Xarxa Sense Fils UPC

730 views

Published on

Descripció de la Xarxa Sense Fils UPC. Què és? Com està muntada i quin és el seu futur.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
730
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • La xarxa eduroam : ( EDU cation ROAM ing) és un servei mundial de mobilitat segura. Permet que la comunitat acadèmica tingui connectivitat a Internet a través de les institucions adherides com si estesin al seu campus. Sota el lema “obre el teu portàtil i navega” . Assegura que totes les institucions compleixen uns mínims de seguretat i servei.
 • La xarxa eduroam és un esforç comú a gran escala entre centenars d'institucions. Ha anat creixent gràcies a les aportacions d'uns i altres. Avui, 10 anys després de que eduroam comences a usar aquestes tecnologies, el sector en general també les ha adoptat als seus sistemes comercials. Això significa que eduroam es trobava una dècada per davant del mercat .
 • 2003 : Neix a Europa un grup de treball per demostrar l'ús de 802.1X i RADIUS i proveir roaming a través de xarxes acadèmiques. Van ésser cinc institucions (Holanda, Finlàndia, Portugal, Croàcia i UK). Al novembre la UPC presenta a les TSIUC la seva XSF. 2004 : Espanya importa eduroam de la mà de RedIRIS. 2005 : Al març la UPC adopta el model eduroam. 2008 : El volum d'ús de la XSF a la UPC obliga a un replanteig tecnològic. 2010 : Es crea el Global eduroam Governance Committee. La xarxa connecta North America, Asia-Pacific i Europa.
 • Avui és una confederació ; una federació actua a nivell nacional i que es connecta a federacions regionals. D'aquesta forma qualsevol usuari pot connectar en qualsevol xarxa acadèmica.
 • Basada en 802.1X i una jerarquia de servidors RADIUS. Els RADIUS reenvien les credencials dels usuaris a la institució a la qual pertanyen per verificar-les i validar-les. Cada institució (universitat o equivalent) que vol participar connecta al seu RADIUS amb el nacional ( NTLR ) del país al qual pertany. El NTLR és operat per a Xarxa Nacional per l'Educació i Recerca (NREN). A Espanya RedIris. Per al roaming internacional s'usen els RADIUS regionals. A Europa ( ETLR ) operat per la xarxa alemanya (SURFnet) i la Danesa (UNI-C).
 • 2003 : - Punts d'accés heterogenis (Gemtek). - Xarxa de distribució paral·lela a la Xarxa Troncal UPC. - Portal captiu basat open source : noCAT - Va morir d'èxit: 287 AP i 900 usuaris concurrents. 2008 : - Basada en Cisco Unified Wireless. - Punts d'accés lleugers controlats per una controladora. - Tot l'equipament és Cisco - S'elimina la xarxa paral·lela integrant-la a la Xarxa Troncal UPC.
 • Els AP de la XSF UPC són de tipus LAP , necessiten una controladora (WLC) que fa la configuració de tots ells. La WLC pren les decisions, és qui a més, aglutina tot el tràfic dels clients XSF. El WCS és el software que permet la monitorització, configuració i gestió de les WLC.
 • Els AP estableixen dos túnels amb les controladores, de forma que per aquest túnel passa el control i les dades dels clients XSF. Les controladores prenen totes les decisions : canals, potencies, qualitat de servei, roaming ... En cas de caiguda d'una controladora, els AP n'agafen una altra. A més les controladores apliquen les polítiques al tràfic dels clients, limitant ports o tipus de tràfic o connectant-los a diferents xarxes.
 • Dispositius configurats de forma centralitzada, fins i tot la imatge es descarrega del WLC, permet canviar la configuració de tot el parc de forma senzilla i sense errors. Els punts d'accés s'escolten entre ells, la WLC regula la potència i l'ús dels canals per optimitzar la xarxa. Un dispositiu només s'ha de connectar a la xarxa per poder-lo configurar. Un client associat a un AP pot passar a un altre AP més proper sense desconnectar-se. El AP són molts, però no tenen configuració ni fan gaire més enllà que una antena, això permet que migrar a IPv6 sigui més senzill. La política d'accés dels clients wifi és coherent, tot el tràfic passa per la controladora. Es redueixen molt els costos d'administració i gestió.
 • La xarxa eduroam està present a +50 països i +5000 ubicacions al món. LA XSF UPC te més de 780 punts d'accés . 2008: 287, 2009: 394, 2010: 486, 2011: 577 Hi ha 5500 usuaris concurrents , amb un creixement anual del 20%. Sobre un total de més de 21.000 usuaris diferents en el que portem de 2012. Un tràfic agregat de 1TB diari (70TB diari / tota la UPC).
 • Escalabilitat : model distribuït gràcies a nous estandars (RFC 6613 i RFC 6614). Capacitat : Nous dispositius 802.11ac fins a 1Gbps. BYOD : Configuradors automàtics, compartició entre institucions (*) Interferències : Wifi 4G (**), noves bandes 802,11ad Serveis : Millors xarxes i amb QoS. Usuaris : Wifi 4G, NAT només fora UPC, IPv6. (*) http://cat-test.eduroam.org (**) Single Cell vs. Micro Cell.
 • Xarxa Sense Fils UPC

  1. 1. XarxaSense Fils UPC
  2. 2. Què éseduroam
  3. 3. Un esforç en comú,un exemple a seguir!
  4. 4. 2003 Europa el grup de treball Neix a per estudiar proveir roaming a través de Xarxes acadèmiques. La UPC presenta la XSF. 2004 arriba a Espanya. eduroam 2005 UPC adopta el model eduroam.Historia eduroam 2008 UPC renova la plataforma eduroam. 2010 2010: eduroam connecta North America, Asia-Pacific i Europa. ...
  5. 5. 2012Eduroam avui Font: http://www.eduroam.org/?p=where
  6. 6. Com funciona?1 Qui és vostè? (802.1X i RADIUS local)2 Si, és qui diu ésser! (RADIUS de la institució)3 Endavant, passi, passi! (apliquem política de navegació)
  7. 7. XSF-UPC en el temps2003 2008Punts daccés heterogenis. Cisco Unified WirelessXarxa de distribució paral·lela a la AP lleuger i controladores.Xarxa Troncal UPC. Equipament homogeni Cisco.Portal captiu basat en open source Integrat a la Xarxa Troncal UPC.Va morir dèxit. Fins avui. 287 AP 780 AP 900 usuaris 5500 usuaris
  8. 8. Cisco Unified Wireless● Lightweight access points● Network Infrastructure● Wireless LAN controller (WLC)● Wireless Control System (WCS)● RADIUS (open source)
  9. 9. LWAPP
  10. 10. Que ofereix la solució de Cisco● Desplegament centralitzat de polítiques.● Desplegament IPv6 més senzill.● Gestió de configuracions centralitzada.● Gestió dinàmica de canals.● Integració de nous dispositius fàcilment.● Gestió de cobertures i interferències.● Roaming sense desconnexió● i a més fa cafè!!! :-p
  11. 11. XSF-UPC
  12. 12. Alguns números+780punts 1TB daccés tràfic diari +5500 usuaris concurrents +21000 usuaris diferents +750 hores gestió
  13. 13. Cap problema?
  14. 14. Escalabilitat BYOD Estructura jeràrquica dels Cada cop més plataformes servidors RADIUS. Capacitat diferents. Més ample de banda al medi radio i a la xarxa. Usuaris Gran densitat dusuaris, cada Interferències cop més Gran densitat de dispositius. Serveis xarxes wifi en el Més requeriments mateix lloc. de velocitat: streaming, VoIP...I tant que si! (*) i altres que aniran apareixen al futur
  15. 15. Gràcies!Paco Orozcopaco.orozco@upcnet.es@pakusland
  16. 16. CrèditsFotografies1. flickr / wifi! / ºFlorian2. flickr / sensitive noise / milos milosevic3. flickr / think green / ktylerconk4. flickr / progress / kevin dooley5. flickr / calculator / ansik6. flickr / no problems / gamma man7. flickr / thanks buddhist / stuck in commonsEnllaçoshttp://xsf.upc.eduhttp://upcnet.upc.eduhttp://www.eduroam.catPaco Orozcopaco.orozco@upcnet.eshttp://www.upcnet.es

  ×