Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Uvod u računala

317 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Uvod u računala

  1. 1. Uvod u računala http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows-vista/windows-basics-all-topics ovdje se nalazi sve upute Imate li iskustva s računalima? Pitate li se čemu služe i zašto biste radili s njima? Dobro došli – na pravom ste mjestu. Ovaj članak donosi kratak pregled računala: što su ona, njihove vrste i što pomoću njih možete činiti. Što su računala? Računala su strojevi koji prema skupu naredbi ili programu izvršavaju zadatke ili proračune. Prva potpuno elektronička računala, predstavljena oko 1940. godine, bila su ogromni strojevi koji su za rad zahtijevali ekipe ljudi. U usporedbi s njima današnja su računala čudesna. Nisu samo brža nekoliko tisuća puta, već mogu stati na stol, u ladicu ili čak u džep. Računala rade uzajamnim djelovanjem hardvera i softvera. Hardver se odnosi na dijelove računala koje možete vidjeti i opipati, uključujući kućište i sve unutar njega. Najvažniji dio hardvera je sićušni pravokutni čip unutar računala poznat kaosredišnja procesorska jedinica (centralprocessingunit, CPU) ili mikroprocesor. On je "mozak" računala – dio koji prevodi naredbe i obavlja proračune. Hardverske komponente, kao što su monitor, tipkovnica, miš, pisač i ostalo nazivamohardverskim uređajima ili uređajima. Softver obuhvaća naredbe ili programe koji hardveru govore što da čini. Program za obradu teksta, koji možete koristiti za pisanje pisama putem računala, predstavlja vrstu softvera. Operacijski sustav (OS) softver je koji upravlja računalom i uređajima povezanima s njime. Dva su najpoznatija operacijska sustava Windows i Macintosh. Vaše računalo koristi operacijski sustavWindows. Vrh stranice ENIAC Predstavljen 1946. godine, ENIAC (ElectronicNumerical Integrator andComputer) je bio prvo elektroničko računalo za opće namjene. Izgrađen je za američku vojsku da bi proračunavao putanje artiljerijskih zrna. Fizički gledano, ENIAC je bio ogroman, težak više od 27 000 kilograma i volumena poveće sobe. ENIAC je za obradu podataka koristio 18 000 vakuumskih cijevi veličine manje žarulje. Cijevi su lako pregarale i trebalo ih je stalno mijenjati.
  2. 2. Vrste računala Računala se razlikuju po veličini i mogućnostima. Na jednoj su stranisuperračunala, velika računala s tisućama povezanih mikroprocesora putem kojih se izvode izuzetno složeni proračuni. Na drugoj su sićušna računala ugrađena u vozila, TV prijamnike, stereouređaje, kalkulatore i kućanske aparate. Predviđena su za izvršavanje ograničenog broja zadataka. Osobno računalo ili PC zamišljeno je tako da ga istodobno koristi samo jedna osoba. Ovaj odlomak opisuje različite vrste računala: stolna, prijenosna, ručna i Tablet PC-jeve. Stolna računala Stolna računala oblikovana su za rad za pultom ili stolom. Obično su nešto veća i moćnija od ostalih vrsta osobnih računala. Sastavljena su od zasebnih komponenti. Glavna je komponenta, zvana sistemska jedinica, najčešće pravokutno kućište smješteno na stolu ili ispod njega. Ostale komponente, kao što su monitor, miš i tipkovnica, povezane su sa sistemskom jedinicom. Stolno računalo Prijenosna računala Prijenosna računala lagana su prenosiva osobna računala s tankim zaslonom. Često se nazivaju notebook računala zbog malih dimenzija. Napajaju se baterijama, pa ih možete ponijeti bilo kamo. Za razliku od stolnih računala, prijenosna računala objedinjuju procesor, zaslon i tipkovnicu u jednom kućištu. Zaslon im se preklapa na tipkovnicu kada nisu u upotrebi.
  3. 3. Prijenosno računalo Ručna računala Ručna računala, poznata kao PDA (Personal DigitalAssistant) računala, napajaju se baterijom i dovoljno su malena da ih možete nositi gotovo bilo kamo. Iako su manje moćna od stolnih ili prijenosnih računala, praktična su za evidenciju obaveza, pohranu adresa s brojevima telefona i igranje igara. Neka mogu imati dodatne mogućnosti, kao što su obavljanje telefonskih razgovora ili pristup Internetu. Umjesto tipkovnice imaju zaslon osjetljiv na dodir koji se koristi prstima ili pomoću zaslonske olovke (alata za pokazivanje u obliku olovke). Ručno računalo Tablet PC-jevi Tablet PC-jevi mobilna su računala koja spajaju osobine prijenosnih i ručnih računala. Slično prijenosnim računalima, moćna su i imaju ugrađen zaslon. Slično ručnim računalima, dopuštaju vam pisanje bilješki ili crtanje na zaslonu, obično olovkom tableta umjesto zaslonskom olovkom. Također mogu vaše rukom pisane tekstove pretvarati u tipkani tekst. Neki su Tablet PC-jevi "kabrioleti" sa zaslonom koji se može zakrenuti i rasklopiti da bi otkrio tipkovnicu koja se nalazi ispod njega. Tablet PC Vrh stranice
  4. 4. Što je moguće raditi putem računala? Mnogi se ljudi služe računalima na radnom mjestu za čuvanje i analizu podataka, istraživanje i upravljanje projektima. Kod kuće možete putem računala tražiti podatke, pohranjivati slike i glazbu, voditi financije, igrati se i komunicirati s drugim ljudima — a to je samo dio mogućnosti. Putem računala možete se povezati s Internetom, mrežom koja povezuje računala diljem svijeta. Pristup Internetu moguć je putem mjesečne pretplate u većini urbanih sredina, a u porastu je i u rjeđe naseljenim. Kada pristupite Internetu, možete komunicirati s ljudima diljem svijeta i pronaći veliku količinu podataka. Slijede neki od najpopularnijih načina upotrebe računala: Web World Wide Web (poznat kao Web ili web) divovsko je skladište podataka. Web je najpopularniji dio Interneta, djelomično zato što većinu podataka prikazuje u privlačnom vizualnom obliku. Naslovi, tekst i slike mogu se povezati u jednu web-stranicu — vrlo sličnu onoj u časopisu — zajedno sa zvukovima i animacijom. Web-mjesto skup je međusobno povezanih web-stranica. Web se sastoji od milijuna web-mjesta i milijardi web-stranica. Primjer web-stranice (Microsoft Game Studios) Surfanje Webom znači njegovo istraživanje. Na Webu možete pronaći podatke o gotovo bilo kojoj zamislivoj temi. Možete, na primjer, čitati novinske vijesti i filmske kritike, pregledavati raspored letova, plan grada, vremensku prognozu za svoj grad ili istražiti neko zdravstveno stanje. Većina tvrtki, vladinih institucija, muzeja i biblioteka ima web-mjesta s podacima o svojim proizvodima, uslugama ili zbirkama. Referentni izvori, kao što su rječnici i enciklopedije, također su vrlo zastupljeni. Web je također potrošačka meka. Možete pregledavati i naručivati proizvode — knjige, glazbu, igračke, odjeću, elektroničke uređaje i još mnogo toga — s web-mjesta najpoznatijih trgovačkih lanaca. Možete i kupovati i prodavati putem aukcijskih web-mjesta. Dodatne informacije o istraživanju Interneta i Weba potražite u poglavlju Istraživanje Interneta. E-pošta
  5. 5. E-pošta (skraćeno od elektronička pošta) predstavlja brz i učinkovit način komunikacije. Kada je pošaljete, poruka e-pošte gotovo će se trenutačno pojaviti u primateljevom pretincu dolaznih poruka e-pošte. E-poštu možete slati brojnim ljudima istovremeno, pohranjivati je, ispisivati i prosljeđivati drugima. Osim teksta, putem e-pošte moguće je poslati gotovo bilo koju vrstu datoteke, uključujući dokumente, slike i glazbu. Za e-poštu nije potrebna poštanska marka! Vidi Uvod u rad s e-poštom. Neposredno slanje poruka Neposredno slanje poruka (IM – Instant Messaging) poput je stvarnog razgovora s drugom osobom ili grupom ljudi. Čim napišete i pošaljete poruku, ona trenutačno postaje vidljiva svim sudionicima. Za razliku od e-pošte, svi sudionici moraju istovremeno biti u mreži (povezani s Internetom) i pred svojim računalom. Komuniciranje putem neposrednih poruka poznato je kao čavrljanje. Slike, glazba i filmovi Ako imate digitalni fotoaparat, slike s njega možete premjestiti na svoje računalo. Zatim ih možete ispisati, stvoriti dijaprojekciju ili ih dijeliti s drugima putem e-pošte ili oglašavati na web-mjestu. (Dodatne informacije o svemu što možete činiti s fotografijama potražite u poglavlju Rad s digitalnim slikama.) Možete slušati glazbu putem računala, bilo uvozom (prebacivanjem na računalo) s glazbenih CD-ova ili kupnjom pjesama s web-mjesta. Možete se i povezati s jednom od tisuća radiopostaja koje emitiraju putem Interneta. Filmove možete gledati ako vaše računalo ima DVD reproduktor. Igranje Volite li se igrati? Tisuće računalnih igara svih kategorija dostupno je da biste se zabavili. Nađite se za volanom trkaćeg automobila, usred bitke protiv zastrašujućih bića u katakombama ili upravljajte civilizacijama i carstvima! Mnoge igre dopuštaju natjecanje putem Interneta s drugim igračima diljem svijeta. Windows donosi lepezu igara s kartama, mozgalica i strateških igri (vidi Upoznavanje s igrama za Windows).

×