Obnovljivi izvori energije

2,325 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,325
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
670
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Obnovljivi izvori energije

 1. 1. Obnovljivi izvori energije mogu znatno doprinijetismanjenju emisije stakleničkih plinova u atmosferu.Za razliku od fosilnih goriva korištenjem obnovljivihizvora energije – hidroenergije, energije vjetra,sunčeve energije, geotermalne energije i biomase, nedolazi do ispuštanja ugljik dioksida.
 2. 2. Sunčeva energijaIz sunčeve energije izravno ilineizravno, potječe najveći diodrugih izvora energije naZemlji.No ona se može i direktnoiskorištavati. Može se koristitiza pripremu tople vode zatuširanje i grijanje prostoratako da se postave solarnikolektori na krov kuće.
 3. 3. Osim toga energijusunca možemo koristitiza dobivanjesekundarnih izvora.U tom se slučaju na krovstavljaju fotonaponske(solarne) ćelije kojedirektno pretvarajusunčevu energiju uelektričnu.
 4. 4. HidroenergijaHidroenergija jeenergija koja se dobivaiz vode. Sve počinje sasuncem. Suncezagrijava vodu kojaisparava. Para se nakontoga kondenzira ukišne kapi. Kiša seskuplja u rijekama ipotocima koji tekuprema moru.
 5. 5. Na putu, na mjestugdje je rijeka velika iligdje ima veliki nagibgrade sehidroelektrane. To supostrojenja gdje seenergija rijekepretvara u sekundarnioblik - električnuenergiju koju miiskorištavamo za svojepotrebe.
 6. 6. Energija vjetra Energija vjetra također je povezana sa suncem. Sunce zagrijava tlo što uzrokuje grijanje zraka. Topli zrak se podiže, putuje i hladi iznad mora. Dolazi do strujanja zraka zbog razlika u temperaturi, tj. nastanka vjetra.
 7. 7. Vjetar pokreće postrojenje, tzv. vjetroelektranu kojapretvara energiju zraka u sekundarni oblik - električnuenergiju.
 8. 8. Geotermalna energijaGeotermalna energija je toplinska energija Zemlje. Uunutrašnjosti zemlje nalazi se tekući sloj visoketemperature od 4 000 °C do 7 000 °C. Toplina uunutrašnjosti Zemlje rezultat je formiranja planeta izprije više od 4 milijarde godina. Tu toplinu moguće jeiskoristiti u postrojenjima koja se zovu geotermalneelektrane, te proizvesti toplinu za grijanje i električnuenergiju.
 9. 9. Osim toga postoji geotermalnaenergija koja ne dolazi dubokoiz zemlje već nastaje zbogsunca. Sunce zagrijava površinuzemlje koja apsorbira toplinu.Zatim se toplina može direktnokoristiti za grijanje kuća, vrtića,škola pomoću toplinskih pumpi.Toplinska je pumpa jedinstvenuređaj kojim se toplina tla možepretvoriti u vruću vodu. Takonas zemlja može grijatibesplatno.
 10. 10. Biomasa Energija biomase je također povezana sa suncem. Iz ugljika, zraka i vode, a uz pomoć sunca raste biljna masa – drveće, trave, kukuruz i sl., koju zovemo biomasa. Biomasu možemo podijeliti na drvnu, nedrvnu i životinjski otpad. Drvnu biomasu čine ostaci različitih vrsta drveća – bukve, hrasta, jasena i dr., dok nedrvnu biomasu čine ostaci različitih biljaka kao što su pšenica, kukuruz, slama, uljana repica i sl. Izmet životinja čini životinjsku biomasu.
 11. 11. Kako je moguće proizvoditi električnu energiju iz biomase? Biomasu možemo spaljivati u malim elektranama i toplanama i proizvoditi električnu ili toplinsku energiju za grijanje jednog manjeg grada. Također možemo procesom truljenja biomase proizvesti bioplin koji sagorijevanjem u elektranama koristimo za proizvodnju električne energije.
 12. 12. Kako se grije na biomasu u vlastitim kućama? Drvne ostatke moguće je preraditi u različite oblike npr. drvnu sječku ili pelete. Njih možemo koristiti u kućanstvima za grijanje spaljujući ih u vlastitim pećima. Kako možemo voziti automobile na biomasu? Iz biljaka možemo proizvoditi goriva za vozila – etanol i biodizel. Etanol dobivamo iz kukuruza ili šećerne trske, a biodizel iz uljane repice.
 13. 13. Literatura: http://www.zagreb-energyweek.info

×