Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Németh Péter - E-ügymenet és e-számla bevezetés a gyakorlatban

88 views

Published on

Németh Péter - E-ügymenet és e-számla bevezetés a gyakorlatban

Published in: Business
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Németh Péter - E-ügymenet és e-számla bevezetés a gyakorlatban

  1. 1. E-ügymenet és e-számla bevezetése a gyakorlatban
  2. 2. TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁRÓL A számlák egyszerű, átlátható rendszerezése, helytakarékos tárolása és a környezettudatosság napjainkban természetes és alapvető igény mind a cégek, mind magánszemélyek esetében. Az elektronikus számla pontosan ezeket az igényeket szolgálja ki, mindezt úgy, hogy ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint egy papír alapú számla, csak elektronikusan állítja elő a számla kibocsátója és elektronikusan fogadja be a számla befogadója.
  3. 3. Biztosítani kell: Az eredet hitelességét A jogszabály értelmében valamilyen technikai eszköz segítségével egyértelműen azonosíthatóvá kell tenni, hogy ki volt a számla kibocsátója, és hogy valAz adattartalom sértetlenségét A számla tartalma nem változhat meg a kibocsátás után. A számlák hitelessége és sértetlensége érdekében Társaságunk minden elektronikus számlát időbélyeggel és fokozott biztonságú elektronikus aláírással lát el. Az olvashatóságot Olyan formátumban kell előállítani, hogy elolvasható legyen, pl. szöveg fájlban, Excel fájlban, pdf-ként vagy képként. Elektronikus számláinkat pdf formátumban állítjuk elő, amelyben a csatolmányok között xml formátumban is elérhetőek a kötelező tartalmi elemek. Befogadói hozzájárulást Akkor bocsáthatunk ki elektronikus számlát, ha a befogadó, azaz Ön ehhez előzetesen hozzájárult. Előzetes hozzájárulása esetén a számlát az Ön által megadott óban ő állította-e ki a számlát. email címre küldjük el, vagy a számlához elektronikus hozzáférést biztosítunk. Milyen jogi feltételeknek kell megfelelnie?
  4. 4. Kérhetek számlamásolatot? A számlamásolat fogalma elektronikus számla esetén nem létezik, ugyanis az elektronikus számla a törvény szerint csak egyetlen példányban készülhet. Természetesen az elkészült számla digitálisan korlátlan számban sokszorosítható, ezek azonban mind eredeti számlának számítanak. Fontos tudnia, hogy az elektronikus számla csak elektronikus formában marad hiteles, kinyomtatva nem használható hiteles dokumentumként.
  5. 5. Megőrzés és tárolás A számlák megőrzését meghatározott esetekben jogszabály írja elő mind a kibocsátó, mind a befogadó részére. Az elektronikus számlákat csak elektronikus formában, a jogszabály által előírt módon szabad tárolni, mivel csak így őrizhető meg a hitelességük.
  6. 6. Hogyan válthatok E-számlára • Átutalásos vagy csoportos beszedéses díjfizetés esetén: Ha Ön szerződése alapján átutalással vagy csoportos beszedéssel fizet, e-számlát az erre vonatkozó kitöltött és aláírt nyilatkozat visszaküldésével igényelhet. A nyilatkozatot eljuttathatja hozzánk emailben csatolt dokumentumként, postai úton (7602 Pécs, Pf. 888) vagy személyesen is leadhatja ügyfélszolgálati irodánkban. • Csekkes díjfizetés esetén: Ha Ön korábban a csekkes díjfizetési módot választotta, és most szeretne e-számlára váltani, akkor az e-számla igényléshez kapcsolódóan a díjfizetést is módosítani kell átutalásra vagy csoportos beszedési megbízásra. Erre aktív regisztráció esetén lehetősége van online szerződéskezelő rendszerünkön keresztül, telefonos ügyfélszolgálatunkon, meglévő elektronikus kommunikációt engedélyező nyilatkozat esetén emailben, esetleg személyesen ügyfélszolgálati irodánkban. Kérjük – különösen cégek esetében -, gondolja át az elektronikus számlára váltást, és szükség esetén egyeztessen, van-e lehetőség ilyen típusú számlát befogadni, mivel a visszavonás a kiállított számla sztornózása és a papíralapú új számla kiállítása miatt időigényes lehet.
  7. 7. Hogyan vonhatom vissza E-számla hozzájárulásomat? Ha nem szeretne a továbbiakban élni az elektronikus számla lehetőségével, akkor a hozzájárulását visszavonhatja bármelyik ügyfélszolgálatunkon egy visszavonó nyilatkozat kitöltésével, valamint elektronikus úton egy az e-számlához megadott email címéről küldött lemondó levéllel. Az e-számla hozzájárulás visszavonását követően a szerződésén keletkező díjelőírásairól a számla már nem elektronikusan fog előállni.
  8. 8. Köszönöm a figyelmet!

×