Oppimisen särö - Anita Malinen

1,680 views

Published on

Oppimisen särö, Anita Malinen

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,680
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Oppimisen särö - Anita Malinen

 1. 1. Särönvälttämättömyydestä Anita Malinen 8. kesäkuuta 2012
 2. 2. ”Mutta me katsomme jatkuvastitaaksemme, eikö totta? Takerrummemenneisyydessä tapahtuneisiinasioihin…”
 3. 3. Lukuisiin havaintoihin perustuva hypoteesini aikuisestaAikuinen on konservatiivinen jaitsekeskeinen. Aikuisen itseohjautuvuuson myytti.
 4. 4. ”Olemme sitä, mitä toistuvasti teemme.” Aristoteles Jo eletty’, ’jo koettu’ on aikuiselle varmuuden maailma, jossa on turvallista. David Kolb: ”He doesn’t have 20 years of experience, but one year repeated 20 times.” Perusteluja: biologinen säätö, emootiot ja tunteet, sanaton tieto.
 5. 5. Miten aikuisesta tulee aikuinen oppija? Mistä tarve oppimiseen syntyy? Aikuisella ei ehkä olekaan sisäsyntyistä tarvetta oppia uutta, kuten jotkut teoreetikot väittävät. Toinen hypoteesini: Oppimisen käynnistymiseen tarvitaan SÄRÖ, joka rikkoo totuttua – ajattelutapaa, toimintatapaa.
 6. 6. Säröt...…häiritsevät arjen rutiineja ja tuttua, turvallista elämänkulkua ~ rikkovat totuttua ajattelu- tai toimintatapaa, …tuntuvat kokonaisvaltaisina tuntemuksina ja …aiheuttavat epämukavuutta (epävarmuus, hämmennys, ahdistus, ärtyminen jne.). …”Minä olen usein kaivannut sitä, mitä ei enää ole, tai sitten sitä mitä ei vielä ole.”
 7. 7. Miten särö syntyy? Suojavyö Kova ydin
 8. 8. Optimaalista olisi se, että……tuttuus ja vieraus olisi juuri sopivastiristiriidassa, jotta kiinnostus tutkimiseen,”verhon takana olevaan” heräisi…EPÄJATKUVUUTTA ei olisi liikaa!!!(John Dewey: nähdä jonakin, ”seeing as”)
 9. 9. Miten aikuinen suhtautuu säröön? kertoo itselleen ja muille hyvän selityksen särön ohittamiseksi vetäytyy tilanteesta pois – joko konkreettisesti tai henkisesti ryhtyy selvittämään säröytymistä l. oppimaan
 10. 10. Säröytymisen jälkeen suuntaa määrittävät...- aikuisen ”vastaanottokyky”, perusorientaatioepävarmuuteen- särön aiheuttaneen asian merkityksellisyys,tärkeys aikuiselle itselleen- yleisinhimillinen, biologinen turvallisuudentarve
 11. 11. Mitkä asiat ovat olleet/voisivat olla sinulle itsellesi säröyttäviä?1)2)3)
 12. 12. Aikuisen oppimisprosessista Säröä seuraa oppimisen kriittis-analyyttinenvaihe.Tahdonmuodostus on oleellinen osaoppimisprosessia: onko uusi asia minullehenkilökohtaisesti merkityksellinen?sitoudunko uuteen tietoon, näkemykseen,toimintatapaan?Oppiminen vaatii aikaa (aikayksikkönä vuosi,kuukausi...).
 13. 13. Opettaja ja oppijan säröt- hämmennys on ystävä, ei vihollinen- hämmennys on oppimis- tai muutosprosessin alkupiste- hämmennyksessä viipyminen- oppijan levottomuuden, vastustuksen, tarvitsevuuden tai (näennäisen) itsenäisyyden sietäminen
 14. 14. Entä tiimissä, työyhteisössä?
 15. 15. ”Hän näkee vaivaa ollakseen menettämättäliian paljon ennakkoasenteitaan yhdellä kertaa. Varovasti, hitaasti, muuten hänestä ei jää mitään jäljelle.” - Elias Canetti -

×