Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1. Ainejakoisuus
1. Ainejakoisuus (Kuopio)
Ongelmaperustainen oppiminen vaatii paljon aikaa,
koska opiskelijoiden on ongelmaa ratkaistessaan
selvitettävä myös asiaan...
2. Oppivat ryhmät
2. Oppivat ryhmät (Kuopio)
Roolitus tärkeä, jokaisella tiimissä oma rooli,
Tiiimeissä ei ole vapaamatkustajia, tiimi
vastaa sittä että jokaisen panos...
3. Lahjakkuus
3. Lahjakkuus (Kuopio)
Kannattaisin yksilöllisen etenemisvauhdin
mahdollistamista, oli lahjakas tai ei.
Ideaalista olisi saada enemmän ohjausta
n...
4. Tiedon tuottaminen ja jakaminen
4. Tiedon tuottaminen ja jakaminen
Tämähän olisi hienoa, mutta
vähän vaikea uskoa. Ihminen on
mukavuudenhaluinen otus. Toisaalta sosiaalinen media mahdollist...
5. Opettajuus
5. Opettajuus
Olen aika skeptinen sen suhteen, miten
peruskoulun tasolla oppiminen etenisi, kun
oppilaan vastuu oppimisesta kasvaa.
Luki...
2.a Organisointi
2.b Yhteisö
2.c Yksilö
2.d Teknologia
2.e Ympäristö
Paluu
entiseen

Muutos

Katastrofi

Entiseen
tapaan
"Jos haluat kulkea kovaa,
mene yksin. Jos haluat kulkea
kauas, mene yhdessä."

- Afrikkalainen sananlasku
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)

651 views

Published on

Kuulokuvaesitys, kalvosarjaan on päivitetty seminaarin tuloksia ja loppurepliikki.

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Oppimisen tulevaisuus 2020-seminaari Kuopiossa 16.11.2013 (2/3)

 1. 1. 1. Ainejakoisuus
 2. 2. 1. Ainejakoisuus (Kuopio)
 3. 3. Ongelmaperustainen oppiminen vaatii paljon aikaa, koska opiskelijoiden on ongelmaa ratkaistessaan selvitettävä myös asiaan liittyvät käsitteet tai ainakin palautettava mieleen, mikäli ne on aiemmin opittu. Lukiossa kokeiltuani voin todeta, että sujuu kyllä, jos ei tarvitsisi kurssin aikana ehtiä käsitellä kuin pari ongelmaa, ja jos opiskelijat ovat motivoituneita. Väistämätöntä, koska tiedon määrä (?) tulee kasvamaan entisestään. Sen hallittavuudesta ja kyvystä suodattaa oleellinen tulee entistä tärkeämpiä taitoja. Toteutumisen haasteena on perinteinen ainejakoinen toimintamalli, josta luopuminen on vaikeaa. Tunnollinen opettaja kantaa huolta mm. siitä, tuleeko kaikki tärkeä tieto näin opittua. Kuitenkin yhä lisäntyvä tieto ja sen saatavuus sekä monimutkaistuva maailma vaativat erilaista lähestymistä. Ja ehkäpä oppiminenkin on loppujen lopuksi laadukkaampaa kokonaisuuksien ja ilmiöiden kautta... Taitaa olla sanojen asettelua ilman todellisuutta .... Esimerkiksi teknologia tarjoaa paljon mahdollisuuksia lähestyä asioita ilman oppiainerajoja ja monin eri ryhmä-työskentelyn välinein.
 4. 4. 2. Oppivat ryhmät
 5. 5. 2. Oppivat ryhmät (Kuopio)
 6. 6. Roolitus tärkeä, jokaisella tiimissä oma rooli, Tiiimeissä ei ole vapaamatkustajia, tiimi vastaa sittä että jokaisen panos on tärkeä Suuri osa koulun arvostaminen oppimisvalmiuksien eroista selittyy kotitaustalla. Jos lapset olisivat koulussakin tekemisissä lähinnä samankaltaisista lähtökohdista tulevien kanssa, johtaisi sekä yhteiskunnan eri ryhmien ajautumisen yhä kauemmas Tämä vastaa tietty nyt jo työelämässä toisistaan tavallista toimintatapaa. Mutta pysyvä ryhmä tuntuu oudolta, ainakaan kovin pitkälle ajalle...rajoittaako liikaa sosiaalisia suhteita? Entä miten ryhmät muodostetaan? Tällaiseen malliin ryhmien ohjaamiseen olisi ehkä etsittävä uudenlaisia ratkaisuja, vertaisohjaajia tai vastaavia. Muuten vaikea Kuka maksaa? kuvitella miten taloudellisesti ratkaistaisiin. Tämä voisi olla tuskallista lapselle tai nuorelle, jos tiimi ei toimi hyvin. Tiimeissä on aina myös se vaara, että vapaamatkustajat menevät toisten siivellä. Saattaisi tukea yksilöllistä oppimista, mikäli tiimit osattaisiin muodostaa niin, että samassa tiimissä Katsotaan vaan taloudellista tilaa ympärillä...ei mahdollista....taitaa jo enemmänkin luonnonsaasteet tulla etualalle...
 7. 7. 3. Lahjakkuus
 8. 8. 3. Lahjakkuus (Kuopio)
 9. 9. Kannattaisin yksilöllisen etenemisvauhdin mahdollistamista, oli lahjakas tai ei. Ideaalista olisi saada enemmän ohjausta niissä osa-alueissa, joissa on heikompi. Useimmat meistä oppivat kuitenkin ponnistelujen kautta, enkä näe hyvänä sitä, että opetus suuntautuu kapea-alaisesti tukien sitä lahjakkuuden lajia, mikä oppilaalla sattuu olemaan. Ei onnistu koska kaikki on integroitu ja uhrattu kustannustehokkuuden alttarille Lahjakkuuden käyttöön ei voimavarat riitä ... sitä ei ole päättäjilläkään! Minusta tämä on pelottava suunta, vaikka jossain määrin todennäköinen. Suomalaisen koulutuksen vahvuus on ollut nimen omaan tasa-arvopyrkimys. Mitä tehdään niille, joilta lahjakkuutta ei kerrassaan löydy?! entä jos oppilas haluaakin tehdä jotain muuta kuin mihin taipumukset viittaavat? Ja eikös ihminen kehity juuri silloin kun tekee sellaista mikä on vaikeaa ja mukavuusrajan
 10. 10. 4. Tiedon tuottaminen ja jakaminen
 11. 11. 4. Tiedon tuottaminen ja jakaminen
 12. 12. Tämähän olisi hienoa, mutta vähän vaikea uskoa. Ihminen on mukavuudenhaluinen otus. Toisaalta sosiaalinen media mahdollistaa oppilaalle sellaisen verkoston luomisen, että ongelmanratkaisuapua vaikkapa tekemättömiin kotitehtäviin löytyy helpommin. Lisäksi muuten ujot Entä ne asiat, jotka eivät saattavat sosiaalisessa mediassa olla aktiivisia kiinnosta nuorta? Otetaanko toimijoita.alienit ne pois opetussuunnitelmasta? Melkoinen vastuu nuorelle hankkia omaehtoisesti yleissivistys Huoltajien "huoli" ei ymmärrä koskaan sitä sosiaalisessa mediassa. Jo nyt moni että jälkeläinen ei geenien takia on sitä mieltä, että liian aikaisin pitää yksinkertaisesti pysty "kaikkeen"! tehdä päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Mitä jos pitäisi vielä osata arvioida, mitä yleissivistykseen kuuluu? Kissavideoita? Nykyään on niin paljon muutakin viemässä nuorten mielenkiintoa ja aikaa, että jos koulukin on vain vapaata oleskelua, siihen ei varmasti panosteta eikä ainakaan saavuteta työelämän vaatimia taitoja.
 13. 13. 5. Opettajuus
 14. 14. 5. Opettajuus
 15. 15. Olen aika skeptinen sen suhteen, miten peruskoulun tasolla oppiminen etenisi, kun oppilaan vastuu oppimisesta kasvaa. Lukiotasolla voisi toimia paremmin, opiskelijalla voisi olla etäpäiviä, jolloin opettaja ohjaa muita ryhmiä lähiopetuksena. Siitähän juuri onkin kyse - ohjaamisesta ja tukemisesta! Tärkeää työtä. Opettajalla pitäisi kuitenkin olla hyvä pohjakoulutus, koska vaikka internet pursuaa tietoaa, näyttää siltä että tieto pirstaloituu mediassakin, asioiden taustatietojen selvittely on jäänyt vähemmälle. Idealismia tai ei, näitä ajatuksia on mukava heitellä. Nytkin jo alkaa mennä enemmän aikaa oppilaiden sosiaalisten ongelmien ratkomiseen kuin opettamiseen. En usko idealismiin!
 16. 16. 2.a Organisointi
 17. 17. 2.b Yhteisö
 18. 18. 2.c Yksilö
 19. 19. 2.d Teknologia
 20. 20. 2.e Ympäristö
 21. 21. Paluu entiseen Muutos Katastrofi Entiseen tapaan
 22. 22. "Jos haluat kulkea kovaa, mene yksin. Jos haluat kulkea kauas, mene yhdessä." - Afrikkalainen sananlasku

×