w w w . o n l i n e t . e u
Magyar üzleti sikerekbõl tanulnak
hazánkban amerikai diákok
AMERIKÁBÓL JÖTTEM
2010 Október 14....
w w w . o n l i n e t . e u
AMERIKÁBÓL JÖTTEM– foglalja össze Wortmann
Ádám, az ONLINET Kft. egyik tulajdonosa, mit érzett...
w w w . o n l i n e t . e u
AMERIKÁBÓL JÖTTEM
–egészítikiGerritLemmen,azegyetemegyikdiákja.
Arra a kérdésre, hogy látogatá...
w w w . o n l i n e t . e u
A Közép-Floridai Egyetem (UCF – University of Central Florida) Orlando állam legnagyobb, a bei...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

University of Central Florida visiting ONLINET

396 views

Published on

A group of 28 students and professors from the UCF visited ONLINET Hungary on 14.10.2010. www.onlinet.eu

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
396
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

University of Central Florida visiting ONLINET

  1. 1. w w w . o n l i n e t . e u Magyar üzleti sikerekbõl tanulnak hazánkban amerikai diákok AMERIKÁBÓL JÖTTEM 2010 Október 14. Mi a közös hazánk legnagyobb múltra visszatekintõ távközlési vállalatában, legpatinásabb elektronikai gyártójában, egy amerikai befektetéssel létrejött, buszokat gyártó vállalatban és egy virágzó magyar informatikai cégben? Ezen négy cég üzleti sikereit tartják példaértékûnek az Egyesült Államokbeli Közép-Floridai Egyetem (UCF – UniversityofCentralFlorida)MBAszakoshallgatói. Hogy az említett vállalatokról személyes tapasztalatot szerezzenek, egy tanárokból és diákokból álló 28 fõs csoport utazott Magyarországra. Élményeikrõl körutazásuk egy állomásánfaggattukõket. „Hatalmas potenciállal rendelkezik. Kis ország rengeteg tehetséges emberrel.” „Izgalmas idõszak vár Magyarországra, mert bár nehéz idõkön van túl, a dolgok gyorsan változnak, és látom a friss alkotóerõt ebben a generációban.” „Célunk partner egyetemeink diákjai és a képzésen résztvevõ üzletemberek számára, olyan helyi üzleti gyakorlatok és globális stratégiák bemutatása, melyek a tanulmányaikon túl akár konkrét üzleti modellé, vagy kapcsolattá is alakulhatnak.” – válaszolja Viktoria Kish arra a kérdésünkre, hogy mitõl más Magyarország a régió többi országához viszonyítva. – egészíti ki válaszát. Az utazást és a programot szervezõ ISP (International Student Programs) nevû szervezet alapítója, nem mellesleg apai ágon magyar származású, így érthetõ okokból hazánk több mint egy egyszerû célállomás számára. Az 1999 óta fennálló szervezet a világ minden pontjára szervez testreszabott tanulmányi körutakat, elsõsorban amerikai oktatási intézmények számára. - folytatja Viktoria Kish. A diák szó elsõ hallásra csalóka lehet, hiszen a csoport több tagjaisamerikainagyvállalatokfelsõvezetõiköréheztartozik.
  2. 2. w w w . o n l i n e t . e u AMERIKÁBÓL JÖTTEM– foglalja össze Wortmann Ádám, az ONLINET Kft. egyik tulajdonosa, mit érzett akkor, mikor megtudta, hogy cége egyike annak a négy magyar vállalatnak, amely sikerei révén tananyaggá változik egy amerikai egyetemen. Mint mondja, két barátjával 9 éve alapított informatikai cége azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy „garázscégbõl” viharos gyorsasággal növekedett egy nemzetközi vállalattá. Az ügyfélirányító és digitális média rendszereket fejlesztõ és gyártó társaság a szerény kezdetek után mára egy öt leányvállalattal és három kontinenst átölelõ viszonteladói hálózattal rendelkezõszervezettéfejlõdött. A látogatók kora délután érkeztek útjuk ezen állomására, ahol három csoportra osztva követték a vendéglátó programját. A program elsõ része egy elõadás, amelynek keretében az ONLINET export divíziójának elsõ embere mutatja be a céget, annak termékeit, piacait és fontosabb ügyfeleit. A cég életciklusának öt generációjáról és a fejlõdés egyes szakaszairól már a kereskedelmi és gazdasági igazgató számol be. A jelenlevõk õszinte érdeklõdését jelzi, hogy a kérdések özönének egy idõ után gátat kell szabni. Jön a második csoport. Az elsõ csoportot követve utunk az összeszerelõ részlegbe vezet, ahol az egyes hardver eszközök gyártási és tesztelési folyamataiba pillanthatnak be a látogatók. Innen továbbhaladva – szó szerint – egyre feljebb jutunk a cég budapesti fõhadiszállásának emeletein. A tervezés, a szoftverfejlesztés, a projekt menedzsment, a kereskedelem, majd végül a terméktámogatás és üzemeltetés osztályainak munkáján keresztül a csoport betekinthet a folyamatba,melysoránegyötletbõlpiacképesvégterméklesz. – válaszol Robert Sweo, a UCF professzora arra a kérdésünkre, hogy miben látja a legnagyobb különbséget az amerikai és a magyar üzleti modell között. „Meglepetés és megtiszteltetés.” „Az Egyesült Államokban hatalmas kihívást jelent, hogy minden sokkal nagyobb, hatalmasabb, mint Magyarországon. A piac, a versenytársak, vagy akár maguk a távolságok. Pont ezért olyan üzleti gyakorlatokra van szükség, amelyek „üzemszerûen termelik” a sikert. Magyarországonaszemélyeskapcsolatoknakvanhihetetlenfontossága.”
  3. 3. w w w . o n l i n e t . e u AMERIKÁBÓL JÖTTEM –egészítikiGerritLemmen,azegyetemegyikdiákja. Arra a kérdésre, hogy látogatásaik nyomán tanultak-e újat, és ha igen mi lenne az, tanár és diák részérõl egyértelmû az igenlés. Egyrészt az ONLINET példájából azt látták, hogy átvészelni, túlélni nehéz idõket csak úgy lehet, ha egy cég folyamatosan változik, követi a megváltozott körülményeket. – hangsúlyozza Robert Sweo. – teszi hozzá Gerrit Lemmen. Nem volt szükség hosszadalmas gondolkodásra akkor sem, mikor azt szerettük volna megtudni, mi az, ami különösen megragadta õket a magyar üzleti környezetbõl. Tény, hogy rengeteg fiatal szakember dolgozik a vállalatoknál, és nincs „kõbe vésett mentalitás”, ebbõl fakadóan nagyfokú rugalmasságjellemziezeketacégeket. Hogy a csoport mennyire élvezte a látogatást mi sem jelzi jobban, mint hogy a két órásra tervezett program közel négy órásra nyúlt. A nap hátralévõ részében városnézés és egy hamisítatlan magyar vacsora vár a csoportra. Búcsúzás elõtt annyi idõnk marad, hogy megkérdezzük, mit mondanak majd barátaiknak, kollégáiknak odahaza Magyarországról? –szólahatározottválasz. „ Mi amerikaiak hajlamosak vagyunk mindenbõl árucikket csinálni. Mint mondják, mindennek van egy ára. Itt viszont úgy tapasztalom, valóban a jó üzleti kapcsolatokon múlik minden. Ha ezt a módszert átültetnénk az amerikai gyakorlatba, akkor egy-, két-, háromszor akkora szervezetre lenne szükség, hogy az itt elért sikereket ott isrealizáljuk.” „Az a cég, aki nem alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, az ügyfelek megváltozott igényeihez, menthetetlen. A válságot is ilyen cégek élték túl.” „Az idõzítés a legfontosabb. Gyorsabbnak és okosabbnak lenni mindenki másnál. A mai látogatásunk során is ezt tapasztaltuk, ennél a vállalatnál is ez volt az oka a gyors és tartós sikernek. Az ONLINET-nek is volt egy víziója, amit képesek voltak folyton szem elõtt tartva és keményen dolgozva, rövid idõ alattsikereketelérni.Ezahozzáálláspéldaértékûlehetnemcsakamagyar, de az amerikai cégek számára is.” „Remekhely.Eztkikellpróbálnotok.”
  4. 4. w w w . o n l i n e t . e u A Közép-Floridai Egyetem (UCF – University of Central Florida) Orlando állam legnagyobb, a beiratkozók számát tekintve az USA harmadik legnagyobb egyeteme. Az 1963-ban alapított oktatási intézmény elsõdleges feladatának tekintette, hogy az alig 56km-re lévõ Kennedy Ûrközpont számára kvalifikált munkaerõt neveljen. Az intézmény fennállása óta 186.000 diplomát osztottak ki. A 225 különbözõ képzési programot kínáló intézmény az oktatás és kutatás éllovasának számít egyebek mellett az optika, informatika, digitális média, illetve a gazdaság és üzletfejlesztés terén. Rövid történelme során olyan jeles személyek mondtak beszédet az intézmény falai között, mint Richard Nixon, Bill Clinton vagy a jelenlegi alelnök Joe Biden. Az egy központi és tíz szatellit campusszal mûködõ egyetemen jelenleg több mint 56.000 diák a világ 141 országából és az USA 50 államából látogatja a kurzusokat. Az egyetem 2007/08-ban kutatási célokra több mint 122 millió dollár támogatást kapott. Az egyetem Facebook oldalánaktöbbmint66.000rajongójavan. AzONLINETKft.2001-benalakult3barátösszefogásával,szerénytokével,deannálnagyobblelkesedéssel. A cég ma egy 60 fos vállalat, 5 európai leányvállalattal és kiterjedt disztribúciós hálózattal az európai és afrikai kontinensen valamint a Közel-Keleten. A cég által gyártott ügyfélhívó rendszerek és digitális média megoldások több mint 1200 ügyfélszolgálaton muködnek világszerte, megközelítoleg félmillió embert szolgálva ki naponta. A Deloitte csoport három egymást követo évben ítélte oda az ONLINET-nek a leggyorsabban fejlodo technológiai vállalatoknak járó, Technology Fast 50 CE és Fast 500 EMEA díjakat. A cég 2011-ben telepíti elso rendszerét az amerikai kontinensen, az Egyesült Államok fovárosában, Washingtonban. Garázscégbol piacvezeto Egy egyetem több mint 66.000 rajongóval

×