Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Timpà de sant pere del moissac.

1,038 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

Timpà de sant pere del moissac.

  1. 1. SAN PERE DEL MOISSAC. Paula Belmonte, Borja Jiménez, Celia Olmos y Esther Sanjuan.
  2. 2. ÍNDEXPàgina 1: PortadaPàgina 2: ÍndexPàgina 3: Dades del Timpà de Sant PerePàgina 4: DescripcióPàgina 5: El profeta Jeremies i Sant Pau al mainell.Pàgina 6: Què és?Pàgina 7: Art Romànic
  3. 3. ESCULTURA ROMÀNICA: Timpà de S. Pere de Moissac Autor desconegut. Cronologia: 1110-1115 (timpà), 1125-1130 (laterals) Estil: romànic Tècnica: talla de pedra. Formes: alts relleus amb cromatisme. Dimensions: 5,68 de diàmetre. Localització: pòrtic sud de lesglésia abacial de Sant Pere, a Moissac, França.
  4. 4. DESCRIPCIÓ: El timpà sinspira en los obres del beat de Liébana, profusament il·lustrades. Les miniatures del beat van subministrar a Occident la fórmula iconogràfica per expressar en imatges lapocalipsi , que presentava la doble dificultat de lhorror que narra i de lhermetisme amb que es recollit a les sagrades escriptures. En lescultura romànica cada personatge es ubicat en un lloc preestablert segons la seva importància. Al timpà de Sant Pere de Moissac, Crist, a més docupar el lloc central, es desproporcionadament gran respecte a les altres figures, que prenen espais poc rellevants i són executades amb més realisme.
  5. 5. EL PROFETA JEREMIES I SANT PAU ALMAINELL. Timpà i laterals presenten programes iconogràfics diferenciats. El timpà recull diversos elements de lApocalipsi, És presidit per una segona parusia, on destaca el pantòcrator, una maiestas domini. Dins duna mandorla, el Senyor beneeix amb la mà dreta, mentre amb lesquerra sosté els evangelis. Al seu voltant, el tetramorf. Làliga per Joan, el lleó per Marc. El brau per Lluc i làngel per Mateu; secunden aquest conjunt principal els serafins, molt estilitzats. A banda i banda, serafins. Formant un marc molt farcit, que sadapta a la forma del timpà, hi ha deu dels vint-i-quatre ancians de lapocalipsi, distribüits a cada banda del conjunt, els altres catorze configuren una mena de fris a la part inferior del timpà. La munió de figures de la portalada dirigeixen, sense excepció, el cap vers Déu. Separant els registres, el mar de vidre com un glaç.
  6. 6. QUÈ ÉS? Per la seva forma i la seva funció, la portalada romànica, que també recorda els arcs de triomf romans, es el símbol de lentrada al cel i a la casa de déu. Per aquest es decorava amb conjunts escultòrics dedicats a temes que recordaven a qui entrava en el recinte de lesglésia la importància del pas que estava apunt de fer. Som davant una autèntica bíblia de pedra medieval, el timpà i els laterals posen imatges als temes religiosos. A lèpoca feudal, portalades com aquesta, i en general les arts figuratives, servien per transmetre coneixements bíblics i religiosos a les masses analfabetes. Aquesta funció va decaure quan els gravats de les Bíblia Pauperum i els llibres devocionals es van popularitzar.
  7. 7. ART ROMÀNIC Lart romànic es desenvolupa a lEuropa Occidental del segle X al XIII, després de la descomposició de lImperi Carolingi. A part de les influències clarament romanes i de les noves tendències aparegudes a la Llombardia que havien anat experimentant amb noves formes i estructures inspirats amb els edificis que restaven, també hi ha una clara assimilació de modalitats orientals. El nou estil sestengué ràpidament per totes les cultures europees mediterrànies, travessant els Alps cap els països del Rin i endinsant-se per tota la Península Ibèrica.
  8. 8. VIDEO DEL TIMPÀ DE SANT PERE:

×