Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Презентация-Пустини

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 19 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Advertisement

Презентация-Пустини

 1. 1. Пустини
 2. 3. П у с т и н я - е област без или с много малко растителност, характерна с много сух или студен климат. Арабите наричат пустинята “ море без вода” . Видове пустини – Сухи пустини Студени пустини Вятърни пустини
 3. 4. Най-големите пустини 1. 8 700 000 км² -Сахара (Африка) 2. 1 560 000 км² - Австралийска пустиня (Австралия) 3. 1 300 000 км² - Арабска пустиня (Азия) 4. 1 040 000 км² - Гоби (Азия)   5. 715 000 км² - Калахари (Африка)   6. 330 000 км² -Такламакан(Азия)   7. 312 000 км² -Сонора (Северна Америка)   8. 273 000 км² -Каракум (Азия)
 4. 5. С а х а р а Сахара е най-голямата пустиня в света, разположена в северна Африка. Площта ѝ е 9 млн. кв. км и заема повече от 1/4 от африканския континент. на територията на Мавритания, Мароко, Алджир, Тунис, Либия, Египет, Сулан, Чал, Нигер и Мали.
 5. 6. Пустинята е едно от най-сухите и горещи места на света. Температурите достигат до 56 градуса по Целзий на сянка, а средногодишното количество валежи е по-малко от 7 см дъжд, като в най-влажните райони може да падне дъжд два пъти в седмицата и след това да няма капка вода в продължение на години.
 6. 7. Много малко животни успяват да се справят с неблагоприятния климат и да живеят в пустинята. Сред тях са газели, антилопи, чакали, някои видове лисици, язовци и хиени. Много малка част от Сахара заемат плодородните оазиси - само около 200 000 кв. км. Най-използваният транспорт са камилите. Там се отглеждат фурми, царевица и някои видове плодове.
 7. 9. Дюна Във физическата география дюна се нарича пясъчен хълм, създаден от ветрови процеси. Голите дюни променят местоположението и размера си под въздействието на вятъра. В някои крайбрежни райони има една или повече редици дюни, успоредни на брега, непосредствено зад плажната ивица. В тези случаи те са важни за защитата на сушата от вълнението на морето при буря. Макар че най-често срещаните дюни са крайбрежните, най-обширните територии, покрити с дюни, са в сухи райони във вътрешността на сушата, в леглата на някогашни морета или езера.
 8. 11. Гоби Гоби е голяма пустиня в Северен Китай и Южна Монголия с площ около 1 300 000 км 2 . Пустинните низини на Гоби са оградени от планината Алтай и степите на Монголия на север, Тибетското плато на югозапад и Севернокитайската равнина на югозапад.
 9. 13. К а л а х а р и Калахари е пустинна до полупустинна местност в Южна Африка. Тя заема 2,5 млн. кв. км. Нейната територия е поделена между няколко страни - Конго, Зимбабве,Ангола, Замбия, Намибия и Ботевана. Повечето от хората, които живеят във и около пустинята, се занимават със селско стопанство.
 10. 15. Т а к л а м а к а н Такламакан е пустиня в Централна Азия, намираща се в Народна република Китай. Заема площ от около 270 000 км² от басейна на р. Тарим . Пресича се в северната и южната крайна част от два разклона на Пътя на коприната. Ключовите градове- оазиси са Кашгар, Яркенд и Хотан в югозападната част;Кука и Турхан в северната и Лулан и Дунсян в източната.
 11. 17. С т е п и Степта в географията е равнина, обрасла с тревиста растителност в умерения и субтропичния пояс на северното и южното полукълбо. Характерна особеност на степите се явява пълното отсъствие на дървета (излючвайки изкуствено засадените покрай пътища и водоеми. Степите са особено разпространени в централна Евразия, на територията на Русия, Казахтан, Украина, а също така и в Монголия. Степите са характерни със силно континенталния си климат — горещи лета и студени зими.
 12. 18. Африканските степи,големи тревисти области с храсти и дървета южно от пустинята Сахара е вероятно домът на най-дивите животни.Срещат се животни като лъвът,слонът,жирафът,антилопи,чакали,хиени и други.

×