindenhez ért; sok gazda úgy oldja meg ezt a kérdést, hogy bevonja a családtagjait, és köztük osztja meg a feladatokat. Idő kezelése: a szezonális igény az idő kezelését is nehézzé teszi; ha az agroturizmust családi vállalkozásban végzik, könnyű a megoldás, máskülönben több dolgozót kell felvenni.
 56. 56. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' KULCS PONTOK Külső kulcspontok Ha a gazdaság távoli helyen van, ez különösen nagy probléma lehet az agroturizmus számára. Ezért ebben a helyzetben további kulcspontok merülnek fel: Marketing: a jó marketing alapvető fontosságú a vendégek megszerzése érdekében; szerencsére az IKT fejlődése segíti az agroturizmus reklámozását, de fontos az, hogy a gazdák reklámozzák a gazdaságukat a világhálón és az útikönyvekben. Területi marketing: sok területen az agroturizmus azért marad elszigetelt, mert a területet rosszul reklámozzák; a gazdáknak a helyi intézményekkel és vállalkozásokkal együtt kell szervezni területi reklámokat.
 57. 57. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' MARKE- Marketing-mérföldkövek TI N G 1. A célközönség beazonosítása. Minden csoport esetén, Iístázd ki, hol és hogyan tudod elérni őket. 2. Határozd meg, hogy milyen területen reklámozol. Egy gazdaságban töltött nap kiváló élményt nyújt a kirándulók számára, ezért először azokra a médiumokra koncentrálj, melyek olyan helyekre juttatnak el információt, melyek a gazdaságtól egy napi autóúton belül találhatóak. A nagy sűrűségű központokat kell megcélozni. 3. Sajtókiadványok és naptárok. Ne fizess a hirdetésért, ha ingyen is megkaphatod a médiafelületet. 4. Hirdess szelektíven, hogy megismerjék a neved. A hirdetés drága lehet, ezért válaszd meg, hogyan költöd a pénzed. 5. Vedd fel a kapcsolatot a helyi turistairodával
 58. 58. _ , Lifelong _ Learning ÁMODUL Programme lI. RÉSZ - 3. SZINT - MARKE- Marketing-mérföldkövek TI N G 6. Építsd fel a marketingképedet és -jelenlétedet. Idetartozik a logó és az egyedi marketingtéma kialakítása, ami leírja, hogy mi mindent tudsz ajánlani. 7. Agazdaságodat más fajta ingyenes kiadványokban is hirdeteted: turistairodák között, helyi weblapokon stb. 8. Vegyél részt közösségi eseményeken. 9. Jelzőtáblák kitétele nagyszerű befektetés a vállalkozás reklámozására.
 59. 59. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' MARKE- Marketing-mérföldkövek TI N G 10. Az egészet tervvé változtatni. Mindazokat a stratégiákat, amikkel reklámozni akarod magadat, egy marketingtervvé kell szervezni, mely a következőket tartalmazza: ki a te célpiacod, hol és hogyan fogod elérni őket, az éves promóciós és reklámterved, azon kapcsolatok listája, amiket ki kell alakítani, hogy a neved a köztudatba kerüljön. Szakíts időt arra ősszel és télen, hogy megtervezd az egész évet a következő szezonra.
 60. 60. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' MARKE- Területi marketing: privát stratégiák TING Bevezették: vállalkozói partnerséget létrehozó gazdák Ajánlatok egyesítése: közös tematikus útvonalak reklámozására hálózatok kiépítése, részvétel szövetségekben és szolgáltató központokban, melyek az új IKT-n alapulnak. Termékek és szolgáltatások cseréje: egyetlen gazdaság ajánlata nem tudja lefedni az ügyfelek összes igényét; úgy lehet megoldani ezt a problémát, hogy különleges hálózatokat hoznak létre, és ezek ajánlanak terméket és szolgáltatást a vendégeknek.
 61. 61. , Lifelong Learning 4. MODUL Programme II. RESZ - 3. SZINT ' MARKE- Területi marketing: közösségi-magán stratégiák TING A helyi önkormányzat, turistairodák és más személyek bevonása Fontos, hogy a vendégek érezzék, olyan területen vannak, ahol az emberek büszkék a hagyományaikra. A területen élők együttműködve sok mindent létrehozhatnak, amikkel segítik a terület promócióját, pl. : A terület promóciója: kézikönyvek, útikönyvek, weboldalak és más eszközök létrehozása, melyekkel javíthatunk a környék népszerűségén. Útvonalak létrehozása: gyalogősvényeket, -útvonalakat lehet létrehozni, melyek érintik a természetet, hagyományokat, helyi múzeumokat stb. Társadalmi és kulturális események szervezése: fesztiválok, vásárok, koncertek, kiállítások stb.
 62. 62. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' BeVétell Bevételi források források 1. Belépődíj Belépődíjakat szednek az eseményeken, a tevékenységeken, a túrákon, a gazdaság meglátogatásakor csakúgy, ahogy belépődíjat kell fizetni a vidámparkban, a múzeumban és a sporteseményen. 2. Túradíj Atúradíj lehetővé teszi, hogy a látogató egy hozzáértő idegenvezető vagy legalább egy útikönyv segítségével hozzáférjen a gazdaság szolgáltatásaihoz. Az a turista, aki kifizeti ezt a díjat, olyan információkat szeretne kapni, és olyan helyekre szeretne eljutni, amit más látogatók nem kapnak meg. A díjért cserébe a gazdaság egy jegyet vagy egy jelvényt bocsát a látogató rendelkezésére, ami jelzi, hogy ezek fizető vendégek, akik részt vesznek a túrán. Az önálló túrák általában ingyenesek, de a csoportos túrák igénybe veszik a dolgozók idejét, hogy felkészüljenek és levezessék a túrát.
 63. 63. _ , Lifelong _ Learning ÁMODUL Programme lI. RÉSZ - 3. SZINT - BGVÉÍEIÍ Bevételi források források 3. Friss termékek árusítása 4. Feldolgozott termékek árusítása 5. Kézműves termékek, ajándékok árusítása 6. Tevékenységi díj Néhány példa a tevékenységi díjakra, amit fel lehet számolni: 1 é egy marék ropogtatnivalóért, amit a kecskének adhatnak 15 é egy rövid lovagolásért stb. 7. Tanítás l készségfejlesztési díj Oktatás családoknak, akik először vásárolnak lovat; kenyérsütés Oktatás, hogyan készítsünk lekvárt, gyümölcsszörpöt, bort, sajtot stb.
 64. 64. _ , Lifelong _ Learning ÁMODUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' arány-vart BeVétell Bevételi források források 8. Kóstolási díj 9. Felszerelés bérbeadása Iterületfoglalási díj Agazdaság kiadása tánceseményekre, oktatásra, esküvőre, családi találkozókra, születésnapi bulikra és más eseményekre. 10. Kiállítási díj Attól függően, hogy mennyire kidolgozott a kiállítás, a gazdaság által nyújtott eszközök és anyagok költségeit is fel kell számolni ugyanolyan árban, mint hasonló helyeken. 11. Szállás a gazdaságban 12. Étkeztetés
 65. 65. _ , Lifelong _ Learning ÁMODUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' Fogyasztók Az agroturizmus az emberekért van A látogatók igényeit szolgálni Nagyon fontos beazonosítani, hogy milyen fogyasztót szeretnénk behozni Alapvető, hogy tudjuk, kit akarunk odacsábítani, és aztán úgy kell kialakítani a vállalkozást, hogy az ő érdeklődésüket kiszolgáljuk. A hirdetések legyenek szelektívek, hogy a kívánt csoportot érjék el. Minden közönségnek más-más igénye és elvárása van, és közönség- specifikus stratégiára van szükség ahhoz, hogy el is jöjjenek.
 66. 66. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' Fogyasztók Az agroturizmus az emberekért van Egy sor sztenderd-gyakorlatot alakítottak ki, melyek garantálják, hogy a vendégek jó élményeket szerezzenek. Nyitás előtt: Győződjünk meg róla, hogy az útjelző- és a parkolótáblák jól láthatóak Ellenőrizzük a mosdók felszereltségét Söpörjük el a szemetet a látogatói területen Afrissítőket és az árut ellenőrizzük le (ha van ilyen)
 67. 67. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' Fogyasztók Az agroturizmus az emberekért van Egy sor sztenderd-gyakorlatot alakítottak ki, melyek garantálják, hogy a vendégek jó élményeket szerezzenek. A nyitva tartás alatt: - Minden látogatót mosollyal fogadjunk. ' Legyen egyértelmű, ki tartozik a gazdasághoz. - Tudhassák a látogatók, hogyan lesznek megválaszolva kérdéseik a gazdaságról vagy a tevékenységekről, amiértjöttek. - A látogatók általában utasításra várnak, de van köztük, aki azt hiszi, tudja, merre menjen és mit csináljon a gazdaságban. - Ragaszkodjunk a meghirdetett nyitvatartási időhöz. - Figyeljünk a látogatók építő kritikájára.
 68. 68. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' MÁS RELEVÁNS TÉMÁK: A SZEREPLŐK Sok szereplő van minden területen, akik értékes támogatást nyújthatnak: Speciális szövetségek: sok gazdákat képviselő vagy a turizmussal foglalkozó szövetség speciális promóciót nyújt az IKT segítségével, és bizonyos esetekben képesek foglalásokat is szervezni. Konzultánsok: sok technikus erőfeszítést tesz azért, hogy a gazdákat segítse a menedzsmentben, üzleti terveket bonyolítanak, utalnak a kötelező szabályokra, lehetőségeket javasolnak. Képzők és képző intézmények: egy frissített képzés alapvető fontosságú az agroturizmus jó menedzseléséhez. Mentorok: ez az új szereplő (általában egy szomszéd gazda), akinek nagy tapasztalata van, nagyon hasznos lehet, mivel lehetőséget ad a tapasztalatok összehasonlítására, és más vállalkozók gyakorlati tanácsait érdemes követni. Helyi intézmények: sok helyi önkormányzat erősen reklámozza a területét, és fontos közös szolgáltatásokat tudnak nyújtani, amik hasznosak a gazdáknak.
 69. 69. _ 1 Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' MÁS RELEVÁNS TÉMÁK: A SIKER FŐ ÖSSZETEVŐI - Értékeld az idődet és a tehetségedet, valamint a családtagjaidét, akik segíteni fognak. ' Alaposan tervezd meg a tevékenységeket a nyitás előtt. - Kezdd kicsiben, várd meg a reakciókat, és minden évben bővülj egy kicsit. - Tudd, kit akarsz elérni, és hogy ő mit vár el. o A reklámot a közönségre szabd. - Ajánlj valami látnivalót, tennivalót és vennivalót. o Tűzz ki bevételi célokat, hogy mérni tudd a fejlődést, és kövesd nyomon a költségeket és a bevételeket. - Vonzó tájak és kulturális örökség. - Könnyű hozzáférni az eredeti piacokhoz. - Önállóan birtokolt gazdaságok. o A helyi fejlesztési és turistaszervek segítsége a marketingben és a hardver nyújtásában.
 70. 70. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' MÁS RELEVÁNS TÉMÁK: A LÁ TOGATÓK ELVÁRÁSAI Azok, akik meglátogatják a gazdaságot, nem gazdálkodók, és keveset tudnak a gazdaságokról általában. Mégis a legtöbb látogató elvárja a következőket: - Afő gazdasági terület tiszta legyen és jól karban tartott. - Legyen a gazdaságban nyilvános mosdó toalettel és kézmosóval. - A parkolót könnyű megtalálni és megfelelő. - Alátogatói létesítmények biztonságosak, és minden látogatónak hozzáférhetőek, különösen kisgyerekeknek, idősebb felnőtteknek és rokkantaknak. - A gazdaság elfogad hitelkártyát és betéti kártyát, különösen, ha nincs a közelben egy ATM. - Agazdaság kielégíti a látogatók elvárásait a gazdaságról stb.
 71. 71. Lifelong í Learning Programm a MÁS RELEVÁNS TÉMÁK: AZ IMIDZS A gazdaság azt a képet mutatja, amit a látogató elvár. .. A nem gazdálkodók gyerekkoruktól kezdve gondolatban egyenlőséget tesznek a piros istállók, legelő állatok, kék overállok, vasvillák és a gazdaságok között. Sok fizető turista olyan úticélt keres, ami ezt a képet igazolja, hogy első kézből láthassa. Azok az agroturizmus helyek, melyek kielégítik ezt az igényt, sok turistát fognak vonzani. De kevés modern gazdaság tükrözi ezt az ikonikus képet, ezért rögtön az elején tisztázni kell, hogy a működés nem olyan mint a tündérmesében. Úgy kell reklámozni a gazdaságot, mint egy modern hatékonyságra törekvő vállalkozást, mely a modern technológiát és a régi gazdálkodási elveket ötvözi.
 72. 72. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT ' Kezdje egy tervvel Amikor kiválasztott néhány megvalósíthatónak látszó agroturizmus- tevékenységet, ami illik erőforrásaihoz, gazdaságának tevékenységéhez, és amihez van ideje is, akkor először írjon egy listát a tennivalókról. Ha ez kész van, keressen valakit, aki átnézi ezt önnel - például egy utazási irodában dolgozó személlyel vagy egy üzleti tanácsadóval, vagy egy eseményszervezővel. Határozzon meg egy indulási dátumot, aztán haladjon visszafelé a listán, írjon fel minden szükséges erőforrást és elvégzendő feladatot. Vonjon be prominens figurákat a tervekbe, mert az jó reklám, és felhívja a figyelmet az új vállalkozásra. Tervezzen egy halk megnyitást - nem nagy csinnadrattával, hanem egy kisebb tevékenységgel egy adott célcsoportnak, hogy kipróbálja ötleteit. Szakítson időt a vendégek visszajelzéseire, hogy mit szeretnének még látni, csinálni, tanulni, vásárolni a gazdaságban. Lassú lépésekkel fejlessze a vállalkozást, de ne feledkezzen el a nagy elképzelésről sem. Fontos, hogy elérendő bevételi célokat tűzzön ki maga elé.
 73. 73. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT TESZT ' aPPHVÍ-lulh 4. MODUL n. RÉSZ - 3. SZINT TESZT
 74. 74. Lifelong _ Learning ' 4. Programme II. RESZ - 3. SZINT TESZT ' aanvüurh 1) Az agroturizmus különféle tevékenységei közül a kempingezés: 1) Szabadtéri tevékenység 2) Oktatási 3) Kereskedelmi / eladási 4) Szórakoztatási
 75. 75. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT TESZT ' (VJPHVÜUIIP) 2) Az agroturizmus egyedi törvényeit, szabályait ki szabja meg? 1) Az Európai Unió 2) A nemzeti kormány 3) A regionális kormány 4) A nemzeti és a regionális kormány
 76. 76. Lifelong _ Learning ' 4. Programme II. RESZ - 3. SZINT TESZT ' aanvüurh 3) Melyek az agroturizmushoz kapcsolódó készségek szintjei? 1) Alap és haladó 2) Alap, haladó, és professzionális 3) Szokásos és közepes 4) Alap, haladó és speciális szint
 77. 77. , Lifelong Learning ' 4. Programme II. RESZ - 3. SZINT TESZT ' (VJHVÍ-lulh 4) A lovagolás: 1) Szabadtéri tevékenység 2) Oktatási 3) Kereskedelmi / eladási 4) Szórakoztatási
 78. 78. , Lifelong Learning ' 4. Programme II. RESZ - 3. SZINT TESZT ' aaüvourly 5) Egy alapszintű több szolgáltatásos tevékenység esetén melyik négy fontos további készségre van szükség? 1) Étkeztetés, haladó kommunikációs, kereskedelmi marketing, területi marketing 2) Étkeztetés, haladó üzleti, kereskedelmi marketing és területi marketing 3) Étkeztetés, haladó kommunikációs, kereskedelmi marketing és számviteli 4) Szállásadás, haladó kommunikációs, kereskedelmi marketing és területi marketing
 79. 79. , Lifelong _ Programme II. RESZ - 3. SZINT TESZT ' aPHVÍ-lulh 6) A szezonalitás olyan probléma, melyet a következőképpen lehet megoldani: 1) A gazdaság bezárása a szezonon kívül, hogy minimalizáljuk a költségeket 2) Egész éven át ajánlatokat és tevékenységeket nyújtani a vendégeknek 3) Más szolgáltatásokat nyújtani ősszel és télen vagy hétfőtől péntekig. 4) A kettes és hármas helyes
 80. 80. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT TESZT ' (VJPHVÍ-lulnh 7) A külső kulcspontok között a marketing nagyon fontos, de kizárólag min alapuljon? 1) IKT 2) IKT + brosúrák 3) IKT + útikönyvek 4) IKT + útikönyvek + részvétel hálózatokban
 81. 81. _ , Lifelong _ Learning 4.MoDUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT TESZT ' aPPHVÍ-lulh 8) A marketingterv erősen ajánlott és tartalmazza: 1) A megcélzott piac megnevezését 2) Reklámozási tervet 3) A promóciós tervet 4) Mindegyiket
 82. 82. _ , Lifelong _ A Learning 4. Programme II. RÉSZ - 3. SZINT TESZT ' (VJPHVÜUIIP) 9) Ajánlott a piaci tervet meghatározni 1) Nyár végén, ősszel 2) Ősszel 3) Tavasszal 4) Ősszel és télen
 83. 83. , Lifelong Learning ' 4. Programme II. RESZ - 3. SZINT TESZT ' aatlvourly 10) A következők közül melyik magán marketingstratégia? 1) Az ajánlat összesítése 2) A terület reklámozása 3) Útitervek készítése 4) Társas és kulturális események szervezése
 84. 84. _ , Lifelong _ Learning AMODUL Programme II. RÉSZ - 3. SZINT TESZT ' (vet/ Ovit: MEGOLDÁSOK 1)a 2)d 3)d 4)a 5)a 6)d 7)d 8)d 9)d 10)a
 85. 85. _ , Lifelong _ A Learning 4_MODUL Programme ' Wwfv SZÓJEGYZÉK
 86. 86. , Lifelong _ Learning 4. Programme SZÓJEGYZÉK vonít; - Agroturisztikai célhely: Vidéki terület. mely egyedülálló földrajzi és/ vagy adminisztratív egységet alkot. Általában nincs rajta 5000 fősnél nagyobb település (ez a kritérium az egyes falvakra vonatkozik, nem pedig az egész régióra), ahol a lakosság főleg az elsődleges szektorban (mezőgazdaság, állattenyésztés. halászat) van foglakoztatva, és ahol a környéken nem épült ki tömegturizmus (például csoportos üdültetés) vagy más a felelős nemzeti hatóságok által meghatározott turizmusra alkalmas hely. -Agroturisztikai termék: olyan szolgáltatások. termékek és tevékenységek kombinációja. melyek közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódnak az agroturisztikai célhely különleges mezőgazdasági, társadalmi. kulturális és környezeti jellegzetességeihez, és ezek különlegességét felmutatják. -Agroturisztikai vállalkozás: egy turizmussal foglalkozó közvetítő olyan turizmus szolgáltatásokat nyújt turisztikai célhelyekre, amelyek, a létesítmények és a tevékenységek tekintetében, kihasználják a régió természeti és emberi környezetét, és legalább a következőket nyújtják: szállás, étkezés, mozgás a természetben, tudatosság emelése, környezetvédelmi oktatás, megismerkedés a régió kultúrájával, történelmi és más helyek látogatása, részvétel szabadtéri rekreációban, megismerkedés hagyományos foglalkozásokkal, mezőgazdasági termelési módokkal, már nem alkalmazott folyamatokkal, valamint szabadtéri rekreációs tevékenységek szervezése. - Ágy és reggeli (B8.B): olyan szállás. melynek az árába a szállás és a reggeli tanozik. - Állandó termelési eszközök az agroturizmusban: a gazdálkodó háza szobákkal, más épületek a turistáknak, lovak. kerékpárok. csónakok. kajakok.
 87. 87. Lifelong Learning Programm a - Alternatív turizmus: kis családi vállalkozások által nyújtott turistaszolgáltatás kis számú turistának. -Apartman hotel: olyan hotel, melyben a szállás apartmanokban és stúdiókban van. -Apartman: olyan szállás, mely különálló alvó és nappali helyiségből, valamint kis konyhából áll. - Biodinamikus: Agazdaság - mint önellátó, élő organizmus - a talaj vitalitásának fenntartását és a komposztálást hangsúlyozza. A biodinamikus termelők az egyensúlyra törekszenek, és a termelésben a gazdaság fizikai és a nem fizikai aspektusait is figyelembe veszik, valamint a gazdálkodás ciklusait . - Biodiverzitás: az élő szervezetek változatossága a gazdaságban, egy ökoszisztémában vagy közösségben. - Csak szoba: olyan szállás. ahol az árban nincs benne az étel és az ital. - Családi szoba: olyan szoba. melyben három vagy több személy számára van alvóhely, melyek közül legalább kettő felnőtteknek alkalmas. - Diverzifikáció: Azt jelenti, hogy egy meglévő vállalkozást kiterjesztenék más tevékenységekre is. A diverzitikáció lehet kapcsolódó (hasonló termékvonal bővítése) vagy nem kapcsolódó, amikor a termékek nagyon különböznek egymástól. Agazdaság diverzitikációja tipikusan azt jelenti, hogy más mezőgazdasági termékeket állítanak elő, továbbalakítják a mezőgazdasági termékeket, vagy nem mezőgazdasági tevékenységekkel foglalkoznak (pl. agroturizmus).
 88. 88. , Lifelong _ Learning 4. Programme SZÓJEGYZÉK ' von) - Duplex szállás: szállás két szinten. a szintek között lépcsővel. - Egyágyas szoba: olyan szoba, melyben egy személyre van alvási lehetőség. - Élelmiszer km / mérföld: az a távolság, amit az élelmiszer megtesz attól a helytől, ahol termesztették addig, ahol elfogyasztják. - Ellátási lánc: a kiskereskedők, elosztók, szállítók, raktározók, ellátók hálózata, akik részt vesznek a termék eladásában, kiszállításában és termelésében. - Étellánc: organizmusok sorozata, melyek közül mind a következő alatta levőt használja mint táplálékforrást. - Félpanzió: a szállás árában a reggeli és vagy az ebéd, vagy a vacsora benne van. - Fenntartható fejlődés: a jelen (emberi) igényeinek kielégítése anélkül, hogy a jövő nemzedékeket megfosztanának attól a lehetőségtől, hogy ők is kielégítsék az igényeiket. - Fenntartható mezőgazdaság: mezőgazdasági termelés produktív. versenyképes és hatékony módja. miközben a természeti környezetet, valamint a helyi közösség társadalmi és gazdasági helyzetét védi és javítja. - Fenntartható turizmus: olyan turizmus, melynek fejlesztése csak minimálisan befolyásolja a helyi környezetet, elősegíti. hogy a látogatók aktívan részt vegyenek a helyi eseményekben; védi és megőrzi a természeti környezetet, a kultúrát, az örökséget. a hagyományokat. - Gazdasági épület: szállás egy működő gazdaságban. - Gíte: önálló bútorozott szállás. önellátásra, általában vidéken. faluban vagy azon kívül helyezkedik el.
 89. 89. Lifelong Learning Programm a - Helyi közösség: Gyakran bonyolult, nem könnyen átlátható társadalmi struktúra. A legkisebb spontán kialakult emberi társaság a nyugat-európai civilizációban. Azért jön létre, hogy különböző szükségletű embereket összekapcsoljon, akik bonyolult kapcsolati rendszerbe kerülnék egymással. - Helyi: Egy speciális helyi régióban előállított dolog. Nem jól meghatározott terminus, a definíció lehet az, hogy 100 mérföldes körzetben előállított dolog, vagy az is, hogy az otthonodtól egy napi autóútra. - Kétágyas szoba: alvási lehetőséget nyújtó szoba két személy részére francíaággyal vagy két egyszemélyes ággyal. - Kézműves: Aztjelzi, hogy a termék (sajt, kenyér, bor stb. ) egyedileg vagy kis tételben kézzel volt gyártva. Akézművestermékeket gyakran hagyományos módszerekkel készítik. - Konvencionális mezőgazdaság: Az iparosított mezőgazdaság modem formája, mely a maximális termelékenységét és jövedelmezőséget hangsúlyozza. Akonvencionális mezőgazdaságot a gépesítés, a monokultúrák, a műtrágya és az írtószerek használata jellemzi. A konvencionális mezőgazdaság genetikailag módosított organizmusokat is használhat. - Könnyed turizmus: leginkább családban vagy kis csoportokban, a környezet szépsége és a szabadidő okozza az örömöt. - Környezet: Az összes külső feltétel, ami befolyásolja egy szervezet, egy ökoszisztéma életét, túlélését és fejlődését.
 90. 90. , Lifelong _ Learning 4. Programme SZÓJEGYZÉK Vüulh - Közvetlen árusítás, direkt marketing: olyan árucsere, amikor a termelő maga adja el áruját a vevőnek. A közvetlen árusítás során a termelők 100%-ban learathatják amunkájuk hasznát, a vevő pedig kapcsolatot alakíthat ki a termelővel. - Lakosztály: különálló, de összeköttetésben lévő szobák alvásra és tartózkodásra. - Nyersanyag: feldolgozatlan anyag, olyan anyag, amiből valamit lehet készíteni. - ökoszisztéma: egy természetes entitás, melyet meghatározható organizmusok népesítenek be. melyek együttműködésben vannak meghatározható abiotikus (nem élő) kőmyezettel (Hart, ln: Arntzen 8. Rítter, 1994). - ökoturizmus: Olyan turizmus. mely a természet különlegessége felé orientálódik. A résztvevők ökológiailag tudatosak és érzékenyek. - Önellátás: a szálláson elérhetőek főző- és tálaló eszközök a vendégek számára. - Stúdió: egy szoba konyhasarokkal a szállás. - Szállás: lehetőség legalább alvásra és tisztálkodásra. - Szálloda: szállást adó intézmény portaszolgálattal, szolgáltatásokkal és (legtöbb esetben) étkezési lehetőséggel. - Teljes ellátás: a szállás árába beleszámít a reggeli, ebéd és vacsora is.
 91. 91. , Lifelong _ Learning 4. Programme SZÓJEGYZÉK Vüulh - Teljes ellátás (all inclusive): olyan ár. melyben beleszámolják a szállást. étkezést és egyes italokat, valamint egyes szolgáltatásokat. - Természeti erőforrás: 1.Atermészeti környezet bármely része, pl. a levegő, víz, talaj, botanikai és zoológiai erőforrások, ásványok (FAO, 1997). Bontani lehet megújuló és nem megújuló erőforrásokra. 2. Atermészetí erőforrások, természeti kincsek (nyersanyagok), melyek a természetben fordulnak elő, és amiket gazdasági termelésre vagy fogyasztásra lehet használni. (Glossary of Environment Statistics, 1997) - Többágyas-szobás szálló: alvás lehetőséget nyújt olyan személyeknek, akik vagy tagjai egy adott csoportnak vagy nem. - Tömegturizmus: nagycsoportos. gyors, a program szigorúan kötött, városnézés. - Újrahasznosítás: anyagok és tárgyak újbóli használata eredeti vagy megváltoztatott formában, nem pedig ezen anyagok hulladékként való kidobása. - Vendég: olyan személy, aki szabadidejében utazik, az agroturizmus keretében foglal szállást, és részt vesz a kapcsolódó tevékenységekben. - Vendégház: általában vidéki ház. ahol meg lehet szállni, és adnak ételt, italt is.
 92. 92. _ , Lifelong _ A Learning LMODUL Programme ' Wuih IRODALOM
 93. 93. , Lifelong Learning 4. Programme HASZNOS UTALÁSOK ' youh Hasznos irodalom Agroturizmus Európában: http" agiítotirisitiizti Agroturizmus marketing stratégia és tipológia: ljttp jot_i'_-: -Li lliClrl-kplij] tourisitt-ittanag-ziment' lOS-lxatsonil Agroturizmus a világban. " littjpg _'_'= .'_'_. j.f, '_'_i_'gf gigjitoti l'_l'sl11). '.iCil Icl . Ccilli Szervezetek: httpü *. '."'. '."". *.= ,C-LllalTC-lxlioll)IilÍOPaglOjiílflunliíl c-rxpclf ECEAT - European Centre for Eco Agro Tourism: lillllíé. í"? t3'.3Í. .-_íil. . l) '3Ü7*3'_'3l1; hm: Ecotur - Agrotourism : http BCClÍCiLllClIliECÍOIy com aqrototirisnihtiwt Üzleti terv készítése, példa egy borászatra (Mark Pisoni, Gerald White, Cornell University 2002): http. 'Clj'; ")l'l_CCil'íli3llBClLl outieaclt. estensionpdfiüűl Cornell AElil ebOZO/ "ppclf Agroturizmus vállalkozás. Hol kezdjük? (Holly George, Ellie Rilla, 2008): ljíljfih ZmlCZlÍCllOg, LlCClJklsnIlLl prljjJEKBít-ljaclf
 94. 94. , Lifelong _ Learning 4. Programme HASZNOS UTALÁSOK ' youh Hasznos irodalom Marketing Stratégiák (Holly George, Ellie Rilla, 2011): httpi anicatalog Licclaixire c-clupclf B-l-t-lpclf Első lépések: Farm és ranch vállalkozás. Agroturizmus erőforrás értékelési útmutató (USDA Natural Resources Conservation Service): ljttp F4:Sotllcvfíifllalííitllj clationpigig Dúlt A 8 legjobb agroturizmus célhely a világon: llttp liTlTÜCCilj)"llíi-síylá)Eíojcitlllulii juh-ülte: ÍopggiáglltOtlllblíjjtl-EbllljClllfíilíbjjllújfigüllCl cultiuiatq Madai; - SIKERTÖRTÉNETEK ilxlihiíllliüílfllllütlllSll) com'inclcw, .pl1p? 'n-: =i. i'i. is succei-ss stories littp kiutv. Jfllliall2l2llligFlzÉÍ". '.i'OllxCilCl SLICCEűJS SÍOIÍGLJTÍIT)

×