Sigurimet Shoqërore, Skema Publike VS. Fondeve Private - Open Datathon Albania 2011

3,002 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,002
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
85
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sigurimet Shoqërore, Skema Publike VS. Fondeve Private - Open Datathon Albania 2011

 1. 1. MSH K&A 2011 Sigurimet ShoqëroreSkema Publike VS. FondevePrivate Punuan: Eralda Sado Briselda Fejzaj 1
 2. 2. Të investojmë në skemënpublike apo në fondet private të pensioneve? 2
 3. 3. Përmbajtja Fondet private kundrejt skemës publike të pensioneve Cilat janë problemet e skemës publike të pensioneve dhe sfidat e fondeve private? Çfarë sugjerohet? 3
 4. 4. Shembull Individi mashkull me iniciale A.B (65 vjeç) me një pagë mesatare 32,075 lekë, ka kontribuar në skemën publike për pension me 21.6 % të pagës bruto. A.B dëshiron të dijë sa do të përfitoj nga skema publike dhe sa do të përfitonte nëse do të kishte investuar në fondet private? 4
 5. 5. Investimi në skemën publike Pensioni=përfitimi bazë+1% *Numrin e viteve të sigurimit*bazën e vlerësueshme Pensioni=10,690+1%*35*(537.5)/12 =18,813 lekë 5
 6. 6. Investimi në fondin privat tëpensionit Mosha 65 vjeç kur A.B. Jetëgjatësia mesatare del në pension e meshkujve 88-vjeç 0 35 58 Periudha kontributive C lekë Periudha e përfitimit B lekë [FVA]=shuma e kotributit muojor[C]*Faktori i vlerës së ardhëshme [FVIFA(4%; 35 vjet)]=(21.6%*32,075*12)*73.6522=6,123,326 leke PVA=B*PVIFA[4%; 23 vjet]=>B=PVA/PVIFA(4%; 23 vjet) = 412,156/ lekë në vit/12muaj= 34,346 lekë C(kontributi)=6,928 lekë B(përfitimi)= 34,346 lekë 6
 7. 7. Krahasimi Përfitimi ngs skema publike=18,813 leke Përfitimet nga fondi privat= 34,346 lekeDiferenca prej:15,533 leke 7
 8. 8. Arsyet përse skema publike është joefiçente  Problemet e skemës pay-as-you-go: raporti kontribues /përfitues është i ulët 4 3.07 2 1.34 1.55 1.52 0 2008 2009 2010 optimali raporti kontribues/perfitues Të ardhura mesatare të ulta Norma e lartë e papunësisë Evazioni fiskal Emigrimi 8
 9. 9. Sfidat e fondeve të pensionit Sistemi financiar jo shumë i zhvilluar Integrimi i dobët i ekonomisë sonë në ekonominë globale Niveli i lartë i varfërisë dhe nivlei i ulët i pagave Mungesa e traditës dhe vetëdijes shoqërore Përpjekje jo efiçente nga fondet private për të promovuar shërbimet Tradita ku fëmijët kujdesen për prindërit Mungesa e besimit –skemat 9
 10. 10. SugjerimLibleralizimi i skemës do tijepte mundësi çdo individi që të zgjidhte ku të investonte për të ardhmen e tij 10
 11. 11. Pyetje? Sugjerime? Faleminderit! 11

×