Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mjedisi,kjo dhurate e cmuar

129,538 views

Published on

Published in: Education

Mjedisi,kjo dhurate e cmuar

 1. 1. MJEDISI,KJODHURATE E CMUAR
 2. 2. C’ESHTE MJEDISI? Mjedisi perkufizohet si teresia e elementeve biotike dhe abiotike ne Toke. Ekzistojne dy ndarje te tij, ne mjedis natyror dhe jonatyror ose te ndertuar. Mjedisi natyror perfshin cdo gje qe nuk eshte krijuar nga dora e njeriut. E kunderta e mjedisit natyror eshte mjedisi jonatyror ose i ndertuar.
 3. 3. RENDESIA E TIJ Mjedisi ne nje fare menyre perfaqeson vete njeriun. Ai pasqyron jeten e njeriut si nje liber i hapur. Qe ne momentin qe lind e deri kur vdes njerezit jane kontakt te panderprere me mjedisin. Ne nga ai marrim te gjitha elementet e nevojshme per jeten. Me pak fjale ne ekzistojme sepse mjedisi ekziston. Natyra na ka falur nje te mire te jashtezakonshme. Si cdo gje tjetre te mire ne ia kuptojme rendesine vetem ne castin kur e humbasin. E njejta gje po ndodh edhe me mjedisin. Pak e nga pak mjedisi po shkaterrohet dhe nuk po i ploteson te tera nevojat tona. Ne te ardhmen nuk do te mund te plotesoje pothuajse asnje nga keto nevoja. Jemi pikerisht ne qe e kemi cuar ne kete stad, edhe pse deri pak pak kohesh nuk e kuptonim.
 4. 4. RENDESIA E TIJ
 5. 5. PROBLEMET MJEDISORE Ndotja e mjedisit Ngrohja globale Ndotja e mjedisit eshte nje  Ngrohja globale është një problem shqetesues ne te gjithe tjetër problem mjedisor. Gazet seretë boten. Ndotja mund te jete ne tilla si karboni, clirohen ne atmosfere, disa forma, si: ndotja e tokes, dhe po shkaterrojne shtresen e ajrit, ujit etj. Ne disa raste, ndotja e ujit ndodh kur ndotesit ozonit. Kjo ka cuar ne rritjen e perfundojne ne lumenj, liqene, temperaturave te planetit dhe ne dete etj. Pjesa me e madhe e rritjen e nivelit te deteve e oqeaneve. ndotesve jane: kimikate,plehra, Niveli i dioksidit të karbonit në ditët pesticide, nafte, papasterti te e sotme është rreth 30 % më i lartë se tjera. Ndotja e ajrit është një sa ka qenë përpara evoluimit problem tjetër të mjedisit që të industrisë. Ajo që të bën më shumë është parë në të gjithë përshtypje është shpejtësia me të botën. Ndotja e ajrit mund të jetë cilën niveli i CO2 është rritur. Nga krijuar nga fabrika apo njohuritë gjeologjike të njeriut mbi kompanitë që clirojne ndotes te ndryshem në ajër. botën për miliona vite bota kurrë nuk ka përjetuar një rritje aq të shpejte.
 6. 6. NDOTJA E PLANETIT & NGROHJA QE TOKA PO PESON
 7. 7. KU PO SHKOJME???????????????
 8. 8. CFARE MUND TE BEJME? Pothuajse çdo ditë ne duket të dëgjojmë per ndonje problem tjetër që ndikon në mjedis -Ndotja, shiu acid, ndryshimi i klimës, shkatërrimin e pyjeve dhe habitateve të tjera, rënien dhe zhdukjen e mijëra llojeve të kafshëve dhe bimëve . . . . dhe kështu me radhë. Të gjitha tingëllojne kaq te trishtuara - por ne sigurisht nuk duhet ta humbasim shpresën! Çdo njëri prej nesh, pavarësisht nga mosha mund të bëje diçka për të ndihmuar të ngadalësojë disa prej dëmeve Ne nuk mund ta leme zgjidhjen e problemeve krejtësisht te ekspertët. Ne të gjithë kemi një përgjegjësi për mjedisin tonë. Ne duhet të mësojnë të jetojnë në një mënyrë të qëndrueshme dmth të mësojnë të përdorim burimet tona natyrore që përfshijnë ajrin, ujërattë ëmbla, pyje, kafshë të egra,tokë bujqësore dhe detet pa i dëmtuar ato. Ne krijojme shume mbeturina. Do te kishte me shume kuptim te gjenim menyra per t’i ricikluar dhe riperdorur ne vend qe te mendonim se ku do t’i hedhim. Ka shume gjera si keto qe ne mund te bejme, mjafton vetem te duam t’i bejme
 9. 9. KESHILLA PER MBROJTJEN E MJEDISIT Te gjithe ne mund te bejme dicka per te ndihmuar mjedisin. Gjera te vogla mund te cojne ne permiresim te ndjeshem te problemeve gjigante te mjedisit. Ja cfare mund te bejme : Pastro ose ndrysho filtrat e ajrit te kondicionerit te pakten nje here ne muaj. Hiq nga priza pajisjet e panevojshme. Fik dritat kur del nga dhoma Mos perdorni kimikate per pastrim, por gjeni menyra alternative. Perdor letrat nga te dyja anet. Hidh mbeturinat ne vendin e duhur Perdor panele diellore per ngrohjen e ujit Perdor bicikliten ose ec ne vend qe te perdoresh makinen Mos e ler rubinetin e cezmes hapur kur lan fytyren ose enet Blej produkte qe mund t’i riperdoresh Kujdesu per bimet qe posedon ose mbill nje te tille.
 10. 10. NJE NXENEX, NJE PEME, NJE DASHURI Viti 2011 eshte shpallur nga OKB si viti i pyjeve. Shkolla jone duke u nisur nga kjo nisma inicioi nje projekt me permasa madhore. Projekti e pati celjen e tij ne mbremjen e 14 shkurtit. Faza e para e projektit, e zhvilluar nga te gjithe nxenesit e Cajupit konsistoi ne hapjen e gropave ne malin e Dajtit. Faza e dyte u zhvillua vetem nga klasat e cilesuara me te mira gjate fazes se pare dhe senatoret e cdo klase. U mbollen gjithsej 1100 peme dhe e gjitha kjo u zhvillua me mbeshtjen e Ministrise se Mjedisit, ne vecanti ministrit Fatmir Mediu.
 11. 11. HAPJA E GROPAVE NE DAJT (FAZA 1 E PROJEKTIT)
 12. 12. MBJELLJA E PEMEVE(FAZA E 2 E PROJEKTIT)
 13. 13. PUNOI: ORNELA RAMA KLASA 102

×