Successfully reported this slideshow.

Seguretat a Internet

439 views

Published on

Amb motiu de la celebració del dia de la Internet Segura, el proper 8 de febrer, l'Oficina de Dinamització comunitària ha preparat una presentació en diapositives amb consells bàsics per a una navegació més segura a la Xarxa.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Seguretat a Internet

 1. 1. 8 de febrer de 2011 Dia Internacional Internet Segura
 2. 2. Navega per pàgines web segures i de confiança . Si detectes continguts que puguin ser il·legals, denuncia-ho. En el cas dels infants, si veus pàgines que et puguin semblar desagradables o perilloses avisa a una persona adulta abans de continuar. No acceptis “amistats” de desconeguts . A Internet és molt fàcil dir mentides i fer veure que ets una altra persona.
 3. 3. El teu ordinador ha d’estar ben protegit. Per la seguretat del teu ordinador, has de tenir instal·lat, actualitzat i en actiu un antivirus i un tallafocs . No desactivis l’antivirus ni el tallafocs en cap moment. Ho poden aprofitar per infectar el teu ordinador, copiar-te informació o prendre’t la teva identitat .
 4. 4. No tot el que apareix publicat a Internet és verídic . Aprèn a contrastar la informació i a tenir criteri . Tira realitzada per Mauro Entrialgo .
 5. 5. No donis dades personals , com ara noms i cognoms, DNI, números de telèfon o adreça de domicili en pàgines webs desconegudes . No saps quin ús s’en poden fer. Utilitza un àlies ( nick ) en comptes del teu nom o cognom. No indiquis la teva edat en el nom d’usuari.
 6. 6. Tria contrasenyes complexes per accedir als teus espais en línia privats. Millor si barreges números i lletres. No utilitzis la mateixa contrasenya per a tots els espais ni la donis ni demanis a ningú: les contrasenyes són personals i secretes. Quan iniciïs la sessió en un ordinador públic, desmarca la casella de “recorda usuari i contrasenya” i tanca la sessió quan acabis. Està prohibida la suplantació d'identitat . És a dir, ningú pot entrar en el teu compte i fer-se passar per tu, com tu tampoc ho pots fer amb ningú, ni que sigui un amic o un familiar.
 7. 7. Recorda que les descàrregues P2P des de fonts que no coneixes poden ser la porta d’entrada de virus i altres amenaces al teu ordinador. Tampoc obris arxius adjunts ni accedeixis a webs enllaçades en correus electrònics de remitents desconeguts . Tingues en compte el què copies o descarregues d’Internet . Molts d’aquests continguts poden tenir drets d’autor i podries incórrer en un delicte .
 8. 8. Publicar informació a les xarxes socials és molt ràpid , però un cop publicada no saps quin ús en poden fer. Abans de penjar una imatge o publicar alguna cosa a la xarxa pensa-t’ho bé. Si vols compartir fotografies i vídeos a través de les xarxes socials fes-ho amb prudència i tenint en compte que tot aquest material formarà part de la teva identitat i reputació digital . No publiquis tampoc aquest tipus d’informació de persones que no t’hagin donat el seu permís.
 9. 9. No acceptis contactes a la missatgeria instantània que no coneguis o que no t'hagis assegurat que coneixes. Tampoc no donis el teu contacte "messenger" a tothom. Sigues una persona selectiva ! Tu ho vals i t'has de fer valer! No et refiis de les coses boniques que et pot dir una persona, sobretot si és desconeguda… Al cap i a la fi pot buscar altres finalitats pel seu propi benefici. Evita i no t’arrisquis. Abans d’inscriure’t a una xarxa social tingues en compte si és adequada a la teva edat.
 10. 10. El comportament a la xarxa ha de ser cívic . Que no ens veiem les cares no vol dir que hi hagi lliure circulació de paraules o fets que denigrin les persones. Així que tampoc valen els insults ! Saps el que és la Netiqueta? Pregunta al teu dinamitzador o la teva dinamitzadora ;) http://www.flickr.com/photos/palomitasymaiz/
 11. 11. Davant de qualsevol dubte, sempre pots preguntar a la persona dinamitzadora del Punt Òmnia! Et pot sorprendre les coses que arriba a saber i com et pot ajudar a l’hora de resoldre els dubtes o situacions que et trobis.
 12. 12. Enllaços per treballar la seguretat a Internet: <ul><li>Què compartim a les xarxes Socials </li></ul><ul><li>http://www.deaquinopasas.org/ </li></ul><ul><li>Compres en línia: el zoco més gran del món </li></ul><ul><li>http://www.consumer.es/web/es/tecnologia/internet/2008/04/08/175989.php </li></ul><ul><li>http://www.baquia.com/posts/decalogo-para-comprar-seguros-en-la-red </li></ul><ul><li>A on col·loquem el PC a casa? </li></ul><ul><li>http://www.unblogenred.es/seis-razones-para-ubicar-el-ordenador-en-un-lugar-comun-del-hogar/ </li></ul><ul><li>La càmera web: una finestra a la nostra intimitat </li></ul><ul><li>http://www.unblogenred.es/cinco-consejos-basicos-para-un-uso-seguro-de-la-webcam/ </li></ul><ul><li>Nous mitjans, nous delictes, nous termes: </li></ul><ul><li>http://internetambseny.cesicat.cat/ </li></ul><ul><li>Aprendre jugant </li></ul><ul><li>http://www.domini.cat/santjordi/perque.html </li></ul><ul><li>Pares informats, nens protegits </li></ul><ul><li>http://www.kiddia.org/guia/ </li></ul><ul><li>http://www.segu-kids.org/material/ </li></ul><ul><li>http://www.pantallasamigas.net </li></ul>
 13. 13. Oficina de Dinamització Comunitària de la Xarxa Òmnia. Febrer 2011 http://blog.xarxa-omnia.org/odc/tastam-navegacio-segura-per-internet/

×