Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Videokurssi 2012

4,204 views

Published on

Videoita verkkoon oppimateriaaleja elävöittämään

Published in: Education
 • Be the first to comment

Videokurssi 2012

 1. 1. LYHYTVIDEOKURSSIOllipekka Kangas
 2. 2. VIDEO-OPPIMATERIAALIN TUOTTAMINEN: video | Opettaja.tv | yle.fiPERUSTEELLISET OHJEET: http://appro.mit.jyu.fi/ope/luennot/luento3/
 3. 3. MIETITÄÄN ENSIN:1.Mitä olemme toteuttamassa – Miksi? (tallenne, klippi, dokumentti, fiktio, haastattelu, mainos, musiikivideo...?)2. Aikabudjetti - laitteistotodellisuus3. Kenelle kuvataan? Missä esitetään?4. Jos videomateriaalista on tarkoitus opiskella niin minkä tasoista tukea ja ohjausta opiskelija tarvitsee prosessin aikana?
 4. 4. Videokoulutuksen teemat Videon ominaispiirteitä, vaatimuksia, mahdollisuuksia Hieman videon tekniikkaa Mitä kannattaa tietää videonsuunnittelusta ja kuvaamisesta Lavastus, kuvaaminen, kevyt editointi, esitys
 5. 5. Videotiedostot ja pakkaaminen Digitaalisissa videoissa käytetään useita eri tiedostomuotoja Tiedostomuoto on eri asia kuin pakkaustapa (koodekki) Pakkaustapa riippuu käyttökohteesta ja resursseista Kuvan ja äänen laatu riippuu tiedoston pakkaustavasta
 6. 6. Videotiedostomuodot Video for Windows (AVI = Audio Video Interleaved) QuickTime (mov) mov MPEG (esim. MPEG-2 ja MPEG-4) RealMedia (rm) Windows Media Video (wmv) wmv Erilaiset formaatit soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta markkinoilla on myös lukuisia kilpailevia tuotteita, jotka kuluttajan harmiksi eivät aina ole täysin yhteensopivia. Videon käyttötarkoitus ja käytössä oleva laitteisto määrittävät käytettävän videoformaatin. Yksinkertaisinta on aina ladata videot YouTubeen…
 7. 7. ENTÄ HD-video?Tavallinen tarkkuus SD Full HD - teräväpiirto(Standard Definition) Teräväpiirtotarkkuuksia on useampia. Täysi 1080-teräväpiirtoKuva näyttää tässäkin (Full HD) tarkoittaa 1920 x 1080tarkkuudessa kirkkaalta ja pikselin tarkkuutta (kiintolevy- jaselkeältä. Jos aiot katsella DVD-malleissa) elivideoitasi tavallisen tarkkuuden henkeäsalpaavaa kuvanlaatua,televisiossa/tietokoneella, SD jossa on viisi kertaa enemmänriittää hyvin. yksityiskohtia kuin tavallisen tarkkuuden TV-kuvassa.
 8. 8. Video verkossa Videon katselu verkossa on erilaista kuin TV:n katselu (koko, tila, ääni, käyttötottumukset…) Kesto mieluummin minuuteissa kuin tunneissa Hitaat ja vakaat kameran liikkeet Lähikuvat ja selkeät hahmot toimivat Vaatii riittävän valaistuksen ja kontrastin Ääni voi olla ongelma Vaatii verkkoresursseja (vrt. tekstipohjaiset materiaalit)
 9. 9. Videon tekeminen on prosessi Tallentamiseen tarvitaan digitaalinen videokamera tai hyvälaatuinen still-kamera (edellyttäen että se ei tallenna eksoottiseen videomuotoon…) Jälkikäsittelyä ja muokkaamista varten tarvitaaneditointiohjelmalla varustettu KUNNON tietokone Editointiohjelmia ovat esim. Windows Movie Maker, Apple iMovie, Adobe Premiere (Pro ja Elements), Apple Final Cut Pro, Sony Vegas, Pinnacle Liquid Edition ja Avid Xpress Katsomiseen tarvitaan nopea verkkoyhteys ja sopivaohjelma, esim. Windows Media Player, VLC-player, Real Player tai QuickTime Player
 10. 10. VIDEO-TYÖSKENTELY ON RYHMÄTYÖTÄ!
 11. 11. RESOLUUTIOT QVGA, (320×240).  Esityslaitteiden – näyttöjen ja projektorien – tarkkuuksia ilmoitetaan pikselimäärien lisäksi lyhenteinä. VGA (Video Graphics Array) on tarkkuudeltaan 640×480 pikseliä. SVGA (Super Video Graphics Array) on 800×600 pikseliä. Muita tarkkuuksia ovat XGA (1024×768), SXGA (1280×1024) ja UXGA (1600×1200). Matkapuhelimien ja kannettavien laitteiden näytöissä voidaan käyttää termiä QVGA, eli neljännes VGA :sta (320×240). WIKIPEDIA
 12. 12. Verkkovideoruudun tyypillisin koko on 320 x 240 pikseliä(absoluuttinen koko riippuu näytön resoluutiosta, mutta esim. 9 x 7 cm). Pienestä ruudusta on vaikea hahmottaa yksityiskohtia, ota se huomioon videota suunnitellessasi.
 13. 13.  Apple iPod classic Ruutu 320X240
 14. 14. VARUSTEET
 15. 15.  FireWire tarvitaan mikäli kuvataan videokameralla.  USB- piuha sopii Piuha tunnetaan Still-kameroihin. myös IEEE.1394-  Huom, esim. joillain ja i.Link-nimillä. Nikoneilla omansa!
 16. 16. Ennen kuvausta Mieti  Mitä ja missä kuvataan  minkälaisilla välineillä kuvataan  kuka kuvaa  mihin tarkoitukseen lopputuote on tulossa (vrt. Internet, tietokoneen näyttö, DVD, televisio…) Pukeutuminen:  Yksiväriset, taustasta selkeästi erottuvat paidat näkyvät videolla parhaiten.  Pienet kuviot vaatteissa ja asusteissa voivat saada videokuvan väreilemään epämiellyttävästi.
 17. 17. Kuvauksen aikana Netissä toimii: selkeät värit ja pinnat, isot ja selvät kohteet, ei pieniä yksityiskohtia Valaistus:  Huolehdi riittävästä valaistuksesta, käytä tarvittaessa erillistä valonlähdettä (videokamera tarvitsee enemmän valoa kuin silmä!).  Älä kuvaa vastavaloon (valonlähde kuvattavan kohteen takana) Ääni:  Käytä erillistä mikrofonia puhujalla aina kun mahdollista!  Jos mahdollista, kuuntele kuvauksen aikana kuulokkeista ja tarkkaile äänenvoimakkuutta  HUOM! Kuulokkeiden tai kameran kaiuttimien äänenvoimakkuuden säätäminen ei vaikuta videolle tallentuvan äänen voimakkuuteen.
 18. 18. Kuvauspaikan valinta: Valitse rauhallinen tausta. Monikuvioisuus voi saada ruudun väreilemään, ja liike taustalle vaikeuttaa automaattitarkennuksen käyttöä. Taustan ja kohteen välillä täytyy olla riittävä, muttei liian suuri kontrasti. Huolehdi ettei kuvattavan kohteen ja kameran välissä ole näköesteitä (esim. tietokoneen näyttö tai piirtoheitin)
 19. 19. Kamera ja kuvaaminenKameran liikkeet: Käytä jalustaa aina kun mahdollista! Tue kamera suoraan ja vakaaksi Liikuta kameraa tarvittaessa hitaasti ja rauhallisesti (zoomaukset, sivuttais- ja pystyliike jne.).Kameran säädöt: Varmista, että kuva on tarkka (autofokus vs. manuaalinen säätö) Säädä valkotasapaino ennen kuvausta (Kerro kameralle, mikä väri on tässä valossa valkoista)
 20. 20. Kuvan rajaaminen:  Lähikuvat toimivat netissä, pienessä ruudussa yleiskuva jo hankala hahmottaa  Älä katkaise kuvaa nivelten tai vartalon sidoskohtien kohdalta  Kameran korkeus suhteessa kuvattavaan kohteeseen vaikuttaa kohteen statukseen. Jyrkkä yläkulma alistaa, jyrkkä alakulma korostaa voimakkuutta ja uhkaavuutta  Jätä katseen tai liikkeen suuntaan aina enemmän tilaa  Kultainen leikkaus  Ei liian tiukkaa tai löysää kuvaa
 21. 21. Kuvauksen jälkeen Täytyykö materiaalia editoida vai ei? Missä muodossa video julkaistaan? Kuka muokkaa videon oikeaan tiedostomuotoon? Video voidaan julkaista verkossa kahdella tavalla:  omalle koneelle ladattava tiedostona  suoratoisto- eli streaming-videona Missä video julkaistaan? Missä ja kuinka pitkään alkuperäistä materiaalia säilytetään? MUISTA TEKIJÄNOIKEUDET!
 22. 22. Informaatiosta ihminen saa 90% jokonäkemällä (~75%) tai kuulemalla (~15%).  Tunnetasolla vaikutus on päinvastoin - kuulemamme äänet vaikuttavat siihen miten käsittelemme näkemämme kuvan.  Toimivan äänimaailman merkitys elokuvassa on hyvin suuri.  Hyvällä äänimateriaalilla huonolaatuinen kuva- materiaali muuttuu eläväksi
 23. 23. VIDEON LATAAMINEN VERKKOON 1Lataa videotiedosto YouTubeen Mene www.youtube.com sivulle ja lataa videotiedosto palveluun. Sinun pitää luoda tunnukset YouTubeen ennenkuin voit ladata videoita sinne. Tunnukset voit luoda "Sign up" linkistä. Kirjauduttuasi sisään voit "Upload" linkistä ladata videon palveluun.
 24. 24. VIDEON LATAAMINEN VERKKOON 2Lataa videotiedosto Blogiin Kun sinulla on jo videotiedosto tietokoneellasi/kamerassa: Napsauta filmikuvaketta tekstieditorin työkalupalkissa.Valitse ponnahdusikkunassa Selaa ja etsi video tietokoneestasi.Kirjoita videon nimi.Hyväksy käyttöehdot (jos tämä on ensimmäinen kerta, kun lataat videon).Valitse Lataa video. Odota ja julkaise.

×