Advertisement

More Related Content

Slideshows for you(20)

Advertisement
Advertisement

Prezi-pikaopas

 1. PREZI pikaopas Outi Lammi 2013
 2. MIKÄ PREZI ON? Prezi on selaimessa toimiva esitysgrafiikkatyökalu, prezi.com. Voit tehdä esityksiä myös iPadilla, ja katsella niitä iPhonella.
 3. ALUKSI pari asiaa
 4. Mikään esitysgrafiikkaohjelma ei tee esitystä itsekseen.
 5. Hyvät ja huonot esitykset ovat ihmisen valintojen tulos riippumatta siitä millä välineellä ne on tehty.
 6. PERUSASIOITA eli miten Prezi toimii
 7. PREZI-ESITYKSEN OLEMUS Prezi-esitys luodaan sijoittamalla grafiikkaobjekteja ja tekstiä käytännössä rajattomalle piirtoalueelle (canvas). Grafiikkaobjektit ja teksti yhdistetään kokonaisuudeksi luomalla piirtoalueelle polku (path). Prezissä ei ole vakiokokoisia erillisiä sivuja.Voit käyttää esityksissä totutusta poikkeavia etenemis- ja siirtymätekniikoita.
 8. HIIRI JA PREZI 1. Zoomaus piirtoalueella: Pyöritä hiiren kiekkoa. Ellei hiiressä ole kiekkoa, paina Z-näppäintä alas ja siirrä hiirtä (ÄLÄ paina hiiren painiketta). 2. Kuvan siirtäminen (panning): Paina ykkösnäppäintä (yleensä vasen) samalla kun siirrät hiirtä alustalla 1 2
 9. TÄRKEITÄ TERMEJÄ Template valmis pohja, johon on sisäänrakennettu tietynlainen prosessi tai ajatusmalli. Teema templaten sisältämät väri- ja fonttiyhdistelmät. Kehys elementti, joka helpottaa sisällön hallintaa, sen jaottelua ja ryhmittelyä. Polku määrittää esityksen etenemisjärjestyksen ja liikkeen suunnan.
 10. TEMPLATEN VALINTA Template on suositeltava ainakin aloittelijalle.Templaten tulee vastata prosessia tai ajattelumallia, jonka haluat välittää esitykselläsi.
 11. TEMPLATE JA TEEMA Template sisältää teemoja eli väri- ja fonttiyhdistelmiä. Kun olet valinnut templaten, voit vaihtaa sen teeman. Themes-ikkunan alareunassa olevalla komennollaCUSTOMIZECURRENT THEME voit ryhtyä luomaan omaa teemaa.
 12. Teema ei ole yhdentekevä asia, koska se määrittää esityksesi värimaailman. Värit taas vaikuttavat tunteisiin ja vireystilaan.Väri on vahva viesti.
 13. VINKKI! Etene suuresta pieneen. Templaten ja teeman voi vaihtaa kesken esitystä, mutta tästä seuraa uskomattoman paljon lisätyötä. Parempi suunnitella kokonaisuus valmiiksi asti ja sitten koota lopullinen esitys lisäämällä yksityiskohdat (=tekstiobjektit, grafiikat, kaavakuvat yms.).
 14. KEHYKSET helpottavat sisällön käsittelyä
 15. PREZI-KEHYS Kehys on objekti, jonka avulla hallitset Prezi- sisältöä.Useimpien template-pohjien oletus on kehykseen zoomaaminen. Näkymätön kehys vastaa muista grafiikka- ohjelmista tuttua RYHMITTELE-toimintoa. Kun luot näkymättömän kehyksen usean objektin ympärille, niitä käsitellään kuten yhtä. Näkymättömän kehyksen avulla voit myös rajata suuresta kuvasta pienemmän alueen, johon zoomataan.
 16. KEHYSTYÖKALUT Työkaluvalikoima tulee näkyviin kun napsautat kehystä. Zoomaus kehykseen Kehyksen lisääminen Poista kehys Suurenna kehystä Siirrä kehystä Pienennä kehystä
 17. SISÄLTÖ teksti, kaavakuva, valokuva, video
 18. TEKSTITYÖKALUT Tekstityökalut saat käyttöösi kun napsautat tekstin paikkamerkkiä (Click to add text). Prezi-esitys sisältää 3 valmista tekstityyliä: • TITLE on päätason otsikko. • SUBTITLE on alaotsikko. • BODY on leipätekstiä, käytä sitä tekstikappaleisiin ja luetteloihin.
 19. KAAVAKUVA Prezin valmiit kaavakuvat löydät valinnalla INSERT/DIAGRAM. Kaavakuvasta tulee automaattisesti itsenäinen kehys.
 20. PREZIN GRAFIIKKA Valitse INSERT/SYMBOLS & SHAPES kun haluat lisätä esitykseen Prezin oman grafiikkaobjektin.
 21. VALOKUVAT Voit vetää tietokoneen kansiosta kuvan suoraan piirtoalueelle. Ovathan jpg-kuvasi sopivan kokoisia? Etenkin jos kuvaa zoomataan suuremmaksi, tarkista ettei se sumene tai muutu rakeiseksi. Ellei jpg-kuva näytä hyvältä, kokeile png- tai pdf-tiedostomuotoa! Ne kestävät zoomaamisen paremmin. Tiesitkö, että voit ladata grafiikan oman teemasi taustaksi.Tällöin kuvan suositeltu leveys on vähintään 3000 pikseliä!
 22. POLKU Tee siitä käyttäjälle helppo kulkea!
 23. POLUN MÄÄRITTELY Polkua muokkaamalla määrittelet esityksen etenemistavan. Polkuun tallentuu tieto liikesuunnasta ja kehysten näyttämisjärjestyksestä. Polun muotoon vaikutat mm. sillä, miten sijoittelet objektit piirtoalueelle. Templatessa polku on valmiina, mutta voit muokata sitä.
 24. Muutos suuresta pieneksi tai päinvastoin tuottaa sitä voimakkaamman liike-efektin, mitä suurempi ero on. Kun haluat luoda suoraviivaisen siirtymän tiettyyn suuntaan, käytä mielellään saman kokoisia kehyksiä tai objekteja. KOKOEROT
 25. OBJEKTIN KIERTÄMINEN Objektia kiertämällä ja kallistamalla syntyy Prezille ominainen pyöritysefekti. Prezi-esityksiä kritisoidaan eniten juuri kieppumisesta, joka voi aiheuttaa herkille katsojille pahoinvointia.Testaamalla ja harjoittelemalla saat tuntuman objektien käyttäytymiseen.
 26. Mitä ikinä Prezillä teetkin, vältä tätä!
 27. Vaikka voit kulkea piirtoalueella vapaasti mihin suuntaan tahansa, ole johdonmukainen ja etene suoraviivaisesti. 16 2 34 5
 28. LOPUKSI kertausta ja kiitokset
 29. MUISTILISTA 1. Tee esitystä varten hyvä suunnitelma. Hahmottele sen sisältö ja asioiden etenemisjärjestys vaikka kynällä ja paperilla. 2. Jos käytät valmista templatea, valitse se siten, että rakenne vastaa kohdassa 1 tekemääsi suunnitelmaa. 3. Kirjoita tekstit, lisää kuvat, video ja muu grafiikka. 4. Sijoita tekstit ja grafiikka piirtoalueelle esityksen rakennetta mukailevaan järjestykseen. 5. Määritä esityksen etenemisjärjestys luomalla polku. 6. Testaa ennen kuin esität!
 30. I want to thank stock.xchng community for the photos. YOU ARE SO AWESOME!
 31. www.outilammi.fi KOULUTUKSET JATYÖPAJAT Kuva: iStockphoto
Advertisement