L’art Romànic
Jordi Martínez
Aniol Garcia
Abel Moreno
Gerard Duran
Índex
 Context històric on es desenvolupa.
 Característiques generals.
 Arquitectura
 Escultura
 Pintura
 Romànic ca...
Context històric on es
desenvolupa
 L’art romànic es va
desenvolupar per gran part
d’Europa, entre els segles XI i XIII.
...
Característiques generals
 Les obres d’aquest estil son
principalment religioses.
 Decorava les esglésies amb
escultures...
Arquitectura
 És comú trobar-la en
esglésies, monestirs i castells.
 El material que més
s’utilitzava era la pedra.
 Fe...
Escultura
 Esta molt lligada a l’arquitectura ja que s’esculpien
sobre els elements arquitectònics del lloc (capitells,
p...
Pintura
 Igual que l’escultura també
estava molt relacionada amb
la arquitectura.
 Els personatges s’ordenaven
jeràrquic...
Romànic català
 Influència romana, visigòtica i llombarda
 Es construeixen moltes esglésies d'àmbit
rural.
 Decoració d...
Sant Pere de Rodes.
 Esta situat al port de la Selva (Alt Empordà)
 Es un monestir Benedictí, que va ser construït al S....
Portalada de Santa Maria de
Ripoll
 Va ser esculpit al 1032 per els Tallers Rosselló.
 Està fet amb pedra.
 Es va const...
Frontal de Santa Maria d'Avià
 Esta situada a la localitat d’Avià (Berguedà)
 Va ser pintat al S. XIII.
 Està creat amb...
Bibliografia
 http://www.xtec.cat/~jarrimad/medieval/
romanico/romanic.htm
 http://www.vicensvivesdigital.com/offline
/1...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

L’art romànic

382 views

Published on

Treball realitzat a 2n d'ESO sobre l'art Romànic a l'assignatura de Ciències Socials

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
382
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L’art romànic

 1. 1. L’art Romànic Jordi Martínez Aniol Garcia Abel Moreno Gerard Duran
 2. 2. Índex  Context històric on es desenvolupa.  Característiques generals.  Arquitectura  Escultura  Pintura  Romànic català  Bibliografia
 3. 3. Context històric on es desenvolupa  L’art romànic es va desenvolupar per gran part d’Europa, entre els segles XI i XIII. Rep aquest nom per la seva semblança amb l’art romà. Com que l'església tenia molt poder en aquella època, es va desenvolupar sobretot en el camp religiós. Santa fe de les Conques (França)
 4. 4. Característiques generals  Les obres d’aquest estil son principalment religioses.  Decorava les esglésies amb escultures i pintures que explicaven fets sagrats.  A més de decorar, també tenien una funció didàctica.  Cada territori tenia el seu propi estil diferent dels altres però tots mantenien una mateixa base.  Influència romana, islàmica, germànic a, bizantina i oriental. Notre-Dame (França)
 5. 5. Arquitectura  És comú trobar-la en esglésies, monestirs i castells.  El material que més s’utilitzava era la pedra.  Feien servir l’arc i la volta. També feien cúpules. Col·locaven campanars. Per reforçar l’estructura, els murs els feien gruixuts i hi adossaven contraforts.  Solien fer les esglésies petites Sant Vicenç de Cardona.
 6. 6. Escultura  Esta molt lligada a l’arquitectura ja que s’esculpien sobre els elements arquitectònics del lloc (capitells, portalades, columnes...)  A més de temes Bíblics, s’esculpien temes profans com: imatges de la vida quotidiana o figures geomètriques.  Figures simbòliques i no realistes.  Fora del marc de l’arquitectura es feien talles de fusta amb caràcter religiós. Capitell que representa l’ últim sopar.
 7. 7. Pintura  Igual que l’escultura també estava molt relacionada amb la arquitectura.  Els personatges s’ordenaven jeràrquicament. Com més important era la persona més gran era la mida del dibuix.  Principalment s’utilitzaven dos tècniques de pintura: el fresc i el tremp (taules de fusta)  Fresc: Gran força expressiva, tècnicament senzill, contorns gruixuts i foscos, color escampat d’una manera uniforme i no tenien ni profunditat ni volum.  Tremp: Taules de fusta cobertes de guix que es feien servir per les esglésies. Frontal d’Avià (Barcecelona)
 8. 8. Romànic català  Influència romana, visigòtica i llombarda  Es construeixen moltes esglésies d'àmbit rural.  Decoració de petits arcs anomenats cecs.  Escultura, pintura i arquitectura tenen les mateixes característiques que el romànic que hem esmentat anteriorment.  Les obres més importants del romànic a Catalunya són: Arquitectura: Monestir a Sant Pere de Rodes i Església a Sant Vicenç de Cardona.  Escultura: Timpà de Sant Pere de Moissac, Capitells romànics, Portalada de Santa Maria de Ripoll, Majestat Batlló, Marededéu de Núria Parts d’una construcció De l’estil romànic català.
 9. 9. Sant Pere de Rodes.  Esta situat al port de la Selva (Alt Empordà)  Es un monestir Benedictí, que va ser construït al S. IX al mig del parc natural del Cap de Creus.  És el monestir romànic més important a Catalunya  Té voltes de Canó.  Els pilars en forma de T i els contraforts són els elements que suporten l'església  A l’esquerra de la façana s’aixeca el campanar.  L’arquitecte és desconegut.
 10. 10. Portalada de Santa Maria de Ripoll  Va ser esculpit al 1032 per els Tallers Rosselló.  Està fet amb pedra.  Es va construir en el moment de més esplendor del monestir.  Ara el podem trobar al Monestir de Santa Maria de Ripoll.  Recorda a un arc de Triomf.
 11. 11. Frontal de Santa Maria d'Avià  Esta situada a la localitat d’Avià (Berguedà)  Va ser pintat al S. XIII.  Està creat amb la tècnica del tremp.  Està dividida en 5 parts.  Representa la historia de la vida de la Mare de Déu.  El pintor es desconegut.  Ara esta situat al Museu Nacional d'Art de Catalunya
 12. 12. Bibliografia  http://www.xtec.cat/~jarrimad/medieval/ romanico/romanic.htm  http://www.vicensvivesdigital.com/offline /116/data/ap.html?lb=116&tm=2  http://www.slideshare.net/Gloriaco/art- romnic-presentation  http://www.slideshare.net/historialavilaroj a/art-romnic-6021439  http://www.romanicocatalan.com/Index cat.htm

×