Patrimoni de Blanes

1,142 views

Published on

Alguns elements destacats del paisatge i del patrimoni històric de Blanes.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,142
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
485
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Patrimoni de Blanes

 1. 1. Josep Blanch PochEscola Napoleó Soliva
 2. 2. Index● Patrimoni natural: el paisatge ● Riu Tordera ● Cala Sant Francesc ● Delta de la Tordera ● Pinya de Rosa ● Passeig SAbanell ● Cala Treumal ● Sa Palomera ● Sant Joan ● Platja de Santa Anna ● Patrimoni cultural: ● Font Gòtica ● Casa del Poble ● Palau dels Vescomtes ● Santuari El Vilar de Cabrera ● Jardí Botànic “Mar i ● Portal de la Verge Maria Murtra”
 3. 3. riu IndexTordera Sant Joan Pinya de Rosa platja de Sa cala SAbanell Palomera platja de Treumal Santa Anna cala de delta de St. Francescla Tordera
 4. 4. El riu TorderaNeix a la Font de Sant Marçal(Montseny), recull laigua de les rieresdArbúcies i de Santa Coloma i arriba almar entre Blanes i Malgrat de Mardesprés de recórrer 65 km.Té un règim torrencial. Només portaaigua quan plou -primavera i tardor.Actualment el riu està sobreexplotat perles embotelladores del curs alt, lesindústries del curs mig i al curs baix per regadius i el turisme de la Selva i el Maresme. Enrera
 5. 5. El delta de la Tordera En la seva desembocadura, la Tordera forma un delta, actualment en regressió degut sobretot a les extraccions de sorra a dins del mar per recuperar platges. Una barra de sorra fa embassar les aigües del riu fins que el cabal té prou força per desguassar al mar. Els terrenys del delta són aprofitats pel turisme (càmpings arran de mar) i per lagricultura (hivernacles i horts). Actualment pateix un problema deEnrera salinització en no arribar prou recursos hídrics.
 6. 6. Platja de SAbanellTé una longitud de 2500 metres des de la desembocadurade la Tordera fins a la roca de Sa Palomera.És una platja molt turística de sorra fina i dampladairregular, ja que els temporals dels últims anys shan endutla sorra i destrossat el passeig en més duna ocasió.La periòdica reposició de sorra només és una soluciótemporal. Caldrà recular la línia de mar retrocedint ireforçant el passeig per tenir una solució més duradora isostenible. El fet que sigui un mar profund a pocs Enrera metres de la platja impedeix la protecció mitjançant espigons paral·lels a la costa.
 7. 7. Sa Palomera És una gran roca que entra al mar i que separa la badia de Blanes, al nord, i la platja de SAbanell, al sud. Es considera que és on sinicia la Costa Brava. Des del mirador de Sa Palomera es pot observar les cases de pescadors del barri SAuguer. Aquí se celebra cada estiu, durant els dies de la Festa Major, el prestigiós Concurs deEnrera Focs Artificials Vila de Blanes.
 8. 8. Platja Santa AnnaÉs una platja de pedres duns 75 metresque va des del port fins a la punta SantaAnna, on sovint shi veuen corbs marins.És una platja molt estreta, envoltada pelspenya-segats que hi ha al voltant delConvent dels Caputxins, coberts decactus i vegetació adaptada a la salinitat.Actualment està en perill per les obresdampliació del port que comportaran una nova escullera que deixarà Enrera la platja més tancada.
 9. 9. Cala Sant Francesc La cala Sant Francesc o cala Bona es troba darrera el turó de sant Joan. Té una longitud de 220 m i la sorra de la platja és gruixuda i està envoltada de grans penya-segats. Actualment està molt urbanitzada, i ledificació a la zona sembla no tenir fi. En aquest indret shi celebren a lestiu aplecs, cantades i sopars populars.Enrera
 10. 10. Pinya de RosaÉs un espai natural verge que es troba entrela cala de sant Francesc i la platja deTreumal. Es tracta d’una finca rústica d’unes50 ha amb un bosc autòcton, de pins, sureresi alzines i matolls que arriben fins al mar enuna zona dalts penya-segats que acaben enla preciosa cala de pedres al costat de lapunta SAgulla,També hi ha un jardí tropical creat el 1945 pel Dr. Fernando Riviere de Enrera Caralt amb 7000 espècies de plantes africanes, cactus,...
 11. 11. Cala TreumalLa cala Treumal és una petita platjaduns 75 metres, de sorra fina, daigüesnetes i poc profundes.A un costat té lespai natural de Pinya deRosa i a laltre costat hi ha la cala deSanta Cristina. Un torrent en mig delbosc que passa per la cala separa elstermes de Blanes i Lloret de Mar.Enrera
 12. 12. Sant JoanA dalt del turó, molt urbanitzat, hi podemtrobar el castell i lermita. Des de dalt de lamuralla (173 m dalçària), es pot contemplaruna vista extraordinària. Lestructura queresta del castell consta duna torre cilíndrica,duns 15 m daltura per 8 de diàmetre,envoltada dun fossar i dun recinteemmurallat. El castell (s. XI) es va construiren un principi per defensar Blanes dels perillsque venien del mar, com ara els pirates. LErmita de Sant Joan (s. XIII) Enrera es va situar fora del recinte per la manca despai.
 13. 13. Santuari El Vilar Portal de la Index Verge Maria Palau dels Vescomtes de Cabrera Jardí BotànicFont Gòtica “Mar i Murtra” Casa del Poble
 14. 14. Font Gòtica La trobem al mig del Carrer Ample. És una monumental font de planta octogonal, construïda cap al 1.438 per na Violant de Cabrera. A la part inferior hi ha labeurador i els brolladors daigua. Al seu interior hi ha la cisterna. A la meitat superior hi ha l’escut dels Cabrera. La coberta presenta una cornisa amb motllures i gàrgoles amb forma d’animals i de figures humanes. A cada vèrtex s’aixeca un pinacle. L’agulla està coronada per la figura d’un angelet.Enrera Al costat hi trobem avui el Teatre de Blanes.
 15. 15. Palau dels Vescomtes de CabreraEl Palau vescomtal de Blanes fou un palau gòtic de la casa de Cabrera adosat alesglésia de Santa Maria.El palau va ser aixecat al mateix temps que lesglésia a cavall dels segles XIV i XV.Tenia forma rectangular i estava estructurat en planta i pis al voltant dun pati darmes.Comptava amb quatre torres de defensa, dues de rodones a la banda de mar i dues dequadrades a la de muntanya. Una daquestes avui és ocupat pel campanar de SantaMaria.Tot i que ja havia quedat força malmès durant la Guerra dels Segadors, durant lesguerres contra els francesos Blanes fou atacada diverses vegades i cremaren gran part del poble i destruïren el palau dels Cabrera, del qual només resta una Enrera bona part de la façana i les escales posteriors.
 16. 16. Portal de la Verge MariaAquest portal és pràcticament lúnic vestigi que resta de lantic recinte emmurallat de Blanes.És una senzilla obertura darc de mig punt amb dovelles i brancals de pedra. Actualment estroba al mig del nucli urbà, i permet laccés de la plaça Verge Maria (fora muralles) al carrerdel mateix nom (intramurs).La plaça Verge Maria de Blanes se la coneix popularment com laplaça del peix, ja que abans era el lloc on es venia el peix que pescaven les barques. Hi haunes pedres en posició horitzontal que servien per exposar-lo i així poder-lo vendre. A un costat de la plaça hi ha una arcada que és lúnica resta que es conserva de les antigues muralles i era una de les quatre portes dentrada que tenia la Enrera vil·la.
 17. 17. Casa del Poble Està situada al Passeig de Dintre i el Passeig de Mar. i és un dels edificis més característics i singulars que podem trobar-hi. Es va construir al 1925 a partir de les aportacions que varen donar els propis habitants de Blanes, la majoria dels quals eren obrers. A part del seu caràcter lúdic (els obrers shi reunien per xerrar i passar lestona), també servia per ajudar a les persones que es quedaven sense feina i tenien problemes per sobreviure. Disposava dun teatre, una sala de ball, bar i biblioteca. Després de la guerra civil espanyola, els Nacionals la incauten i la converteixen en un hotel pels treballadors daltres zones, simpatitzants del règim, que venien a estiuejar. Amb el pas del temps es va anar degradant. Restablerta la democràcia,Enrera es restaura i ara torna a tenir lesplendor que tenia quan es va construir.
 18. 18. Santuari “El Vilar” El Santuari de la Mare de Déu del Vilar és troba a 4 km. de Blanes, al costat duna extensa zona boscosa i duna masia-restaurant amb una gran zona desbarjo. El 1012, una pastoreta va trobar en aquest lloc la imatge de la Mare de Déu del Vilar. El santuari, en forma duna petita capella, sembla tenir els seus orígens al segle XIV. Lany 1609 senderrocà el primer temple i sen començà a construir un de nou, molt més gran i amb una porxada. Fou cremat durant la Guerra Civil i es restaurà el 1.949. El 1794, lAjuntament de Blanes i la major part dels blanencs, tement que els soldats francesos entressin a la vila, varen anar a buscar la Mare de Déu del Vilar per col·locar-la a lesglésia de Santa Maria i feren el "Vot de Vila", prometent visitar el santuari del Vilar una vegada a lany. Són nombroses les mostres dagraïment rebudes al llarg del temps; sobretot dels blanencs i gent de la comarca vinculats amb els oficis del mar i de la terra. Uns 10 vaixells exvots pengen del sostre corn tambéEnrera "El rem de trenta-quatre" (fa 34 pams) de lescriptor Joaquim Ruyra.
 19. 19. Jardí Botànic “Mar i Murtra”Fou fundat el 1921 pel botànic alemanyKarl Faust. Ocupa 15 Ha d’extensió.Actualment s’hi cultiven unes 4.000espècies de plantes exòtiques de climessubtropical, temperat, mediterrani de totsels continents.Des dels seus miradors es pot gaudirdesplèndides vistes sobre els primerspenya-segats de la Costa Brava, i racons com la petita cala de sa Enrera Forcanera.

×