Opac Guide [MALAY]

525 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
525
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Opac Guide [MALAY]

 1. 1. Panduan Pencarian Maklumat OPAC
 2. 2. Mengakses portal Perpustakaan 1. Taipkan username dan password. 2. Klik butang Login.
 3. 3. Mengakses portal Perpustakaan Klik butang Library
 4. 4. Accessing the Library portal Gunakan OPAC untuk mencari buku bercetak di dalam Perpustakaan Digital TSDAS. Klik BROWSE SEARCH untuk memulakan pencarian.
 5. 5. Taipkan kata kunci yang ingin dicari. Misalnya entrepreneurship Klik butang Search untuk memulakan pencarian. Klik butang anak panah untuk mendapatkan pilihan pencarian. Pilihan ‘Title’ bermaksud pencarian akan dibuat pada judul bahan.
 6. 6. List of books beginning with the title you have searched. Klik pada mana-mana judul untuk melihat rekod bibliografi buku. Jumlah salinan bahan bagi setiap judul
 7. 7. Maklumat bibliografi buku yang mengandungi judul bahan, nama pengarang, tahun terbitan, tajuk perkara dll. Untuk mengetahui lokasi dan status bahan bagi buku ini, klik pada ITEM
 8. 8. ‘Location’ memberi maklumat perpustakaan atau pusat sumber yang menyimpan bahan ini. ‘Status’ memberi ‘Call Number’ ialah maklumat samada nombor yang digunakan bahan telah dipinjam untuk mengenalpasti (Checked Out) atau buku. Gunakan nombor masih ada di dalam ini untuk mencari buku perpustakaan di rak. (Available).
 9. 9. ‘Request’ adalah butang yang digunakan untuk menempah buku yang sedang dalam pinjaman orang lain. Sekiranya status buku adalah Checked Out, anda boleh klik pada butang ini untuk membuat tempahan pinjaman. Tempahan menandakan bahawa anda adalah peminjam seterusnya. Apabila si peminjam memulangkan bahan, anda akan dimaklumkan untuk mengambil buku berkenaan di Perpustakaan. Sekiranya ia berstatus Available, butang ini tidak akan berfungsi.

×