Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Independència

78 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Independència

  1. 1.  L Independentisme català: és el corrent polític, derivat del nacionalisme català, que propugna la independència de Catalunya, o dels Països Catalans, respecte Espanya i França (la Catalunya Nord és sota sobirania francesa).
  2. 2.  L independentisme català planteja les seves tesis sobre el principi que Catalunya és una nació, al·ludint a una diversitat darguments, que, sense entrar als matisos de cada grup ideològic, tenen una base comuna en el dret a lautogovern ple, lautogestió financera, la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic, la defensa de la cultura i la llengua catalanes, la preservació del dret civil català, alhora que també ho poden motivar sentiments de pertinença o històrics. Aquests motius diferents es desgranen en un seguit danàlisis segons els diferents corrents ideològics, i mostren els avantatges que Catalunya esdevingui un Estat, sovint confluint en el punt que no li serà possible assolir la màxima plenitud política, cultural, social ni econòmica mentre no sigui independent, membre directe de la Unió Europea.
  3. 3.  MCAN són les inicials que shan utilitzat per a designar el Moviment Català dAlliberament Nacional, comparable amb moviments dalliberament daltres països com el basc, cors, irlandès, timorès, algerià, entre altres. Malgrat tot, aquesta no és una denominació gaire estesa avui dia entre la societat civil independentista; el seu ús es redueix als àmbits de l independentisme més clàssic i esquerrà, de base marxista. La bandera independentista catalana és principalment lestelada, tot i que també sutilitza la bandera de Catalunya simple.

×