Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1
BAHAGIAN A
(20 markah)
Arahan : Baca soalan dengan teliti,kertas ini mengandungi 20 soalan. Jawab
semua soalan.
1. Antar...
2
5. Jika kita tidak mengamalkan postur yang betul, apakah kesannya?
a. Ia akan memberikan kesan kepada mata kita.
b. Ia a...
3
11. Jika berlaku sentuhan tidak selamat, apakah yang harus kita
lakukan…
a. memberitahu ibu bapa, orang yang boleh diper...
4
16. Apakah makanan yang boleh menyebabkan kamu gemuk?
a. makanan berkhasiat.
b. makanan seimbang.
c. makanan berlemak.
1...
5
BAHAGIAN B
(30 markah)
A. Tuliskan sentuhan atau pada situasi
di bawah.
1. Murid lelaki memeluk murid perempuan.
2. Ibu ...
6
B. Isi tempat kosong dengan perasaan yang betul berdasarkan gambar.
( / 4 markah )
7
C. Isi tempat kosong berdasarkan perkaitan perbezaan fizikal lelaki dan
perempuan.
( / 8 markah )
8
D. Lengkapkan tempat kosong berikut dengan ucapan yang sesuai.
( / 4 markah )
9
E. Padankan gambar-gambar mengikut perayaan yang sesuai.
( / 4 markah )
10
F. Suaikan gambar makanan yang boleh menyebabkan obesiti.
( / 5 markah )
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Soalan pk tahun 2

519 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Soalan pk tahun 2

 1. 1. 1 BAHAGIAN A (20 markah) Arahan : Baca soalan dengan teliti,kertas ini mengandungi 20 soalan. Jawab semua soalan. 1. Antara yang berikut, yang manakah adalah aktiviti riadah. a. membeli belah di pasar raya bersama keluarga. b. bermain bola pada waktu petang bersama rakan-rakan. c. tidur pada waktu petang. 2. Antara berikut yang manakah aktiviti yang boleh menyihatkan bdan. a. bersukan. b. berkelah. c. tidur. 3. Antara waktu yang berikut, yang manakah paling sesuai untuk kita lakukan aktiviti riadah. a. 5.00 pagi hingga 6.00 pagi b. 4.30 petang hingga 5.30 petang c. 7.00 malam hingga 8.00 malam 4. Antara waktu yang berikut, pukul berapakah kita harus tidur. a. 8.00 malam b. 9.00 malam c. 10.00 malam
 2. 2. 2 5. Jika kita tidak mengamalkan postur yang betul, apakah kesannya? a. Ia akan memberikan kesan kepada mata kita. b. Ia akan memberikan kesan kepada muka kita. c. Ia akan memberikan kesan kepada tulang belakang kita. 6. Jika kita sesat jalan,kita haruslah….. a. menghubungi rakan kita. b. meminta bantuan polis. c. mencari orang yang tidak dikenali. 7. Jika seseorang itu meminta menyentuh genitalnya, kita haruslah….. a. membiarkan sahaja. b. menjerit dan katakan tidak dan lari. c. berdiam dan menangis sahaja. 8. Jika orang yang tidak dikenali memberikan hadiah, kita haruslah. a. jangan ambil dan katakan tidak. b. menerima hadiah tersebut dan ucapkan terima kasih. c. pergi mengikuti dia ke mana sahaja sebagai balasan. 9. Jika orang cuba menculik kita, kita haruslah….. a. rela hati mengikutnya. b. menjerit sekuat-kuatnya. c. berdiam sahaja dan menurut kehendaknya. 10. Jika kita berjalan-jalan, kita haruslah…. a. ditemani oleh rakan-rakan. b. ditemani oleh orang yang tidak dikenali. c. ditemani oleh ahli keluarga.
 3. 3. 3 11. Jika berlaku sentuhan tidak selamat, apakah yang harus kita lakukan… a. memberitahu ibu bapa, orang yang boleh dipercayai atau guru. b. memberitahu orang yang tidak dikenali. c. membiarkan sahaja perbuatan tersebut. 12. Apakah kegunaan air untuk tubuh badan? a. membuatkan kita tidak berasa haus. b. memberikan tenaga kepada badan kita. c. mengawal suhu badan. 13. Apakah kegunaan sayur-sayuran untuk tubuh badan? a. membuatkan kita rasa loya. b. membuatkan kita sihat mata dan kulit. c. membuatkan kita kena penyakit kulit. 14. Apakah kegunaan susu kepada tubuh badan kita? a. menguatkan otot-otot kita. b. membuatkan kita lemah dan sakit. c. menguatkan tulang kita. 15. Apakah kegunaan nasi dan roti kepada tubuh badan kita? a. memberikan air secukupnya. b. memberikan banyak garam. c. membekalkan tenaga.
 4. 4. 4 16. Apakah makanan yang boleh menyebabkan kamu gemuk? a. makanan berkhasiat. b. makanan seimbang. c. makanan berlemak. 17. Kenapakah kita perlu menjaga permakanan kita seharian? a. supaya kita cepat tua. b. supaya kita sihat dan cergas. c. supaya kita lemah dan tidak bermaya. 18. Antara yang berikut, yang manakah adalah makanan yang sihat. a. mee goreng, ayam goreng dan pisang goreng. b. biskut, ais krim dan coklat. c. susu, roti dan sayur 19. Kenapa kita perlu menjaga kesihatan kita? a. supaya kita sentiasa sihat dan cergas. b. supaya berat badan kita cepat naik. c. supaya kita nampak cantik dan bergaya. 20. Semasa kita memilih makanan yang seimbang untuk dimakan sebagai makanan yang seimbang, apakah yang perlu kita pertimbangkan? a. kita perlu melihat tarikh luput makanan tersebut. b. kita perlu melihat harga makanan tersebut. c. kita perlu melihat kandungan makanan tersebut.
 5. 5. 5 BAHAGIAN B (30 markah) A. Tuliskan sentuhan atau pada situasi di bawah. 1. Murid lelaki memeluk murid perempuan. 2. Ibu memeluk dan mencium anaknya kerana berjaya dalam peperiksaan. 3. Murid lelaki memegang alat genital murid perempuan. 4. Guru bersalaman dengan murid sambil mengucapkan tahniah kerana memenangi acara sukan. 5. Guru lelaki memeluk pinggang murid perempuan. ( / 5 markah ) selamat tidak selamat
 6. 6. 6 B. Isi tempat kosong dengan perasaan yang betul berdasarkan gambar. ( / 4 markah )
 7. 7. 7 C. Isi tempat kosong berdasarkan perkaitan perbezaan fizikal lelaki dan perempuan. ( / 8 markah )
 8. 8. 8 D. Lengkapkan tempat kosong berikut dengan ucapan yang sesuai. ( / 4 markah )
 9. 9. 9 E. Padankan gambar-gambar mengikut perayaan yang sesuai. ( / 4 markah )
 10. 10. 10 F. Suaikan gambar makanan yang boleh menyebabkan obesiti. ( / 5 markah )

×