Mtg v5.0 full pdf bm

1,335 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,335
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
162
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mtg v5.0 full pdf bm

 1. 1. Kandungan Panduan Jurulatih (Guru) (Guru) A M (Guru) (Guru) 26 (Pentadbir) (Pentadbir) (Guru) 40 (Guru) 54 Kalendar Tempahan (Guru) 61 (Guru) (Guru) (Guru) (Guru) 35 67 74 92 99 102 S S (Guru) 104 (Guru) (Pelajar) (Guru)
 2. 2. Kandungan Panduan Jurulatih 134 (Guru) (Guru) 144 (Guru) K 138 (Pentadbir) 147 (Pentadbir) 152 158 (Pentadbir) 168 (Pentadbir) / (Pentadbir) 177 184 Membina Mata pelajaran (Guru) 187 (Guru) 200 206 (Pelajar) 208 (Pelajar) U P (Pelajar) (Pelajar) (Guru) (Pelajar) 222 234 (Pelajar) (Pelajar) 210 244 255 257 261
 3. 3. 1.0 Menginspirasi Perubahan (Pengguna: Guru) 1.0 Inspiring Change (User: Staff)
 4. 4. transforming education through the Internet 2 Menginspirasi Perubahan TUGASAN: Memberi inspirasi kepada para peserta, demi perubahan. OBJEKTIF: Memberi para peserta motivasi dan inspirasi tentang perlunya kaedah pengajaran baru. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video - SHIFT HAPPENS TATACARA: 1. MENINGKATKAN KESEDARAN • Satu daripada sepuluh aduan yang sering diterima tentang pelajar ialah mengenai sikap mereka yang kurang memberi perhatian ketika berlangsungnya proses pembelajaran dan pengajaran. Semakin ramai pelajar dilihat mula hilang minat untuk berada di sekolah, selain meminggirkan diri daripada guru-guru dan pelajaran. Antara punca berlakunya masalah ini ialah bilangan pelajar yang terlalu ramai di dalam sesebuah kelas, bantuan berfokus kepada individu yang terhad dan teknik pengajaran guru yang kurang berkesan. Segelintir guru pula mengadu yang mereka juga sukar mendekati pelajar. Pada pandangan anda, apakah punca sebenar kepada masalah ini? • Perhatian pelajar dapat ditingkatkan melalui penglibatan ibu bapa, nisbah pelajar-guru yang lebih kecil dan pengajaran yang lebih menarik. 2. VIDEO - SHIFT HAPPENS • Mainkan video - Shift Happens. • Ulas apa yang diperkatakan di dalam video. Tanya peserta soalan-soalan berikut:   SOALAN: • Apakah perubahan teknologi memberi kesan kepada guru? • Pada pendapat anda, adakah perubahan dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran akan dapat meningkatkan perhatian pelajar semasa mereka menjalani proses pembelajaran? RUMUSAN Mulakan perbincangan tentang masalah-masalah komunikasi dan kaedah pengajaran di dalam kelas. Alatalat komunikasi yang digunakan oleh para guru dan pelajar juga mungkin berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk guru-guru melengkapkan diri mereka dengan ilmu pengetahuan yang berkaitan dengan cara-cara berkomunikasi terkini yang digunakan oleh pelajar mereka. Tekankan tentang keperluan untuk berubah. Tetapi perubahan tidak perlu jika tidak memiliki pengetahuan yang mencukupi. Pelajar-pelajar yang dilahirkan selepas 1980 sering dirujuk sebagai Net Generation, iGeneration, atau Generasi X, Y dan Z. Mereka adalah cerminan kepada zaman semasa yang menjadikan teknologi sebagai satu perkara biasa.
 5. 5. 1.1 Pengenalan kepada Projek 1BestariNet (Pengguna: Guru) 1.1 Introduction to the 1BestariNet Project (User: Staff)
 6. 6. transforming education through the Internet 4 Gambaran Keseluruhan Projek 1BestariNet TUGASAN: Gambaran keseluruhan tentang Projek 1BestariNet. OBJEKTIF: Memberi kefahaman kepada para peserta tentang matlamat dan tujuan Projek 1BestariNet dilaksanakan. TEMPOH MASA: 10 minit. ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.1 - Gambaran Keseluruhan Projek 1BestariNet TATACARA: 1. MEMAHAMI PROJEK 1BestariNet Dua matlamat utama digariskan di bawah Projek 1BestariNet ini iaitu: • Menangani masalah para pelajar yang kurang berminat dan kurang memberi perhatian semasa berada di dalam bilik darjah. • Mengurangkan jurang perbezaan di kalangan pelajar-pelajar di seluruh Malaysia. Projek ini adalah penyelesaian bersepadu yang membolehkan fungsi pengajaran dan pembelajaran, kolaborasi dan pentadbiran dilakukan menerusi sistem Persekitaran Pembelajaran Maya yang berasaskan pengkomputeran awan (cloud). Projek ini melibatkan 10,000 buah sekolah di seluruh negara dan mereka yang terlibat akan diberikan sambungan 4G tanpa wayar dan Frog VLE. 2. VIDEO – Gambaran Keseluruhan Projek 1BestariNet • Mainkan video • Ulas apa yang diperkatakan di dalam video. Tanya peserta soalan-soalan berikut: SOALAN: • Sila kenal pasti salah satu ciri di dalam projek ini yang bermanfaat untuk anda. • Apakah peranan anda dalam projek ini?
 7. 7. 1.2 Bagaimana Membentuk Pasukan Frog Anda (Pengguna: Guru) 1.2 How to Organise Your Frog Team (User: Staff)
 8. 8. transforming education through the Internet 6 Bagaimana Membentuk Pasukan Frog Anda TUGASAN: Pasukan Frog – Memahami peranan dan tanggungjawab OBJEKTIF: Memahami peranan dan tanggungjawab sebagai Pasukan Frog. TEMPOH MASA: 10 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.2 – Bagaimana Membentuk Pasukan Frog Anda TATACARA: 1. PENGENALAN KEPADA PASUKAN FROG Kejayaan Frog bukanlah terletak di tangan seseorang individu semata-mata, tetapi ia memerlukan penglibatan seluruh warga sekolah. Rangka kerja ini akan memudahkan tugas anda untuk memantau dan menguruskan pasukan yang terlibat dalam usaha menjayakan projek ini. Pasukan ini perlu terdiri daripada Pengetua /Guru Besar, guru-guru (berdasarkan kepada bidang kurikulum dan peranan mereka) serta pelajar. Tujuan Pasukan Frog dilantik adalah untuk mewujudkan persekitaran pengajaran dan pembelajaran yang menarik menerusi pendekatan yang holistik terhadap teknologi. Selain itu, ia juga memberi fokus kepada kegunaannya sebagai medium untuk memperbaiki sekolah secara menyeluruh. Pasukan Frog akan mengurus pelaksanaan projek dan kami percaya hubungan positif di antara pelajar, guru dan ibu bapa akan mendorong kepada kecemerlangan pelajar. Untuk terus maju dan mengekalkan hubungan ini, setiap ahli Pasukan Frog diberikan peranan yang tersendiri.   2. VIDEO – Bagaimana Membentuk Pasukan Frog Anda • Mainkan video “Bagaimana Membentuk Pasukan Frog Anda”. • Ulas apa yang diperkatakan di dalam video. Tanya peserta soalan-soalan berikut: SOALAN: • Apakah peranan anda dalam Pasukan Frog? • Apakah persediaan yang anda lakukan untuk melaksanakan peranan dalam Pasukan Frog? RUMUSAN Memberi para peserta motivasi dengan memberitahu mereka tentang sokongan berterusan yang akan diberi oleh Pasukan Transformation Management FrogAsia.
 9. 9. 1.3 Gambaran Keseluruhan Frog VLE (Pengguna: Guru) 1.3 Frog VLE Overview (User: Staff)
 10. 10. transforming education through the Internet 8 Gambaran Keseluruhan Frog VLE TUGASAN: Memberi gambaran keseluruhan tentang Frog VLE. OBJEKTIF: Memastikan pengguna memahami secara umum fungsi-fungsi Frog VLE agar mereka boleh menggunakannya dengan lebih berkesan. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 1.3 – Gambaran Keseluruhan Frog VLE • Komputer • Papan putih • Pen dan buku nota • Projektor TATACARA: 1. PENGENALAN Frog VLE adalah sejenis VLE yang dipilih untuk pelaksanaan projek 1BestariNet. Frog VLE berfungsi sebagai komuniti pembelajaran untuk warga sekolah. Persekitaran Pembelajaran Maya Frog, atau lebih dikenali sebagai Frog VLE adalah sistem pembelajaran yang berasaskan jaringan dan menyerupai pembelajaran dunia sebenar, tetapi menggabungkan konsep pendidikan konvensional dan kaedah maya. Sebagai contoh, guru-guru boleh memberi tugasan, ujian dan memeriksa tugasan secara maya, sementara pelajar pula dapat menghantar tugasan dan menyemak markah mereka menerusi VLE. Para guru dan pelajar turut boleh mengakses berita sekolah dan dokumen penting yang dikemaskini oleh pentadbir sekolah. Menerusi Frog VLE dan sambungan internet 4G, pendidikan akan dapat dilaksanakan di mana jua, pada bila-bila masa kerana Frog VLE adalah berasaskan pengkomputeran awan (cloud). Dengan ini, proses pembelajaran boleh dilakukan di mana sahaja, sama ada di sekolah ataupun di rumah, 24 jam sehari, 7 hari seminggu. 2. OBJEKTIF Memastikan pengguna memahami fungsi-fungsi VLE. 3. LOG MASUK KE DALAM VLE Memberi arahan kepada peserta untuk log masuk ke dalam VLE.
 11. 11. transforming education through the Internet 9 4. VIDEO – Gambaran Keseluruhan Frog VLE Mainkan video dan hentikannya seketika selepas setiap bahagian. Minta peserta menekan bahagianbahagian yang lain di dalam platform sambil mengikuti video. 5. SESI IMBASAN Imbas kembali apa yang dipelajari oleh para peserta dan penggunaannya.   Panduan Pengguna Antara muka (Interface) Frog VLE Masukkan ID Pengguna dan kata laluan apabila diminta. Kemudian, sila klik Login. Penting! Anda mestilah log keluar daripada akaun Google yang lain sebelum anda log masuk ke dalam Frog VLE. Jika tidak, sebagai pengguna baru, anda tidak boleh log masuk ke dalam Frog VLE. Antara muka (Interface) Frog VLE yang direka untuk memudahkan navigasi dan penggunaan Frog. Penerangan tentang fungsi ikon dan kegunaannya akan diberikan di bahagian seterusnya. Frog Bar Frog Bar adalah kawasan tetap di bahagian atas skrin Frog VLE yang membolehkan anda mengakses System Options, Dashboard dan Menu VLE. Frog Bar ini tidak boleh dipadam.
 12. 12. transforming education through the Internet 10 Dari kiri ke kanan, Frog Bar mengandungi elemen-elemen yang berikut: Menu Frog Head Menu Frog Head memberi anda akses pantas ke ruangan System Options VLE. Di dalamnya terkandung: • Help – Bantuan umum VLE. Anda boleh mendapatkan jawapan untuk soalan lazim di sini. • My Preferences – Tetapan asas VLE boleh diubah di sini. Pilihan-pilihan tersebut terdiri daripada: • Language – Bahasa VLE boleh ditukar di antara Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu. Anda boleh memilih bahasa pilihan anda. • My Background – Anda boleh menetapkan latar Frog VLE anda dengan memilih imej yang disediakan. Anda juga boleh memuat naik imej anda sendiri. • Change Password – Tukar kata laluan Frog VLE di sini. • About Us - Untuk melihat maklumat tentang Frog VLE. • Log Out – Membolehkan anda log keluar dari VLE selepas menggunakannya. Kawasan Semasa Kawasan Semasa menjadi petunjuk tentang lokasi anda di dalam VLE. Teks di dalam kotak berwarna merah di atas akan berubah mengikut lokasi di mana anda berada di dalam VLE. Help Butang Help akan memaparkan bantuan yang berkaitan dengan kawasan VLE yang sedang dipaparkan. Dashboard Switch Dengan menekan butang di dalam kotak berwarna merah di atas, anda akan beralih dari laman Dashboard Peribadi (My Dashboard) ke Dashboard Sekolah dan begitu juga sebaliknya. Global Search Box Dalam kotak carian ini, anda boleh mencari sumber atau tarikh janji temu yang terdapat di dalam Frog VLE. Jika terdapat aplikasi yang sedang aktif, pencarian anda akan bermula dari dalam aplikasi tersebut sebelum ia merentasi ke seluruh Frog VLE. Hasil carian kemudiannya akan memaparkan beberapa sumber atau temu janji. Jika terdapat lebih banyak padanan, pautan More akan memaparkan hasil carian selebihnya.
 13. 13. transforming education through the Internet 11 Home Butang Home berfungsi untuk membawa anda kembali ke Dashboard. Quick Launch Ikon Quick Launch memaparkan menu Quick Launch. Di sini anda boleh meneroka semua bahagian VLE. Resource Manager Resource Manager adalah ibarat jantung kepada Frog VLE. Di sini anda boleh membuat dan menyimpan sebarang sumber. Application Tray Application Tray membolehkan anda menukar antara laman atau aplikasi yang telah dibuka. Apabila anda mengklik butang Application Tray, aplikasi atau laman yang sedang aktif akan dipaparkan. Jika anda klik mana-mana ikon yang terdapat pada Tray , anda akan dibawa ke halaman yang diklik. Laman atau aplikasi yang sedang aktif di dalam Application Tray boleh ditutup dengan mengklik butang [x]. Notifications Ikon Notifications akan memaparkan petunjuk yang berwarna merah apabila terdapatnya mesej baru. Ikon ini menunjukkan tentang jumlah pemberitahuan yang belum lagi dibaca oleh pengguna. Ikon ini akan mempamerkan pemberitahuan dari Calendars, Assignments, Wall, Quizzes, Poll dan Forms. Apabila anda klik pada mana-mana mesej di dalam Events Feed, anda akan dibawa ke aplikasi atau laman yang menjana mesej tersebut. Pemberitahuan yang dihantar dari sumber yang sama, misalnya daripada pelajar yang sama, akan dikumpulkan di dalam Events Feed. Nota: Notification Widget yang terdapat di dalam Content Panel boleh diletakkan di dalam My Dashboard.
 14. 14. transforming education through the Internet 12 Sekarang kita akan memaparkan ruangan utama dalam Frog VLE. Pautan-pautan ke ruangan ini boleh didapati dalam menu Resource Manager pada Frog Bar. Klik pada ikon Resource Manager.Pilih satu ikon dari menu Applications. Ikon-ikon adalah seperti di bawah: Gambaran Keseluruhan menu Quick Launch (paparan Guru)
 15. 15. transforming education through the Internet 13 Bookshelf Pengguna: Guru, Ibu Bapa, Pelajar Pentadbir Frog VLE. Bookshelf adalah aplikasi yang boleh digunakan oleh pengguna untuk melihat buku-buku digital mereka melalui FrogStore. BookShelf bukan sahaja boleh menyimpan buku-buku digital tetapi turut menyediakan pembaca buku digital. Assignments Pengguna: Guru, Pelajar (paparan penerima) dan Pentadbir Frog VLE. Aplikasi Assignments disediakan bagi membolehkan guru memberi, menyemak, mengulas, dan mengubah tugasan yang disediakan untuk pelajar. Setelah Site untuk tugasan disediakan, ia boleh dihantar kepada pelajar melalui satu proses mudah. Assignments boleh diberikan kepada pelajar secara individu ataupun berkumpulan. Aplikasi Assignments ini juga turut memudahkan guru untuk menghantar mesej kepada pelajar yang diberikan tugasan. Mesej boleh dihantar kepada pelajar secara individu ataupun secara berkumpulan. Apabila pelajar menghantar tugasan mereka, ia akan dihantar kembali ke kawasan Assignments agar guru dapat menyemak dan memberi komen. Guru akan menerima pemberitahuan di dalam panel Notifications, jika sebarang tugasan telah dihantar atau sebarang mesej diterima.
 16. 16. transforming education through the Internet 14 Pelajar tidak boleh memberi tugasan. Mereka hanya boleh melihat, menyiapkan dan menghantarnya kepada guru. Sebaik guru memberi tugasan, pemberitahuan akan dihantar kepada pelajar menerusi panel Notifications. Tugasan boleh dibuka dengan hanya mengklik pemberitahuan tersebut. Jika markah telah diberi, pelajar juga akan turut menerima pemberitahuan. Calendar Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Calendar ini dapat memudahkan anda untuk menguruskan semua aktiviti. Jika perlu, anda juga boleh berkongsikan kalendar anda dengan guru-guru lain. Anda turut boleh membuat kalendar-kalendar lain dan berkongsikannya secara umum ataupun tertutup. Ia mungkin kalendar untuk aktiviti ko-kurikulum ataupun untuk sebarang acara istimewa. Anda juga boleh meletakkan maklumat tambahan untuk sesuatu acara/aktiviti, seperti lokasi acara, jemputan dan nota.
 17. 17. transforming education through the Internet 15 School Dashboard Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. School Dashboard memaparkan notis dan maklumat yang diuruskan oleh pihak sekolah. Di sini anda boleh melihat papan notis, imej, video dan memuat turun fail-fail penting. Ia juga mengandungi suapan MOE RSS yang sentiasa memberikan anda maklumat tentang berita pendidikan atau maklumat untuk pihak sekolah dan guru-guru. School Dashboard adalah diuruskan oleh Pentadbir Frog sahaja. Booking Calendar Pengguna: Guru dan Pentadbir Frog VLE. Booking Calendar digunakan apabila anda ingin menempah bilik atau sumber di sekolah anda. Sekiranya bilik/sumber tersebut telah ditempah, pengguna lain tidak akan boleh membuat tempahan untuk sumber atau bilik tersebut, pada waktu dan tarikh yang sama. Pentadbir Frog boleh memasukkan bilik atau sumber baru ke dalam Booking Calendar.
 18. 18. transforming education through the Internet 16 Community Site Pengguna: Guru dan Pentadbir Frog VLE. Community Site adalah portal untuk guru-guru mendapatkan soalan-soalan lazim, dokumentasi dan video bantuan serta menyediakan ruangan forum untuk perbincangan tentang isu-isu semasa yang relevan. Community Site ini adalah berasaskan konsep berkumpulan. Setiap kumpulan memiliki Wall masing-masing yang membolehkan setiap ahlinya menghantar mesej. Guru boleh mencari dan menyertai mana-mana kumpulan yang dipaparkan dalam hasil carian. Jika tiada kumpulan yang ditemui, kumpulan baru boleh diwujudkan dengan salah satu pilihan berikut: Public – kumpulan akan terpapar dalam hasil carian dan sesiapa sahaja boleh menyertainya. Private – kumpulan tidak akan terpapar dalam hasil carian dan mereka yang mahu menjadi ahli perlu menerima jemputan daripada pemilik kumpulan. My Dashboard Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. My Dashboard adalah halaman pertama yang anda akan temui sebaik anda log masuk ke dalam VLE. Anda boleh mengubah suai halaman ini dengan memasukkan kalendar sekolah, RSS Feeds atau pemberitahuan. Kandungan peribadi seperti gambar, video atau pautan ke laman kegemaran anda juga boleh dimasukkan. Gunakan Widgets untuk mengubah wajah dan kandungan Dashboard, pada bila-bila masa dan mengikut citarasa anda.
 19. 19. transforming education through the Internet 17 Nota: My Dashboard tidak boleh dikongsi atau diserahkan kepada pengguna lain. Departmental Sites Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Setiap bidang memiliki Department Site masing-masing. Di laman utamanya terpapar notis alu-aluan, carta organisasi bidang/panitia, markah peperiksaan dan notis-notis lain. Dalam Laman Bidang/Panitia, mata pelajaran yang berkaitan dipautkan agar pelajar mudah mendapatkan maklumat tentang mata pelajaran. Dalam laman itu, kandungan seperti maklumat kurikulum, galeri, video, profil guru, panduan ulang kaji, soalan tahun lepas dan lain-lain, boleh dimasukkan. Laman Bidang/mata pelajaran juga boleh ditambah, jika perlu.
 20. 20. transforming education through the Internet 18 Pin-Point Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Pin-Point adalah alat carian pantas untuk kandungan. Ia menarik kandungan dari My Library, selepas kandungan tersebut ditambah melalui FrogStore dan juga Internet menerusi YouTube, Vimeo dan Flickr. Pin-Point boleh diakses sama ada dari menu Quick Launch atau dari beberapa widget di dalam platform Frog. Ia termasuklah widget Media, Pautan ke Fail dan Pautan Luar. Pin-Point juga boleh diakses apabila item media ditambah kuiz, seperti dan imej. FrogStore Pengguna: Guru, Pelajar, Ibu bapa dan Pentadbir Frog. FrogStore adalah satu pasar pengajaran dan pembelajaran yang memberi akses lancar untuk anda mendapatkan perkhidmatan, produk dan kandungan pendidikan yang ‘terbaik dalam kelas’ bagi tujuan mempertingkatkan perjalanan pembelajaran anak-anak.
 21. 21. transforming education through the Internet 19 FrogStore terdapat di dalam Frog VLE pengguna. Ibu bapa turut boleh mengakses FrogStore melalui Frog VLE atau portal 1BestariNet. Kandungan yang diperolehi oleh ibu bapa akan diasimilasikan ke dalam Frog VLE untuk kegunaan anak-anak mereka di sekolah. Item yang lebih besar seperti peranti mudah alih atau Chromebook akan dihantar terus ke pintu rumah anda atau boleh diambil di kedai-kedai YES yang terdekat. Google Drive Pengguna: Guru, Ibu Bapa, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan ‘awan’ peribadi yang disediakan oleh Google untuk membolehkan anda menyimpan dan berkongsi kandungan digital menerusi komputer, komputer riba dan telefon bimbit.
 22. 22. transforming education through the Internet 20 The Pond Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Lompatlah ke The Pond, bagi mencetus dan berkongsikan idea-idea yang hebat. The Pond disediakan khas untuk golongan pelajar. Pelajar boleh mula menimba pengalaman bersama Frog dengan memanfaatkan tip -tip dan idea-idea tentang cara untuk menggunakan Frog dengan berkesan. Learn Centre Pengguna: Guru, Pelajar, Ibu Bapa dan Pentadbir Frog VLE. Learn Centre mengandungi halaman bantuan dan video untuk memastikan anda mendapat yang terbaik daripada Frog VLE anda. Sama ada anda seorang guru, pelajar atau ibu bapa, panduan yang disediakan boleh membantu anda menggunakan Frog VLE dengan cepat dan cekap.
 23. 23. transforming education through the Internet 21 Learning Styles Report Pengguna: Guru dan Pentadbir Frog VLE. Learning Styles adalah aplikasi yang membolehkan pelajar mengetahui tentang gaya pembelajaran pilihan mereka berdasarkan jawapan mereka terhadap satu siri soalan. Learning Styles Report kemudiannya memaparkan jadual gaya pembelajaran setiap pelajar, sama ada mereka adalah pelajar visual, auditori atau kinestetik. Email Pengguna: Guru, Pelajar, Ibu Bapa dan Pentadbir Frog VLE. Setiap pengguna yang memiliki akaun Frog VLE akan mendapat akses ke e-mel mereka sendiri. E-mel boleh dihantar kepada, dan diterima daripada, mana-mana pengguna lain, bukan sahaja di kalangan pengguna di sekolah tetapi di mana sahaja. Alamat e-mel tersebut adalah sama dengan ID pengguna yang anda gunakan untuk log masuk ke dalam VLE.
 24. 24. 22 transforming education through the Internet Users Pengguna: Pentadbir Frog VLE. Aplikasi User boleh digunakan oleh pentadbir untuk mewujudkan, mengedit atau menghapuskan pengguna dalam Frog VLE. Analytics Pengguna: Pentadbir Frog. Analytics di dalam Frog VLE menyimpan maklumat yang berkaitan dengan penggunaan VLE. Ini termasuklah tentang log masuk pengguna dan pembuatan laman. Dengan maklumat yang dikumpulkan, anda dapat melihat kekerapan pengguna melog masuk ke dalam VLE, selain memaparkan tentang pengguna yang tidak pernah log masuk ke dalam VLE. Maklumat pembuatan laman membolehkan anda melihat bilangan laman yang telah dihasilkan, dalam tempoh masa yang ditetapkan. powered by
 25. 25. transforming education through the Internet 23 Groups Pengguna: Pentadbir Frog VLE. Groups adalah satu aplikasi yang membolehkan sesebuah kumpulan diwujudkan, diedit, disalin dan dihapuskan, dalam Frog VLE anda. Ia adalah satu kumpulan pengguna yang diwujudkan agar anda mudah untuk mengedarkan tugasan, berkongsi laman and menguruskan jemputan kalendar anda. Sites Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE . Sites adalah laman-laman yang diwujudkan dalam VLE. Laman-laman ini boleh ditag dengan kata kunci agar ia mudah dicari dan dibahagikan mengikut kategori. Laman-laman yang diwujudkan akan tersenarai di dalam My Sites di Resource Manager. Laman yang ditag dengan nama mata pelajaran khusus, misalnya English; akan muncul dalam kategori Subject Sites. Laman yang ditag dengan aktiviti ko-kurikulum seperti kelab dan lawatan pula akan muncul di dalam Co-curricular Sites. Other Sites menyenaraikan laman-laman yang tidak ditag dengan kata kunci berkaitan mata pelajaran atau kokurikulum tertentu, ataupun laman-laman yang ditag dengan kata kunci ‘other’ , untuk laman-laman yang dikongsikan dengan anda. Demi keselamatan, kawasan Sites tidak boleh diakses jika pengguna tidak log masuk ke dalam VLE. Pembuat laman mengawal hak ‘akses dan edit’. Sekiranya sesebuah laman itu tidak dikongsikan dengan anda, ia tidak dapat dilihat di dalam Resource Manager.
 26. 26. transforming education through the Internet 24 Laman yang dihasilkan boleh dihantar ke MoE Repository untuk dikongsikan dengan sekolah-sekolah lain di Malaysia. Setelah dimuat naik, laman tersebut akan disemak dan disenaraikan untuk muat turun. Hanya guru yang boleh memuat naik dan memuat turun laman-laman melalui MoE Repository. Learning Styles Pengguna: Pelajar Aplikasi Learning Styles membolehkan pelajar mengetahui gaya pembelajaran pilihan mereka: Visual (melihat), Auditori (mendengar) atau Kinestetik (pergerakan), berdasarkan kepada jawapan mereka terhadap satu siri soalan. Sebaik pelajar selesai menjalani ujian, guru kemudiannya dapat melihat gaya pembelajaran pilihan pelajar terbabit.
 27. 27. transforming education through the Internet 25 Forums Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Forums memaparkan Forum Sekolah. Forum ini adalah untuk warga sekolah dan boleh dilihat oleh guru-guru dan para pelajar. Hanya Pentadbir Frog VLE yang boleh memasukkan topik dalam Forum Sekolah. Forum perbincangan boleh diwujudkan untuk perbincangan kumpulan tentang topik tertentu berkaitan sekolah. Di setiap topik terdapat tarikh yang membolehkan guru menyemak perbincangan dan mengetahui tentang individu yang telah memberi sumbangan kepada topik tersebut. Pencipta forum boleh mengawal semua topik, akses dan tetapan. Preferences Pengguna: Guru, Pelajar dan Pentadbir Frog VLE. Tetapan asas VLE boleh diubah di sini, iaitu Language, My Background dan Change Password.
 28. 28. 1.4 Bagaimana Menghasilkan Kalendar Sekolah (Pengguna: Pentadbir) 1.4 How to Create Your School Calendar (User: Admin)
 29. 29. transforming education through the Internet 27 Bagaimana Menghasilkan Kalendar Sekolah TUGASAN: Menghasilkan Kalendar Sekolah. OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami tentang cara Pentadbir Frog memasukkan aktiviti dan acara ke dalam kalendar sekolah. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.4 – Bagaimana Menghasilkan Kalendar Sekolah • Komputer • Papan putih • Pen Marker • Pen and buku nota • Projektor TATACARA: 1. PENGENALAN • Jurulatih akan bertanya soalan tentang keberkesanan penyampaian maklumat menggunakan takwim sekolah di dalam bentuk hard copy. SOALAN: • Mengapakah pihak sekolah perlu menukar takwim sekolah mereka kepada Kalendar Sekolah Frog bagi tujuan penyampaian maklumat tentang aktiviti sekolah? • Kalendar Sekolah Frog memberi lebih kesan kepada penyampaian maklumat kerana ia mudah, pantas dan menjimatkan penggunaan kertas! 2. VIDEO – Bagaimana Menghasilkan Kalendar Sekolah Mainkan video dan hentikannya seketika apabila perlu. Maklumkan kepada peserta agar mematuhi arahan yang diberikan menerusi video. 3. SESI IMBASAN Imbas semula langkah-langkah yang perlu dilakukan ketika melakukan pengubahsuaian kalendar sekolah.
 30. 30. transforming education through the Internet 28 PANDUAN PENGGUNA Bagaimana Menghasilkan Kalendar Sekolah Penting! Untuk menghasilkan kalendar sekolah, anda mesti log masuk sebagai Pentadbir Frog. Untuk memulakannya, klik pada Quick Launch di Frog Bar. Kemudian, klik ikon Calendar. Dalam aplikasi Calendar, klik pada butang Add untuk menghasilkan kalendar sekolah. Sebaik sahaja anda klik pada butang Add, satu tetingkap kecil akan muncul. Taipkan nama dan deskripsi kalendar. Sebagai contoh: Calendar Name: Kalendar Sekolah Calendar Description: Takwim Sekolah  
 31. 31. transforming education through the Internet 29 Anda juga boleh menentukan tahap akses kalendar bagi warga sekolah. Di sebelah Calendar Availability, terdapat satu petak yang tertulis Restricted. Klik anak panah kecil di hujung petak tersebut. Pilih salah satu tahap akses yang terpapar di menu ke bawah iaitu: Restricted, Public, Shared. Untuk contoh ini kita akan memilih Public. Setelah selesai, klik pada Create Calendar. Kini anda dapat melihat ikon Kalendar Sekolah terpapar di bahagian kiri skrin anda.  
 32. 32. transforming education through the Internet 30 Untuk memasukkan acara / aktiviti ke dalam Kalendar Sekolah, klik butang New. Tetingkap New Event akan dipaparkan sebaik sahaja anda mengklik butang tersebut. Dalam panel New Event, sila masukkan nama acara / aktiviti. Sebagai latihan, taipkan: “Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah”. Masukkan juga lokasi acara tersebut. Contohnya, “Dataran Sekolah”.
 33. 33. transforming education through the Internet 31 Kemudian, klik pada kotak Starts / Ends. Tetingkap Event Start & End akan dipaparkan. Tukarkan tarikh dan masa bagi acara / aktiviti tersebut. Sebagai contoh: Start Date : Wed 29/May Start Time : 7:45 End Date : Wed 29/May End Time : 14:00 Setelah selesai, klik butang OK yang terdapat di bahagian bawah tetingkap tersebut. Anda akan dibawa kembali ke tetingkap New Event yang terdahulu.
 34. 34. transforming education through the Internet 32 Dalam ruangan Note, sila masukkan nota jika terdapat maklumat tambahan yang berkaitan dengan acara / aktiviti baru tersebut. Sebagai contoh, masukkan nota: “Persembahan pelajar akan bermula pada pukul 8.30 pagi”. Untuk mempamerkannya dalam Kalendar Sekolah anda, klik pada Calendar.
 35. 35. transforming education through the Internet 33 Tetingkap Choose Calendar akan terpapar. Klik kalendar yang terdapat pada menu ke bawah Display in. Pilih Kalendar Sekolah. Kemudian, klik OK apabila selesai. Klik butang Create Event untuk memasukkan acara/aktiviti tersebut ke dalam kalendar anda.
 36. 36. transforming education through the Internet 34 Kini, entri tersebut akan terpapar dalam Kalendar Sekolah anda. Anda boleh memasukkan acara / aktiviti lain ke dalam Kalendar Sekolah anda dengan mengikut langkahlangkah yang telah ditunjukkan tadi. Sebagai contoh kita akan memasukkan: New Entry : Kelas Tambahan Tahun 6 Location : Dewan Utama Sekolah Start Date : Sat Jun 15 Start Time : 7:45 End Date : Sat Jun 15 End Time : 11:00 Acara / Aktiviti tersebut akan dimasukkan ke dalam Kalendar Sekolah seperti paparan di bawah.
 37. 37. 1.5 Bagaimana Menghasilkan Kalendar Tempahan (Pengguna: Pentadbir) 1.5 How to Create Booking Calendar (User: Admin)
 38. 38. transforming education through the Internet 36 Bagaimana Menghasilkan Kalendar Tempahan TUGASAN: Menghasilkan Kalendar Tempahan. OBJEKTIF: Menunjukkan kepada peserta bagaimana kalendar tempahan direka dan dibatalkan. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.5 –Bagaimana Menghasilkan Kalendar Tempahan TATACARA: 1. PENGENALAN • Jurulatih memberitahu peserta tentang pelbagai kalendar tempahan yang boleh dihasilkan. Terangkan bahawa hanya Pentadbir Frog sahaja yang boleh menghasilkan kalendar tempahan. 2. VIDEO - Bagaimana Menghasilkan Kalendar Tempahan • Jurulatih menerangkan kandungan video ini dan bagaimana kalendar tempahan baru boleh dihasilkan. • Mainkan video.  
 39. 39. transforming education through the Internet 37 PANDUAN PENGGUNA Bagaimana Menghasilkan Kalendar Tempahan Penting! Untuk menghasilkan kalendar tempahan, anda mesti log masuk sebagai Pentadbir Frog VLE. Klik pada Quick Launch di Frog Bar dan klik Booking Calendar. Setelah tetingkap Booking Calendar dipaparkan, sila tuju ke arah Booking Items di sebelah kiri bahagian bawah skrin anda. Klik butang Add untuk memasukkan sumber tempahan baru ke dalam Booking Calendar. Sesudah anda klik pada Add tersebut, anda akan dapat melihat skrin Create Booking Item.Taipkan nama dan deskripsi berkaitan kalendar tempahan yang baru itu. Contoh: Makmal Komputer, projektor, TV, Bilik Mesyuarat dll. Anda juga perlu memasukkan dan menentukan kategori tempahan. Sila klik menu ke bawah Item Type dan pilih kategori tempahan anda. Anda boleh memilih sama ada Room ataupun Equipment.  
 40. 40. transforming education through the Internet 38 Setelah anda memasukkan nama kalendar (item), klik butang Create Item. Apabila anda klik Create Item, kalendar tempahan baru yang dihasilkan akan dipaparkan di dalam senarai sumber tempahan yang sedia ada. Anda boleh memilih paparan yang ingin dilihat. Membatalkan Kalendar Tempahan (Item) Pilih Booking Item Settings dari dalam senarai ini dengan mengklik anak panah kecil yang berwarna putih.
 41. 41. transforming education through the Internet 39 Ia memaparkan maklumat tentang kalendar tempahan yang dipilih seperti nama, deskripsi, jenis dan pemilik. Klik Delete untuk menghapuskan kalendar tempahan yang terpilih. Sebaik saja anda klik Delete, satu paparan Important akan muncul untuk mengesahkan pembatalan kalendar tempahan. Untuk mengesahkan arahan ini, taip ‘yes’ dan tekan ‘Enter ’. Kalendar tempahan tersebut telahpun dihapuskan.
 42. 42. 1.6 Bagaimana Mengedit Dashboard Anda (Pengguna: Guru) 1.6 How to Edit Your Dashboard (User: Teacher)
 43. 43. transforming education through the Internet 41 Bagaimana Mengedit Dashboard Anda TUGASAN: Mengubah suai Dashboard anda. OBJEKTIF: Memastikan para peserta mengetahui cara untuk mengedit Dashboard sendiri. TEMPOH MASA: 30 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.6 - Bagaimana Mengedit Dashboard Anda TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih menerangkan kandungan video yang berkaitan cara Dashboard diedit. 2. VIDEO – Bagaimana Mengedit Dashboard Anda Mainkan video ”Bagaimana Mengedit Dashboard Anda”. Berhenti seketika dan beri penjelasan apabila perlu. Galakkan para peserta untuk menonton video dan mengikut arahan yang diberi menerusi video. 3. SESI IMBASAN Imbas matlamat sesi. Sesi soal jawab.
 44. 44. transforming education through the Internet 42 Panduan Pengguna Bagaimana Mengedit Dashboard Anda Your Dashboard adalah halaman pertama yang anda akan temui sebaik sahaja anda log masuk ke dalam VLE. Anda boleh mengubah suai dashboard dengan memasukkan kalendar sekolah, RSS Feeds, atau pemberitahuan. Anda juga boleh menambah kandungan seperti foto, video atau pautan ke laman web kegemaran anda. Susun atur kandungan adalah mengikut kehendak anda dan anda boleh gunakan Widgets untuk menukar paparan dan kandungan Dashboard . Untuk mengedit Dashboard anda, anda perlu klik pada butang Edit di sebelah kiri skrin anda. Ia akan memaparkan Content Tray. Content Tray mengandungi tiga tab pilihan iaitu: Layout – Tab ini digunakan untuk menukar bilangan dan kedudukan kotak kandungan dalam halaman anda. Settings – Digunakan untuk menukar nama dan tema Dashboard anda. Widgets – Widget boleh diseret masuk ke dalam lajur di dalam halaman anda untuk menambah kandungan seperti teks, video dan gambar.
 45. 45. transforming education through the Internet 43 Menukar Tetapan pada Dashboard Anda Di dalam Content Tray, klik pada tab Settings. Untuk menukar nama Dashboard anda, masukkan nama yang dikehendaki ke dalam kotak Name of Site. Nama Dashboard di halaman anda akan dikemaskini secara automatik. Contohnya: Cikgu Pheobe. Ia akan terpapar di sebelah kiri atas Dashboard seperti yang ditunjukkan di bawah. Untuk menukar tema Dashboard pula, pilih tema baru dengan mengklik menu ke bawah yang terdapat di sebelah kanan.
 46. 46. transforming education through the Internet 44 Apabila anda klik menu ke bawah tersebut, menu dengan tema yang sedia ada akan dipaparkan. Skrol menu ke bawah, dan klik pada tema yang anda inginkan. Ia akan menukar tema Dashboard yang anda pilih secara automatik. Menukar susun atur Dashboard anda Di dalam Content Tray klik pada tab Layout. Pilih bilangan kotak kandungan yang anda inginkan berdasarkan butang bernombor. Anda boleh pilih antara 1 hingga 4 kotak dalam satu halaman. Klik pilihan 3 dalam tetapan Boxes. Tiga susun atur yang berbeza akan dipaparkan. Di sini, anda boleh memilih bagaimana kotak kandungan anda akan dipaparkan pada Dashboard. Apabila anda klik pada susun atur tertentu, halaman anda secara automatik akan dikemaskini dengan susun atur baru. Klik pada susun atur kedua di sebelah kanan. Dashboard anda kini sedia untuk diisikan dengan kandungan.
 47. 47. 45 transforming education through the Internet Widgets Di dalam Content Tray, sila klik pada tab Widgets. Anda kini boleh melihat semua widget yang tersedia. Setiap widget memiliki nama dan ikonnya yang tersendiri. Widget adalah komponen dashboard atau laman yang membolehkan pengguna menggunakan sesuatu fungsi atau mengakses perkhidmatan. Widget boleh digunakan dengan cara menyeret setiap widget ke dalam kotak kandungan pada halaman dan tetapannya ditentukan. Lebih daripada satu widget boleh digunakan dalam satu-satu halaman. Nota: Widget hanya boleh memaparkan kandungan apabila diarahkan. Untuk kebanyakan widget, anda perlu memasukkan maklumat berkaitan kandungan yang diingini sebelum ia boleh dipaparkan pada Dashboard. Menambah Widget pada Dashboard anda Di dalam Content Tray, klik pada tab Widgets. Padamkan sebarang widget yang sedia ada sebelum mengubah suai Dashboard anda dengan mengklik pada tanda pangkah kecil berwarna merah.
 48. 48. transforming education through the Internet 46 Pilih widget Media yang dikehendaki dan seretkannya ke dalam kotak di sebelah kiri atas laman. Pastikan otak bertukar biru sebelum widget dilepaskan. Klik dua kali pada widget Media dalam kotak kandungan tersebut untuk memaparkan tetapan widget.  
 49. 49. transforming education through the Internet 47 Muat naik gambar daripada komputer atau daripada storan USB anda. Klik butang Upload di ruangan Media untuk melancarkan File Uploader. Klik pada butang Choose Files untuk mengakses fail di dalam komputer anda. Pilih satu fail untuk dimuat naik. Setelah imej selesai dimuat naik, klik pada butang Done di bawah. Anda boleh menukar saiz gambar dengan memilih saiz di menu ke bawah ‘Please select media size’. Klik butang Save Changes untuk menyimpan perubahan yang dibuat.
 50. 50. transforming education through the Internet 48 Untuk menyimpan tetapan Dashboard anda, klik pada butang Save Changes. Menambah Widget Calendar Widget Calendar digunakan untuk memaparkan acara atau aktiviti di dalam kalendar pada Dashboard anda. Pilih widget Calendar dan seretkannya ke dalam kotak kanan di atas. Pastikan kotak bertukar menjadi biru sebelum melepaskan widget tersebut. Terdapat beberapa jenis kalendar yang berbeza dalam Frog VLE anda seperti kalendar peribadi, kokurikulum, Akademik dan peperiksaan. Oleh yang demikian, anda boleh memilih kalendar yang ingin dipaparkan pada Dashboard. Pilih kalendar peribadi anda.
 51. 51. transforming education through the Internet 49 Pilih bilangan acara / aktiviti yang ingin dipaparkan daripada senarai menu ke bawah ‘Max Events to Display ‘ dan pilih nombor 5. Halaman anda akan kelihatan seperti di bawah. Untuk menyimpan tetapan Dashboard anda, klik pada butang Save Changes. Menambah Widget Notes Pilih widget Notes dan seretkannya ke dalam Dashboard seperti tertera di bawah. Pastikan kotak bertukar menjadi biru sebelum widget dilepaskan.
 52. 52. transforming education through the Internet 50 Di dalam tetapan Notes, anda boleh menaip peringatan untuk paparan. Klik dua kali pada My Notes dan anda akan dapat melihat tetapan My Notes di sebelah kiri skrin. Taipkan nota ini ke dalam kotak: “Buku Latihan Tatabahasa – Pulangkan kepada Tingkatan 5 Maju“. Ikon yang terletak di kiri tetingkap teks digunakan untuk mengubah suai format teks anda. Tebalkan teks ”Buku Latihan Tatabahasa“ dengan memilih teks dan kemudian, klik pada butang B.
 53. 53. transforming education through the Internet 51 Setelah itu, klik pada butang Save Changes. Menambah Pautan Luar Sekarang kita akan menambah pautan luar pada Dashboard bagi memudahkan anda mengakses laman web tersebut. Untuk sesi ini, kita akan memautkannya dengan akhbar Berita Harian. Pautan ini akan dapat dilihat di Dashboard setiap kali anda log masuk ke dalam Frog VLE. Klik widget External Link dan tarik ia ke dalam kotak kanan, di bawah widget Calendar.
 54. 54. transforming education through the Internet 52 Masukkan nama dan URL laman web tersebut. Untuk sesi ini, kita akan menggunakan: Enter Name for Site: Berita Harian Enter URL: http://www.bharian.com.my Di ruangan Add Icon for Site, anda boleh menetapkan imej untuk pautan luar anda. Cari logo Berita Harian daripada Pin-Point. Taipkan ‘Logo Berita Harian’ di dalam kotak carian dan klik ikon Pin- Point. Pilih logo Berita Harian yang tertera dan klik butang Use. Ikon tersebut akan dimasukkan pada pautan anda.  
 55. 55. transforming education through the Internet 53 Masukkan deskripsi pautan luar tersebut dengan memberikan penerangan yang berkaitan dengan laman web yang dipaut. Misalnya, deskripsi untuk pautan ini adalah: Surat Khabar Kegemaran ku. Simpan perubahan dengan mengklik pada butang Save Changes. Klik pada butang X untuk menutup Dashboard anda. Dashboard anda akan kelihatan seperti di bawah. Apabila anda klik pautan tersebut, laman web berkaitan akan terpapar dalam Tab baru. Tahniah, anda telah berjaya mengubah suai Dashboard anda!
 56. 56. 1.7 Bagaimana Menggunakan Kalendar Anda (Pengguna: Guru) 1.7 How to Use Your Calendar (User: Staff)
 57. 57. transforming education through the Internet 55 Bagaimana Menggunakan Kalendar Anda TUGASAN: Menggunakan Kalendar. OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami bagaimana untuk memasukkan aktiviti dan acara ke dalam kalendar peribadi dan menghantar jemputan kepada guru-guru lain. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.7 – Bagaimana Menggunakan Kalendar Anda • Komputer • Papan putih • Pen Marker • Pen and buku nota • Projektor TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih mengajukan soalan mengenai pengalaman peserta menggunakan kalendar. SOALAN: • Mengapakah anda perlu menggunakan Kalendar Frog untuk aktiviti harian? • Apakah impak positif hasil daripada penggunaan Kalendar Frog? Anda boleh memaparkan dan mengurus apa juga aktiviti seperti memasukkan tarikh, masa, tempat dan nota berkaitan. Kalendar Frog memberi impak positif kepada pengurusan masa. Pengguna boleh menyusun tugasan tertentu berdasarkan keutamaan, mengikut masa dan tarikh yang ditetapkan. Keupayaan untuk menghasilkan beberapa jenis kalendar juga turut membolehkan peserta menguruskan aktiviti-aktiviti sekolah seperti kelas ICT, aktiviti kokurikulum dan lain-lain, secara lebih teratur. 2. KALENDAR DIGITAL Jurulatih menerangkan tentang perlunya kalendar digital menggantikan kalendar manual. 3. VIDEO – Bagaimana Menggunakan Kalendar Anda • Paparkan video “Bagaimana Menggunakan Kalendar Anda” dan hentikannya seketika apabila perlu. • Minta peserta mematuhi arahan yang diberikan menerusi video. 4. SESI IMBASAN Imbas semula langkah-langkah yang diperlukan untuk pengubahsuaian kalendar.
 58. 58. transforming education through the Internet 56 Panduan Pengguna Menghasilkan Acara / Aktiviti baru Klik pada Quick Launch di Frog Bar dan klik pada Calendar. Dalam tetingkap Calendar, klik pada masa acara / aktiviti anda bermula dan kemudian tarikh dan masa ia berakhir. Dalam panel New Event masukkan nama acara / aktiviti tersebut. Sebagai latihan, masukkan acara / aktiviti anda sendiri seperti mesyuarat, sambutan, acara dan sesi perbincangan. Pada pilihan Repeat, secara lalai tertera perkataan No recurrence yang menunjukkan bahawa acara/aktiviti baru tidak akan diulang setiap hari, minggu, bulan dan tahun seterusnya. Jika anda mahu mengubah peringatan ulangan ini, klik pada pilihan No recurrence.
 59. 59. transforming education through the Internet 57 Setelah itu, anda akan dibawa ke panel seterusnya yang memaparkan beberapa pilihan untuk ulangan acara/aktiviti iaitu: No recurrence, Every day, Every week, Every two weeks, Every month, dan Every year. Sebagai latihan, pilih No recurrence dan tekan pada butang OK. Anda akan dibawa kembali ke panel asal iaitu panel New Event. Pada panel ini, sila masukkan nota jika terdapat maklumat tambahan yang berkaitan dengan acara/aktiviti. Sebagai contoh, masukkan nota: “Tolong Bawa Laptop Dan Laporan Mesyuarat PIBG Bulan 3. Terima kasih”. Hantar jemputan kepada seorang guru atau kumpulan ke acara tersebut dengan mengklik butang Manage Invitations dan cari individu atau kumpulan yang berkenaan. Di dalam kotak carian, taip nama individu atau kumpulan yang anda ingin jemput ke acara tersebut. Jika nama mereka tersimpan di dalam VLE, ia akan muncul secara automatik di bawah kotak carian.
 60. 60. transforming education through the Internet 58 Klik butang Add di sebelah nama individu tersebut untuk menambahkannya ke dalam senarai. Jemputan akan dihantar kepada mereka melalui panel Notifications. Acara/aktiviti juga akan muncul di dalam kalendar mereka supaya mereka boleh menerima atau menolak jemputan tersebut. Klik OK untuk menghantar jemputan. Klik butang Create Event untuk memasukkan acara/aktiviti ke dalam kalendar anda. Memadam Acara / Aktiviti Klik pada acara/aktiviti kalendar untuk melihat butirannya. Untuk memadamkannya, klik butang Delete yang berwarna merah. Tindakan ini juga akan memadamkan manamana jemputan pada kalendar dan di panel Notifications pengguna lain. Menukar Warna Kalendar Untuk mengenal pasti acara/aktiviti kalendar anda dengan lebih mudah, tetapkan warna yang berbeza untuk setiap kalendar. Klik pada anak panah kecil berwarna putih di hujung kalendar anda, di bahagian My Calendars.
 61. 61. transforming education through the Internet 59 Pilih Set Colour dari menu pilihan untuk melihat pilihan warna. Pilih satu warna dari pilihan warna. Jika anda klik warna di dalam petak empat segi kecil, warna itu akan ditambah ke dalam panel New. Klik OK untuk mengubah dan mengemaskini warna kalendar anda. Menambah Kalendar Untuk menambah satu lagi kalendar, klik butang Add di kawasan My Calendars. Kalendar tambahan mungkin diperlukan untuk acara berjadual yang berbeza, sebagai contoh aktiviti ko-kurikulum. Apabila anda mengklik butang Add, anda akan melihat paparan skrin seperti di sebelah. Masukkan nama dan huraian pada kalendar baru. Sebagai latihan, masukkan maklumat berikut: Calendar Name: Tae Kwon Do Calendar Description: Sesi Latihan Dalam menu ke bawah Calendar Availability, pilih tahap akses kalendar tersebut.
 62. 62. transforming education through the Internet 60 Pilihan adalah seperti berikut: • Restricted – Hanya anda yang boleh mengakses kalendar. • Public – Semua pengguna VLE boleh melihat kalendar tetapi tidak boleh membuat perubahan ataupun memasukkan acara/aktiviti ke dalam kalendar. • Shared – Hanya mereka yang diberi kebenaran boleh melihat dan membuat perubahan pada kalendar. Kemudian, klik Create Calendar. Kalendar baru anda akan muncul di bawah kalendar peribadi. Pengguna lain boleh mengakses kalendar tersebut. Klik tab untuk menukar paparan kalendar mengikut keperluan.
 63. 63. 1.8 Gambaran Keseluruhan Kalendar Tempahan (Pengguna: Guru) 1.8 Overview of the Booking Calendar (User: Staff)
 64. 64. transforming education through the Internet 62 Gambaran Keseluruhan Kalendar Tempahan TUGASAN: Gambaran keseluruhan tentang Booking Calendar. OBJEKTIF: Menerangkan kepada peserta tentang cara sumber ditempah di dalam Booking Calendar. TEMPOH MASA: 10 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 1.8 – Gambaran Keseluruhan Kalendar Tempahan (Guru) TATACARA: 1. PENGENALAN: Jurulatih bertanya soalan kepada para peserta tentang bagaimana sumber–sumber boleh ditempah di sekolah mereka. Menjelaskan bagaimana Frog menyediakan sistem untuk menggunakan sumber Booking Calendar. Sumber sekolah boleh ditempah dari rumah dan ia menjimatkan masa seseorang guru. Sumber-sumber tersebut boleh ditambah oleh Pentadbir Frog sahaja. 2. VIDEO – Gambaran Keseluruhan Kalendar Tempahan (Guru) • Mainkan video bagaimana sumber ditempah dengan menggunakan Booking Calendar.
 65. 65. transforming education through the Internet 63 Panduan Pengguna Gambaran Keseluruhan Tentang Booking Calendar – Membuat tempahan Klik pilihan Quick Launch pada Frog Bar dan klik Booking Calendar. Anda akan melihat tetingkap Booking Calendar seperti dipaparkan di bawah. Dalam tetingkap Booking Calendar, sumber-sumber yang tersedia disenaraikan di sebelah kiri di bawah Booking Items. Untuk contoh ini, kita dapat melihat LCD Projector.
 66. 66. transforming education through the Internet 64 Pilih sumber yang tersedia dengan mengklik anak panah kecil berwarna putih yang terdapat di hujung sumber yang dipaparkan iaitu LCD Projector. Menu dengan 2 pilihan akan dipaparkan. Klik Create Booking for this item. Tetingkap New Booking akan terpapar. Dalam petak New Booking, taip: “Sesi Pengenalan Frog”. Sekiranya anda hendak menggunakan bilik tersebut sepanjang hari, klik petak All Day. Untuk memilih tarikh dan masa, klik ruangan Starts. Anda akan melihat tetingkap Start & End.
 67. 67. transforming education through the Internet 65 Klik petak Start Date. Masukkan masa mula dan masa tamat untuk tempahan. Kalendar akan dipaparkan. Sekarang klik petak Start Time. Anda akan melihat satu menu ke bawah. Klik petak di sebelah kanan untuk memilih minit. Ulangi prosedur tersebut untuk End Date dan End Time.
 68. 68. transforming education through the Internet 66 Bila maklumat tarikh dan masa sudah dilengkapkan dan disahkan betul, klik butang OK di bawahnya. Anda akan lihat paparan ini dengan tempahan yang terbaru. Klik Create Booking untuk mengesahkan tempahan anda. Anda akan melihat skrin yang dipaparkan di bawah dengan tempahan pada 23 May untuk Sesi Pengenalan Frog.
 69. 69. 1.9 Bagaimana Menghasilkan Folder dan Memuat Naik Fail (Pengguna: Guru) 1.9 How to Create a Folder and Upload Files (User: Staff)
 70. 70. transforming education through the Internet 68 Bagaimana Menghasilkan Folder dan Memuat Naik Fail TUGASAN: Menghasilkan Folder dan Memuat Naik Fail OBJEKTIF: Bagi membolehkan pengguna menghasilkan folder dan memuat naik fail. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 1.9 – Bagaimana Menghasilkan Folder dan Memuat Naik Fail • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Pen dan buku nota • Projektor TATACARA: 1. GAMBARAN KESELURUHAN Memahami bagaimana folder dihasilkan dan cara fail dimuat naik merupakan kemahiran utama dalam latihan awal Frog. Guru digalakkan untuk menggantikan penggunaan storan USB kepada Frog sebagai media penyimpanan yang lebih digemari. Oleh kerana Frog berteraskan pengkomputeran awan (cloud’), fail-fail yang dimuat naik akan sentiasa boleh ditemui dari semasa ke semasa, walau di mana jua anda berada asalkan terdapatnya sambungan internet. Menyimpan fail di dalam ‘cloud” boleh menangani dua permasalahan semasa: Pertama, pengguna storan USB dan media lain selalu menghadapi situasi terlupa atau tersalah letak. Oleh itu, pengguna tidak boleh mengakses fail-fail penting, yang mengakibatkan berlakunya kelewatan dan penangguhan kerja. Fail yang tersimpan di dalam storan USB juga terdedah kepada kerosakan data dan virus. Kedua, ramai di kalangan guru menjadikan sumber-sumber yang tidak disediakan oleh sekolah sebagai sumber pengajaran mereka. Sumber-sumber ini akan boleh dikongsi bersama guru-guru lain dan ia menjimatkan masa serta menjadikan sesi pembelajaran menjadi lebih konsisten. Menerusi Frog VLE, guru-guru memiliki dua ruang utama untuk memuat naik fail iaitu; My Documents dan Lesson Resources yang boleh dikongsi bersama guru-guru lain. Sebagai cadangan, ruang simpanan My Documents boleh digunakan untuk menyimpan fail-fail peribadi, manakala Lesson Resources pula boleh digunakan untuk menyimpan fail-fail pengajaran dan pembelajaran. Para pelajar juga boleh memuat naik fail-fail ke dalam ruangan My Documents mereka.
 71. 71. transforming education through the Internet 69 2. VIDEO – Bagaimana Menghasilkan Folder dan Memuat Naik Fail • Mainkan video “Bagaimana Menghasilkan Folder dan Memuat Naik Fail”. Berhenti seketika dan beri penerangan jika perlu. Minta peserta menonton video tersebut dan mengikut arahan yang diberikan melalui video. • Kaitkan apa yang diperkatakan di dalam video dengan penggunaan di dalam kelas. 3. PERBINCANGAN Ajukan soalan-soalan berikut: SOALAN: • Bagaimanakah sumber pengajaran dan pembelajaran disimpan di sekolah anda? • Apakah masalah-masalah yang berkaitan dengan amalan menyimpan maklumat di dalam storan USB? • Bagaimanakah Frog VLE boleh membantu anda dalam menguruskan sumber pengajaran dan pembelajaran anda? 4. SESI IMBASAN Imbas objektif sesi. Sesi soal jawab.
 72. 72. transforming education through the Internet 70 Panduan Pengguna Bagaimana Menghasilkan Folder Untuk menghasilkan folder dan memuat naik fail, anda perlu membuka Resource Manager. Klik ikon Resource Manager di Frog Bar. Setelah anda klik ikon Resource Manager, anda dapat melihat ruang utama Resources. Klik My Documents pada panel di sebelah kiri anda. Ia akan memaparkan fail-fail peribadi anda di ruang penyimpanan. Nota: Guru juga boleh menghasilkan folder di ruangan Lesson Resources untuk dikongsi bersama guru-guru lain. Untuk menambah folder, klik butang Add, skrol ke bawah dan klik Folder. Masukkan nama folder di bawah ikon folder. Anda boleh menamakan folder anda mengikut subjek, aktiviti, atau peribadi. Setelah folder tersebut dinamakan, ia kini sudah boleh digunakan.
 73. 73. transforming education through the Internet 71 Bagaimana Memadam Folder Untuk memadam mana-mana folder, klik folder yang ingin dipadamkan. Kemudian, klik butang Actions, skrol ke bawah dan klik Delete. Selepas anda mengklik butang Delete, satu pemberitahuan akan muncul bagi mengesahkan sama ada anda masih mahu memadam folder tersebut atau tidak. Klik Delete Resource dan folder anda akan dipadamkan. Peringatan: Sila ambil perhatian bahawa apabila anda memadam folder, anda juga akan turut memadam kesemua fail yang terkandung di dalam folder tersebut. Bagaimana Memuat Naik Fail Klik butang Add, skrol ke bawah dan klik File.
 74. 74. transforming education through the Internet 72 Selepas anda mengkliknya, kotak dialog File Uploader akan dipaparkan.   Anda sekarang mempunyai 2 pilihan untuk memuat naik fail anda: Pilihan 1 Seret fail dari komputer anda ke dalam ‘Drag and drop your files here’. Fail anda akan dimuat naik serta-merta. Pilihan 2 Klik butang Choose Files dan pilih fail dari dalam komputer anda. Fail anda akan dimuat naik dengan serta-merta. Setelah fail anda selesai dimuat naik, keluar dari File Uploader dengan mengklik butang Done. Nota: Proses ini akan mengambil masa selama beberapa minit bergantung kepada saiz dan bilangan fail yang anda muat naik.
 75. 75. transforming education through the Internet 73 Fail anda telah berjaya dimuat naik ke dalam ruangan penyimpanan My Documents. Bagaimana Menyalin Fail Untuk membuat salinan fail, klik pada fail yang mahu disalin. Seterusnya, klik butang Actions dan kemudian klik Copy. Fail salinan anda akan dipaparkan di sebelah fail asal. Nota: Fail-fail yang disalin boleh dikenalipasti kerana terdapat angka pada nama fail sambungan, contohnya: _1. Fail-fail boleh dipindahkan ke dalam folder bagi memudahkan rujukan. Memadamkan Fail Untuk memadamkan fail, langkah-langkahnya juga adalah sama seperti memadam sesebuah folder. Klik pada fail yang ingin dipadam dan klik butang Actions. Skrol ke bawah dan kemudian klik Delete. Setelah anda klik butang Delete, satu kotak dialog akan dipaparkan bagi mengesahkan sama ada anda ingin memadam fail tersebut atau sebaliknya. Jika pasti, klik butang Delete Resource dan fail anda akan dipadamkan.
 76. 76. 1.10 Bagaimana Menghasilkan Sumber Pembelajaran (Pengguna: Guru) 1.10 How to Create a Classroom Resource (User: Staff)
 77. 77. transforming education through the Internet 75 Bagaimana Menghasilkan Sumber Pembelajaran TUGASAN: Menghasilkan sumber pembelajaran. OBJEKTIF: Memberi kefahaman kepada pengguna tentang bagaimana Sites boleh digunakan untuk menghasilkan sumber pembelajaran. TEMPOH MASA: 30 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.10 – Bagaimana Menghasilkan Sumber Pembelajaran • Komputer • Papan putih • Pen Marker • Pen and buku nota • Projektor TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih menerangkan manfaat yang boleh diperolehi apabila menghasilkan sumber pembelajaran dengan menggunakan Frog VLE. 2. VIDEO – Bagaimana Menghasilkan Sumber Pembelajaran • Main video “Bagaimana Menghasilkan Sumber Pembelajaran“ dan hentikannya seketika apabila perlu. • Minta peserta mengikuti arahan di dalam video. 3. RUMUSAN Imbas objektif sesi. Sesi soal jawab.
 78. 78. transforming education through the Internet 76 Panduan Pengguna Menghasilkan Laman Sumber Pembelajaran Dari Frog Bar klik ikon Quick Launch. Kemudian, klik ikon Sites. Setelah anda klik pada Sites, kawasan utama Sites akan terpapar pada Resource Manager. Di sebelah kiri, terdapat kategori laman Sites; My Sites, Subject, Co-curricular, Templates, Other Sites dan My Library. My Sites adalah semua laman yang anda telah hasilkan ataupun laman yang dikongsikan dengan anda.
 79. 79. transforming education through the Internet 77 Subject mengandungi semua laman mata pelajaran. Laman-laman ini diwakili dengan satu ikon mata pelajaran. Klik ikon untuk mengakses laman mata pelajaran tersebut. Nota: Ikon mata pelajaran akan terpapar setelah laman bagi mata pelajaran tersebut dihasilkan dan disimpan di dalam kategori yang betul. Co-curricular mengandungi laman kokurikulum yang anda telah hasilkan ataupun laman yang telah dikongsikan dengan anda. (Nota: Di ruangan ini mungkin tidak akan terdapat sebarang laman sehinggalah satu laman kokurikulum dihasilkan atau dikongsikan dengan anda.) Di ruangan Templates, anda dapat melihat laman yang telah ditag sebagai Template. Template adalah sama seperti laman-laman yang lain dan direka bagi membolehkan pengguna (yang diberi akses) memasukkan kandungan mereka. Untuk membuat templat laman, tag kategori mesti ditetapkan sebagai Template. Ia boleh dilakukan ketika laman dihasilkan, atau tag ditambah pada laman yang sedia ada. Templat laman dipaparkan dalam warna jingga. Other Sites mengandungi laman yang tidak ditandakan di dalam mana-mana kategori dan telah dikongsikan dengan anda.
 80. 80. 78 transforming education through the Internet Untuk mula membuat laman, klik butang biru New Site. Ia berada di sebelah kanan ruangan My Sites. Masukkan nama laman ke dalam kotak Give your site a name. Untuk contoh ini, taipkan Security Awareness. Taipkan deskripsi ringkas laman anda ke dalam kotak. Untuk contoh ini, kita akan taipkan: Your Guide to Safe Web Browsing. Klik butang Next untuk meneruskannya.
 81. 81. transforming education through the Internet 79 Pilih tema untuk laman anda bagi memberikannya gaya dan cita rasa. Kita akan gunakan tema ‘File’ sebagai latihan. Pilih satu ikon untuk laman anda. Ia akan dipaparkan di sebelah nama laman semasa dipaparkan dalam ruangan Sites. Kita akan gunakan ikon ‘Question Mark’ sebagai latihan. Klik butang Next untuk meneruskannya. Sekarang anda boleh meletakkan tag pada laman tersebut. Tag akan membolehkan anda mencari laman dengan mudah dan pantas menerusi Resource Manager. Ini adalah halaman ‘Add tags’. Terdapat 3 langkah yang perlu diselesaikan; Category (1), Form Group (2) dan Keywords (3).
 82. 82. transforming education through the Internet 80 Dalam menu ke bawah Category terdapat 2 pilihan disediakan: Subject dan Co-curricular. Pilih salah satu daripadanya dan klik butang Add. Kategori yang dipilih akan muncul di bawah menu. Dalam menu ke bawah Subjects pula, pilih mata pelajaran yang bersesuaian dengan laman anda dari dalam senarai. Sebagai latihan, pilih Literasi Komputer. Klik butang Add untuk menambah mata pelajaran di laman anda. Kategori yang dipilih akan muncul di bawah menu. Pilih Form Group untuk laman anda. Sebagai latihan, pilih D1.
 83. 83. transforming education through the Internet 81 Klik butang Add dan kelas (darjah/tingkatan) itu akan muncul di bawah menu. Seterusnya, anda diberi pilihan jika ingin menambah kata kunci yang berkaitan dengan laman anda melalui pilihan Keywords. Kata kunci ini dapat membantu seseorang yang sedang mencari laman tertentu, tetapi tidak mengingati nama laman tersebut. Masukkanlah perkataan yang releven kepada carian pengguna. Misalnya untuk laman Sains, anda boleh taipkan perkataan seperti ‘liquid’ ‘gas’ ‘solid’ ‘melt’ ‘freeze’ ‘ice’ ‘molecules’ ‘evaporate’. Apabila pengguna menaipkan perkataan ini di dalam kotak carian, laman ini akan dipaparkan di dalam hasil carian. Masukkan kata kunci anda ke dalam kotak. Sebagai latihan, taipkan security, online dan safety. Kemudian, klik butang Add. Seterusnya, klik butang hijau Create Site. Tahniah! Anda telah berjaya membuat satu laman baru. Nota: Reka bentuk laman anda mungkin berbeza dengan paparan, ia bergantung kepada tema yang dipilih.
 84. 84. transforming education through the Internet Menukar Susun Atur Laman Sumber Pembelajaran Anda Untuk menukar susun atur laman, klik butang Edit di sebelah kiri skrin. Content Panel akan dipaparkan. Content Panel mengandungi tiga tab pilihan iaitu Layout,Widgets dan Settings. Klik tab Settings. Dalam Settings, anda boleh menukar Name of site, Theme, Category, Subjects, Form Group dan Keywords laman anda sekiranya perlu. 82
 85. 85. transforming education through the Internet 83 Klik pada tab Layout. Layout membolehkan anda menukar bilangan dan kedudukan kotak di laman anda. Klik butang 3 dan pilih susun atur seperti yang ditunjukkan di sebelah. Halaman anda akan kelihatan seperti berikut:
 86. 86. transforming education through the Internet 84 Klik pada tab Widgets. Widgets – boleh diseret masuk ke dalam lajur di laman anda untuk menambah kandungan seperti teks, video and imej. Di sini anda dapat melihat kesemua pilihan widget yang disediakan. Setiap widget mempunyai nama dan ikonnya yang tersendiri. Menambah Widget Media ke dalam Laman Sumber Pembelajaran Sebagai latihan, kita akan menggunakan widget Media dan Text untuk menghasilkan kandungan sumber pelajaran. Pilih widget Media dan seret ia ke dalam kotak kandungan pada laman. Pastikan kotak bertukar ke warna biru sebelum anda melepaskan widget tersebut. Anda kini dapat melihat widget Media berada di dalam kotak kandungan tersebut. Klik dua kali pada kotak kandungan untuk memaparkan tetapan widget Media tersebut.
 87. 87. transforming education through the Internet Widget Media digunakan untuk memaparkan imej ataupun video. Sekiranya anda ingin memasukkan fail dari komputer atau USB anda, klik butang Upload pada bahagian Choose Media untuk membuka File Uploader. Sekarang, klik pula butang Choose Files untuk mengakses fail-fail dari komputer anda. Pilih fail imej untuk dimuat naik. Pilih imej dan klik butang Open. Setelah imej selesai dimuat naik, klik butang Done. 85
 88. 88. transforming education through the Internet 86 Sekarang, terdapat satu imej pada laman anda. Anda boleh memilih saiz imej di tetapan media. Tiga pilihan yang disediakan ialah Small, Medium dan Large. Untuk contoh ini, pilih Large. Klik Save Changes untuk menyimpan laman anda. Menambah Widget Teks ke dalam Laman Anda Widget Text digunakan untuk memaparkan teks di dalam laman. Jumlah teks yang besar boleh disalin dan ditampal ke dalam kotak teks, dari mana-mana sumber, seperti dokumen atau laman web. Pilih Widget Text dan seret ia ke dalam kotak kandungan di bawah imej. Pastikan kotak bertukar ke warna biru sebelum anda melepaskan widget tersebut.
 89. 89. transforming education through the Internet 87 Klik kotak teks yang menganduni perkataan ‘sample text’ untuk membuka tetapan widget tersebut. Taipkan ke dalamnya teks yang anda ingin masukkan. Untuk menukar format tulisan, pilih teks dan kemudian klik ikon yang terdapat di sebelah kiri untuk mengubahnya mengikut format yang dikehendaki. Sebagai contoh, terangkan teks dan kemudian klik pada ikon B untuk menebalkan teks. Klik Save Changes untuk menyimpan perubahan.
 90. 90. transforming education through the Internet 88 Menamakan Halaman Sumber Pembelajaran Secara lalai, tab untuk halaman ini dinamakan sebagai New Tab. Untuk menukarnya, anda perlu berada dalam mod edit terlebih dahulu. Klik New Tab. Apabila warna teks bertukar menjadi putih dengan latar biru, ia sudah boleh diedit. Taipkan nama halaman tersebut. Sebagai latihan, kita akan taipkan ‘Introduction’. Tab tersebut akan bertukar menjadi ‘Introduction’. Menambah halaman Sumber Pembelajaran Sekarang kita akan menambah halaman untuk laman pengajaran dan pembelajaran anda. Laman sumber boleh mengandungi beberapa halaman, dengan halaman-halaman kecil. Untuk menambah halaman ke dalam laman anda, klik tanda + di sebelah kanan tab ‘Introduction’. Klik pada teks New Tab dan taipkan nama untuk halaman tersebut. Untuk contoh ini, sila taipkan ‘Security Tips’. Sekarang sudah terdapat dua halaman untuk laman ini. Klik tab halaman untuk membuka halaman yang anda mahu paparkan.
 91. 91. transforming education through the Internet 89 Menambah Widget Video ke dalam halaman kecil Sekarang kita akan memasukkan video ke dalam halaman Security Tips yang baru. Klik pada tab Security Tips. Halaman tersebut tidak mempunyai sebarang kandungan. Klik widget Media dan seret widget tersebut ke dalam kotak kandungan pada halaman tersebut. Pastikan kotak kandungan bertukar ke warna biru sebelum anda melepaskan widget. Klik kotak kandungan dan tetapan widget akan dipaparkan.
 92. 92. transforming education through the Internet 90 Taip ‘Cyber Security Tips’ ke dalam bar carian. Klik butang Pin-Point untuk mencari video dan imej yang terkandung di dalamnya. Terma dan syarat Pin-Point akan dipaparkan untuk anda mengesahkannya. Setelah anda bersetuju, video dan imej akan dicari dalam beberapa saat. Pilih video YouTube berikut dari Pin-Point. Klik butang hijau Use untuk memasukkannya ke dalam halaman anda.
 93. 93. 91 transforming education through the Internet Video yang dipilih akan dimasukkan ke dalam halaman, tetapi ia tidak boleh dilihat sehinggalah anda menutup Content Panel . Klik butang Save Changes untuk menyimpan perubahan. Klik butang x untuk memaparkan laman anda secara penuh. Sekarang, video anda akan dipaparkan. Laman anda juga kini sedia untuk dikongsikan.
 94. 94. 1.11 Bagaimana Berkongsi Sumber Pembelajaran (Pengguna: Guru) 1.11 How to Share a Classroom Resource (User: Staff)
 95. 95. transforming education through the Internet 93 Bagaimana Berkongsi Sumber Pembelajaran TUGASAN: Berkongsi sumber pembelajaran. OBJEKTIF: Memberi kefahaman yang jelas tentang bagaimana sesuatu sumber pembelajaran itu boleh dikongsi bersama guru-guru yang lain. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 1.11 - Bagaimana Berkongsi Sumber Pembelajaran • Pautan laman untuk mata pelajaran/topik khusus, contoh bahan sumber pembelajaran yang sedia terdapat di dalam Resource Manager • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih mengajukan soalan tentang sumber pembelajaran yang digunakan di sekolah. SOALAN-SOALAN • Bagaimanakah anda menghasilkan bahan-bahan yang menjadi sumber pembelajaran? • Bagaimanakah anda berkongsi bahan-bahan yang menjadi sumber pembelajaran dengan guru-guru dan para pelajar? • Apakah masalah yang dihadapi sewaktu berkongsi bahan-bahan tersebut? Jurulatih menerangkan faedah-faedah berkongsi bahan sumber pembelajaran dengan menggunakan Frog VLE. 2. VIDEO – Bagaimana Berkongsi Sumber Pembelajaran Mainkan video “Bagaimana Berkongsi Sumber Pembelajaran“ dan minta peserta mematuhi panduan yang diberi menerusi video. 3. SESI IMBASAN Imbas objektif sesi dan apa yang telah dipelajari.
 96. 96. transforming education through the Internet 94 Panduan Pengguna Perkongsian Sumber Pembelajaran Setelah laman anda siap dibina, ia boleh dikongsi (Share) atau dijadikan sebagai tugasan (Assign). Sekiranya laman dikongsi, ia dapat dilihat pada Sites dalam Resource Manager pengguna yang anda kongsikan. Menugaskan laman bermaksud salinan laman akan dihantar kepada pelajar (atau kumpulan) sebagai tugasan. Untuk lebih mudah difahami, laman yang menjadi tugasan perlu diberi markah (untuk pelajar) manakala laman yang dikongsi pula adalah sebaliknya. Untuk berkongsi laman, sila tutup Content Panel. Laman tidak akan dapat dikongsi atau dijadikan tugasan jika berada dalam mod edit. Klik Share pada Frog Bar dan ia akan membuka tetingkap Share or Assign. Pada tetingkap Share or Assign, sila klik Share.
 97. 97. transforming education through the Internet 95 Anda boleh menukar tag-tag laman di ruangan ini. Jika tiada perubahan, klik butang Next untuk meneruskannya. Klik pilihan yang tertera pada skrin Share. Terdapat dua pilihan tersedia iaitu: Public dan Private. Public – Pilihan ini akan menjadikan laman anda sebagai laman umum yang boleh dilihat oleh seluruh warga sekolah. Anda bagaimanapun boleh menentukan tahap akses pengguna berdasarkan: • Can contribute – Pengguna boleh menyumbang di bahagian interaktif laman seperti Forum, Wall dan File Drop. • Can view – Pengguna hanya dibenarkan untuk melihat laman. Private – Pilihan ini akan menjadikan laman anda terhad iaitu hanya untuk pengguna yang disenaraikan di dalam ruangan Who has access sahaja. Membenarkan Semua Pengguna Mengakses Laman Untuk membenarkan semua pengguna mengakses ke laman anda, klik butang Public pada tetingkap Share.
 98. 98. transforming education through the Internet 96 Tetapkan tahap akses laman anda kepada Can view yang berada di menu ke bawah. Klik butang biru Share. Membenarkan Pengguna atau Kumpulan Tertentu Mengakses Laman Untuk menentukan pengguna yang boleh mengakses laman anda, klik butang Private pada tetingkap Share.
 99. 99. transforming education through the Internet 97 Taipkan nama pengguna atau kumpulan yang anda ingin berikan akses ke dalam kotak Who has access. Setelah menemui nama yang dikehendaki, klik butang Add untuk menambah nama pengguna tersebut ke dalam senarai. Di menu ke bawah, pilih tahap akses untuk pengguna atau kumpulan dalam senarai. Terdapat tiga pilihan tersedia iaitu: • Can edit & manage – Pengguna boleh mengedit laman - menambah widget, menambah/ memadam kandungan, menukar nama laman, menukar tahap akses dan lain-lain. • Can contribute – Pengguna boleh menyumbang maklumat di bahagian interaktif laman seperti Forum, Wall dan File Drop. • Can view – Pengguna hanya boleh melihat laman.
 100. 100. transforming education through the Internet Klik pilihan Can edit & manage pada menu ke bawah. Klik butang biru Share. Laman anda telah dikongsikan kepada pengguna atau kumpulan yang disenaraikan. 98
 101. 101. 1.12 Bagaimana Mengakses E-mel Anda (Pengguna: Guru) 1.12 How to Access Your E-mail (User: Staff)
 102. 102. transforming education through the Internet 100 Bagaimana Mengakses E-mel Anda TUGASAN: Mengakses e-mel anda. OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami bagaimana untuk mengakses akaun e-mel peribadi mereka di dalam Frog VLE. TEMPOH MASA 10 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 1.12 – Bagaimana Mengakses E-mel Anda • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Pen dan buku nota • Projektor TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih menerangkan bahawa satu akaun e-mel diwujudkan secara automatik untuk setiap pengguna. Akaun e-mel ini boleh diakses daripada menu utama di dalam Frog VLE. 2. VIDEO - Bagaimana Mengakses E-mel Anda Jurulatih memainkan video “Bagaimana Mengakses E-mel Anda” 3. SESI SOAL JAWAB Jurulatih mengajukan soalan mengenai kegunaan e-mel di dalam Frog.
 103. 103. transforming education through the Internet 101 Panduan Pengguna Bagaimana Mengakses E-mel Anda Klik ikon Quick Launch pada Frog Bar dan klik Email. E-mel anda akan terbuka dalam tetingkap baru. E-mel tersebut akan memaparkan Inbox anda secara automatik. Ini bermaksud, jika anda sudahpun berada dalam Frog VLE, anda tidak perlu lagi untuk log masuk ke dalam akaun e-mel anda. Untuk menutup tetingkap e-mel, klik tanda X pada tab pelayar.
 104. 104. 2.0 Mengkaji Kembali Cara Pembelajaran Pelajar Abad ke-21 2.0 Rethinking Learning – The 21st Century Learner
 105. 105. transforming education through the Internet Mengkaji Kembali Cara Pembelajaran Pelajar Abad ke-21 TUGASAN: Mengkaji kembali cara pembelajaran pelajar abad ke-21 OBJEKTIF: Memberi motivasi dan merangsang tenaga pengajar untuk menerima kaedah pengajaran yang baru. TEMPOH MASA: 10 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video (Link): www.youtube.com/watch?v=rvyP-cwpHN8 • Slaid PowerPoint 001 PANDUAN PENGGUNA Mengkaji Kembali Cara Pembelajaran Pelajar Abad ke-21 • Paparkan petikan di bawah menggunakan slaid PowerPoint. • Bincang tentang perubahan yang telah berlaku dalam dunia pembelajaran dan pengajaran. • Mainkan video “How will you teach me in the 21st century ? ” • Bincangkan tentang peranan guru dalam merealisasikan perubahan ini. 103
 106. 106. 2.1 Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan (Pengguna: Guru) 2.1 How to Use Your Classroom Resource as an Assignment (User: Staff)
 107. 107. transforming education through the Internet 105 Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan TUGASAN: Menggunakan sumber pembelajaran sebagai tugasan. OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami cara untuk menambah Text Activity Widget ke dalam sumber pembelajaran mereka. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.1 – Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN • Jurulatih akan menerangkan tujuan sesi ini diadakan. • Jurulatih akan menerangkan bagaimana sumber pembelajaran boleh diubah kepada aktiviti dengan menggunakan Text Activity Widget. Para pelajar akan dikehendaki untuk menyerahkan jawapan-jawapan mereka dengan menaip di dalam Text Activity Widget. Jawapan ini kemudian akan diserahkan kepada guru-guru untuk tujuan pemarkahan. 2. VIDEO - Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan Jurulatih akan memainkan klip video dan meminta peserta mengikuti panduan yang diberikan. 3. SESI IMBASAN Jurulatih akan mengimbas semula objektif sesi ini dan membuka ruang untuk sebarang pertanyaan.  
 108. 108. transforming education through the Internet 106 Panduan Pengguna Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan Semua laman yang dihasilkan dalam VLE boleh dijadikan sebagai tugasan dan diberi kepada pelajar untuk disiapkan. Contoh tugasan yang boleh diberi ialah memberi arahan kepada pelajar untuk membaca kandungan laman atau memuat naik fail untuk disemak. Bagi membolehkan pelajar menghantar tugasan mereka, dua jenis Activity Widgets di dalam Content Panel boleh digunakan. Text Activity. Widget ini membolehkan guru memasukkan arahan untuk tugasan yang akan diberi. Setelah tugasan dihantar kepada pelajar, pelajar boleh memasukkan pula jawapan mereka dan menghantar tugasan tersebut kepada guru mereka untuk disemak. File Drop. Pelajar boleh memuat naik fail yang ingin disemak oleh guru dengan menggunakan widget ini. Terdapat tetapan untuk menentukan bahawa hanya pengguna yang memuat naik fail sahaja yang boleh melihat fail tersebut. Tetapan ini berguna jika seluruh kumpulan memuat naik fail. Ia juga boleh ditetapkan untuk membenarkan pengguna memadamkan fail setelah dimuat naik. Activity Widgets boleh digunakan bersama dengan widget lain. Misalnya, anda boleh menggunakan widget Text, Media (imej, video atau fail audio), Forums dan Wall untuk menjadikan laman anda lebih menarik. Guru boleh menghantar mesej kepada para pelajar atau kumpulan yang diberi tugasan, secara individu ataupun secara berkumpulan. Ini dapat membantu pelajar menyelesaikan kemusykilan mereka dengan mudah dan pantas. Setiap komunikasi antara pelajar dan guru akan muncul dalam panel Notifications. Menambah Activity Widgets Dalam Laman Buka laman yang ingin dijadikan sebagai tugasan. Anda boleh mengaksesnya dari Sites dalam Resource Manager.
 109. 109. transforming education through the Internet 107 Langkah pertama, masukkan widget Text Activity ke dalam laman anda. Untuk memasukkan widget ini, klik Edit di sebelah kiri skrin untuk memaparkan Content Panel. Tambahkan tab baru dalam halaman dan namakannya sebagai ‘Assignments’. Pelajar akan mengakses tugasan mereka di halaman ini. Di Content Panel, klik pada tab Widgets. Pilih widget Text Activity dan seret widget tersebut masuk ke dalam kotak susun atur di dalam halaman.
 110. 110. transforming education through the Internet 108 Klik pada widget untuk membuka tetapan. Masukkan arahan untuk pelajar ke dalam kotak teks di bahagian Settings. Teks yang ditaip kemudiannya akan muncul dalam widget Text Activity di halaman tersebut. Klik Save Changes untuk menyimpan perubahan.
 111. 111. transforming education through the Internet 109 Widget File Drop perlu digunakan bersama widget Text. Pilih widget Text dan tarik widget itu ke dalam kotak kandungan pada halaman anda. Klik sample text yang tertera pada kotak kandungan. Taipkan arahan ke dalam kotak teks.
 112. 112. transforming education through the Internet 110 Pilih widget File Drop dan tarik widget tersebut ke dalam kotak kandungan di halaman anda. Klik pada kotak kandungan File Drop yang tertera di halaman. Di Content Panel, gunakan menu ke bawah untuk menentukan sama ada pelajar dibenarkan untuk melihat fail-fail lain dalam File Drop atau sebaliknya. Pilihan yang tersedia ketika ini ialah: . Individual. Pengguna hanya boleh melihat fail yang dimuat naik olehnya. Group. Pengguna boleh melihat dan memuat turun semua fail yang dimuat naik oleh pengguna yang lain. Untuk membenarkan pelajar memadamkan fail setelah muat naik, klik kotak tanda.
 113. 113. transforming education through the Internet 111 Klik butang Save Changes untuk menyimpan perubahan. Kemudian, klik butang x untuk menutup Content Panel. Tugasan anda kini sedia untuk dihantar kepada pelajar.
 114. 114. 2.2 Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan (Pengguna: Guru) 2.2 How to Assign Your Classroom Resource (User: Staff)
 115. 115. transforming education through the Internet 113 Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan TUGASAN: Menghantar sumber pembelajaran sebagai tugasan. OBJEKTIF: Memastikan peserta memahami cara mengagihkan tugasan dan menghantar mesej kepada pelajar dan kumpulan. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.2 – Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih menerangkan tujuan sesi ini diadakan. Dalam sesi ini, anda akan ditunjukkan cara untuk menghantar sumber pembelajaran sebagai tugasan serta cara menghantar mesej kepada pelajar dengan menggunakan fungsi Assign. Menghantar tugasan dengan cara ini mempunyai kebaikan berikut: • Mesej yang konsisten. Tugasan yang sama boleh dihantar kepada pelajar dan kumpulan yang berbeza. • Aktiviti yang berunsur interaktif. Tugasan boleh melibatkan pelbagai format media termasuk imej, video, forum dan pautan luar. Ini akan menjadikan pembelajaran menjadi satu pengalaman yang lebih menyeronokkan untuk pelajar.
 116. 116. transforming education through the Internet 114 • Maklum balas formatif Fungsi mesej dalam Assignments boleh digunakan untuk memberi maklum balas sebelum, semasa dan selepas sesuatu tugasan dikembalikan. Ini dapat membantu para pelajar untuk menghasilkan kualiti tugasan yang lebih baik. 2. VIDEO- Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan. Jurulatih memainkan klip video dan meminta peserta mengikut arahan pada video itu. 3. SESI IMBASAN Jurulatih mengimbas kembali objektif sesi dan membuka sesi soal jawab. Panduan Pengguna Klik Share pada Frog Bar. Setelah itu, tetingkap Share or Assign akan terbuka. Klik Assign.
 117. 117. transforming education through the Internet 115 Isikan maklumat berkaitan dan masukkan nama tugasan anda ke dalam ruang Assignment Name. Gunakan menu ke bawah Subject untuk memilih mata pelajaran yang bersesuaian dengan tugasan tersebut. Dalam ruangan Recipients, taipkan nama pengguna atau kumpulan yang bakal menerima tugasan ini. Setelah selesai, klik butang Add untuk memasukkan nama tersebut ke dalam senarai. Klik Next untuk meneruskannya.
 118. 118. transforming education through the Internet 116 Klik kotak tarikh di sebelah Assignment available from untuk menentukan tarikh mula dan tarikh akhir tugasan tersebut. Gunakan kalendar yang terpapar untuk memilih tarikh anda. Setiap aktiviti tugasan boleh mempunyai tarikh serahan masing-masing. Klik kotak tarikh di ruang Activities untuk menetapkan tarikh serahan yang dikehendaki bagi setiap aktiviti yang diadakan.
 119. 119. transforming education through the Internet 117 Masukkan arahan ke dalam ruangan Instructions. Jika anda ingin memberi arahan tambahan, sila masukkan ke dalam kotak yang disediakan. Untuk mendapat maklum balas pelajar tentang tugasan yang diberi, klik kotak Ask for Self Evaluation. Kemudian, klik butang Assign yang berwarna biru untuk menghantar tugasan anda. Tugasan tersebut akan dihantar kepada pelajar yang telah anda senaraikan. Mereka akan menerima satu mesej di dalam panel Notification berkaitan tugasan yang diberi.
 120. 120. 2.3 Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan (Pengguna: Pelajar) 2.3 How Students Complete an Assignment (User: Student)
 121. 121. transforming education through the Internet 119 Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan TUGASAN: Menyiapkan tugasan. OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami bagaimana pelajar menerima dan menyiapkan tugasan mereka. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.3 – Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan • Komputer • Papan surat • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih akan menerangkan tujuan sesi tersebut. Dalam sesi ini, anda akan faham bagaimana pelajar menerima dan menyiapkan tugasan mereka. 2. VIDEO - Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan Jurulatih akan memainkan klip video dan meminta para peserta mengikuti arahan-arahan yang ditayangkan di dalam video. 3. SESI IMBASAN Jurulatih mengimbas kembali objektif sesi tersebut dan membuka ruang untuk sesi soal jawab.
 122. 122. transforming education through the Internet 120 Panduan Pengguna Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan Mereka Penting! Untuk menyiapkan tugasan, anda harus log masuk ke dalam Frog sebagai pelajar terlebih dahulu. Setelah sesuatu tugasan diberikan oleh guru, pelajar akan menerima mesej di panel Notifications. Ikon Notifications akan memaparkan jumlah mesej yang belum dibaca oleh pelajar. Pelajar kemudiannya perlu mengklik panel Notifications tersebut dan kemudiannya mengklik deskripsi berkaitan tugasan. Tetingkap aplikasi Assignments akan terbuka. Semua tugasan yang baru dihantar akan disenaraikan di dalam tab Open. Pelajar mungkin perlu klik butang Next untuk mencari tugasan yang diterima dari Notifications. Tarikh dalam lajur Issue Date adalah tarikh tugasan dihantar oleh guru. Tarikh dalam lajur Due Date adalah tarikh akhir tugasan. Pelajar boleh menghantar tugasan sebelum tarikh akhir, tetapi tarikh akan berubah berwarna merah sekiranya tugasan tersebut tamat tempoh dan pelajar masih belum menyiapkan atau menghantar tugasan tersebut.
 123. 123. transforming education through the Internet 121 Gerakkan kursor anda pada tajuk tugasan di lajur Assignment Name untuk melihat arahan tugasan. Tugasan yang telah dihantar akan bertanda semak (berwarna hijau), di bawah lajur Submitted dan ia tidak boleh diubah suai. Untuk membuka tugasan, klik nama tugasan tersebut.
 124. 124. transforming education through the Internet 122 Pelajar boleh melihat laman yang digunakan oleh guru mereka untuk memberi tugasan. Sekiranya tugasan tidak terpapar di laman utama, pelajar perlu mengklik tab-tab yang terdapat di atas halaman. Menyiapkan Text Activity Text Activity adalah kotak yang mengandungi arahan, yang terdapat di panel atas. Pelajar perlu memasukkan jawapan mereka ke dalam kotak di bahagian bawah. Setelah maklumat dimasukkan, teks tersebut perlu disimpan dengan mengklik ikon Submit Activity di bahagian kanan sebelah bawahnya. Guru kini boleh melihat pelajar yang membuat tugasan di bahagian Text Activity.
 125. 125. transforming education through the Internet 123 Nota: Jika ikon Submit Activity tidak diklik, teks yang dimasukkan tidak akan disimpan sebaik anda selesai menyiapkan tugasan. Menyiapkan Aktiviti File Drop File Drop memudahkan pelajar untuk memuat naik fail yang ingin dihantar kepada guru. Pelajar boleh melihat fail yang mereka muat naik, atau yang dimuat naik oleh ahli kumpulan lain, bergantung kepada tetapan yang ditentukan oleh guru. Pelajar boleh membaca soalan di atas tetingkap File Drop. Pelajar perlu menyediakan dokumen mereka dan mengklik butang Upload untuk memaparkan File Uploader. Kemudian, butang biru Choose Files perlu diklik untuk memilih fail yang ingin dimuat naik dari komputer. Beberapa fail boleh dimuat naik secara serentak.
 126. 126. transforming education through the Internet 124 Pilih fail yang ingin dihantar dengan mengklik Open untuk mula memuat naik fail tersebut. Apabila muat naik fail selesai, klik Done untuk kembali ke Resource Manager. Setelah itu, klik butang Submit Activity. Pada masa ini, guru boleh melihat pelajar yang telah menyiapkan tugasan di bahagian File Drop.
 127. 127. transforming education through the Internet 125 Nota: Jika tetingkap tugasan tertutup, ia bermaksud pelajar masih lagi belum menyiapkan tugasan mereka. Disebabkan itu, guru tidak boleh melihat atau menyemak tugasan, manakala pelajar pula masih boleh membuka semula tugasan itu untuk mengubah suai jawapan atau menambah fail-fail lain. Menghantar Mesej Jika pelajar ingin menghubungi guru berkaitan sesuatu tugasan, misalnya, untuk mendapatkan keterangan lanjut tentang tugasan atau memohon supaya diberikan lebih masa, pelajar boleh menghantar mesej kepada guru menerusi message wall guru tersebut. Nombor yang tertera pada ikon adalah bilangan mesej di dalam message wall yang berkaitan dengan tugasan berkenaan. Jika nombor pada ikon itu meningkat, ia bermakna terdapat mesej yang masih belum dibaca. Pelajar boleh mengklik ikon message wall yang terdapat di sebelah nama tugasan untuk melihat message wall tersebut. Untuk menambah mesej ke dalam message wall, klik butang Post. Semua mesej daripada pelajar dan guru akan dipaparkan pada message wall yang sama.
 128. 128. transforming education through the Internet 126 Menyiapkan Tugasan Setelah yakin dan pasti dengan tugasan yang disiapkan, klik butang Complete Assignment pada Frog Bar. Jika dikehendaki, pelajar perlu terlebih dahulu menjawab Self Evaluation yang bertanyakan tentang tahap kefahaman mereka terhadap tugasan atau soalan yang diberi. Pelajar juga turut boleh memasukkan komen mengenai tugasan yang diterima. Komen dimasukkan ke dalam kotak Your comments. Akhir sekali, pelajar perlu mengklik butang Complete untuk menghantar tugasan kepada guru. Guru akan menerima dan menyemak tugasan tersebut dan pelajar tidak lagi boleh mengubah jawapan yang dihantar. Satu mesej pemberitahuan akan dipaparkan di panel Notifications sebagai pengesahan bahawa tugasan tersebut telah berjaya dihantar.
 129. 129. 2.4 Bagaimana Menyemak Tugasan (Pengguna: Guru) 2.4 How to Mark an Assignment (User: Staff)
 130. 130. transforming education through the Internet 128 Bagaimana Menyemak Tugasan TUGAS: Menyemak tugasan. OBJEKTIF: Memastikan peserta memahami cara menyemak dan memberi markah tugasan. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.4 – Bagaimana Menyemak Tugasan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih menerangkan tujuan sesi diadakan. Jurulatih menerangkan cara tugasan disemak dan maklum balas yang diberikan. 2. VIDEO- Bagaimana Menyemak Tugasan Jurulatih memainkan klip video dan meminta peserta mengikuti arahan dalam video. 3. SESI IMBASAN Jurulatih mengimbas kembali objektif sesi. Sesi soal jawab dibuka kepada para peserta.
 131. 131. transforming education through the Internet 129 Panduan Pengguna Semua laman yang dijadikan tugasan perlu disemak dan dihantar semula kepada pelajar atau kumpulan. Setelah pelajar menghantar tugasan mereka untuk disemak, anda akan menerima pemberitahuan di panel Notifications. Klik pada ikon Notifications untuk memaparkan maklumat tentang tugasan yang dihantar. Nota: Anda juga boleh mengakses tugasan yang dihantar melalui ikon Assignments di Quick Launch. Klik maklumat di panel Notifications untuk membuka tetingkap Assignments. Dalam tetingkap Assignments, anda akan dapat melihat nama tugasan yang dihantar kepada pelajar serta nama penerima tugasan tersebut Gerakkan kursor pada nama tugasan untuk membaca arahan yang diberikan kepada pelajar. .
 132. 132. transforming education through the Internet Klik pada nama tugasan untuk melihat nama-nama pelajar yang diberikan tugasan berkenaan. Klik nama pelajar untuk melihat tugasan yang dihantar. Memuat Turun Fail Yang Dihantar Widget File Drop terletak di atas Submitted Work. Klik pautan View untuk membuka laman tugasan. Setelah ia dibuka, anda akan dapat melihat fail yang dimuat naik oleh pelajar. Untuk memuat turun fail berkenaan, klik pada nama fail dan ia akan berubah menjadi warna biru. 130
 133. 133. transforming education through the Internet 131 Setelah itu, fail akan dimuat turun ke dalam komputer anda. Klik fail tersebut untuk membukanya. Nota: Frog VLE tidak boleh membuka atau memainkan fail. Anda memerlukan software yang betul untuk membuka dan memainkan fail. Untuk menutup laman tersebut dan kembali ke Assignments, anda perlu klik x di sudut kanan. Memaparkan Text Activity Text Activity berada di bawah widget File Drop di kawasan Submitted Work. Untuk memaparkan Text Activity klik bahagian teks di sebelah kanan. Teks yang dihantar oleh pelajar akan dibuka dalam tetingkap baru. Klik OK untuk menutup tetingkap. Anda kini boleh memasukkan markah ke dalam kotak Activity Mark.
 134. 134. transforming education through the Internet 132 Menyemak Tugasan Maklum balas dan komen pelajar boleh dilihat di bahagian Self Evaluation. Taipkan komen jika ada, ke dalam kotak Overall Comments. Anda kini perlu memasukkan markah ke dalam kotak Mark Given. Markah yang diberi adalah markah keseluruhan untuk tugasan. Klik Save untuk meneruskannya. Setelah selesai, klik pada anak panah untuk menyemak tugasan pelajar seterusnya. Menutup Tugasan dan Mengedarkan Markah Selepas menyemak dan menandakan tugasan pelajar, tugasan perlu ditutup dan anda perlu mengedarkan markah yang diberi kepada pelajar. Untuk tujuan tersebut, klik nama tugasan di Navigation Trail, di bahagian atas Assignments untuk memaparkan senarai pelajar-pelajar yang menerima tugasan.
 135. 135. transforming education through the Internet 133 Untuk menutup tugasan, sila klik Actions Menu dan kemudian klik Close assignment. Di tetingkap Close Assignment, tandakan Release marks and notify all recipients. Untuk menghantar markah yang diiringi dengan mesej, taipkan mesej ke dalam ruangan Add a message. Klik butang Close untuk menghantar markah dan menutup tugasan. Markah dan mesej yang dimasukkan akan terpapar di panel Notifications pelajar.
 136. 136. 2.5 Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi (Pengguna: Guru) 2.5 How to Use the School Dashboard for Communication (User: Staff)
 137. 137. transforming education through the Internet 135 Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi TUGASAN: Menggunakan Dashboard Sekolah untuk berkomunikasi. OBJEKTIF: Memahami bagaimana Dashboard Sekolah boleh memudahkan komunikasi antara warga sekolah. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.5 – Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi • Papan Putih • Pen Penanda • Buku Nota • Projektor • Kertas & Pen TATACARA: 1. PENGENALAN • Komunikasi yang baik antara warga sekolah boleh menyumbang kepada pengurusan dan pentadbiran sekolah yang licin dan cekap. Komunikasi yang kurang baik pula boleh menyebabkan berlakunya kesilapan, kekeliruan, kekecewaan and salah tafsir. Dashboard sekolah boleh membantu mengelakkan perkara-perkara tersebut dari berlaku. Ruangan yang berada di sebelah Dashboard pengguna telah direka khas sebagai satu laman yang boleh diakses oleh semua warga sekolah. Maklumat penting seperti acara sekolah, imej, video dan notis boleh dipaparkan di sini. Untuk lebih mudah dilayari, lebih dari satu halaman boleh dibina pada Dashboard sekolah untuk memaparkan notis dari unit-unit yang berlainan. Dashboard Sekolah adalah ibarat papan kenyataan maya sekolah anda! Nota: Hanya pengguna Pentadbir Frog yang memiliki akses untuk mengedit kandungan Dashboard Sekolah. Justeru, Pentadbir Frog perlu sentiasa mengemaskini paparan Dashboard Sekolah. • Mulakan perbincangan mengenai kandungan yang perlu ada pada Dashboard Sekolah dengan memanfaatkan pengalaman guru yang sedia ada.
 138. 138. transforming education through the Internet 136 SOALAN: • Bagaimanakah seorang guru atau pelajar mengetahui tentang acara yang diadakan di sekolah? • Apakah cara terkini yang digunakan untuk mengingatkan tentang acara yang diadakan di sekolah? • Pernahkah anda tidak tahu tentang mana-mana acara sekolah yang diadakan? • Mengapakah ia boleh terjadi? • Apakah perkara mengenai sekolah yang anda ingin tahu? 2. VIDEO- Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi • Jurulatih menerangkan kandungan video. • Mainkan klip video tersebut. • Minta peserta menyaksikan video tersebut dan mencatat nota. 3. SESI IMBASAN Tunjukkan aplikasi yang berlainan yang terdapat di Dashboard Sekolah dan adakan sesi soal jawab. Panduan Pengguna Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi Penting! Untuk mengedit Dashboard Sekolah, anda perlu log masuk sebagai Pentadbir Frog VLE. Untuk mengakses Dashboard Sekolah, sila klik anak panah kanan pada Dashboard Switch yang berada di Frog Bar. Dashboard Sekolah juga boleh diakses dari ruangan Applications di dalam Resource Manager. Seterusnya anda akan dibawa ke Dashboard Sekolah, yang memaparkan notis-notis serta maklumat sekolah.
 139. 139. transforming education through the Internet 137 Notis Sekolah Kita akan gunakan widget School Notices. Widget ini terbahagi kepada 4 kategori iaitu Sekolah, Akademik, Kokurikulum dan Hem. Hanya Pentadbir Frog VLE yang dibenarkan untuk mengedit School Notices pada School Dashboard, yang boleh dilakukan mengikut kategori. Contoh notis yang boleh dipaparkan ialah Notis Cuti Ganti dan kejayaan pasukan sekolah dalam aktiviti kokurikulum. MOE RSS Di dalam Dashboard Sekolah juga terdapat MOE RSS yang menyalurkan maklumat-maklumat terkini dari KPM untuk para guru dan pelajar. MOE RSS ini dikemaskini oleh KPM dan antara maklumat berkaitan pendidikan yang disediakan ialah seperti: Pekeliling Tatacara Kewangan dan Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah, Sebut Harga Kerja-Kerja Pembaikan dan Penyelenggaraan Sekolah Menengah dan Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang. Maklumat pada widget ini dikemaskini secara automatik, tanpa dikawal oleh pihak sekolah. School Calendar Widget ini digunakan untuk memaparkan acara atau aktiviti yang sedang dan akan berlangsung. Ia boleh memaparkan 5, 10 atau 15 acara pada dashboard, yang berasaskan School Calendar yang dikemaskini dengan tarikh-tarikh penting. Aktiviti sepanjang minggu di sekolah juga boleh dipaparkan. Misalnya, Program Merentas Desa, Peperiksaan Percubaan SPM dll.
 140. 140. 2.6 Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan (Pengguna: Guru) 2.6 How to Create a Discussion Forum (User: Staff)
 141. 141. transforming education through the Internet 139 Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan TUGASAN: Menghasilkan forum perbincangan. OBJEKTIF: Memahami dengan baik bagaimana forum boleh dihasilkan dan digunakan untuk menyokong komunikasi di antara guru / pelajar. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 2.6 - Bagaimana Menghasilkan Sebuah Forum Perbincangan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih mengajukan soalan untuk mendapatkan maklum balas tentang topik tersebut. SOALAN: • Pernahkah anda mendengar tentang forum? Berapa ramaikah di antara anda pernah mengambil bahagian di dalam forum? • Bolehkah anda namakan beberapa forum yang anda tahu? • Apakah yang anda bincangkan? Adakah anda poskannya atau anda memberi respon kepada topik orang lain? • Mengapakah anda berbuat demikian? • Bagi sesiapa yang belum pernah mengambil bahagian dalam forum di internet, bagaimanakah anda berkongsi pendapat dan membuat perbincangan? • Bagi guru-guru, jika anda memerlukan pendapat daripada rakan sekerja dan para pelajar, apakah yang anda akan lakukan?
 142. 142. transforming education through the Internet 140 Jurulatih mula membuka topik perbincangan soalan forum dan mengesahkan maklum balas yang telah diposkan. Minta peserta mencatat nota tentang jenis-jenis soalan yang diposkan di dalam forum. Bincang tentang bentuk soalan yang biasa diajukan dan kenapa forum menjadi tempat yang popular untuk soalansoalan seperti itu. Maklumkan peserta bahawa mungkin terdapat beratus-ratus maklum balas dan maklumat yang diposkan adalah tidak sahih. 2. VIDEO - Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan • Jurulatih memainkan klip video serta menunjukkan cara untuk menghasilkan forum. • Peserta menghasilkan topik forum masing-masing di akhir tayangan video. Panduan Pengguna Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan Klik Quick Launch di Frog Bar dan klik pada Forums. Untuk memasukkan topik perbincangan baru, klik butang Create Topic. Masukkan tajuk topik anda ke dalam kotak Title serta deskripsi tajuk di bahagian Content.
 143. 143. transforming education through the Internet 141 Jika topik anda agak penting dan anda mahu topik tersebut kekal di atas senarai forum, tandakan kotak Sticky topic. Klik Submit untuk menghantar topik anda. Topik forum anda kini sudahpun dimasukkan. Memasukkan Forum Perbincangan Ke Dalam Laman Buka laman untuk berada di dalam mod edit. Klik tab baru untuk memasukkan Forum. Tindakan ini akan meletakkan forum dalam satu halaman tersendiri, sekaligus memudahkan pengguna untuk membacanya. Seret widget Forum ke halaman baru tersebut.
 144. 144. transforming education through the Internet 142 Klik dua kali pada kotak kandungan untuk memaparkan tetapan widget Forum. Anda akan diberi pilihan untuk menetapkan bagaimana pengguna boleh memadam maklum balas forum. Pengguna boleh memadam dan mengedit maklum balas forum berdasarkan pilihan berikut: • Never (default) – pembuat laman sahaja yang boleh mengedit dan memadam maklum balas. • Temporarily: dalam tempoh 2 min, 5 min, 15 min – sebaik pengguna memberi maklum balas, mereka mempunyai masa yang terhad untuk mengubah atau memadamkan mesej tersebut. • Always – Pengguna boleh mengubah atau memadamkan maklum balas pada bila-bila masa. Nota: Hanya Pentadbir Frog VLE dan pencipta laman yang boleh memadamkan maklum balas. Untuk memasukkan tajuk forum, masukkan widget Text di atas forum. Klik dua kali pada kotak kandungan widget Text.

×